De winnaars en verliezers van het NK wielrennen

vrijdag 5 juli 2019 om 08:00
De winnaars en verliezers van het NK wielrennen

foto: Cor Vos

Nationaal

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook diverse buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse teams komen aan bod. In deze aflevering blikken we terug op het Nederlandse Loterij NK wielrennen 2019.

Beloftenkampioen David Dekker: “Ik kwam hier alleen maar voor de winst”

David Dekker kroonde zich zaterdagmiddag tot de nieuwe Nederlands kampioen bij de beloften. De 21-jarige zoon van oud-Nederlands kampioen bij de elite Erik Dekker, was in de massasprint op de Arnhemseweg in Ede de beste. “Ik zat perfect in de laatste bocht, toen moest ik goed timen en dat is gelukt”, vertelt de renner van Metec-TKH aan WielerFlits.

Dekker startte als een van de topfavorieten en die status maakte hij meer dan waar. “Ik had heel veel vertrouwen in mezelf”, begint de Noord-Brabander zijn verhaal. “Ik wist dat ik het kon afmaken, dat heb ik al vaak genoeg bewezen dit seizoen (Dekker won onder meer Brussel-Opwijk en de omloop in de Ronde van Noord-Holland, red.). Met die instelling ben ik hier ook gekomen:  ik wilde voor niets minder dan de eerste plek gaan. En dat is gelukt!”

Traditiegetrouw komt de Nederlandse beloftenkampioen in aanmerking voor een profcontract. Dekker – die niet over een zaakwaarnemer beschikt – zelf vindt een stap naar de WorldTour nog te groot voor komend jaar, maar wellicht dat er een mooi ProContinental-avontuur aankomt. Dit seizoen gaat het hem voor de wind, nadat hij vorig jaar nog lange tijd met een infectie kampte. Hij wisselde afgelopen winter van trainer (Jan Boven begeleidt hem) en hij ging ook beter op zijn voeding letten. SneakerDave trekt er bovendien vaak op uit met streekgenoot Mathieu van der Poel. Allemaal factoren die bijdragen aan zijn succes.


Gijs Leemreize snelt naar winst in Tacx Klimtijdrit Vaals

Gijs Leemreize snelt naar winst in Tacx Klimtijdrit Vaals


Brons voor Van der Kooij: “Na de streep was het al een twijfelgeval”

Bas van der Kooij werd in allerijl naar het NK-podium geroepen na zijn vierde plaats in Ede. Danny van Poppel werd namelijk gedeklasseerd en zag een zilveren medaille in rook opgaan. Van der Kooij schoof daardoor op naar de derde, bronzen plaats. “Ik reed mijn eigen sprint en ik ben er niet mee bezig dat Danny van zijn lijn afwijkt. Ik ben dus ontzettend blij”, aldus Van der Kooij tegen WielerFlits.

“Na de streep hoorde ik al van een ploegleider dat ze een protest gingen indienen, dus het was al een twijfelgeval. Ik ben snel gaan douchen en ben toen naar het podium gegaan. Ik was echt ongelooflijk blij dat ik derde word hierdoor”, vertelt de sprinter van Monkey Town-à Bloc.


Martijn Budding vierde op NK: “Top-5 was mijn doel”

Voor Martijn Budding was een vierde plek weggelegd tijdens het Nederlands kampioenschap wielrennen in Ede, niet ver van zijn woonplaats Veenendaal. De coureur van BEAT Cycling Club kon sprinten, nadat zijn ploegmaat Luuc Bugter vroeg in de koers meesprong in de ontsnapping.

“Top-5 was mijn doel. Dus de vierde plek is een heel mooie uitslag”, vertelde Budding na de koers. Hij werd eigenlijk vijfde, maar schoof op door de straf voor Danny van Poppel. “Ik zat in het wiel van Fabio Jakobsen, maar zijn aanzet was toch iets te hard voor mij. Dus toen moest ik op zoek naar een ander wiel. Uiteindelijk sprint ik wel bijvoorbeeld Cees Bol eruit. Ik denk dat ik daar heel tevreden mee mag zijn.”

In België haalde alleen Daan Hoeyberghs (47ste) de finish, terwijl Adam Lewis op het Brits kampioenschap knap veertiende werd.


BEAT neemt gas terug tot eind juli

De eerste seizoenshelft van BEAT Cycling Club zit erop. De continentale ploeg bouwde het seizoen langzaam op, won zes UCI-koersen en had daarnaast de aandacht gelegd op de afgelopen weken. Daarin lag de focus op de UCI 1.1-koersen in België en het Nederlands kampioenschap als afsluiter. In Ede wist Martijn Budding te sprinten naar een vierde plek, wat voor BEAT direct de beste prestatie in het bestaan betekende op een NK.

De komende weken hebben de renners en de ploegleiding vakantie. Op 23 juli melden zij zich weer om het eerste deel van het seizoen te evalueren en vooruit te kijken naar de tweede seizoenshelft. De eerste koers die weer op de agenda staat is de Belgische GP Cerami (UCI 1.1) op 25 juli.

BEAT zal in die periode ook trainen op het onderdeel ploegentijdrit, omdat dat onderdeel is opgenomen in de Kreiz Breizh Elites (UCI 2.2). Die Franse rittenkoers rijdt de ploeg van manager Geert Broekhuizen begin augustus. Daarna volgt een programma waarin de ploeg tot en met oktober – bijna – elk weekend op pad is. Mede daarom is tijdens de zomer ook een rustperiode ingelast om de batterij weer volledig op te laden om weer toe te kunnen werken naar een piek in diverse UCI 1.1-koersen.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Balende Nils Eekhoff: “Erg jammer dat ik geen fair fight met Dekker heb gehad”

Nils Eekhoff kwam woensdag als topfavoriet niet verder dan plek vier op het NK tijdrijden voor beloften. Zaterdagmiddag moest hij genoegen nemen met zilver. Ondanks dat hij tevreden is met zijn eindsprint, zat er veel meer in voor de Noord-Hollander. “Helaas heeft de organisatie de laatste kilometers niet afgezet met hekken”, baalt hij voor de camera van WielerFlits.

In de slotkilometer is de weg tot aan de laatste bocht in tweeën gedeeld door geleidebakens. “Een jongen komt van de andere kant en steekt zijn fiets net voor de laatste bocht voor die van mij. Hij kon de groep niet volgen en daardoor kom ik op vijftien meter van de eerste zeven jongens te zitten. Van onderaan moest ik meteen aangaan. Dat is lang, maar dat kan ik wel. Alleen dan moet je last minute toch keuzes maken en toen reed ik me klem in het wiel van Marijn van den Berg. Dat is enorm balen. Ik krijg niet de kans op een fair fight met David en daardoor heb ik nooit echt meegedaan voor de winst.”

Over het parcours was sowieso veel te doen. Op meerdere plekken ontstonden rare situatie. Of we het onveilig mogen noemen? “Ja, zeker weten”, vindt de renner van Sunweb Development. “De organisatie maakt het onveilig en de renners maken het nog onveiliger door er gebruik van te maken. Er is altijd een uitweg en daar maken renners gebruik van. Iedereen volgt elkaar op en dan is het gewoon chaos”, schetst de jongeling een beeld, waar de mannen en vrouwen ook last van krijgen. Eekhoffs volgende koers is Tour Alsace. Daarna gaat hij mogelijk opnieuw als stagiair bij de WorldTour-ploeg van Sunweb aan de slag.


Marijn van den Berg: “Zat eraan te komen dat we het goed zouden doen”

Marijn van den Berg mocht naast David Dekker en Nils Eekhoff als derde coureur het podium op. Het goud voor Dekker en het brons voor Van den Berg zorgden voor groot feest bij Metec-TKH, dat niet verrast is door deze prestaties. “We voelden ons allemaal goed bij de ploeg, dus het zat eraan te komen dat we het goed zouden doen”, vertelt Van den Berg voor de camera van WielerFlits.

“Ik voelde me goed, dus wist dat er iets moois kon gebeuren”, gaat hij verder. “We wilden de koers hard maken door de hele tijd aan te vallen, we wilden ervoor zorgen dat het een uitputtingsslag zou worden – ik heb het ook nog geprobeerd – maar het parcours was er niet voor gelegen om met een groepje weg te rijden. Daarom is het een sprint geworden.”

“Ik voel me het hele seizoen al goed”, is zijn conclusie. “Ik heb deze winter hard getraind en een mooie stap gezet. Dat is de bedoeling: om steeds weer mooie stappen te zetten. Ik blijf hard trainen en dan volgt binnenkort hopelijk een volgende stap.  Nu ben ik heel erg all-round, maar ik wil me focussen op mijn sprint, zodat ik in kleinere groepen nog beter aan komen.”


Teleurstelling overheerst bij Metec-TKH na NK voor eliterenners

Jason van Dalen in gesprek met Arvid de Kleijn tijdens het NK – foto: Cor Vos

Metec-TKH toonde zich op het NK voor beloften dominant met het goud voor David Dekker en het brons voor Marijn van den Berg, maar stelde een dag later teleur op het NK voor eliterenners. De gewenste top-10- of top-5-notering werd niet behaald. Arvid de Kleijn eindigde op de twaalfde plaats.

“Ik ben teleurgesteld”, vertelt de succesvolle spurter. “Want ik kwam voor meer. Het ging 150 meter voor de laatste bocht even helemaal mis, waardoor ik ingesloten raakte. Daarna moest ik nog in de remmen, waardoor mijn kans op een goede klassering voorbij was.”

Daarvoor verliep het NK volgens plan. Thijs de Lange zat mee in de ontsnapping, terwijl De Kleijn in goede positie werd afgezet vooraan in het peloton. “We hadden van tevoren wel bedacht dat de kans op een sprint groot zou zijn, maar hadden toch met Thijs een man meezitten”, legt Stef Krul uit. “Wij hebben nog even kort op kop gereden. De laatste drie kilometer tot de laatste kilometer ging perfect, maar daarna raakte hij helaas ingesloten.”


Arvid de Kleijn spoelt zure nasmaak NK weg in Polen

Arvid de Kleijn schiet raak in Polen – foto: Metec-TKH

Arvid de Kleijn heeft in Polen zijn vierde UCI-zege van het seizoen geboekt. De rappe man van Metec-TKH toonde zich de snelste in de openingsetappe van de Course Cycliste de Solidarnosc et des Champions Olympiques (UCI 2.2), waardoor hij woensdag in de leiderstrui van start mocht gaan.

“Er waren vijf coureurs die wegreden, waarna wij met een aantal andere teams controleerden. Uiteindelijk werd het een massasprint en wist het team me goed af te zetten in de laatste 1,5 kilometer”, zijn de woorden van De Kleijn na een nieuwe overwinning.

Lang kon De Kleijn niet van zijn leiderstrui genieten: in de tweede etappe reed een omvangrijke kopgroep weg die uit handen wist te blijven uit het peloton, waar De Kleijn de sprint van het peloton wist te winnen. Jason van Dalen lijkt nu de vooruitgeschoven man voor Metec-TKH te zijn. De Nederlander zat mee in de kopgroep en eindigde op de tweede plaats. Met nog twee etappes te rijden staat Van Dalen op de derde plaats in het klassement.


Arne Peters kleurt de kopgroep op NK

Een stroomversnelling. Zo kan je de eerste helft van het wielerseizoen van Arne Peters wel samenvatten. De 24-jarige renner reed aan het begin van het seizoen nog op clubniveau, vorige maand maakte hij promotie naar Alecto en op het NK wist hij de aandacht op zich te vestigen in de kopgroep. Het was een positieve opsteker voor de Brabantse continentale ploeg. Coen Vermeltfoort, de man die het diende af te maken wanneer de wedstrijd zou eindigen in een massasprint, moest genoegen nemen met een tiende plek. WielerFlits sprak na afloop met Peters.


SEG Racing Academy is Nederlandse titel kwijt

Voor het eerst in drie jaar komt de Nederlandse beloftenkampioen niet uit de stal van SEG Racing Academy. De opleidingsploeg won in 2016 met Fabio Jakobsen op de Brouwersdam, een jaar later was de sprinter ook de beste in ‘s-Heerenberg en vorig seizoen liet Julius van den Berg zien wat hij in zijn mars had met een lange solo in Hoogerheide. Dit jaar zat er zelfs geen medaille in, al kon de ploeg daar naar afloop enigszins mee leven.

Onder meer Daan Hoole, Minne Verboom, Ide Schelling en Marten Kooistra probeerden ervandoor te gaan, maar ze geraakten niet weg op het niet-selectieve parcours in Ede. Uiteindelijk eindigde Kooistra op een vierde plek, nadat Jesper Rasch voor hem de sprint was aangegaan. De snelle Fries begon er vroeg aan, maar Kooistra zag David Dekker, Nils Eekhoff en Marijn van den Berg er nog over waaien.


Sven Burger keert eindelijk terug in competitie

foto: Petros Gkotsis

Het NK op de weg bij de beloften betekende voor Sven Burger zijn allereerste wedstrijd van het seizoen. De 22-jarige renner van SEG Racing Academy werd 120ste, maar dat zal hem geen moer uitmaken. Hij koerst weer, dat is het belangrijkste. Maandenlang stond hij aan de kant met een zogenoemde jumpers knee. Dat is een overbelastingsblessure. Het betreft een peesaanhechtingsprobleem aan de onderzijde van de knieschijf. De grootste malaise ligt nu achter hem, waardoor Burger zich kan focussen op het tweede deel van het seizoen. Hij heeft daarvoor nog enkele mooie doelen gesteld.

“Aanvankelijk hadden we geen idee waar de blessure vandaan kwam”, vertelt hij op de ploegsite. “Elke keer als ik weer mocht fietsen, kwam de pijn terug. Het leek erop dat het probleem niet opgelost werd. Mentaal werd het op een gegeven moment erg moeilijk voor mij. Daarom bezocht ik Lobke Bloem, de mental coach van onze ploeg. Dat hielp me ontzetten. Ik heb mezelf ontwikkeld als persoon, een aspect dat misschien wel belangrijker is dan trainen. Het is erg cliché om te zeggen, maar iedere tegenslag maakt je sterker. Maar ik kan je verzekeren dat het zo is.”

Op het Instagram-account van Burger was de progressie de laatste weken te merken. Het begon met ritjes van minder dan een uur, maar gestaag liep dat op. Met dus het NK als voorlopig hoogtepunt. Inmiddels is de jongeling vertrokken naar het Spaanse Girona. “Daar ga ik mezelf voorbereiden op het laatste deel van het seizoen. Ik wil laten zien wat ik kan en ik mik op een goed resultaat in de GP de Wallonie, de Ronde van Lombardije U23, Olympia’s Tour en hopelijk het WK, omdat er in Yorkshire een parcours ligt dat goed bij me past. Voor nu wil ik genieten van de fiets, positief blijven en hard werken.”


Jan Maas keert terug na blessure: “Heb mijn profdroom nog niet opgegeven”

Maas was vorig jaar stagiair bij LottoNL-Jumbo – foto: Cor Vos

Een van de oud-renners van SEG Racing Academy die niet de stap naar de profs heeft weten te maken, is Jan Maas. De 23-jarige Noord-Brabander kon als eerstejaars elite wel blijven en een traject-à la Cees Bol volgen. Toch koos hij – in samenspraak met SEG – voor een overstap naar Leopard, een Luxemburgs Continental-team. Voor die ploeg reed hij dit seizoen zes wedstrijden, waarvan Circuit des Ardennes medio april de laatste was. Dat had alles te maken met een blessure. Maas had namelijk last van een vernauwde bekkenslagader, een kwetsuur die bij meer wielrenners een probleem vormt. Sam Oomen mist daardoor nu ook de rest van het seizoen, bijvoorbeeld.

De problemen deden zich al een paar jaar voor. “Ik dacht altijd dat het mijn spieren waren”, vertelt Maas aan WielerFlits. “Totdat de problemen in mijn linkerbeen vorig jaar erger werden. Mijn been begon soms tijdens een inspanning te slapen, als ik op lange stukken in een aerodynamische positie op de fiets zat. In december ben ik bij Veldhoven terechtgekomen en daar kwam ik erachter dat er een stadium 2-knik in mijn bekkenslagader zat. Dat betekende dat ik onder het mes moest, want anders moest ik stoppen met fietsen op dit niveau. De ader is nu verlegd, het bindweefsel is weggehaald en de ader is gespalkt om hem op de juiste positie te houden.”

De operatie vond uiteindelijk plaats op 16 april jongst leden, maar dat had nogal wat voeten in aard vertelt de jonge klimmer. “Ondanks dat de dokters het niet aanraadden, dacht ik dat het gunstiger was om na dit seizoen te opereren en gewoon lekker door te koersen. Je ligt er al gauw drie tot vier maanden uit. Maar tijdens wedstrijden merkte ik al snel dat ik meer aan het rondrijden was als peletonvulling. En als ik een goede dag had, dan moest ik veel te veel rekening houden met mijn linkerbeen. Bij de minste versnelling of een stukje op de kant werd het meteen getriggered. Ik ben nooit gelost uit het peloton of wat dan ook, maar ik merkte gewoon dat dit ver onder mijn niveau was.”

En dat terwijl Maas het gevoel had dat hij tijdens zijn stage bij LottoNL-Jumbo juist een stap voorwaarts had gezet. De vraag die vervolgens rijst, is of deze kwetsuur hem de kop gekost heeft. “Nee, dat heeft er niets mee te maken”, aldus de Noord-Brabander. “Het probleem speelde al veel langer, maar wat het daadwerkelijk was kwam pas later aan het licht. Dat ik nu niet bij Jumbo-Visma zit, komt doordat de ploeg vol zat en er betere renners zijn gehaald dan ik ben. Een knecht c.q. jonge renner was niet meer nodig. Maar het bevalt met nu goed bij Leopard. Het is een vriendelijk en mooi internationaal gezelschap met een gemotiveerd begeleidingsteam eromheen.”

Hij kon dus ook bij SEG Racing Academy blijven. Maar met de Ronde van Luxemburg en de Deutschland Tour op het programma, kon Leopard hem als klimmer een beter programma bieden. Maas heeft er net een paar trainingsweken opzitten in Griekenland en maakt zich nu – via een aantal nationale koersen – op voor de Tour Alsace. Daar wil hij weer in vorm zijn. “Ik heb nog 100% profambitiws”, klinkt het ambitieus. “Ik denk dat ik vorig jaar heb bewezen dat ik een belangrijk onderdeel kan zijn van een profploeg, als een goede knecht die zich kan doorontwikkelen. Bij LottoNL-Jumbo zat ik er dichtbij, maar het mocht helaas niet zo zijn. Nu ik weer fatsoenlijk met twee benen kan fietsen, ben ik ervan overtuigd dat de stap naar de profs erin zit. Ik ben 23 jaar en vol moraal, laat maar komen!”


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone