Gijs Leemreize snelt naar winst in Tacx Klimtijdrit Vaals

woensdag 3 juli 2019 om 20:13
Gijs Leemreize snelt naar winst in Tacx Klimtijdrit Vaals

Gijs Leemreize - foto: Cor Vos

Gijs Leemreize heeft de Tacx Klimtijdrit in Vaals op zijn naam gezet. Op het heuvelige parcours klokte de 19-jarige renner van Sensa-Kanjers voor Kanjers 24:12 en daarmee verwees hij Jasper de Plus, onlangs nog winnaar van de Tacx Tijdrit in Emmen, en Robin Löwik naar de overige podiumplaatsen.

Om vijf uur precies was Jeroen Hasselaar de eerste renner aan het vertrek van de tijdrit over 15,4 kilometer over het Limburgse Heuvelland. Direct vanuit de start moesten de renners aan de bak toen zij de Camerig omhoog moesten. Na zeven kilometer volgde de Lange Bosweg. Daarmee was het nog niet gedaan, want in de slotfase wachtte nog de Pannisberg nabij Vijlen. Vanaf dat moment was het gedaan met het klimwerk en konden de renners afdalen naar de finish.

Bergkoning Van den Dool start vroeg
Hasselaar zette met 25:57 de eerste eindtijd op de klokken, maar daarmee bleef hij ver verwijderd van de knaltijd die Jasper de Laat vorig jaar neerzette (23:53). Maar zou De Laats tijd ook tot aan het einde standhouden? Na het eerste blok renners was de toptijd in handen van Jens van den Dool. De drager van de bolletjestrui als aanvoerder van het bergklassement zette de tijd stil op 24:53.

Vervolgens zag Van den Dool Gerco Pastoor, die in het tweede blok was gestart, dichtbij komen, maar stranden op honderdsten van een seconde. Rens Tulner greep wel raak en zette de snelste tijd op 24:41. Erg lang genieten kon hij niet, want Lars van den Berg nam met 24:18 nog eens een flinke hap van de toptijd. In het derde (Robin Löwik, 24:17) en vierde blok (winnaar van de Tacx Tijdrit Emmen, Jasper De Plus, 24:15) wisselde de koppositie opnieuw tweemaal van eigenaar.

Geen derde zege op rij voor De Laat
Daarmee waren we aanbeland bij het vijfde en beslissende blokje renners, met onder anderen beste jongere Dylan Bouwmans en leider in de Topcompetitie Bas van der Kooij. Jasper De Laat was de voorgaande twee jaar de beste in de Tacx Klimtijdrit, maar kon ditmaal niet tippen aan De Plus’ tijd. De Laat klokte 24:19 en zag een derde opeenvolgende zege aan zich voorbij gaan. Gijs Leemreize wist de snelste tijd wél aan te scherpen en naar 24:12 te brengen.

Bas van der Kooij – foto: Cor Vos

Toen moesten nog slechts enkele renners finishen. Dylan Bouwmans, drager van de witte trui voor beste jongere, schoot tekort voor de toptijd en zou buiten de top-10 eindigen. En nadat ook Mitch Groot niet aan de tijd van Leemreize kwam, reed alleen Bas van der Kooij nog op het parcours. In een tijd van 27:21 kwam de derde van het afgelopen NK wielrennen over de finish en daarmee deed hij beduidend langer over het heuvelige parcours dan Leemreize.

Leemreize ontpopt zich tot klimmer
Leemreize ontpopte zich dit seizoen tot klimmer. De pas 19-jarige Achterhoeker uit Ruurlo was tijdens de Carpathian Courier Race – een lastige etappekoers voor beloften in Polen – begin mei misschien wel de sterkste renner bergop. Hij werd er elfde in het eindklassement en nam de bergtrui mee naar huis. Ook in de Orlen GP toonde hij zich met de beste klimmers. Komend jaar voegt hij zich bij de Jumbo-Visma Academy, de nieuwe Nederlandse opleidingsploeg.

Bas van der Kooij bleef wel in het bezit van de oranje trui als leider in het algemeen klassement. Dylan Bouwmans is ook na vandaag de beste jongere in de Topcompetitie. Wel wisselde de bolletjestrui van eigenaar. Jens van den Dool moest de koppositie in het bergklassement afstaan aan Thijs de Lange. Ook het clubklassement heeft een nieuwe lijstaanvoerder: Jasper De Plus nam het stokje over van Nick Brabander.

Op 8 september staat de HLB van Daal Eurode Omloop op de kalender, de laatste manche om de Topcompetitie.

flag-nl Tacx Klimtijdrit Vaals 2019
Uitslag
1. flag-nl Gijs Leemreize (Sensa-Kanjers voor Kanjers) in 24:12
2. flag-be Jasper De Plus (Home Solution-Soenens) op 0:03
3. flag-nl Robin Löwik (Allinq-Krush-IJsselstreek) op 0:05
4. flag-nl Lars van den Berg (Metec-TKH) op 0:06
5. flag-nl Stef Krul (Metec-TKH) op 0:15
6. flag-nl Wessel Krul (WPGA) op 0:21
7. flag-nl Stijn Appel (WV West-Frisia) op 0:28
8. flag-nl Rens Tulner (WV De Jonge Renner) op 0:29
9. flag-nl Marien Bogerd (Allinq-Krush-IJsselstreek) op 0:29
10. flag-nl Fabio Sinoy (Hubo-Titan Cargo CT) op 0:35
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

5 Reacties

peervaneynthoven 3 juli 2019 om 20:31

Toekomstig lid Jumbo Visma Academy.

TijmenCamps 3 juli 2019 om 20:51

Weer prima gescout door TJV!

zipp404 3 juli 2019 om 21:31

Goeie race van Gerco Pastoor! Vergeet niet dat die jongen heel 2018 niet gekoerst heeft en amper heeft kunnen trainen.

EmPeHa 3 juli 2019 om 22:30

Mooi resultaat. In de krant zei hij al dat dit hem beter ligt dan het parcours van het nk.
Overigens haalde Gijs in februari al wielerflits.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/gijs-leemreize-wint-kick-off-wattmeister-challenge/

Samlambeej 4 juli 2019 om 12:11

Daar heb je de jongste De Plus weer.

Headlines

Materiaalzone

Populair