Nederlandse toppers geven opnieuw forfait voor NK op de weg

Nederlandse toppers geven opnieuw forfait voor NK op de weg

foto: Sirotti

woensdag 15 juni 2016 om 13:34

Net als vorig jaar slaan een aantal bekende Nederlandse renners het Nederlands kampioenschap over. Wout Poels, Wilco Kelderman en de door een blessure gevelde Robert Gesink staan niet op de deelnemerslijst, terwijl Steven Kruijswijk en Bauke Mollema volgens de NOS nog twijfelen.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.
Verzachtende omstandigheden
Dat is opmerkelijk. De regels van de KNWU schrijven namelijk voor dat wie niet op het nationale kampioenschap verschijnt, mits er een goede reden voor is, ook niet in aanmerking komt voor een selectie voor het WK of de Olympische Spelen. Technisch directeur bij de KNWU Thorwald Veneberg geeft tekst en uitleg. “We hebben met de ploegen en renners rond de tafel gezeten. Wij vinden dat een renner zich optimaal moet kunnen voorbereiden met bijvoorbeeld een hoogtestage op de Olympische Spelen. We begrijpen het dat een renner dan dit Nederlands kampioenschap, een praktisch vlak parcours, over wil slaan. Wij zien dat dus als een goede reden. Veel staat in het teken van de Spelen dit jaar. Elke renner wil in zijn carrière Nederlands kampioen worden, maar soms dient het hogere doel. In dit geval dus de Spelen en de Tour de France.”

Opspraak
Vorig jaar waren Kelderman, Gesink, Mollema en ook Tom Dumoulin – die er dit jaar in Goeree-Overflakkee net als huidig Nederlands kampioen Niki Terpstra, Lars Boom en Mathieu van der Poel wél bij is – ook niet van de partij tijdens de wegwedstrijd. Onder meer Moreno Hofland en wijlen KNWU-directeur Huib Kloosterhuis spraken zich daar toen over uit: zij wilden een verplichte start van de profs op het NK. “Ik vind dat renners de waarde van een NK hoog in moeten schatten, een soort morele verplichting. Als we hier bergen van 1600 meter hadden gehad, was ik ook kansloos geweest. Maar ik was wél gestart”, zei de sprinter van LottoNL-Jumbo toen. Kloosterhuis vond dat de KNWU in 2016 scherper op de regels moest letten. Titelverdediger Kelderman start overigens wel op de tijdrit, evenals Poels.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Kingstown 15 juni 2016 om 13:38

Als er geen OS of Tour is dan is er blijkbaar geen goede reden om niet te starten. Duidelijk. En lachwekkend. Misschien kunnen we de Tour-organisatie overtuigen om een keer een jaartje over te slaan, zodat iedereen op het NK aan moet treden.

0
Marakus 15 juni 2016 om 13:45

Ik vind het ook een rare reden. Waarom zou je in een eendagskoers starten die totaal niet op jouw sterke punten aansluit. Dat is iets tussen de renner en zijn team. Hofland zegt leuk dat hij in een klim NK ook zou starten, good for him, al vermoed ik dat bij de stelling van Hofland (een NK met bergen van 1.600 meter hoog) een Terpstra, Boom, van Poppel, Groenewegen etc. dan niet starten…

Hoe gaat dat eigenlijk in andere landen, iemand een idee?

0
vlek 15 juni 2016 om 13:46
Quote:
Elke renner wil in zijn carrière Nederlands kampioen worden, maar soms dient het hogere doel. In dit geval dus de Spelen en de Tour de France.

Ze zijn bij de KNWU weer bij zinnen gekomen gelukkig. Koos Moerenhout zal het misschien niet leuk vinden, maar NK-deelname een vreemdsoortig moreel verplicht karakter geven staat volkomen los van de werkelijkheid waarin de renners op het hoogste niveau moeten presteren.

0
Hakkie2 15 juni 2016 om 13:47

Zeker Kruijswijk heeft geen goede reden. Rijdt geen Tour. Maar ook Tourrenners die niet geblesseerd zijn zouden wat mij betreft moeten rijden, alleen Gesink heeft van de genoemde renners een goede reden.

0
brecht_vdk 15 juni 2016 om 13:49

Een beter regelement zou zijn: “als je niet meedoet met de wegwedstrijd, mag je ook niet meedoen met de tijdrit”
Jammer genoeg ligt de tijdrit eerst en zou je dus na 20km wegwedstrijd kunnen afstappen, dan heb je ook meegedaan. Je kan dan moeilijk een TT-titel afnemen, dat is een beetje absurd.

0
Abdoe 15 juni 2016 om 13:54

‘Morele verplichting’, pfff. Kansloos om te proberen op deze manier renners naar het NK te dwingen. Als een deelnemer niet intrinsiek gemotiveerd is en alleen start omdat het verplicht is, wordt het sowieso niks. Voor het NK geldt hetzelfde als voor iedere andere koers: zorg ervoor dat renners graag wíllen meedoen.

0
HoofdIsVrij 15 juni 2016 om 13:54

@Hakkie

Die gaat op hoogtestage voor de OS.

0
robotour 15 juni 2016 om 13:54

Het zou een morele plicht van elke Nederlandse prof moeten zijn aan de start te verschijnen ongeacht het parkoers. Als bond kan je hier niet veel aan doen, behalve renners uitsluiten van deelnames aan WK’s etc. Maar ja, dat helpt ook niet want dan worden er weer blessures voorgewend etc. Je wilt je land vertegenwoordigen dan ook akte de presence geven op het Nederlands kampioenschap. Heeft ook iets met eer en trots te maken, maar Nederlanders hebben dit toch minder dan andere nationaliteiten…

0
Brummel 15 juni 2016 om 13:56

@vlek +1

0
Verweggistan 15 juni 2016 om 14:02

@robotour: en Britten dan ook niet.

0
Lalsacien 15 juni 2016 om 14:02

Jammer!

0
Frits des Jeux 15 juni 2016 om 14:09

Logisch toch? Waarom rijden op een parcours dat je totaal niet ligt? Ik ben sowieso van mening dat je het NK moet maken naar de toppers die je op dat moment hebt. Dus nu een wat selectiever parcours. Ootmarsum dat ook kandidaat was, was een veel betere optie geweest. Dit wordt net zo’n aanfluiting als bij het NK in Emmen. Waaiers krijg je toch niet doordat de blokken te klein zijn en in een sprint worden ze allemaal door Groenewegen naar huis gereden.

@Marakus pijnlijk jouw lijstje met afhakers op een lastiger terrein. Van Poppel liet vorig jaar in Wallonie zien goed mee te kunnen, Terpstra werd kampioen in Kerkrade en een zwaarder parcours is er niet geweest en Boom reed podium op de Adsteeg, waar Terpstra ook al won.

Ik denk dus dat de keuze voor dit NK zeker na die aanfluiting in Emmen vorig jaar een foute is geweest. Een NK in Limburg, Rondom S Heerenberg, Posbank, Utrechtse Heuvelrug of Ootmarsum was een betere geweest. Want in de sprint zijn we een B land.

0
HennieK 15 juni 2016 om 14:11

Vlek +1

@Robotour: wat een flauwekul. Een topcoureur rijdt niet graag voor spek en bonen op een parkoers waar hij niet kan winnen. Dan kan hij zijn voorbereiding beter op hoogte doen, waar het hem voor de echte doelen verder brengt. De KNWU bepaalt door de parkoerskeuze de kansen en interesse van de deelnemers.

0
Hiddee95 15 juni 2016 om 14:12

Ik vind het NK sws een koers van niks, het was enigzins nog leuk met dat rondje om Kerkrade. Ze kunnen beter de trui geven aan diegene die het hoogst eindigt op een WK van de nederlanders of het hoogst eindigt in het world tour klassement. Dan heb je dat gezeik ook niet met wie je aan de start krijgt en kunnen Tour de France rijders zich goed voorbereiden zonder valpartijen. Het NK is een top koers voor nieuwelingen en junioren niet voor Profs.

0
robotour 15 juni 2016 om 14:14

@verweggistan je bedoelt de importbrit Froome ;) eerlijk gezegd heb ik de startlijsten van de diverse landen nog niet gezien/bekeken. Nationalistische gevoelens, trots en eer lijkt mij zowiezo bij andere landen hoger in het vaandel te staan.

0
Grintametbrinta 15 juni 2016 om 14:15

Ben het ook met vlek eens.

Ik zou het mooi vinden als van de molen zou kunnen winnen. Niks mis met terpstra, maar dumoulin is vaker actief in grote ronden. Zou mooi zijn als hij de trui.daar zou kunnen showen.

zou het overigens ook prima vinden als het nk eens buiten nl zou worden gehouden. Als bij wijze van spreken de aankomst op de zoncolan ligt zou je leuke duels tussen mollema, poels, kruijswijk en gesink kunnen krijgen (weet dat dit praktisch niet haalbaar is, beetje aan t dagdromen, magikdattypen, ja dat mag)

0
HennieK 15 juni 2016 om 14:16

@Robotour: Heb je wel eens gezien wat het NL-elftal teweeg brengt? Hoe teleurgesteld Gesink was dat hij niet naar de OS kan? Dat Calimero-complex praat je jezelf aan.

0
Speedyben06 15 juni 2016 om 14:18

Heeft iemand trouwens de link van de deelnemerslijst?

0
kevinhooo 15 juni 2016 om 14:19

Dan moet je een ander parcours kiezen wat geschikt is voor de sprinter als voor de klimmer.

0
robotour 15 juni 2016 om 14:31

@hennieK ik heb het over het feit dat Nederlanders nog al makkelijk afzeggen ten faveure van hun eigen belang t.o.v. het landsbelang. Niks met calimero complex te maken.
Dat Gesink niet geselecteerd is voor de OS heeft hij toch min of meer zelf in de hand gehad. Hij mag daarover teleurgesteld zijn natuurlijk.

0
vlek 15 juni 2016 om 14:37

Wat is in dit geval het landsbelang?

0
Stofzuigert 15 juni 2016 om 14:56

Wanneer komt er een NK met finish op de Alpe d’Huez? Lijkt me schitterend

0
Mathieu Moller 15 juni 2016 om 15:01

Totaal met Hidde eens. Een World Tour ranking geeft een veel beter beeld van wie de beste renner is dan zo’n momentopname als het NK.

0
Marakus 15 juni 2016 om 15:09

@Frits des Jeux, ik doelde op de stelling van Hofland m.a.w. de 1.600 meter hoge bergen ;) in zoverre wij een realistisch zwaar parkoers kunnen neerleggen zijn een Terpstra etc. gewoon van de partij natuurlijk. Ik zal mijn eerdere post wat verduidelijken.

0
robotour 15 juni 2016 om 15:11

Landsbelang in deze is dat je je als sporter deelneemt in een door de bond uitgeschreven nationale kampioenswedstrijd.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone