Michael Albasini wint slotrit Romandië, Wilco Kelderman derde

Michael Albasini wint slotrit Romandië, Wilco Kelderman derde

foto: Sirotti

zondag 1 mei 2016 om 14:51

De laatste etappe van de Ronde van Romandië is gewonnen door Michael Albasini. De renner van Orica-GreenEDGE zat mee in de vroege vlucht en versloeg drie overgebleven medevluchters in een regenachtig Genève. Wilco Kelderman was één van die medevluchters, de LottoNL-Jumbo-renner werd derde achter Andrey Amador. Moreno Hofland kwam vanuit het peloton te laat, hij finishte als vijfde.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Kelderman en Froome in sterke kopgroep
Carlos Verona was de aanstichter van de eerste serieuze kopgroep van de dag. Een twaalftal dunde uit naar tien renners, met daarbij – zoals beloofd door de ploeg – Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo. Chris Froome, aanstichter Verona, Andrey Amador, Michael Albasini, Sander Armée, Tsgabu Grmay, Moreno Moser, Jerôme Coppel en Romain Bardet waren met onze landgenoot mee. De tien pakten snel een voorsprong van twee minuten.

Armée bergkoning
Armée verzekerde van de roze bergtrui door op beide beklimmingen als eerste boven te komen. De Lotto Soudal-renner wipte over Quintana heen. De voorgift van de koplopers werd goed in de gaten gehouden door het peloton, het gat bleef schommelen tussen de twee en drie minuten. Dimension Data leidde in de achtervolging alleen, maar kreeg het gat niet dicht. Aan kop verloor Armée het contact na een versnelling van Froome, die de prijs voor de strijdlust ontving.

Viertal jaagt op ritzege
Op dertig kilometer van de meet staken BMC en Lotto Soudal een helpende hand toe aan kop van het peloton, want het verschil moest toch echt kleiner gemaakt worden met de sterke kopgroep. Op zestien kilometer van het einde was daar de samenwerking zoek. Verona gooide de knuppel in het hoenderhok, maar Albasini, Amador en Kelderman reageerden attent. Het kwartet liet de rest achter en hield goed stand tegen het peloton. Met vier man reden ze Genève binnen, waar het pokeren begon.

Bij het ingaan van de slotkilometer nam Albasini de kop, maar BMC-renner Tom Bohali snelde plots voorbij. Ondanks die verrassing sprintte Albasini naar de ritzege. Kelderman eindigde als derde, Moreno Hofland sprintte naar plek vijf vanuit het peloton, waar een valpartij zorgde voor losse groepen aan de finishlijn. De crash vond plaats in de laatste drie kilometer, dus werden er geen tijdsverschillen gerekend.

Eindzege Quintana
De leiderstrui van Nairo Quintana kwam dus niet in gevaar. De Colombiaan mocht met Thibaut Pinot (FDJ) en zijn Movistar-ploegmaat Ion Izagirre het podium op.

Dit artikel delen:

47 Reacties

Purito 1 mei 2016 om 14:52

En dan zeggen mensen dat Catalonië erg is ;)

0
Javier 1 mei 2016 om 14:57

Blote piemel van Albasini in beeld. Man man waar is die regie mee bezig.

0
Darth333 1 mei 2016 om 14:57

Die BMC renner was Tom Bohli

0
Sephiroth 1 mei 2016 om 14:57

Jup bezem erdoor, weg met kelderman, die kan niks zeg ;-)

Mooi aangevallen na het laten lopen gisteren. Jammer dat Albasini meezat anders had hij meer kans gehad. Anderzijds: 3 WT puntjes voor TLJ! (wie het kleine niet eert, is het grote niet waard, niet dan?)

Edit: En dit lijkt me toch een beter gevoel geven dan gisteren harken voor een plek 15-30, met weinig zendtijd (nu na uitvallers max plek 12) en het geeft ook nog eens wt puntjes

0
Reynaerde 1 mei 2016 om 14:57

Complimenten voor Kelderman vandaag, toont na zo’n teleurstelling toch karakter. Knotsgekke ontknoping verder, maar dat kwam vooral doordat het allemaal buiten beeld gebeurde.

0
Javier 1 mei 2016 om 14:59

Er lag één man van Giant bij de valpartij. Dumoulin staat nog niet in de uitslag. Het zal toch niet zo zijn…

0
aeroventiel 1 mei 2016 om 14:59

Haha kopgroep word opeens ingehaald door bmc renner 200 meter later word hij weer ingehaald door kopgroep en het peloton uit elkaar door valpartij… drukke laatse km voor de regie hha

Maar jammer voor wilco en moreno die kwam nog mooi opgezet

0
Bram93 1 mei 2016 om 14:59

Ik ben blij dat zowel kelderman en hofland toch nog wat laten zien!

0
vlek 1 mei 2016 om 15:00

Mooie winnaar. Kelderman ook een goede rit gereden (die beslissing van gisteren is waarschijnlijk wel de goede geweest op deze manier). Zo’n finale met een kopgroepje is altijd leuk voor de afwisseling, helemaal wanneer het peloton ook nog voor wat spanning zorgt. Helaas was dat laatste wat minder in beeld gebracht vandaag. Hopelijk niemand schade aan de valpartij overgehouden.

0
Belmonte 1 mei 2016 om 15:04

Misschien heeft Kelderman energie gehaald uit alle negatieve wf-reacties gisteren over zijn karakter.

Voor iedereen die voor het terras ipv de tv geeft gekozen vandaag: goeie keuze. Wat een regie

0
klootje kriekeljon 1 mei 2016 om 15:05

TLJ gaat gezien het verloop van deze week toch met een relatief goed gevoel naar de Giro. Hofland kan het nog en Kelderman is strijdvaardig. Top gereden vandaag.

0
Puffin87 1 mei 2016 om 15:06

Pakt Zakarin nou nog 23 seconde terug op Quintana? Mist hij net de eindoverwinning..
Met dank aan de jury, en de (voor mij) onbegrijpelijke beslissing toen hij die sprint won.

Edit: Laat maar. 3km-regel inderdaad ;)

0
Striga 1 mei 2016 om 15:07

Ik weet dat ze in Romadie van Albasini houden maar om nou z’n blote tokus vol in beeld te brengen vind ik te ver gaan. Can’t be unseen -_-.

0
rahimns 1 mei 2016 om 15:08

@Puffin87 iedereen zal uiteindelijk in dezelfde tijd gezet worden, hier geldt de 3km regel.

0
Diderick 1 mei 2016 om 15:08

Die tijd gaan ze natuurlijk nog veranderen na de val in de laatste 3k puffin

0
WinegumJoe 1 mei 2016 om 15:09

@Puffin: Quintana en Pinot zullen wel worden teruggezet op 0 seconden, gezien de valpartij in de laatste 3 km was.

0
miguelon 1 mei 2016 om 15:12

@Purito, dat is het natuurlijk ook… Ik denk dat niemand zal kunnen tegenspreken dat dit soort regie in Zwitserland een uitzondering is, en ja je verwacht dit eerder in Catalonië

0
Tripodboom 1 mei 2016 om 15:13

Laten zich toch verrassen in de finale ondanks het omkijken. Jammer voor Kelderman, hij zit zo mooi op zijn fiets, fiets zo makkelijk, daar moet veel meer uit te halen zijn.

0
Bram93 1 mei 2016 om 15:28

Albasini werd zo wel in het zadel geholpen met een peloton zo dichtbij.

0
Natrix maura 1 mei 2016 om 15:29

WT-puntje Hofland. Check.

0
UrbanSteel 1 mei 2016 om 15:29

Kelderman toont toch wel karakter en mentaal sterk te staan ,na al de kritiek op hem en zijn prestaties , ook ik behoorde tot de groep met zware kritiek, maar als het goed is mag en moet dat ook gezegd worden , zeker door de groep met zware kritiek.

0
tendam 1 mei 2016 om 16:12

@klootje
De relevantie voor de Giro begrijp ik niet helemaal… dan is de Tour de Yorkshire toch interessanter, die renners gaan ook daadwerkelijk naar de Giro :)

0
klootje kriekeljon 1 mei 2016 om 16:16

TD, I know. Maar het is toch een kleine opsteker.

0
Jacco van Stierop 1 mei 2016 om 17:11

@redactie
“maar BMC-renner Tom Bohali stoofde plots voorbij.”?

0
Tuubke 1 mei 2016 om 18:15

@ Jacco: ja, hij probeerde de anderen een kool te stoven.
Mooie finale hoor en inderdaad heel jammer dat we niet goed konden zien wat er nou in de slotfase gebeurde. Het probleem zit hem er soms in dat de camera de koplopers te dicht op de huid zit. Ook in Yorkshire vanmiddag zoomde de camera vanuit de helicopter soms te sterk in, zodat je geen overzicht had en niet goed kon zien hoe dicht alles nog bij elkaar zat. En daar vergat de regie ook nog om de finish van de tweede groep in beeld te brengen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone