Merijn Zeeman: “Selectie Team Ineos verrassing voor ons”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 20 augustus 2020 om 09:56

Merijn Zeeman: “Selectie Team Ineos verrassing voor ons”

Dat Team Ineos gisteren besloot om Chris Froome en Geraint Thomas niet in de Tour de France-selectie op te nemen, verraste Jumbo-Visma. Sportief directeur Merijn Zeeman verwacht dat de strategie van de Britten zal veranderen. “We waren voorbereid op een tegenstander die ook met drie kopmannen van start ging, maar nu zal de focus waarschijnlijk meer liggen op Bernal”, zegt hij tegen Cyclingnews.

“We gaan eerst kijken hoe zij gaan koersen”, aldus Zeeman. “Veel hangt af van de rol van Pavel Sivakov en Richard Carapaz. Gaan ze all in voor Bernal of hebben ze alsnog meerdere kopmannen? Dat zullen we snel zien in de koers.”

De afwezigheid van voormalig Tourwinnaars Froome en Thomas had Jumbo-Visma niet aan zien komen. “Normaal gesproken had ik verwacht dat zij gingen starten. Maar het is lastig om dat van een afstand te bepalen, omdat je niet weet welk plan achter de voorbereiding zit. Elke ploeg doet dat anders. Wij hebben niet te veel conclusies getrokken uit de Dauphiné en het kan zomaar dat Team Ineos al een plan heeft. Dat wordt spannend.”

De focus van Thomas gaat naar een goed klassement in de Giro d’Italia, Froome richt zijn pijlen op de Vuelta a España van dit najaar.

‘Team Ineos in staat om voor de gele trui te strijden’
“Froome en Thomas zijn renners van wereldklasse, maar het is Team Ineos en zij hebben een heel brede selectie. Zo breed dat ze de winnaar van de Giro d’Italia bij de ploeg kunnen overhalen, iemand die eigenlijk niet naar de Tour zou gaan”, doelt Zeeman op de selectie van Carapaz. “Ik denk nog steeds dat ze een heel sterke ploeg hebben.”

“De renners die Froome en Thomas vervangen zijn erg sterk. Maar het was wel een verrassing voor ons. Elke ploeg maakt plannen in de winter, maar uiteindelijk valt de beslissing een week voor de Tour. Er kan van alles gebeuren tijdens de voorbereiding. Zij hebben hun keuze gemaakt voor een heel sterke ploeg. Zij zijn met deze renners in staat om voor de gele trui te strijden”, voorspelt de sportief directeur van de Nederlandse ploeg.

Zeeman maakt bij Jumbo-Visma ook zelf mee dat er last minute wijzigingen moeten worden aangebracht in de selectie. Beoogd kopman Steven Kruijswijk heeft een schouderblessure en wordt vervangen door Amund Grøndahl Jansen.


RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
20 augustus 2020 10:23
Ik verwacht in de Tour eerder Sivakov als reservekopman dan Carapaz.
20 augustus 2020 10:27
Nu kun je misschien zeggen dat de vervangende renners sterker zijn dan Froome en Thomas. Maar als je redeneert dat je een half jaar rekent op oud winnaars Froome en Thomas op volle sterkte dan valt dit eigenlijk best wel mee.
20 augustus 2020 10:34
Gaat er meer naar Jumbo gekeken worden. Kan nadeel zijn, kan voordeel zijn. Je weet het nooit he
    20 augustus 2020 11:13
    Elk nadeel heb z'n voordeel!
    20 augustus 2020 12:25
    "Elke wasbeer hep een staart, maar nie elke staart hep een wasbeer"
    20 augustus 2020 14:48
    I got ham but I'm not a Hamster
20 augustus 2020 10:47
Het gekke is voor mij dat ik van renners als Froome en Thomas meer stuntwerk had verwacht in de aankomende Tour, ondanks dat hun niveau niet best was. Amador en Carapaz zijn degelijker nu maar ook voorspelbaar. Laat onverlet dat dit soort wissels aangeven waarom INEOS zo machtig is. Je kunt gewoon de laatste Giro-winnaar inzetten als vervanger. Hier betaald die 45 miljoen euro budget per jaar zich volop uit.
    20 augustus 2020 10:56
    Carapaz voorspelbaar? Ik dacht hier gelezen te hebben dat het volgen van stalorders nou niet zijn grootste kwaliteit is/was. Juist dat grillige kan de gewijzigde tactiek van INEOS ondersteunen. Ik ben wel benieuwd naar hoe het strijdplan zich ontvouwt, Carapaz in de trein of op avontuur?
    20 augustus 2020 10:56
    Pas als ze de Tour ook winnen he
20 augustus 2020 11:01
De enige twijfel die ik heb bij Lotto Jumbo is of ze niet te vroeg pieken. Roglic en de ploeg zijn by far de sterkste, en moeten dus gewoon uitgaan van eigen kracht. Gaan voor volledige dominantie zoals Ineos dat de afgelopen jaren heeft gedaan.
    20 augustus 2020 11:16
    Ik snap je opmerking over te vroeg pieken. Roglic heeft vorig jaar wel laten zien dat ie over een langere periode vorm kon houden. Indrukwekkende ronderijder als je die statistieken op PCS er bij pakt. Ben benieuwd.
    20 augustus 2020 12:26
    Dit is ook mijn enige angst. Alhoewel Roglic vorig jaar niet uit vorm raakte in de 3e week Giro, maar simpelweg getroffen werd door ziekte. Roglic is zelf dan ook trotser op zijn Giro podium plek dan zijn Vuelta winst.
20 augustus 2020 11:13
Druk op Bernal nu een stuk groter. Sivakov zal ongetwijfeld heel goed rijden, maar is geen kandidaat voor de eindwinst. Vraag is in hoeverre Carapaz voldoende voorbereid is, zijn voorkeur ging uit naar de Giro om zijn overwinning van vorig jaar te verdedigen. Ineos hoopt waarschijnlijk dat hij Roglic tegenwicht kan bieden in de strijd om de bonificatieseconden. Zijn nu ook veel Tourroutine kwijt, Bernal 1x, Carapaz en Sivakov nog helemaal geen Tour gereden.
20 augustus 2020 11:40
Dit is toch geen verrassing.
20 augustus 2020 11:42
Ze zullen met Bernal als absolute kopman starten, maar ongetwijfeld Sivakov (en misschien ook wel Carapaz) zo lang mogelijk willen sparen. Niet als medekopman, maar eerder als reserve-kopman.
20 augustus 2020 12:55
Geeft dit nu blijk van slecht management? Hoezo, een verrassing? De voorbije weken de koers niet gevolgd?
    20 augustus 2020 13:02
    Ik heb tijdens de Dauphine hier niets gelezen over Carapaz. Ik heb vooral veel verhalen gelezen over het rookgordijn van Ineos. Blijkbaar heb ik jouw bijdragen gemist.
20 augustus 2020 13:01
INEOS zal de druk om de koers te controleren bij TJV neerleggen, met Carapaz de knuppel in het hoenderhok gooien en Bernal voor de derde week sparen.
20 augustus 2020 13:31
“We gaan eerst kijken hoe zij gaan koersen” aldus Zeeman.

Kan je dat koersen noemen wat Ineos doet? En als je zo denkt, dan ben je zelf ook niet met koers bezig.
20 augustus 2020 13:52
Bernal zal de absolute kopman zijn. Sivakov en Carapaz zullen wel soort van beschermde/vrijerol hebben in de eerste week om evt wisselkopman te zijn mocht er iets met Bernal gebeuren in het begin van de Tour
20 augustus 2020 14:28
Wat kletst Zeeman allemaal...

Het is duidelijk dat ze all-in voor Bernal gaan. Dat Froome thuis blijft is ook geen verrassing. De beste komt tekort om de Tour te winnen en zal stoorzender zijn in de machine voor Bernal. G idem dito.
20 augustus 2020 14:41
Carapaz blijft voor mij toch altijd de derde hond die met de Girowinst aan de haal ging.
Als Roglic bespaard bleef van de koortsaanvallen en zich bovenal niet zo makkelijk liet intimideren door Nibali zou Carapaz geen enkele rol van betekenis hebben gespeeld.
Weet zeker dat Roglic dit nog enorm dwarszit, en geloof maar dat die rekening tijdens de Tour wordt vereffend. Carapaz is de eerste die Primoz verslindt, Bernal wordt het hoofdgerecht.
20 augustus 2020 14:55
Carapaz zou zomaar eens een Sastre'tje kunnen gaan doen.

Er zitten veel klimkilometers in de Tour en ik schat Carapaz in als één van de beste pure klimmers van het peloton, heeft overigens ook nog een aardige punch in de benen.

Nee ik vind die selectie van Ineos allesbehalve matig te noemen.
20 augustus 2020 15:13
Wat knap dat zoveel mensen dit allemaal hadden zien aankomen.. Misschien moeten jullie dan als sportief directeur gaan solliciteren..

Ik zal eerlijk toegeven dat het voor mij ook wel een verrassing was toen ik het op deze onvolprezen site zag staan.. Tuurlijk, Thomas en Froome waren niet bepaald indrukwekkend, maar ik had gevoelsmatig verwacht dat ze nog wel enigszins 'geprepareerd' zouden worden door Ineos..
20 augustus 2020 15:18
Afgezien van de sportieve aspecten:
Het is natuurlijk beroepssport. De geldelijke aspecten zijn er derhalve ook. Twee dikbetaalde, commercieel belangrijke renners worden niet ingezet bij de Tour. De sponsor vindt dit natuurlijk niet leuk.

Reacties zijn gesloten.