Millar: “Beste generatie ronderenners ooit”

Millar: “Beste generatie ronderenners ooit”

Millar in de proloog van Parijs-Nice 2004 - Foto: Sirotti

donderdag 21 januari 2016 om 17:12

Oud-prof David Millar heeft in gesprek met CyclingWeekly gezegd dat de huidige generatie grote ronde-renners de beste aller tijden is. “Grote rondes zijn nu een stuk leuker dan ik ooit gezien heb”, vertelt de ex-wereldkampioen tijdrijden. Die titel raakte hij door doping later overigens kwijt.

Dumoulin in een zucht met huidige top
“Dit is de beste generatie met grote ronde-renners die we ooit hebben gezien”, meent Millar. “We hadden met Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Nairo Quintana, Ryder Hesjedal en Alejandro Valverde niet minder dan zes winnaars van een grote ronde aan de start van de Tour de France 2015. In mijn historie van het kijken naar sport, heb ik dat nog nooit gezien. Nibali, Quintana, Contador en Froome zijn de toppers, maar Tom Dumoulin en Geraint Thomas komen er aan, terwijl Valverde ook nog altijd zijn partij mee blaast. Grote rondes zijn nu een stuk leuker dan ik in een hele lange tijd gezien heb. Voor de komende Tour denk ik overigens dat Froome wint, al zou het goed zijn om Contador zijn carrière te zien eindigen met een knaller.”

‘Dumoulin next big Grand tour rider
Voor de op Malta geboren Schot staat het ook al vast wie de komende jaren het de huidige toppers lastig gaat maken. “In mijn ogen, na het zien van de voorbije Vuelta a España en de manier waarop hij daar heeft gepresteerd, is Dumoulin de nieuwe grote man voor het het werk in de grote rondes. Hij maakt nu de klassieke groei door, door niet direct voor de Tour te kiezen deze zomer. Hij heeft een knappe kop en weet hoe hij zich moet focussen, wat te zien was in de voorbije Vuelta en we ook gaan meemaken in de Giro van dit jaar.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

JeDaRe 21 januari 2016 om 17:17

Zit wat in, maar niet zo heel relevant om te lezen.
Aangepast. – YIJ.

0
thorsen 21 januari 2016 om 17:19

Wie weet…Evans werd toen hij nog een broekie was ook eens in de laatste bergetappe van de Giro uit de leiderstrui gereden.

0
Culnamo 21 januari 2016 om 17:42

En als ipv al in: Voor de komende Tour denk ik overigens dat Froome wint, als zou het goed zijn om Contador zijn carrière te zien eindigen met een knaller.

Leuk om te lezen. Ik vind het alleen raar dat ze Dumoulin al zo hoog inschatten nav één grote ronde. Er zijn nog anderen die ik daar eerder voor in aanmerking zie komen. Een Aru, Majka of Landa bijvoorbeeld. Ook Kelderman zie ik hier misschien nog wel bij staan!

0
Christian 21 januari 2016 om 17:52

Aangepast. – YIJ.

Wel mooi om te zien hoe de één na de ander Dumoulin als de toekomst van de grote rondes ziet. Het is meer dan chauvinisme dus.

0
Arry1337 21 januari 2016 om 18:10

Aangepast. – YIJ.

0
Coldeportes 21 januari 2016 om 18:27

@culnamo
Quote: "Ik vind het alleen raar dat ze Dumoulin al zo hoog inschatten nav één grote ronde".

…. Omdat de echte profs kwaliteit herkennen en meteen doorhebben wanneer ze tegen een beest rijden. Ze zien, voelen en horen ook veel meer gedurende de hele koers (als ze in zijn wiel afzien) dan wij kunnen in de laatste uurtjes TV-registratie.

0
Pavlov 21 januari 2016 om 18:30

Aangepast – YIJ.

0
Stefankraaijvanger 21 januari 2016 om 18:31

Hebben jullie niks beters te doen dan steeds maar commentaar te geven op de schrijver.

0
Pavlov 21 januari 2016 om 18:36

@stephan: heb jij niks beters te doen dan commentaar te geven op degenen die commentaar geven?

0
TomVD 21 januari 2016 om 19:05

En over Aru spreken we zelfs niet?!

0
AZH 21 januari 2016 om 19:16

@pavlov: is het zo moeilijk om een naam correct te schrijven die een paar centimeters erboven gewoon voorgekauwd staat?

0
Sebas 21 januari 2016 om 19:16

Millar heeft natuurlijk helemaal gelijk wat TD betreft, en wat een sjiek WK-outfit zeg .. Hele gave foto.

0
Jungle Man 21 januari 2016 om 19:20

Ook voor Dumoulin geldt dat hij het dit jaar nog maar moet bevestigen, wat ik gezien zijn attractieve manier van koersen hoop. Aan Kelderman hebben we in 2015 gezien dat het niet zo meevalt na een eerste doorbraak je kwaliteiten te bevestigen.

0
Romāns Vainšteins 21 januari 2016 om 19:26

Waarschijnlijk gaan we nu dagelijks getrakteerd worden op wielrenners die stellen dat Dumoulin een grote kan worden, volgens mij heeft hij best wel wat talent.

0
steo 21 januari 2016 om 19:45

De Franse ex-wielrenner Robert Sassone is vandaag op 37-jarige leeftijd overleden.
Sassone maakte tussen 2000 en 2003 deel uit van de Cofidisploeg. Hij reed er aan de zijde van onder meer Frank Vandenbroucke en Philippe Gaumont, die intussen ook allebei overleden zijn.
Ook David Millar maakte deel uit van de Cofidisploeg in die periode.
De Fransman, die geboren werd in Nieuw-Caledonië, won in zijn wegcarrière onder meer een rit in de Ronde van Limousin en een etappe in de Tour du Poitou-Charentes. Hij boekte zijn grootste successen echter vooral op de piste. Zo werd hij in 2001 wereldkampioen in de ploegkoers aan de zijde van zijn landgenoot Jérôme Neuville.
In 2004 viel zijn naam in een dopingaffaire rond Cofidis. Drie jaar later werd hij veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Tegelijk kreeg hij in 2004 twee jaar schorsing nadat hij positief had getest tijdens de zesdaagse van Nouméa(Nieuw Caledonië).

0
Ideefiks 21 januari 2016 om 19:51

Alle oordelen over Dumoulin op basis van zijn erg verrassende Vuelta lijken me nog steeds voorbarig.
Hij zal zijn sterke rijden toch een keer moeten bevestigen. En ik verwacht niet dat hij in 2016 al een poging daartoe doet. Degenen die deze Giro al een aanval op het podium van hem verwachten schatten hem m.i. verkeerd in.

0
xistnc 21 januari 2016 om 19:57

Die grote motor van Dumoulin is natuurlijk een belangrijk ding, zeker gezien zijn leeftijd. Maar die motor zal altijd kilo’s omhoog moeten blijven tillen. Het is de vraag in hoeverre Dumoulin er bij herhaling in zal slagen om op de juiste momenten op het juiste gewicht te staan. En dan nog zal hij in echte bergetappes minuten verliezen.

Ik houd het toch op een mogelijke uitschieter die enkele keer/keren, dat het parkoers naar de maat van de Dumoulins en de Dennissen wordt toegeschreven.

0
Hakkie2 21 januari 2016 om 20:17

@xistnc: ik ben het met je eens over Dumoulin.

En voor een super generatie: lees "wij waren allemaal goden" van Benjo Maso over de Tour van 1948, bijvoorbeeld. Of kijk tegen wie bijvoorbeeld onze eigen Joop Zoetemelk heeft moeten rijden (en dan niet in 1980).

Elke generatie heeft zijn toppers en er zijn veel meer jaren met 6/7 wereldtoppers geweest. Nu zie ik er eigenlijk maar 2 of 3: Contador, Froome en Nibali. De rest is (nog) geen wereldtop.

0
wulu 21 januari 2016 om 20:25

@xstinc: Miguel Indurain was ook niet de lichtste en won volgens mij 5x de tour en een giro?
Wat Millar zegt, zal vast gebaseerd zijn op de wattages, zuurstof opname, talent en intelligentie van Dumoulin. En iemand als Millar zal dat vast niet zomaar roepen…

0
xistnc 21 januari 2016 om 20:28

@wulu
Indurain moest tijdens de Tour elke nacht drie keer wakker gemaakt worden om er zeker van te zijn dat hij ’s ochtends weer aan de etappe kon beginnen. Tijden veranderen.

0
Rodney 21 januari 2016 om 20:32

Dat was toch Bjarne?

0
wulu 21 januari 2016 om 20:52

@xstinc

Je zegt het heel goed, tijden veranderen.

Renners staan hedendaags veel scherper dan toentertijd, de begeleiding is inmiddels verandert en zo ook het materiaal. Dumoulin heeft de potentie om een groot ronde renner te worden, wat Millar ook benadrukt.
Zijn tijdrit is een sterk wapen, zijn progressie bergop in de afgelopen vuelta is opvallend goed. Daarnaast heeft hij in de ronde van Zwitserland van 2014 ook goed gepresteerd. Er zit nog rek in Dumoulin’s potentie, nu nog een ploeg die het gewicht van de koers kan dragen en Dumoulin rijdt alá Indurain.

Froome en Wiggins (lees Sky) hebben dat scenario gewoon gekopieerd van Banesto.
Als Giant dat ook aandurft, dan kijk ik graag naar saaie grote rondes waar Dumoulin als winnaar uitkomt.

0
Cyclingbruh 21 januari 2016 om 20:52

@Hakkie2

Quintana en Valverde?

0
Romāns Vainšteins 21 januari 2016 om 20:57

Ik kijk graag naar mooie spannende rondes met veel ongecompliceerde aanvallen en chaos, ook al kost me dat 3 tourzeges van Dumoulin.

0
wulu 21 januari 2016 om 21:05

@Vainsteins:

Dat mag, chauvinistisch zoals ik ben zie ik graag weer eens een Nederlander op het podium staan. De Gesink's, Mollema's etc. Zijn goede renners maar geen winnaars en het rijden van sky is niet mijn ding en aangezien ze dat nog even blijven doen, ben ik bang voor. Laat het dan maar een landgenoot zijn die in een treintje naar het geel, roze of rood rijd.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone