Moreno Hofland: “Nooit extra druk gevoeld”
Foto: Sirotti
zaterdag 2 mei 2015 om 20:40

Moreno Hofland: “Nooit extra druk gevoeld”

Moreno Hofland heeft vandaag de nul van de zegeteller geveegd voor LottoNL-Jumbo. In de Tour de Yorkshire gaf de ploeg haar vertrouwen aan de 23-jarige renner uit Roosendaal, die het knap afmaakte in de sprint. “Toch stond ik niet onder druk, want ploegleider Nico Verhoeven maakte mij duidelijk dat extra stress geen zin heeft”, vertelt Hofland aan WielerFlits.

De eerste zege van LottoNL-Jumbo was er één waarin de hele ploeg een aandeel had. De gele brigade hield de hele dag een achtkoppige groep onder controle, met in het achterhoofd slechts één doel: Hofland aan de eerste seizoenszege helpen. “Omdat vandaag de enige kans voor sprinters in dit rondje was, hebben we niet getwijfeld om er vol voor te gaan. In de finale ging eindelijk eens alles volgens het plan. De laatste 20 kilometer heb ik Robert Wagner de hele tijd gevolgd en na enkele bochten en rotondes kwam ik in het wiel van Matteo Pelucchi terecht. Op 200 meter van het einde ben ik vanuit zijn wiel de sprint aangegaan. Ik kwam vlot over Pelucchi heen en dat was genoeg om te winnen.”

Daarmee maakte Hofland na bijna vijf maanden zonder winst een einde aan de lijdensweg van zijn ploeg. Extra druk heeft de Nederlander naar eigen zeggen echter nooit gevoeld. “Bij de bespreking voor deze wedstrijd wees Nico Verhoeven ons er wel op dat we nog altijd droog stonden, maar hij nam de druk weg door te zeggen dat extra stress geen zin heeft. Toch speelt het in je achterhoofd altijd wel een beetje mee dat er nog niet gewonnen is. Dat kan ik niet ontkennen. Gelukkig hebben we nooit gepanikeerd en tijdens elke koers ons ding blijven doen. Al kregen we vaak met pech af te rekenen op belangrijke momenten.”

Hofland kreeg zijn deel van de pech in de maand maart, na Milaan-San Remo. “Voor de klassiekers, die mijn hoofddoel van het voorjaar waren, begon ik te sukkelen met mijn gezondheid. Er zat niets anders op dan te rusten, alle koersen over de kasseien aan mij voorbij te laten gaan en nieuwe doelen te kiezen. Na een antibioticakuur van een week, kon ik de training hervatten en aantreden in de Brabantse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Dat zijn niet echt koersen die me goed liggen, maar dat deert me niet. Alles, ook de Tour de Yorkshire, staat in het teken van de komende Giro. Die zware koersen zijn niet slecht voor mij geweest, want ook in de Giro zijn niet alle ritten vlak en gemakkelijk.”

Nu de 23-jarige Nederlander zijn zege binnenheeft, kan hij zonder stress op jacht naar etappewinst op de Italiaanse wegen. “De Giro is wel nog andere koek. Het is een WorldTour-koers en het niveau ligt erg hoog. Er zijn niet veel kansen voor sprinters. Daarom wordt het zaak om bij elke kans die zich voordoet van de partij te zijn. Op papier moet ik niet veel renners vrezen in de sprints, maar ik volg ook de uitslagen en ik zie dat onder meer André Greipel en Elia Viviani uitstekend in vorm zijn. Ik ga in elk geval mijn uiterste best doen om de positieve lijn door te trekken.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2015 20:51
Gewoon vet!
2 mei 2015 20:53
Mooie overwinning! Hopen op meer overwinningen in de Giro. Ik zag het somber in voor komende tijd maar ben positief verrast vandaag, ook over Gesink!
2 mei 2015 20:54
Mag wel iets trotser zijn van mij. Maar ja, blijkt niet altijd uit een geschreven interview misschien.
2 mei 2015 21:00
Wie schatten jullie top 7 beste sprinters in bij de echte vlakke aankomsten in de giro ???
2 mei 2015 21:08
@Teeg83
Viviani, Greipel, Boonen... zijn goede sprinters. Voor de rest heb ik niet echt weet van andere sprinters. Heb de deelnemerslijst nog niet bekeken.
2 mei 2015 21:10
@teeg83

Michael Matthews, Lobato, Mezgec, Nizzolo, Andre Greipel, Tom Boonen en Sacha Modolo en misschien Holand?
2 mei 2015 21:23
Waar is dat artikel van deze ochtend gebleven?
2 mei 2015 21:26
@Wheely is vandaag weer een beetje achterhaald blijkbaar ;)
2 mei 2015 21:28
Ik verwacht ook veel van pelucchi in de giro
2 mei 2015 21:45
Ja zou boonen mee kunnen doen voor top 5 ik betwijfel dat toch
2 mei 2015 21:46
Boonen? Nee die toch niet meer
2 mei 2015 21:46
Pelucchi is echt rap, die legt hij er hier toch overtuigend op. Dat belooft wel wat voor een paar goede klasseringen in de Giro.
2 mei 2015 22:16
Het zou geweldig zijn als Hofland een etappe van de Giro wint. Dan is de Giro voor Lotto-Jumbo geslaagd en heeft Hofland een echt grote overwinning gepakt. Hofland kan als hij meer inhoud ontwikkeld (bijvoorbeeld door deze Giro uit te rijden) een veelwinnaar worden. Zeker na wat zwaardere etappes waarin de topsprinters op achterstand binnenkomen zou Hofland regelmatig iets kunnen winnen. Hij moet alleen nog de inhoud ontwikkelen die hij nodig heeft om op het laatst nog iets over te hebben voor de sprint.
3 mei 2015 00:24
Alleen de wielerflitsers hebben extra druk gevoeld ;).
3 mei 2015 01:26
Soms zijn de kleinste vindingen best grappig, Merijn Neeman.
3 mei 2015 01:52
Hele mooie zege voor hem. TLJ eindelijk van de 0 af, 4e WT team in mei ooit, maar nu zal er dan ook wel gefeest worden haha. Goed initiatief genomen in de etappe, al zaten ze op het laatst wel een beetje kapot en ver van Hofland af. Het artikel op WF heeft dan toch geholpen en na het dramatische voorjaar komt er misschien wel een gouden periode aan. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.
3 mei 2015 08:28
@sven241

Je gelooft toch niet echt dat de renners voor de start van de etappe gisteren eerst het artikel op WF hebben gelezen en toen dachten "kom laten we het eens afmaken vandaag". De renners zijn niet achterlijk die weten zelf ook wel dat het om winnen gaat en dat het kwartje op een keer de goede kant uitvalt. Het is maar goed dat de renners niet zo zenuwachtig zijn als sommige volgers, want dan red je het niet in de wielerwereld.
3 mei 2015 11:05
Moreno heeft natuurlijk druk gevoeld, alleen geen extra druk. Elke topsporter legt zichzelf druk op om te presteren. Topsporter willen winnen, en niet alleen maar ' mooie koersen' rijden en ' zich laten zien' zoals Verhoeven zichzelf probeert wijs te maken.

Winnen geeft vertrouwen dus benieuwd naar de Giro voor Moreno. KLasbak in wording.
3 mei 2015 11:38
@alsjewint Nee, het was natuurlijk niet serieus haha. Een knipoog ontbrak eigenlijk.
3 mei 2015 12:20
@teeg83: Hugo Houle, Gang Xu en Manubu Ishabasi zijn mijns inziens sterke outsiders voor het combinatieklassement, daar scoor je dan ook extra punten mee omdat weinig mensen weten dat ze in lokale rondjes al aardig gepresteerd hebben!

Reacties zijn gesloten.