Nys twijfelt over steun Pauwels

Nys twijfelt over steun Pauwels

Foto: Marcel Koch

woensdag 27 januari 2016 om 10:17

Sven Nys begint komende zondag aan zijn laatste WK Veldrijden. De Belgische bondscoach Rudy De Bie heeft in de persoon van Wout van Aert de absolute kopman aangewezen. “Ik twijfel aan de eensgezindheid van Kevin Pauwels”, vertelt de tweevoudig wereldkampioen in Het Nieuwsblad.

Vreemde situatie
Voor het eerst in jaren lijkt er een massief Belgisch blok aan de start van het WK Veldrijden te staan. “Ik vind het raar”, denkt Nys hardop. “Al weken lees ik overal dat we maar met één kopman naar het WK kunnen. En terecht. Ik denk ook dat er momenteel maar één renner is die Mathieu van der Poel kan verslaan. Maar ik heb in het verleden ook vaak in de situatie gezeten waarin Wout nu verkeert. Alleen heb ik dat in mijn lange carrière nooit over mij gelezen. Nochtans zijn er veel seizoenen geweest waarin ik meer crossen heb gewonnen dan Van Aert vandaag. Maar ik kan mij alleen maar kampioenschappen herinneren waarin alle landgenoten vooral tegen mij waren.”

Andere mentaliteit
“Ik had te maken met een generatie die zo’n aanpak nooit zou hebben toegestaan”, vindt de 38-jarige renner van Crélan-AA Drink. “Iedereen wilde altijd zijn eigen kans gaan. In deze groep zit geen Mario De Clercq, Paul Herijgers of Danny De Bie. Die zouden zich vroeger nooit weggecijferd hebben. Die gingen alleen naar een WK om zelf te winnen. Maar ook anderen: Ben Berden, Tom Vannoppen, Bart Wellens. […] Ik zou nu de Mario De Clercq kunnen zijn. Maar ik zit zo niet in mekaar. Ik wil graag winnen, maar als ik zondag zie dat Van Aert in de problemen zit en ik zit bij hem in de buurt, dan is het mijn taak om die jongen zo ver mogelijk te brengen.”

Twijfels over Pauwels
Toch zit er misschien wel een dissident in het Belgische kamp: Kevin Pauwels. “Als hij straks in een situatie komt dat hij samen met Van Aert in de achtergrond zit, ben ik wel benieuwd hoe Pauwels zich gaat gedragen. Hij kan mij verrassen en zeggen: ‘Kom Wout, ik breng u terug’. Maar ik twijfel daaraan.” Om daaraan toe te voegen: “Als bondscoach De Bie Pauwels als kandidaat-wereldkampioen noemt, dan moet hij ook mijn naam noemen. Toegegeven, als er één parcours is dat Pauwels op het lijf geschreven is, dan is het Zolder. Maar puur conditioneel sta ik op dezelfde hoogte als Pauwels. Op het Belgisch kampioenschap, in Baal; er zijn dit seizoen heel veel crossen geweest waarin Pauwels niet beter was dan ik.”

Dit artikel delen:

51 Reacties

Nick Nuyens 27 januari 2016 om 13:52

Ik supporter steevast voor VDP en Pauwels als Belg zijnde. Ik denk dat de populariteit van VDP best hoog is hier.

Romāns Vainšteins 27 januari 2016 om 14:33

Effe n steen in het hok.

Die Matthieu is toch eigenlijk minimaal een halve Belg hè, aangezien hij er geboren is en zo’n beetje zijn volledige leven aldaar heeft doorgebracht. Dat zo bezien weet ik wel zeker dat de Vlaemen hem vurig zullen supporteren.

escapados 27 januari 2016 om 14:54

Het is inderdaad een Belg met een Nederlands paspoort of een Nederlander die Vlaams spreekt, het is maar net hoe je het ziet. Daardoor zal hij zeker op meer sympathie kunnen rekenen dan anderen in een oranje shirt.

rahimns 27 januari 2016 om 15:00

Mathieu vind zich zelf gewoon een Nederlander hoor, anders is de Van Aert ook een halve Nederlander.

Daan° 27 januari 2016 om 15:05

Hahaha, dan zou je elke belg ook als halve Nederlander of als halve Fransman kunnen zien haha :p.

achtpuntzes 27 januari 2016 om 15:09

@ Daan:
er is ook nog een klein gebied in Belgie waar halve Duitsers wonen. ja, gecompliceerd landje dat Belgie. ;)

escapados 27 januari 2016 om 15:22

Haha. Ik ben bij de cross wel eens uitgemaakt voor Hollander, terwijl ik toch echt een Brabander ben…

theking 27 januari 2016 om 15:50

Ik hoop op een eerlijke strijd en laat de beste winnen.

6129ak2 27 januari 2016 om 16:11

Nijs heeft het helemaal gezien met Pauwels die iedere keer zijn wedstrijd
op hem afstemde en lang in zin wiel probeerde te zitten.
Nu het er van afrijden niet meer zo goed lukt , deelt hij een
gevoelige sneer uit aan Pauwels .
Mooi voor de saamhorigheid in het Belgische kamp ,wat
waarschijnlijk ook de bedoeling van Sven Nijs is .

Brabantwielrennen 27 januari 2016 om 16:21

Heerlijk altijd al die berichten en de ophef in de weken voor aanvang van het WK Veldrijden. Vooral in Vlaanderen dan ook, echt genieten. Hoe een kleine sport zo groot kan zijn in bepaalde gebieden. Dit soort commotie zie je dan ook weer ieder jaar terug in deze periode.. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het weekend is!

Romāns Vainšteins 27 januari 2016 om 17:54

Voor mij dien je tenminste de nationaliteit toegekend te krijgen van het land waarin je opgroeit, vd Poel is voor mij eerder een Belg dan Nederlander, absoluut. Ook al die marathonnende Kipsalawassi's en Batmintonnende Xou Han Wong's zie ik niet als Nederlanders.

Lalsacien 27 januari 2016 om 18:06

Mathieu heeft een franse moeder en een nederlandse vader ….

achtpuntzes 27 januari 2016 om 18:20

@ Romans:
ben je zelf nu trouwens Rus of Let? geboren en opgegroeid in Rusland. ;)

Silent Hill 27 januari 2016 om 18:21
Quote:
Geraint – 27 januari 2016 om 10:57
Enige vorm van ploegenspel kan zijn een Belg laten wegrijden en op de smalle stukken de boel platleggen en blokkeren.

Dan moest Vermeersch mee naar het WK
:)

Thijs E 27 januari 2016 om 18:27

Vooralsnog uit het zuiden geen nieuw nieuws.

Romāns Vainšteins 27 januari 2016 om 18:29

Ik ben een etnische Let, altijd geweest, bezet zijn geweest is iets anders dan deel van een land uitmaken.

achtpuntzes 27 januari 2016 om 18:35

@ RV:
waar de van der Poeltjes wonen was ooit Nederland. dus Mathieu en David zijn dan toch etnische Nederlanders? ;)

tendam 27 januari 2016 om 18:42

@lalsacien
Van Aert heeft ook een Nederlandse vader…

Overigens ben ik het min of meer met Romans Vainsteins eens. Elke Nederlander zal bij het horen van Van der Poel denken dat het een Belg is. Hij is een Belg met een Nederlandse vader en een Franse moeder, mooier kan het niet qua internationale appeal. Het is raar om hem dan als Nederlander te claimen, en van de Belgen is het ook raar om hem als grote tegenstander te zien.

Verweggistan 27 januari 2016 om 18:56

Nys twijfelt dus vooral aan het oordeel van de bondscoach, die Pauwels een soort vrije rol wil geven en Nys vind dat hij dan ook zo’n rol zou verdienen.

Flanders 27 januari 2016 om 19:19

Als de coach zegt Van Aert kopman en Pauwels schaduwkopman en wie zich hierin niet kan vinden vliegt uit de selectie , er zijn toch reserves aangeduid die wel de visie van de coach willen volgen.Waarom is er anders nog een coach nodig?

DeLuiaardVanLimburg 27 januari 2016 om 19:30

Heerlijke veldritsoapjes ook altijd :). Vanzelfsprekend rijd niemand voor z’n land in een sport waar er maar twee landen meedoen om de knikkers..

Geraint 27 januari 2016 om 19:40

@Flanders, dat vraag ik me nu al jaren af.

Thijs E 27 januari 2016 om 19:58

Nys is god in het veldrijden. En je kunt God niet deselecteren

DaveEvans 27 januari 2016 om 21:30

@tendam: Klopt niet helemaal dat Wout van Aert een Nederlandse vader heeft. Zijn vader Henk is wel gemaakt in Nederland, maar vlak voor de geboorte verhuisden Wout zijn opa en oma naar de Belgische Kempen waar de vader van Wout geboren werd. Oud tourrenner Jos van Aert is een volle neef van de vader van Wout. Dus Nederlands bloed stroomt er zekers door zijn aderen, dat wel ;)

Koersmaniak 27 januari 2016 om 23:10

Tom Vannoppen slaat er ook niet naast:
“Wat een gezever. Ben je Sint-Michielsgestel (WK 2000, toen Nys niet achter zijn Rabobank-ploegmaat Groenendaal wou en mocht rijden, red.) al vergeten, jij reed niet in onze Belgische ploeg hé? En in Pijnacker (2004, beslissende Wereldbekermanche waarin Nys trui alsnog verloor, red.) laat je Groenendaal wegrijden en trek ik de sprint nog voor u aan… Misschien is er wel een reden waarom niemand voor jou wil rijden!”

Headlines

Materiaalzone

Populair