Michael Albasini wint slotrit Romandië, Wilco Kelderman derde

Michael Albasini wint slotrit Romandië, Wilco Kelderman derde

foto: Sirotti

zondag 1 mei 2016 om 14:51

De laatste etappe van de Ronde van Romandië is gewonnen door Michael Albasini. De renner van Orica-GreenEDGE zat mee in de vroege vlucht en versloeg drie overgebleven medevluchters in een regenachtig Genève. Wilco Kelderman was één van die medevluchters, de LottoNL-Jumbo-renner werd derde achter Andrey Amador. Moreno Hofland kwam vanuit het peloton te laat, hij finishte als vijfde.

Kelderman en Froome in sterke kopgroep
Carlos Verona was de aanstichter van de eerste serieuze kopgroep van de dag. Een twaalftal dunde uit naar tien renners, met daarbij – zoals beloofd door de ploeg – Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo. Chris Froome, aanstichter Verona, Andrey Amador, Michael Albasini, Sander Armée, Tsgabu Grmay, Moreno Moser, Jerôme Coppel en Romain Bardet waren met onze landgenoot mee. De tien pakten snel een voorsprong van twee minuten.

Armée bergkoning
Armée verzekerde van de roze bergtrui door op beide beklimmingen als eerste boven te komen. De Lotto Soudal-renner wipte over Quintana heen. De voorgift van de koplopers werd goed in de gaten gehouden door het peloton, het gat bleef schommelen tussen de twee en drie minuten. Dimension Data leidde in de achtervolging alleen, maar kreeg het gat niet dicht. Aan kop verloor Armée het contact na een versnelling van Froome, die de prijs voor de strijdlust ontving.

Viertal jaagt op ritzege
Op dertig kilometer van de meet staken BMC en Lotto Soudal een helpende hand toe aan kop van het peloton, want het verschil moest toch echt kleiner gemaakt worden met de sterke kopgroep. Op zestien kilometer van het einde was daar de samenwerking zoek. Verona gooide de knuppel in het hoenderhok, maar Albasini, Amador en Kelderman reageerden attent. Het kwartet liet de rest achter en hield goed stand tegen het peloton. Met vier man reden ze Genève binnen, waar het pokeren begon.

Bij het ingaan van de slotkilometer nam Albasini de kop, maar BMC-renner Tom Bohali snelde plots voorbij. Ondanks die verrassing sprintte Albasini naar de ritzege. Kelderman eindigde als derde, Moreno Hofland sprintte naar plek vijf vanuit het peloton, waar een valpartij zorgde voor losse groepen aan de finishlijn. De crash vond plaats in de laatste drie kilometer, dus werden er geen tijdsverschillen gerekend.

Eindzege Quintana
De leiderstrui van Nairo Quintana kwam dus niet in gevaar. De Colombiaan mocht met Thibaut Pinot (FDJ) en zijn Movistar-ploegmaat Ion Izagirre het podium op.

Dit artikel delen:

47 Reacties

GwtB 1 mei 2016 om 18:45

TLJ in de breedte bedroevend niveau.
Onderbouwing : zie ploegenklassement.

0
rahimns 1 mei 2016 om 19:02

@GwtB vind dit erg kort door de bocht. Er zijn ook zeker positieve dingen te zeggen. Natuurlijk heeft Wilco niet het gene kunnen brengen wat hij had willen doen. Maar uiteindelijk neemt hij vandaag wel zijn verantwoordelijkheid. Daarnaast rijdt de ploeg met 7 man deze ronde uit. Waar ploegen als Astana en Tinkoff maar met 2 man aan de finish komen. Ik vind dat Steven Lammertink een goede ronde heeft gereden. Zeker vergelijkend met zijn eerste koersen. Ook de jonge Alexey rijdt een goede wedstrijd. En daarnaast komen ze hier met mannen die vooral in de sprinttrein hun werk doen en dan kan je niet verwachten dat die in deze zware koers voorin eindigen in de bergetappes. Ik vind je onderbouwing eerlijk gezegd nogal waardeloos.

0
peervaneynthoven 1 mei 2016 om 19:21

@GwtB”scorebord” reactie. Zoiets als verder, neus en lang. Maar goed, ieder zijn mening.

0
TeamNL 1 mei 2016 om 19:30

Is uiteindelijk de positie op het ‘scorebord’ niet het belangrijkst? Uiteindelijk tellen de overwinningen en punten.

0
arviidd 1 mei 2016 om 19:38

Als we het zo gaan bekijken kan je het beter hebben over Sky. Bah wat zijn sommigen hier toch aan het vissen naar bullshit.

0
Borsje 1 mei 2016 om 19:44

Hofland goed voorin. Lijkt op de terugweg.

0
achterhoeker 1 mei 2016 om 20:13

Kelderman kan de tour winnen (albasini ook :-) )
Als je froome kunt lozen……

Ook wel eens leuk overdrijven als Kelderman wel zijn klasse laat zien….

Wilco gaat ons nog verrassen

0
Romāns Vainšteins 1 mei 2016 om 20:35

Wielrennen is gewoon de lastigste sport om in beeld te brengen, wat de ASO ieder jaar weer aan beelden voorschotelt is ronduit geniaal, zo ook de Vlamingen en de giro (PCS oid?) zijn erg goed (tegenwoordig). Dat kleinere koersen met minder ervaring vaak zitten te klooien vanwege onervarenheid/gebrek aan budgeteen combi hiervan is gewoon logisch, hartstikke moeilijk en bewerkelijk.

0
Romāns Vainšteins 1 mei 2016 om 20:37

En prima veerkracht getoond door Kelderman, dat heeft ie al vaker laten zien na malheur trouwens, het neigt bijna naar karakter en winnaarsmetaliteit..

0
Arema Pro Cycling Team 1 mei 2016 om 20:38

Mooie ronde, jammer van het slechte weer in de meeste etappes!.

0
GwtB 1 mei 2016 om 20:45

Gelukkig mag iedereen hier zijn mening geven. Jammer dat sommigen dat niet kunnen waarderen.
Maar ik sprak over de breedte van de ploeg. Die ploeg is gewoon niet sterk. Weinig renners die redelijk eenvoudig in de middenmoot zich handhaven, laat staan bij de besten. Dus een Kelderman moet het vanaf heuvel 1 alleen uitzoeken. Jammer, maar helaas wel de realiteit in dit soort koersen.

0
vlek 1 mei 2016 om 20:49

Iemand die een redelijk lange inhoudelijke reactie geeft op je post, die moet het haast wel waarderen dat iedereen zijn mening kan geven. Toch? Of bestaat waardering van je mening voor jou alleen in volledige instemming met de inhoud daarvan?

0
rahimns 1 mei 2016 om 20:52

@Gwbt dan begrijp je het toch niet helemaal, de ondersteuning valt in deze koers niets te verwijten. Het was Kelderman zelf die gewoon niet goed genoeg was (door de val in de proloog). De ondersteuning was prima. Keizer heeft prima werk afgeleverd en ook Alexey deed het helemaal niet verkeerd. De rest was hier vooral voor Moreno. Jij zelf kijkt naar het ploegenklassement en op basis daarvan zeg je dat de ploeg rondom Wilco slecht is. En die conclusie is inderdaad erg makkelijk en klopt gewoon niet.

0
Romāns Vainšteins 1 mei 2016 om 20:53

Ik vind Nicola Boem en Jelle Vanendert hoofden hebben die bij een starwars – cast zonder assessment naar de vervolgronde moeten en vind het bijzonder jammer als sommigen het hier niet mee eens zijn tenzij er een uitgebreide post aan gewijd wordt waarom niet.

0
GwtB 1 mei 2016 om 20:56

@vlek hmm, ik zie nergens die uitgebreide reactie van je

0
vlek 1 mei 2016 om 20:58

Vanendert zat toch al in Episode VII? Een van die gasten die een deal had met Han Solo kwam op zijn minst van dezelfde planeet.

0
vlek 1 mei 2016 om 21:01

Ik moet toch niet zelf gereageerd hebben om te kunnen constateren dat de meeste reacties op jou opmerking inhoudelijk niet onderdeden voor de aanleiding?

0
GwtB 1 mei 2016 om 21:04

@rahimns Ik zal proberen kort mijn mening uit te leggen. Het gaat mij niet zozeer om Kelderman. Maar meer om het feit dat er bij TLJ niet zomaar enkele andere renners zijn die zich in zo’n ronde eens bij de beste 30/40 rijden. Wanneer de kopman het laat afweten dan komt er een hele tijd niets en daarna de rest.
En dat heeft o.a. veel met geld te maken. Mollema bijvoorbeeld, die vertrok en niemand van dat niveau kwam terug.

0
GwtB 1 mei 2016 om 21:08

@vlek we discussiëren toch over wielrennen hier? Als je dat leuk vindt, doe dan mee. En anders, kap ermee.

0
vlek 1 mei 2016 om 21:13

Ik voel weinig waardering voor mijn bijdrage. Ik zal er maar mee kappen dan..

0
Sephiroth 1 mei 2016 om 22:03

GwtB: Het hangt van de ploeg af die opgesteld word. Als het voornamelijk een sprinttrein is die naar een ronde gestuurd wordt, dan heb je dat wel vaker. Kijk je naar de tour dan heb je toch vaak een combi als bau&Lau, Kruijswijk gesink, of Gesink&Kelderman in de girop (totdat gesink eruit stapte vlak voor het einde).

Dan zag je hetzelfde bij het baskenland.

Het is echter onrealistsch om te verwachten dat een sprint ploeg met een klimmer, 1 heuvel knecht en vermeulen als berg knecht nu zo ff top 20 rijdt. Vaak heeft kelderman daar trouwens ook weinig behoefte aan. Hij reed toen ook graag in de giro met maar 1 bergknecht en de rest voor het vlakke.

0
JohanP 2 mei 2016 om 10:25

Tactisch niet sterk gereden van Kelderman. Had op z’n minst toch wel een uitval kunnen wagen in de laatste paar kilometers want met Albasini er bij ben je kansloos in de sprint.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone