Mike Teunissen ziet kansen in het voorjaar: “Ze noemen het al Wolfpack-light”

Mike Teunissen ziet kansen in het voorjaar: “Ze noemen het al Wolfpack-light”

foto: Marcel Koch

maandag 24 december 2018 om 08:15

Mike Teunissen is terug bij Jumbo-Visma, de ploeg waarvoor hij in 2015 en 2016 ook al reed. Anders dan 24 maanden geleden, komt de 26-jarige Limburger nu terecht in een ploeg die – voor het eerst in jaren – vol inzet op het voorjaar. Zonder uitgesproken kopman weliswaar. “En dus zijn er voor mij mogelijkheden, iets waar ik naar op zoek was”, vertelt hij met veel enthousiasme aan WielerFlits.

We gaan terug naar het najaar van 2014. Teunissen is op dat moment misschien wel het grootste Nederlandse talent bij de beloften. Verschillende grote ploegen melden zich, keuzes te over. Op het laatst wikt en weegt hij tussen LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin. Uiteindelijk kiest hij voor het Nederlandse team. Na twee degelijke jaren loopt zijn contract af en meldt Sunweb – zoals de ploeg dan heet – zich opnieuw. Hij gaat in op het Duitse aanbod. Na twee iets mindere seizoenen – Dwars Door Vlaanderen buiten beschouwing gelaten – keert hij in 2019 echter weer terug bij Jumbo-Visma.

Een schoolvoorbeeld van het gras dat niet groener is aan de overzijde, zo lijkt het. “Nee, nee, nee”, steekt de klassiekerspecialist van wal. Hij is duidelijk over de periode bij het Duitse team. “Ik heb een heel fijne tijd bij Sunweb gehad en ik heb er ook absoluut stappen gezet als wielrenner. Het was bijvoorbeeld heel mooi om de Tour de France te kunnen rijden. Ik had alleen de luxe dat mijn contract afliep, waardoor ik kritisch naar mijn eigen situatie kon kijken. Ik heb op een rijtje gezet waar ik kansen kon krijgen die ik wilde krijgen en wat het beste bij mij paste. Het verhaal van Jumbo-Visma sprong daar bovenuit.”

Bij de Nederlandse ploeg voelt Teunissen zich meteen thuis. Het overgrote deel van de ploeg kent hij immers nog. “Het is mooi om te zien hoe de ploeg zich ontwikkelt. Kijk naar de afgelopen Tour. Ze doen mee om de knikkers in het eindklassement en Dylan Groenewegen is wat mij betreft de beste sprinter ter wereld. Dat is niet omdat ik nu in de ploeg zit, dat heb ik vorig jaar ook al eens gezegd. Nu gaan ze door en willen ze kijken wat er in de klassiekers te halen valt. Dat is een mooi teken van het feit dat de ploeg wil blijven groeien. Niet alleen in de diepte, maar ook in de breedte. Daarin hoop ik ook een mooi aandeel te hebben.”

Musketiers-tactiek in het voorjaar

Teunissen werd knap tweede in Dwars Door Vlaanderen – foto: Sirotti

Teunissen hoopt bij Jumbo-Visma meer voor zichzelf te kunnen rijden. Meer dan bij Sunweb, in ieder geval. “Daar werden Edward Theuns en Søren Kragh Andersen boven mij gezet, logischerwijs. Zij haalden echter allebei hun niveau niet in het voorjaar. Desondanks hield de ploeg vast aan het vooropgezette plan. Zelfs in Parijs-Roubaix was er voor mij geen vrije rol beschikbaar. Daarom is het extra knap – vind ik –  dat ik daar als elfde weet te finishen. De hele koers ben je met andere zaken bezig en tóch weet je nog een resultaatje te behalen (als eerste van zijn ploeg, red.). Maar dat is nu eenmaal hoe Sunweb werkt.”

Juist dat was de reden dat de Limburger andere oorden besloot op te zoeken. “Als Taco van der Hoorn straks in Gent-Wevelgem en de E3 BinckBank Classic met Greg Van Avermaet omhoog knalt, wie ben ik dan om in de Ronde van Vlaanderen het kopmanschap op te eisen? Ik vind dat Taco dan ook in De Ronde de kans moet krijgen om wederom met Van Avermaet mee te gaan. En dat was vorig jaar dus niet het geval. Ik ben echt niet te beroerd om alles voor Wout van Aert te doen als hij de beste man in koers blijkt te zijn. Maar dan moet hij wel beter zijn dan ik ben. En als dat zo is, dan hoop ik hem aan de zege te helpen.”

Jumbo-Visma gaat dus zonder kopman naar het voorjaar, maar met drie of vier renners die kunnen winnen. Een soort musketiers-tactiek: één voor allen en allen voor één. Naast Van Aert, Van der Hoorn en Teunissen zelf, hoopt de ploeg ook op Danny van Poppel. “Met deze jongens klikt het heel goed”, vindt de Limburger. “We zijn bijna allemaal van dezelfde leeftijd. Wout ken ik goed door het veldrijden. Daarnaast kan ik het goed vinden met Timo. Maar ook met Danny en Taco, het zijn allemaal een beetje dezelfde personen. We gaan resultaat proberen te rijden met een soort vriendenploeg. Wolfpack-light noemden ze het al.”

Teunissen strijdt met Roosen voor Tour-plek: “Interne competitie nooit slecht”
Naast zijn snode plannen in voorjaar, wil Jumbo-Visma de in Ysselsteyn geboren renner ook inzetten in de sprinttrein. “Dat is wel de bedoeling. We gaan kijken hoe we dat gaan aanpakken. In het eerste deel van het seizoen zal ik een aantal sprints met Dylan Groenewegen gaan doen. Dan gaan we bekijken hoe dat gaat. De ploegleiding wil met de ‘oude’ sprinttrein nog een aantal stappen zetten. De vraag is of dat gaat lukken. Misschien dat het met mij beter gaat, of juist helemaal niet. Dat kan ook. Op basis daarvan zullen we zien of we daar nog iets mee gaan doen. Maar daar ligt wel een plan voor klaar, ja.”

Teunissen in actie in Parijs-Roubaix – foto: Sirotti

Kort gezegd houdt dit plan in dat Teunissen als nieuwe sprintaantrekker voor Groenewegen gaat fungeren. “Ik ga een aantal koersen samen met Dylan doen. Dat gaat in een afwisselende vorm zijn. De ene keer met Amund Grøndahl Jansen, dan met Timo Roosen erbij. Het doel daarvan is om te bekijken hoe de sprints met mij erbij gaan en of er dan een duidelijk verschil te zien is. Ik heb de laatste twee jaar bij Sunweb ook sprints aangetrokken, voor onder andere Michael Matthews. Daar heb ik de nodige zaken van geleerd. Ze willen bij de ploeg weten of ik daarom anders naar bepaalde zaken kijk dan de huidige sprinttrein.”

En wanneer Teunissen een toevoeging blijkt, kan Roosen zijn borst nat maken. “Nou, als het dus goed gaat… Dan kan het zijn dat ik in het standaard treintje van Dylan kom en dus als lead out-man naar de Tour de France ga. Maar alleen als ik laat zien dat ik een duidelijke meerwaarde ben voor Dylan. En als mijn aandeel allemaal blijkt mee te vallen, dan ga ik naar de Vuelta a España. Ik vecht dus tot en met de Tour min of meer een duel uit met Timo. Dat is nooit slecht, een beetje interne competitie. Als ik de Tour niet haal, weet ik zeker dat Timo die rol heel goed gaat invullen. En anders gaat hij dat laten zien in de Vuelta.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

kielabokki 24 december 2018 om 08:21

Wolfpack light, dat moet je helemaal niet willen zuipen Mike.

jessevdalen 24 december 2018 om 08:41

Dan zou je beter roosen en teunissen kunnen pakken ipv jansen en roosen/teunissen voor de tour denk ik?

vlek 24 december 2018 om 11:04

Dat kan toch ook gewoon de uitkomst zijn van het proces dat ze de komende maanden in gaan?

Komi 24 december 2018 om 13:49

Dat lijkt mij ook. Timo heeft denk ik het toch wel verdiend om vaste lead-out te zijn. En anders als een na laatste man ipv jansen. Denk dat teunissen stiekem wel baalt van de binnenkomst van Van Aert. Weer geen kopman. Maar laat het op de dag maar zien wie de beste is.
Is het programma van timo al bekend? Had geen verkeerde ronde en roubaix en wordt niet genoemd voor die wedstrijden, zover ik het gelezen heb.

Youri IJnsen 24 december 2018 om 14:18

Interne competitie is ook beter voor Roosen. Houd je scherp. En Teunissen baalt niet, ziet het juist als een voordeel dat er niemand kopman is. Wat zo zit het.

Roosen rijdt ook in de voorjaarskern. Dus waarschijnlijk ook de meeste grote klassiekers, net als vorig jaar.

Fast Freddy 24 december 2018 om 09:00

Lekker origineel, wolfpack lite. Meteen mee stoppen.

peervaneynthoven 25 december 2018 om 00:35

Begrijpend lezen blijft een kunst. Maar mee eens, stop met een dergelijke benaming, Een surrogaat, light DCQS? Jullie zijn TJV!

Jotto-Lumbo 24 december 2018 om 09:08

Mooi om te horen dat hij zo ambitieus is. Ben benieuwd welke stappen bij gaat maken bij LV. Vond hem bij Sunweb al kleine stapjes vooruitzetten. Het verhaal over Roosen snap ik niet echt. Groenewegen gaf aan in een interview met wielerflits volgens mij, dat hij heel te tevreden was over de verandering van Wagner en Roosen als laatste man vorig jaar. Ik vond hem vaak ook de enige stabiele factor in de trein, die regelmatig het werk van Jansen, Martens etc.. moest opknappen. Wat betreft zou ik het logischer vinden als Teunissen de concurrent van Amund Jansen zou worden voor dit jaar in de trein. Maar ik merk ook dat de ploeg veel vertrouwen heeft in de Noor. Ik vond dat Jansen als een van de weinige LJ ‘ers weinig tot geen stapjes heeft gemaakt vorig jaar. Dus hopelijk gaan we hem dit jaar meer zien.

Youri IJnsen 24 december 2018 om 09:27

Als je zestiende in Parijs-Roubaix kunt eindigen in je tweede jaar als prof, heb je heel veel inhoud. Dat koesteren ze bij de ploeg. En ik denk juist dat je altijd naar het beste moet streven. Wat dat betreft is interne competitie voor Roosen zeker niet slecht. En voor Teunissen overigens ook niet.

dikkechaap 24 december 2018 om 09:26

Nog even nalezen redactie. Rare dubbele zinnen steeds.

Romāns Vainšteins 24 december 2018 om 09:28

Edit redactie: fixed

Luuk Zuijderwijk 24 december 2018 om 09:39

Waren uitgelichte quotes, maar visueel kwam dit niet mee. Heb het aangepast!

Romāns Vainšteins 24 december 2018 om 09:33

Teunissen moet dus vooral ervoor gaan zorgen dat van Aert hard genoeg traint om hem er op de keien af te kunnen gooien en Roosen hard genoeg om hem eruit te spurten :)

Thijs E 24 december 2018 om 09:44

Mooi die ambitie die hij hier uitspreekt, als hij weer een stapje maakt dan komt hij in de buurt van de top in de klassiekers.
Roosen vond ik vorig jaar juist een paar keer een goede gids, Teunissen zou ik dan ook vóór Roosen zetten in de trein.

Javier 24 december 2018 om 09:44

Lijkt me een fijne vent.
Ik begrijp de strategie van Sunweb niet. Geef die jongens eens wat meer ruimte, wat meer vrijheid. Beloon ze voor hun goede werk door ze waardering te geven, door ze een vrije rol te geven.

Teunissen is een bizar goede coureur en een top versterking voor JV. Ben heel benieuwd of hij zichzelf in de sprinttrein weet te werken, dat zou dan ten koste gaan van Roosen, een andere steengoede coureur.

Is het een optie om een trein van 5 man op te zetten? Martin – Jansen – Roosen – Teunissen – Groenewegen. Wellicht is dat weer te veel van het goede, want dan hou je maar 3 klimmers over in de Tour -> Kruijswijk, Roglic, Bennett (geen Gesink).

Romāns Vainšteins 24 december 2018 om 10:44

Gezien het succes van vorig jaar denk ik dat ze er weer met een 4-4 in gaan. Het zal dan vooral een vormpeil-kwestie zijn van welke 3 knechten je opstelt voor de bowlingbal, dat ze keuze hebben hierin is alleen maar goed meegenomen.

Kruijswijk-Bennett-Roglic-Gesink Bowlingbal/Roosen/Martin/Teunissen lijkt me op voorhand de selectie dan.

Mwielerfan 24 december 2018 om 13:54

Sunweb ziet zichzelf niet als topsport ploeg die nu resultaten moet leveren. Ze zien zichzelf als opleidingsploeg waarin ze voor de toekomst kiezen.
Als je echt gelooft dat theuns beter is dan theunissen is het logisch dat je theuns meer ervaring wil laten opdoen als kopman, ook als het niet super gaat.
Zeer onwetenschappelijk trouwens om op basis van testen nu zo absoluut voor de ontwikkeling van 1 of twee renners te kiezen. Zo’n test is een moment opname en elke wetenschapper zal vertellen dat de voorspellende waarde beperkt is.

Jean Dumas 24 december 2018 om 10:01

Goede vrijbuiters voor de klassiekers, maar waar Groenewegen rijdt zullen ze toch moeten knechten.

kelderfan 24 december 2018 om 11:40

Als je meer sterke mannen hebt in je ploeg, dan behoef je niet met z’n allen in de boemel te zitten. Dan kun je 2 tactieken gebruiken. Steeds een renner mee in de aanval en als ’t samen komt in de finale, kun je de sprint aangaan. Dit seizoen is het een aantal koersen goed fout gegaan.

Mwielerfan 24 december 2018 om 13:56

Zolang bij groenewegen die brug op training getoond wordt als iets speciaals heeft ie weinig in de klassiekers te zoeken. Zelfs msr rijdt ie niet.

Jungle Man 24 december 2018 om 10:55

Op zich jammer dat hij bij Sunweb zijn eigen kansen niet verder kon ontplooien.
Nog meer jammer dat ie -door in de sprinttrein te willen zitten- wellicht zichzelf nog minder zal kunnen laten zien.

Youri IJnsen 24 december 2018 om 11:42

Dat valt wel mee. Hij richt zich vol op het voorjaar, waar de ploeg hem vooral voor gehaald heeft. Maar het seizoen duurt na begin april nog een half jaar. Prima om dan te bekijken wat hij in de sprinttrein kan betekenen. Ik denk overigens zelf dat als de aankomst echt lastig is, Dylan misschien zelfs wel een keer gaat aantrekken voor Mike. Zou me niets verbazen.

Mwielerfan 24 december 2018 om 14:00

Niet mee eens youri. Klassieke renners kunnen van alles bereiken in Frankfurt, ronde van België, Noorwegen Luxemburg, eneco, Hamburg plouay Canada of Vuelta Britain en Italiaans najaar.
Dat geeft ie allemaal weg

vlek 24 december 2018 om 14:09

Dat geeft ie allemaal weg? Roosen is jouw niet opgevallen in Canada?

Youri IJnsen 24 december 2018 om 14:21

@Mwielerfan
Dat geeft-ie weg? Als Mike naar de Tour gaat, zal hij – als het beste er dan al niet af is – ook kansen zat krijgen in de koersen in het najaar.

EddyB1958 24 december 2018 om 11:49

Nu nog een wolfpack 0.0%
En ik tip nu al Taco van der Hoorn als best binnenkomende transfer bij Jumbo Vista.

vanSpringel 24 december 2018 om 12:02

Woefpek ?………. wat is dat nu weer voor kletskoek ?

luckyloek 24 december 2018 om 12:19

Eerder ‘Killa beez on the swarm’. En dan na een overwinning gaan zoemen met z’n allen . Of we laten dan soort metaforen gewoon achterwege.

kielabokki 24 december 2018 om 13:03

Killer bees zou al een veel toffere naam zijn dan dat geforceerde Wolf Pack geloel.

Gelukkig doen ze daar toch niet aan bij Jumbo. Kan het me niet voorstellen. Doe maar gewoon joh.

Wheely 25 december 2018 om 10:05

Maar wie is dan de Queen Bee? Wout?

Angelo Pauwels 24 december 2018 om 14:16

Deceuninck-Quickstep is de enige die zich The Wolfpack mag noemen. Ze moeten maar een andere bijnaam verzinnen.

tendam 24 december 2018 om 14:24

Het is maar een vermoeden hoor, maar ik denk dat Teunissen hier een grap maakt. Overigens heeft Quickstep die bijnaam ook maar gejat uit de Amerikaanse sportwereld.

Romāns Vainšteins 24 december 2018 om 15:02

Volgens mij komt het hier vandaan :

https://www.moviemeter.nl/film/104540

rahimns 24 december 2018 om 15:57

En dan heb je ook nog de Toronto Wolfpack, een rugbyteam

peervaneynthoven 25 december 2018 om 00:45

Gewoon TJV. Team JumboVisma. Uitspraak TGV.

Theo Bovengemiddelkamp 24 december 2018 om 15:30

Zou ook erg leuk zijn mocht hij volgende kerstperiode samen met Van Aert nog eens een aantal crossjes rijden.

Gilberto 24 december 2018 om 19:32

“Ik ben echt niet te beroerd om alles voor Wout van Aert te doen als hij de beste man in koers blijkt te zijn. Maar dan moet hij wel beter zijn dan ik ben”

Dat zeggen ze allemaal natuurlijk, maar stiekum denken ze ook allemaal zelf beter te zijn dan hun ploegmakkers :)

EddyB1958 25 december 2018 om 00:28

Nu ja in de laatste kilometer van de Schaal Sels 2017 reed Taco al vijf kilometers sneller dan Wout. Die bewijzen zijn te zien op YouTube.

bloemist 25 december 2018 om 14:41

Wie dan toch graag vergelijkt, doe het voor jaar van Taco 2017 tegen dat van Wout 2018. Allebei dezelfde leeftijd toen, te zien bij Procyclingstats.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair