Nieuwe episode in soap-Sosa: zaakwaarnemer ontkent akkoord met Trek-Segafredo

Nieuwe episode in soap-Sosa: zaakwaarnemer ontkent akkoord met Trek-Segafredo

foto: Sirotti

zaterdag 6 oktober 2018 om 19:20

De soap rondom het contract van Iván Ramiro Sosa met Trek-Segafredo blijkt een complexe situatie te zijn. In een uiteenzetting van Cyclingnews blijkt dat de plooien nog lang niet zijn gladgestreken, zoals de berichtgeving van vrijdag luidde. Het Colombiaanse talent heeft nog altijd nergens zijn handtekening gezet.

De crux van het verhaal zit hem in de zaakwaarnemers van Sosa. De klimmer werd vertegenwoordigd door Maurizio Fondriest. Samen met Sosa ging hij in april op bezoek bij Luca Guercilena (teammanager van Trek-Segafredo), net ten noorden van Milaan. Naderhand deed de Amerikaanse ploeg hem een voorstel. Ook Sosa’s huidige ploeg Androni Giocattoli-Sidermec deed hem een nieuw aanbod en er was interesse van Sky, maar financieel en sportief was het contract van Trek-Segafredo naar verluidt het beste. Androni-teammanager Gianni Savio stemde in met een tussentijds vertrek van zijn groeibriljant, in ruil voor een opleidingsvergoeding. Sosa wimpelde Sky af, omdat hij niet tweede viool wilde spelen achter Egan Arley Bernal.

Begin augustus leek alles in kannen en kruiken. Sterker, na Sosa’s prestaties in de Vuelta a Burgos waardeerde de Amerikaanse ploeg zijn contract zelfs op. Op 27 augustus was de Colombiaan – die op dat moment actief was in de Ronde van de Toekomst – te zien in een filmpje op de Facebook-pagina van de nationale bond, waarin hij liet weten blij te zijn met de overstap naar Trek-Segafredo. De ploeg deed op haar beurt een persbericht de deur uit waarin ze meldde dat ze enorm enthousiast was dat Sosa vanaf 2019 uitkomt in het rood en zwart. De jonge klimmer plande volgens het Engelstalige medium een bike fit op het hoofdkwartier van Trek in de Verenigde Staten. Hij vroeg er een visum voor aan, maar een handtekening was nog niet gezet.

Bemoeienis Acquadro
Scout Paolo Alberati was diegene die Sosa naar Europa haalde en hem sindsdien begeleidt. Op 3 september zouden de twee met elkaar een trainingsschema hebben gemaakt waarmee de Colombiaan zich kon voorbereiden op het WK U23 in Innsbruck, later die maand. Maar aan het einde van die week veranderde alles. De bekende rider agent Guiseppe Acquardo – die onder meer Nairo Quintana, Michał Kwiatkowski én Bernal in zijn portefeuille heeft en nauwe banden onderhoudt met Sky, Astana en Movistar – gaat zich met de belangen van Sosa bemoeien. Op 7 september stuurde hij een brief naar Fondriest en Alberati, dat hun samenwerking met Sosa per direct opgeheven is. Acquadro deelde mee dat Sosa het contract bij Trek-Segafredo niet zou tekenen.

Het verbaasde tweetal reisde vier dagen later naar Turijn, waar ze spraken met Sosa zelf. Die vertelde hen dat Acquadro een team had gevonden die €100.000 meer wilde betalen dan het aanbod van Trek-Segafredo. De Colombiaan geloofde het verhaal van Acquadro en zei tegen Fondriest en Alberati dat de aanbieding van de Amerikaanse ploeg van tafel is. De twee waren met stomheid geslagen en wilden er meteen een zaak van maken. Zij leverden hun documentatie bij de UCI in, die zich nu over het dossier buigt. Volgens Acquadro is er niets aan de hand, omdat een rider agent een contract voor maximaal twee jaar met een renner mag aangaan. Omdat Fondriest en Alberati die niet hadden verlengd, gaat Acquadro volgens hemzelf vrijuit.

Waar ligt de toekomst van Sosa?
Achter de schermen deed Luca Guercilena zijn uiterste best om Sosa alsnog binnen te halen. Hij plande na het WK een belafspraak in met Acquadro om de transfer af te ronden. De Italiaanse teammanager deed nog een beter aanbod dan het oorspronkelijke contract en hij had er vertrouwen in dat de situatie daarmee afgerond zou zijn. De zaakwaarnemer van Sosa reageerde echter niet op telefoontjes en beantwoordde ook de berichten van Guercilena niet. Daardoor staat er op dit moment nog altijd geen handtekening van Sosa onder het voorstel van de Amerikaanse ploeg. Uit navraag van Cyclingnews blijkt dat Acquadro niet alleen met Trek-Segafredo en Sky in gesprek is. “We hopen het voor Lombardije af te ronden”, zei hij.

Het kan dus alle kanten op. Sosa zou alsnog ‘gewoon’ bij Trek-Segafredo kunnen tekenen. Maar ook Sky behoort wel degelijk tot de opties. De Amerikaanse ploeg betaalde echter een behoorlijke opleidingsvergoeding om de jonge Colombiaan vroegtijdig over te kunnen nemen van Androni Giocattoli-Sidermec. In het geval dat Sosa toch naar Sky trekt, gaat Guercilena het geldbedrag onherroepelijk terug eisen. Saillant detail: de clausule in Sosa’s huidige contract om vroegtijdig te vertrekken, was geldig tot 30 juni 2018. Wanneer het klimtalent dus besluit voor Sky te kiezen, kan die transfer weleens in het water vallen omdat het dan niet rechtsgeldig is. In dat geval zou Sosa zijn contract bij Savio – naar verluidt een jaarsalaris van €45.000 – moeten uitdienen.

Ongetwijfeld: to be continued…

Dit artikel delen:

23 Reacties

FDJ 6 oktober 2018 om 19:26

Ik zou als Trek zo’n figuur niet eens meer willen. Nog geen kilometer voor een WT ploeg gereden en al zulke spatjes met een hoop vage figuren op de achtergrond.

IlPirata 6 oktober 2018 om 19:28

Soap 2.0

xistnc 6 oktober 2018 om 19:34

Het zit ‘m in de zaakwaarnemers. Goh, je verwacht het niet.

ghostwriter 6 oktober 2018 om 19:35

Alles lijkt erop te wijzen dat Sosa en Trek een mondeling akkoord hadden en dan is een handtekening onder een contract geen vereiste.

ditisdavid 6 oktober 2018 om 19:48

Acquadro ruïneert hier wellicht de carrière van Sosa, triest.

NDI22 6 oktober 2018 om 20:39

Is hij zelf ook debet aan. Hij had die Acquadro ook gewoon de deur kunnen wijzen.

ditisdavid 6 oktober 2018 om 22:16

Ik heb de indruk dat de hele situatie is ontstaan omdat Acquadro op Sosa in is gaan praten. Daarbij heeft Sosa hier duidelijk niet veel verstand van zaken, niet vreemd ook voor een 20-jarige.

Pizzi 6 oktober 2018 om 19:49

#manmanman

nickdt 6 oktober 2018 om 20:19

Ik ga lachen als UCI zegt je moet bij Trek rijden, is rechtsgeldig en dat Trek hem dan vervolgens niet gaat opstellen.

ghostwriter 6 oktober 2018 om 20:31

Tja, moet je hem als Trek nog wel willen hebben?

jooprioolpijp 6 oktober 2018 om 20:26

Klinkt als louche zaakwaarnemer. Kende ik nog niet zo in het wielrennen. Overgewaaid uit het voetbal met de opkomst van sommige (te) rijke ploegen? Of gebeurt dit al langer maar onder de radar?

KimJungPoels 6 oktober 2018 om 21:11

Vreemd verhaal. Kies toch gewoon voor je carrière man, die extra tonnen komen vanzelf je kant op als je zo blijft fietsen.

Mwielerfan 7 oktober 2018 om 00:50

Of een valpartij volgend jaar en nooit meer je niveau halen. Wielrennen is veel risico en als hij zo ze familie levenslang uit ellende kan halen is dit gewoon de rationele keuze.
Het idee dat het nog meer oplevert als hij doorbreekt is leuk. Maar wel een onzekere toekomst en waarschijnlijk kan zijn familie het geld moeilijker missen dan jij

KennyKlimmen 6 oktober 2018 om 21:18

Hallo, ik ben gestopt met het volgen voetbal… dat had zo zijn redenen…..

Lopopodium 6 oktober 2018 om 23:26

Ik heb hetzelfde. Dit soort dingen moet ik niet teveel lezen, anders haak ik ook hier af.

Romāns Vainšteins 6 oktober 2018 om 21:19

Gevoelswaardig wordt die Sosa hier gedold door een of ander graaifiguur + die klae mafiabaas van red-de-orka’s. Kan me er ook wel vinden als ze zeggen ‘goed jongen, rot jij maar lekker op naar SKY joh’

Samlambeej 6 oktober 2018 om 21:25

Zo'n boefje van een Acquadro manipuleert dat jonge ventje met de belofte alles voor hem te zullen regelen. Een huis voor zijn ouders en nooit meer zorgen. Ondertussen zelf 100.000 kutcenten in zijn zak steken en hem na 2 jaar naar Movistar brengen en liefst daarna nog eens naar Astana om weer te verdienen aan een nieuw contract. De al niet zo mondige Colombiaan is vanaf nu onbereikbaar zonder tussenkomst van… De ploegmanagers treffen grote schuld omdat ze dit soort gijzelaars en aasgieren de regel in het contract en de poen gunnen.

Scott Sunderland 6 oktober 2018 om 21:36

Het grootste slachtoffer wordt uiteindelijk Soda zelf. Alleen is hij waarschijnlijk te onervaren en te verblind door alle beloften om het in te zien. Ik hoop eigenlijk dat Sky en de andere ploegen hier niet verder aan meewerken. Even in zijn sop gaar laten koken, op hangende pootjes terug en dat soort clichés. Maar dat zal niet gebeuren. Ze willen allemaal Sosa hebben…

Gebruikersnaam 6 oktober 2018 om 23:51

Ach ja, hij ging even de Ronde van de Toekomst en het WK winnen, dat werd 2 keer niets, dus met het karma zit het in ieder geval goed.

Jean Dumas 7 oktober 2018 om 01:26

Ik vind dat er wel heel veel supertalenten over elkaar heen rollen de laatste tijd. Ondertussen is Bernal al aan het knechten voor Moscon, en omringt Sosa zich met geldwolven. Moet Evenepoel straks alles alleen gaan winnen?

Viktrodriguez 7 oktober 2018 om 07:10

Groot verschil is dat Sosa en Bernal een en ander gepresteerd hebben tegen goede WT-profs, Evenepoel alleen tegen junioren en wellicht wat (mindere) beloften. De twee uit Colombia zijn eigenlijk al doorgebroken als profs, de Belg moet zijn eerste meter tegen profs nog rijden.

Daarnaast lijkt de Belg zijn eigen problemen te moeten oplossen, voornamelijk op mentaal gebied, alvorens hij misschien doorbreekt.

Baukema Tomoulin 7 oktober 2018 om 08:20

Wauw, de Raiola van het wielrennen maakt me hier toch even flink misbruik van de naïviteit van Sosa. Toegegeven, Sosa is niet het scherpste mes in de la, maar hier zou men best eens juridische stappen kunnen onderzoeken naar de handelswijze van die ‘agent’. Riekt naar oplichting.

Birdheart 7 oktober 2018 om 09:17

Als trek al betaald heeft en de testen heeft gedaan etc. Etc.. dan is dat toch een keer bindend? Kan me haast niet voorstellen dat hij niet bij trek rijdt of hij moet geld gaan meebrengen.

Headlines

Materiaalzone

Populair