Nys twijfelt over steun Pauwels

Nys twijfelt over steun Pauwels

Foto: Marcel Koch

woensdag 27 januari 2016 om 10:17

Sven Nys begint komende zondag aan zijn laatste WK Veldrijden. De Belgische bondscoach Rudy De Bie heeft in de persoon van Wout van Aert de absolute kopman aangewezen. “Ik twijfel aan de eensgezindheid van Kevin Pauwels”, vertelt de tweevoudig wereldkampioen in Het Nieuwsblad.

Vreemde situatie
Voor het eerst in jaren lijkt er een massief Belgisch blok aan de start van het WK Veldrijden te staan. “Ik vind het raar”, denkt Nys hardop. “Al weken lees ik overal dat we maar met één kopman naar het WK kunnen. En terecht. Ik denk ook dat er momenteel maar één renner is die Mathieu van der Poel kan verslaan. Maar ik heb in het verleden ook vaak in de situatie gezeten waarin Wout nu verkeert. Alleen heb ik dat in mijn lange carrière nooit over mij gelezen. Nochtans zijn er veel seizoenen geweest waarin ik meer crossen heb gewonnen dan Van Aert vandaag. Maar ik kan mij alleen maar kampioenschappen herinneren waarin alle landgenoten vooral tegen mij waren.”

Andere mentaliteit
“Ik had te maken met een generatie die zo’n aanpak nooit zou hebben toegestaan”, vindt de 38-jarige renner van Crélan-AA Drink. “Iedereen wilde altijd zijn eigen kans gaan. In deze groep zit geen Mario De Clercq, Paul Herijgers of Danny De Bie. Die zouden zich vroeger nooit weggecijferd hebben. Die gingen alleen naar een WK om zelf te winnen. Maar ook anderen: Ben Berden, Tom Vannoppen, Bart Wellens. […] Ik zou nu de Mario De Clercq kunnen zijn. Maar ik zit zo niet in mekaar. Ik wil graag winnen, maar als ik zondag zie dat Van Aert in de problemen zit en ik zit bij hem in de buurt, dan is het mijn taak om die jongen zo ver mogelijk te brengen.”

Twijfels over Pauwels
Toch zit er misschien wel een dissident in het Belgische kamp: Kevin Pauwels. “Als hij straks in een situatie komt dat hij samen met Van Aert in de achtergrond zit, ben ik wel benieuwd hoe Pauwels zich gaat gedragen. Hij kan mij verrassen en zeggen: ‘Kom Wout, ik breng u terug’. Maar ik twijfel daaraan.” Om daaraan toe te voegen: “Als bondscoach De Bie Pauwels als kandidaat-wereldkampioen noemt, dan moet hij ook mijn naam noemen. Toegegeven, als er één parcours is dat Pauwels op het lijf geschreven is, dan is het Zolder. Maar puur conditioneel sta ik op dezelfde hoogte als Pauwels. Op het Belgisch kampioenschap, in Baal; er zijn dit seizoen heel veel crossen geweest waarin Pauwels niet beter was dan ik.”

Dit artikel delen:

51 Reacties

YNhuis 27 januari 2016 om 10:37

Zo te zien kan dat ‘massief Belgisch blok’ de prullenbak weer in.

Disarray96 27 januari 2016 om 10:46

Wat een domme en onzinnige teksten van Nys, waarom gooi je dit zo in de media? Daarnaast maakt Pauwels best veel kans op dit parcours. Hij is zeker niet gelijk met Nys. Het klinkt mij vooral als zeuren in de oren.

Scotty 27 januari 2016 om 10:47

Hij spreekt zichzelf tegen als hij denkt dat Pauwels voor eigen kans zal gaan. Bovendien, wat is nu echt de rol van ploeggenoten in veldrijden? Als MvdP een verschroeiend tempo gaat rijden, zal geen enkele Belg behalve Van Aert kunnen volgen.

Hij doet net alsof er WKcrossen zijn geweest die hij heeft verloren door toedoen van z’n landgenoten. Hij won dan wel veel, maar Stybar, Boom en Albert reden, vooral op WK’s, geregeld op een hoger niveau dan hij.

De ene keer is de reden dat ie niet zo vaak WK is geworden omdat hij het hele jaar alle crossen wou winnen (want hee, hij is een echte sportman), nu reden alle Belgen weer tegen hem. Begint wat zielig te worden.

aardappeljager 27 januari 2016 om 10:47

En de organisator (niet objectief) zegt dat Pauwels meer kans heeft dan van Aert. Denk niet dat Kevin zich gaat opofferen voor Wout als hij daarmee zijn eigen kans op podium weggooit en die kans heeft hij zeker. Schat hem ook zeker hoger in dan Nys op dit parcour

Pizzi 27 januari 2016 om 10:51

Wat een geneuzel.

Pauwels rijdt Nys er vanaf. En Van Aert rijdt Pauwels er wellicht vanaf. En Lars van der Haar. Maar ja, Mathieu rijdt ie-de-reen eraf.

1. MvdP
2. KP
3. LvdH
4. WvA

8. Nys

Tot zover mijn eigen geneuzel.

Geraint 27 januari 2016 om 10:57

Ach ploegenspel maakt weinig uit. Om Van Aert terug te brengen zal door de terugbrenger sneller moeten gereden worden dan Mathieu en dat zit er niet in. Enige vorm van ploegenspel kan zijn een Belg laten wegrijden en op de smalle stukken de boel platleggen en blokkeren. Maar dan moet van der Poel een slechte start hebben.

achtpuntzes 27 januari 2016 om 10:58

vreemde uitlatingen inderdaad. ik ga even het gehele artikel lezen voor ik reageer.
edit; ook daar maar een samenvatting van het interview. het hele artikel moet je abonnee voor zijn. :(

LaurentJalabert 27 januari 2016 om 11:02

Beetje zielige teksten allemaal. “Vroeger was iedereen tegen me, maar ik steun Van Aert, behalve als Pauwels niet meedoet en dat vermoeden heb ik, dus ik steun Van Aert toch niet helemaal. ”
Iets in die trend.
Volgens mij maakt ploegenspel niet zoveel uit. Na drie ronde rijden er nog vier op kop, twee Nederlander, twee Belgen. Met vlak daarachter een opdonder Belgen die niet in staat zijn om in de buurt te komen.

dikkechaap 27 januari 2016 om 11:04

@Disarray96
Hij gooit dit in de media vanwege zijn gigantische ego. Hij moet toch een excuus hebben om zijn relatief slechte prestaties op WK’s te verklaren. Vervolgens dekt hij zichzelf alvast in voor het komende WK, want (1). Hij heeft zelf in het verleden nooit steun gekregen, dus hoeft hij dat nu ook minder te geven, en (2). Pauwels rijdt voor zichzelf, dus dan mag de grote Sven Nys dat natuurlijk ook.

kampioenvanhetkarakter 27 januari 2016 om 11:16

Mooi, het blok begint al uit elkaar te vallen

Brabantwielrennen 27 januari 2016 om 11:18

Natuurlijk gaat Pauwel voor eigen succes rijden. Als Nys slim is, gaat-ie dit soort dingen niet in de media roepen vlak voor het WK. Wat wordt hiermee bereikt?

Ja, en sinds WK Sint Michielsgestel 2000 is het natuurlijk ook wel te begrijpen dat die mannen van die generatie niet zomaar voor Nys gaan rijden.

non-believer 27 januari 2016 om 11:41

Het Belgische blok ligt alweer in duigen zonder dat er ook maar 1 meter gecrosst is. Het zal een mooie strijd worden voor de plaatsen 2 en 3.

Taurus 27 januari 2016 om 12:02

Het Belgische litteken van Sint Michielsgestel uit 2000 wordt weer zichtbaar. Nys kon niet achtervolgen met De Clercq aan zijn zijde, want Rabo-ploeggenoot Groenendaal lag op kop. België verscheurd. Wedstrijd staat nog wel op youtube.

Flanders 27 januari 2016 om 12:16

Nys mag zich gelukkig prijzen dat hij niet levenslang geschorst werd voor alle nationale selecties na zijn verraad in st -Michiels Gestel 2000

albertooo 27 januari 2016 om 12:30

Zo zet Nys zijn toekomstige poulain Meeusen goed uit de wind.

DarioBirillo 27 januari 2016 om 12:39

Nys heeft overigens wel een punt dat in zijn carrière er nooit een Belgisch blok achter hem was. Maar dat ligt niet aan hem of aan Van Aert nu, maar aan het gebrek aan persoonlijkheden. De namen die hij zelf al noemt, of een Wellens, Vervecken of ook Albert… Die hadden persoonlijkheid en wilden zelf voor de titel gaan, voor eigen gewin. Ook al wonnen ze niet zo vaak in het seizoen. Nu lijkt het wel alsof de Belgen een stel natte kranten zijn die niets durven of kunnen.

Op Pauwels na heeft er echt geen enkele meer ambitie. Waar zijn de De Clercqs, Herygers of Verveckens die ook geen seizoen domineerden maar vol ambitie zaten en boven zichzelf konden uitgroeien? Nee, het is nu gewoon een enorm slappe boel. Wat natuurlijk wel beter is voor Van Aert. Maar Nys heeft wel degelijk een punt.

Peerke buitenblad 27 januari 2016 om 12:39

Vd Haar kan 2de worden als hij z n verstand gebruikt. Als hij merkt dat vd P niet te volgen is snel het 3de wiel pakken tot laatste ronden. Dan d r op en d r over.

bloemist 27 januari 2016 om 12:56

Sven Nijs nooit steun gekregen van de Belgen? Bij zijn eerste wereld titel reed Sven Vanthourenhout ene Erwin Vervecken in de graskant. Bij zijn tweede titel was Klaas Vantornout een Belg die toch zo goed mogelijk mee werkte. Dat indertijd Mario Declercq voor eigen rekening reed is toch normaal, die haalde zeven keer na elkaar podium op een WK met drie titels er bovenop.

ChefSpijker 27 januari 2016 om 13:07

Ploegenspel in het veldrijden is natuurlijk sowieso grote onzin. Het is hoofdzakelijk een strijd der individuen.

RichardVT 27 januari 2016 om 13:14

@Flanders
Praten over “verraad” is gewoon opportunistisch geneuzel. Rabobank was zijn werkgever en niet de Belgische ploeg. Denken dat je de werkgever waar je het hele jaar voor rijdt en die jouw salaris betaalt zonder enige moeite kan laten vallen voor één wedstrijd in het jaar, omdat het nationale gevoel dan voor één dag belangrijker zou moeten zijn, getuigt van weinig realiteitszin.

Daarnaast zal van Aert toch ook niet van Pauwels verwachten dat die zich zal opofferen om van Aert aan goud te helpen en daarmee zijn eigen kansen op een goede klassering om zeep helpt? De enige persoon waar van Aert onvoorwaardelijke steun van zal krijgen is Merlier. Een paar zullen voor van Aert rijden wanneer ze zelf echt geen goede klassering meer kunnen halen, maar niemand die nog kans maakt op een medaille gaat zich opofferen voor van Aert. Pauwels gaat er echt geen voldoening uit halen als van Aert wereldkampioen wordt en hij daardoor het podium mist. Het ploegenbelang en het eigenbelang zijn veel groter dan het nationale belang.

Othello 27 januari 2016 om 13:17

Tja dat krijg je als je een Belgisch kampioenschap een wereldkampioenschap noemt. Oh ja er doet ook nog één veldritbelg mee: MvdP.

CeRo 27 januari 2016 om 13:20

Nijs een even goede conditie als Pauwels? Pauwels eindigde in Hoogerheide 2 minuten voor Nijs op een parcours waar het echt op de conditie aankwam volgens Nijs…

Romāns Vainšteins 27 januari 2016 om 13:31

Irritant interview dat hopelijk Pauwels aanspoort om keihard voor eigen kans te gaan. Ik zie ook niet in hoe dit de kansen van België vermindert trouwens, je kan toch gewoon anticiperen/een berekende renner als joker uitspelen ?

non-believer 27 januari 2016 om 13:47

@Othello
Het BK werd 10-1-2016 verreden en werd ook gewoon het BK genoemd. Daar deed “veldritbelg” Mathieu niet mee aangezien hij voor Nederland uitkomt…

oborobo 27 januari 2016 om 13:48

Hoe zit het met de Belgische supporters;gaan tegen Mathieu zijn waarschijnlijk?
Hoop dat het sportief verloopt!

Headlines

Materiaalzone

Populair