Mettepenningen: “Van der Poel beter dan Nys”

donderdag 7 december 2017 om 10:56

Mathieu van der Poel - Foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl

Marlux-Napoleon Games is dit veldritseizoen nog niet in goede doen. In een seizoen waarin Wout van Aert en vooral Mathieu van der Poel de hoofdrollen opeisen, moet de ploeg van manager Jurgen Mettepenningen na drie maanden genoegen nemen met slechts drie podiumplaatsen in tv-crossen.


“Het seizoen is amper halfweg. We hebben nog drie maanden om alles recht te zetten,” vertelt Mettepenningen aan Het Nieuwsblad. Hij noemt onder meer een gebrek aan discipline bij zijn renners in de zomerperiode als oorzaak. Ploegleider Danny De Bie werd vervangen door Gianni Meersman. “Die laatste legt er wel de pees op, vraagt wel die discipline en is professioneler gaan werken. Alleen: hij heeft tijd nodig.”

Daarnaast wordt hij geconfronteerd met de suprematie van Van der Poel en Van Aert. “Staan ze allebei aan de start, dan schiet er doorgaans al maar één podiumplaats meer over. En voor die ene plaats staan er vijf, zes jongens te wringen. Dan wordt het moeilijk. Plus: het tempo is zo moordend. Als je ziet hoe Van der Poel er in de eerste ronde tegenaan gaat… Af en toe probeert er toch iemand met hem mee te gaan, maar die zie je vervolgens zo diep wegzakken dat hij vaak niet eens meer op het podium staat.”

Mettepenningen is onder de indruk van de prestaties van de Nederlander. “Ik heb de hoogconjunctuur van Nys meegemaakt. Wel, Van der Poel overtreft hem op alle vlakken. Die is zó compleet. Was Van der Poel tien jaar vroeger geboren, dan zouden jullie veel minder over Nys geschreven hebben.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

Jack2811 7 december 2017 om 11:04

Gewaagde uitspraken, zal misschien wel wat hoon over zich heen gaan krijgen

Romāns Vainšteins 7 december 2017 om 11:14

Lekker meetbare uitspraak. Soit, klimmen doet ie ook beter dan Merckx met dope op dus dan kan dit er makkelijk bij.

Myridley 7 december 2017 om 11:15

Zal de toekomst uitwijzen of hij beter is.

Jibi 7 december 2017 om 11:26

Iedereen mag een mening hebben en uiten over het wielrennen en haar weg-en veldrijders. Het kan duiden op liefde voor de sport. Toch zou ik Meneer Mettenpenningen zo graag gunnen dat hij ook bereid is zichzelf te herijken. De manier waarop Danny de Bie aan de kant is gezet door hem en die hij nu nog eens een sneer geeft( “Die laatste legt er wel de pees op, vraagt wel die discipline en is professioneler gaan werken.) verdient niet een schoonheidsprijs. Verder doet het mij zeer goed dat Van der Poel,Nys, maar zeker ook Wout van Aert niet alleen zeer goed presteren op sportief vlak, maar ook als mens mooi in het leven staan. Ze staan de pers uitermate beschaafd te woord en tonen respect voor elkaar.Ook beschaving is een fraai visitekaartje…zeker in deze toch wat meer zakelijke tijd.

KnightBiker 7 december 2017 om 11:29

Om ooit die potentie waar te maken op de weg zal hij zich toch moeten wagen aan langere afstanden en een grote ronde… dat hij zo goed is op korte inspanningen als een cross weten we nu wel. En verder: een zinloze vergelijking ook al is het waar, Van Aert is waarschijnlijk Ook beter dan Nys ooit geweest is. Maakt niet dat Ik minder van Nys prestaties heb genoten.

storm-biker 7 december 2017 om 11:38

Je renners zijn gewoon niet beter dan dit Mettepenningen, tijd om er mee te leren omgaan…

Joachim 7 december 2017 om 11:40

Kan best zijn. Maar het straffe aan Nys is ook dat hij zoveel jaren op topniveau heeft gereden, dus in die zin is het nog te vroeg om beide veldrijders te vergelijken.

delgado 7 december 2017 om 11:45

@KnightBiker
Van Aert is echt geen betere crosser dan Nys. No way.

VDP wel. Ik denk dat Nys alleen in zijn meest begenadigde dagen het duel zou kunnen zijn aangegaan met Mat.

Samlambeej 7 december 2017 om 12:31

@Jibi haha bent u me een dorpspastoor

west 7 december 2017 om 12:32

“Beter dan” heb je niks aan. Andere tijden. Noem een willekeurige renner van nu en hij is waarschijnlijk beter dan Merckx ooit was. Andere tijden…
Waar het om gaat zijn de prijzen. Als VDP meer prijzen weet te rijden dan Nys in zijn carrière, dan is hij beter. Tot die tijd is hij enkel de beste renner van het moment.

leegloper 7 december 2017 om 12:40

@delgado,
Zit er dan zo veel ruimte tussen VDP en Van Aert?

delgado 7 december 2017 om 12:51

@leegloper
Als Van Aert ook op zijn best is, niet heel veel nee. Maar verschil is er zeker.

leegloper 7 december 2017 om 12:55

Wat een nare streek naar Danny de Bie. In oktober in dit interview: “Ook merkte ik een berusting in de huidige situatie op”, vertelt Jurgen Mettepenningen. “Op het podium staan, dat is onze realistische ambitie.”
En nu zegt Mettepenningen: “Staan ze allebei aan de start, dan schiet er doorgaans al maar één podiumplaats meer over. En voor die ene plaats staan er vijf, zes jongens te wringen. Dan wordt het moeilijk. Plus: het tempo is zo moordend.”

Toch een beetje berusting?

limburgia 7 december 2017 om 13:08

Mettepenningen is doodgewoon een hele nare en gefrustreerd mannetje.

t731 7 december 2017 om 13:12

Stybar en Boom waren ook beter dan Nys. Dit zegt dus niet alles

delgado 7 december 2017 om 13:32

Over Stybar kan je discussiëren, maar Boom? Hahaha.

schipperaar 7 december 2017 om 14:24

Nys legde de lat hoog net als Mathieu en hadden elkaar nog tot grotere hoogte opgezweept en samen de "betere" geweest. Mathieu zorgt daarnaast voor een heel gedegen opwarming waardoor ie voluit van start kan gaan en de rest al na een ronde verzuurt omdat ze willen maar niet kunnen volgen.
@kb
Mathieu kan de kaap van 300 km met speels gemak aan net als Sven Kramer omdat hun motor nooit voluit hoeft, altijd reserve zoals Sven er nog ff een rondje 28,5 uitperst na 10km, Hageland gemist?
@jibi
Helemaal gelijk, elkaar als collega zien en omgaan zet meer zoden aan de dijk, van Aert had het springen ook van Nys kunnen leren maar vindt liever zelf het wiel uit misschien.

Jibi 7 december 2017 om 14:27

Toevoeging aan mijn bericht van 11:26
In het verleden heb ik vernomen dat Sven Nys op bezoek ging bij Adrie van der Poel in Kapellen om daar -op verzoek van Adrie- de toen nog jonge Mathieu te leren hoe hij over de balken moest springen. Ook dat zegt veel over Sven Nys. In de huidige generatie met van der Poel, van Aert, van der Haar en Aerts zie ik de liefde voor de sport terug, maar ook de fraaie manier waarop zij met elkaar en de media omgaan. Zondag de cross met een rijke historie: Overijse!

Taliesin 7 december 2017 om 16:53

Denk dat t toch duidelijk is dat hij nog beter is dan Nys. Zou Nys meer op t niveau van Van Aert zien en eerlijk gezegd zou t kunnen dat Van Aert iets beter is dan Nys. Maar in elk geval denk ik dat vd Poel in directe duels gewoon niet te kloppen zou zijn voor Nys, hoe oppermachtig die ook was in zijn tijd.

Jibi 7 december 2017 om 17:56

Grootste veldrijders aan het einde van hun carrière
1. Eric de Vlaeminck
2. Roland Liboton
3. Sven Nys

Geraint 7 december 2017 om 18:24

Intrinsiek is VDP misschien wel beter dan Nys. De sterkte van Nys zit hem echter in het feit dat hij drie generaties lang domineerde en het de vierde generatie (Wout en Mathieu) zelfs nog moeilijk kon maken. Zoveel seizoenen er het hele jaar staan, er blijven voor leven, weinig tot geen fysieke ongemakken,… Ik zie het hem weinigen nadoen. Mathieu zou het in principe wel kunnen maar heeft dergelijke carrière waarschijnlijk niet voor ogen. Zoiets blijft dus altijd gissen.

DaveEvans 7 december 2017 om 18:59

Tot nu toe blijft Sven Nys gewoon de grootste hoor, om hem te bedreigen is Matthieu nog te kort bezig! Enne wie is Mettepenningen nu eigenlijk?

delgado 7 december 2017 om 19:03

@Taliesin
Op basis waarvan is Van Aert ‘misschien wel iets beter’ dan Nys? Wat onderschat jij die laatste zeg. Op zijn 39e (!!) klopte Nys met zijn oude knoken Van Aert nog in een rechtstreeks duel.

Zoals Geraint aangeeft, het is gewoonweg uitzonderlijk hoelang Nys gedomineerd heeft en verschillende generaties de baas is gebleven. Van Aert is een supertalent, maar hij kan daar echt (nog) niks naast leggen dat hem op dezelfde hoogte zou plaatsen.

Langs de andere kant denk ik wel dat de beste Van Aert meer duels zou winnen tegen VDP dan Nys, omdat Nys vrij gelijkaardige wapens heeft, maar het dan toch dikwijls zou afleggen op pure explosiviteit. Van Aert daarentegen is de betere tijdrijder en loper en kan het Mathieu hiermee lastig maken op de zware omlopen.

Jibi 7 december 2017 om 19:06

@DaveEvans –
Mettepenningen gaat over de penningen bij Marlux Napoleon. Nomen est omen.

adelaarvanantwerpen 7 december 2017 om 19:17

@ jibi Ik zou Nys toch boven Liboton plaatsen. Liboton was eigenlijk maar 6@7 jaar top. Hij werd wel 10 maal BK maar toen was het niveau in België vrij laag. Over Vdp en Nys. Vdp rijdt buiten V.Aert tegen veel mindere dan tegen wie Nys moest. Nys domineerde mannen als D.Clerq,Groenendaal,Vervecken,Wellens,Albert,Boom,een heel goede Pauwels en ook in mindere mate Stybar. Vdp zou normaal nu ook nog tegen Boom,Albert en Stybar rijden maar door omstandigheden is da niet.
Qua erelijst op dezelfde erelijst staat Vdp ver voor omdat hij eigenlijk nog 1ste jaar prof is maar hij is vroeger prof geworden dan de meesten. Alleen V.Aert overtreft hem daarin want die had dan 2WK,3Dvv,2Wk en 1SP

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.