Merijn Zeeman over Dumoulin: “Tom is een van de beste Nederlandse renners ooit”

Merijn Zeeman over Dumoulin: “Tom is een van de beste Nederlandse renners ooit”

foto: Cor Vos

zondag 5 juni 2022 om 09:30
Interview

Tom Dumoulin neemt na elf seizoenen profwielrennen aan het eind van 2022 afscheid van de sport. In de Giro d’Italia kon hij zijn klassementsambities niet waarmaken en vrijdagmiddag maakte hij zijn keuze om aan het eind het jaar te stoppen wereldkundig. Sportief directeur Merijn Zeeman stond WielerFlits twee dagen voor dat besluit te woord.

Veel tegenslag
Nadat Dumoulin het Spaanse trainingskamp van de ploeg in januari miste vanwege een close contact met een besmet persoon, trok hij voor een trainingsstage naar Colombia. “Tot en met daar is het goed gegaan”, legt Zeeman uit. “Daarna heeft hij te veel momenten gekend – waarin hij zelf corona opliep en met een knieblessure kampte – die hem tegengewerkt hebben. Op het hoogste podium met optimaal voorbereide renners, heeft hij tegenstanders getroffen die beter dan hij waren. Ook omdat hij ver verwijderd is gebleven van wat hij intrinsiek kan. In de Tour de France 2020 werd hij nog zevende, dat is niet lang terug.”

Zeeman had maandag nog uitgebreid contact met Dumoulin. “Toen heb ik hem gezegd dat hij een enorme teleurstelling moest verwerken”, legt hij uit. “Maar ik heb hem ook gezegd dat hij een van de allerbeste wielrenners is die Nederland ooit heeft gehad. Met het winnen van een grote ronde, met het pakken van een wereldtitel, met twee zilveren medailles op de Olympische Spelen, een tweede plek in de Tour én nog veel meer. Dat betekent dat hij heel goed kan bepalen hoe hij zelf denkt terug te keren naar een topniveau en wat hij daarin zelf belangrijk acht om dat te bereiken. Tom is de enige die daarop een antwoord kan geven.”

Dat antwoord kwam dan vrijdag: Tom Dumoulin stopt na 2022 met wielrennen. “Ik wens hem het allerbeste”, reageert Zeeman daarop.

foto: Cor Vos

Het project Dumoulin: geslaagd of niet?
Jumbo-Visma nam Dumoulin in 2020 voor veel geld over van Team Sunweb. Hij moest als Nederlandse toprenner in een Nederlandse ploeg voor successen zorgen. Zeeman blikt terug op de drie seizoenen dat Jumbo-Visma samenwerkte met de gevallen coureur. “Er is heel veel gebeurd in zijn leven. Tom heeft zelf bepaalde inzichten opgedaan en dat heeft hij vorig jaar (toen hij een pauze inlaste, red.) uitgebreid toegelicht. Wij als team zijn met elkaar bezig om een omgeving te creëren waarin we succesvol kunnen zijn en daar het maximale uit te halen. Uiteindelijk zijn het de mensen zelf die ervoor zorgen of dat iets oplevert of niet.”

“We zijn met Tom meegereisd”, gaat hij verder. “Daarin handel je altijd in het hier en nu. Hoe kunnen we Tom zo goed mogelijk bijstaan? Net zoals we bij al onze andere renners doen. Hij is altijd een heel gewaardeerd onderdeel geweest van het team. Daar horen mooie momenten bij, maar ook teleurstellingen. Of we met hem hadden doorgewild? Dat is altijd afhankelijk van persoonlijke ambities en de omgeving die een renner daarbij zoekt. Als die bij de ploeg passen, dan zeker. De laatste drie jaar zijn wij altijd in staat geweest om heel goed en volwassen gesprekken met elkaar te voeren. Daar ben ik echt trots op”, vindt hij.

Zeeman geeft aan dat dit niet altijd gemakkelijk is geweest. “Tom heeft vorig jaar echt zware momenten gekend. Ik denk altijd dat wij er als Jumbo-Visma altijd voor hem zijn geweest. En andersom ook. We hebben altijd met een heel goede, respectvolle manier met elkaar kunnen samenwerken. Wat ons betreft zetten we dat vanaf nu ook gewoon zo voort.”


Dit artikel delen:

33 Reacties

Het Jachtluipaard van Numansdorp 4 juni 2022 om 11:56

Op basis van de interviews met Dumoulin en Zeeman komt bij mij toch sterk het idee naar boven dat de band en communicatie tussen Dumoulin en de ploeg op zijn zachts gezegd niet optimaal was..

Tom was enigszins verbaasd door de manier waarop de ploeg (niet) reageerde na zijn berichtje op social media. Maar blijkbaar was de ploeg(iig tot 2 dagen geleden) eigenlijk helemaal niet op de hoogte dat dat hij dit besluit zou nemen en wilde ze in principe nog wel met hem door..?

Tom was ooit een fantastische coureur, maar de afgelopen jaren vooral een onhandelbare einzelganger.

0
Klein Verzet 4 juni 2022 om 12:01

Enige vriendschap of een warm intermenselijk contact herken ik niet tussen meneer Zeeman en Tom Dumoulin. Hun relatie lijkt het best omschreven te kunnen worden als de verplichtingen van een HR-manager van een of ander mega-concern met een duurbetaalde werknemer.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 4 juni 2022 om 12:07

Ik zie hun relatie vooral als ontzettend eenzijdig. Jumbo heeft 3 jaar lang ontzettend veel geld en tijd in hem gestoken en vrijwel al zijn wensen ingewilligd. Sabbatical, maandenlange focus op de ITT van de Spelen, trainingskampje in Colombia, de ploeg vond het allemaal prima. Tom daarentegen heeft er bijna niks tegenover gezet, behalve heel veel gezeik en negativiteit. Hij plaatste zichzelf ook vanaf dag 1 redelijk buiten het team en ging lekker zijn eigen gang.

Kijk naar hoe Wout en Primoz echt de patrons van het team zijn en met hun teamgenoten omgaan en vergelijk dat met Tom. Een wereld van verschil..

0
Loek de Rooij 4 juni 2022 om 12:33

Ik ben het niet vaak eens met hjvn, maar bij mij leeft hetzelfde gevoel. Ik kan me voorstellen dat ze niet in heel erg in de stemming zijn om de carrière van Tom te vieren. Zijn successen heeft hij immers niet voor Jumbo Visma behaald. Het is eigenlijk alleen een hoop geld en een hoop gezeur geweest.

0
FDJ 4 juni 2022 om 12:42

Elke aanwinst kan een succes zijn of niet. Dat Dumoulin Jumbo niet heeft gebracht wat ze hadden verwacht, staat als een paal boven water. Echter geloof ik wel dat Tom alles heeft gedaan wat in zijn mogelijkheden ligt. Die sabbatical periode was onbetaald verlof voor zover ik weet. Daarna heeft hij nog een Olympisch medaille behaald dus ook laten zien veerkracht te tonen, maar het was niet genoeg.

0
Klein Verzet 4 juni 2022 om 13:02

Het warme bad van TJV bleek voor Tom Dumoulin een ijskoude douche. Voor veel geld maakte Dumoulin de overstap van Sunweb naar TJV, waar hij moest opboksen tegen trainingsbeesten als Roglic en Van Aert. Langzaam maar zeker bleek dat Dumoulin zoveel trainingsarbeid niet kon verstouwen; je hebt raspaarden en werkpaarden. Uiteindelijk moest hij zélf keihard aan de noodrem gaan hangen om niet volledig ontspoord te raken.

… en het kwam nooit meer goed.

Het zou nog wel goed kunnen komen, als Dumoulin in een ambiance en sfeer zou functioneren waar onvoorwaardelijk de toezegging wordt gedaan dat hij aan zijn volledige herstel mag werken – wat misschien wel jaren kan duren.

Het heeft vanaf het begin bij TJV ontbroken aan vertrouwen én een werkelijk luisterend oor – men geloofde eerder in alle verzamelde cijfertjes dan in het gevoel van Dumoulin.

Ik hoop dat Tom Dumoulin na dit afscheid uiteindelijk toch weer de kriebels krijgt en ergens in een warm bad mag plaatsnemen; bij Wanty of zo, om dan alsnog het bijna onmogelijke waar te maken.

0
YogiBear 4 juni 2022 om 13:20

@Klein Verzet Je schetst een heel ander beeld dan zowel Dumoulin als Jumbo Visma doen. Kun je je bronnen met ons delen? Daarnaast leg je het heel eenzijdig bij Jumbo Visma neer, terwijl die ook de afgelopen jaren heel veel ruimte aan Dumoulin hebben gegeven. In mijn ogen wellicht zelfs wat te veel.

0
Murcia 4 juni 2022 om 12:26

Merijn geeft een prima analyse hier vind ik, het is duidelijk nu dat het laatste contact tussen hem en Tom op maandag vanuit de kant van de ploeg helemaal niet sturend was en dat de renner zelf de knoop heeft doorgehakt. Misschien wel tot verrassing van de ploeg zo vroeg.

Maar dit is topsport, de trein dendert door en zij hebben de Dauphiné, Tour en wat er allemaal nog komt als prioriteit. Dumoulin is dat niet meer, zeker nu we weer een solo traject krijgen voor het WK ITT. Mijn inschatting is dat Tom nooit echt een integraal onderdeel van de ploeg is geworden en dat daardoor de leiding geen kans heeft gezien om Dumoulin naar de prestaties van Primoz en Wout te tillen. Ligt dat aan de ploeg of aan de renner? Ik neig meer naar het laatste, het karakter van Tom zat hem meer en meer in de weg en ook fysiek waren er steeds kwalen die hem deden stil staan. En dat leidt tot achteruitgang.

0
xistnc 4 juni 2022 om 12:37

Uit de woorden van Zeeman kun je inderdaad opmaken dat Tom een eenmansploeg was binnen de ploeg: “we hebben een omgeving gecreëerd” en “we zijn met hem meegereisd”. Maar ook dat dit in prima overleg gebeurde. Dat dit anders is dan bij anderen en niet altijd makkelijk was hoeft niet per se te beteken dat het per definitie verkeerd was.

Ik verbaas me hoe mensen er van een afstand in slagen om er van alles bij te verzinnen om het maar aan zichzelf te kunnen uitleggen. Misschien gewoon accepteren dat je dit niet aan jezelf kunt uitleggen en dat dat ook helemaal niet hoeft?

0
Rooie Jos 4 juni 2022 om 16:59

Valse tegenstelling. Het kan toch ook heel goed aan de combinatie van renner en ploeg liggen. Waarom wil iedereen zo graag een van beide partijen als schuldige aanwijzen

0
de adelaar 4 juni 2022 om 12:57

Zeeman is een people manager en heeft verbinding met zijn renners.. Tom is als een eenmansploeg binnengehaald en gebleven. Vrijheid dit traject zus begeleiding zo…. Het is een mislukt huwelijk gebleken en dat kan. De reactie van zeeman hoeft ook echt niet meer dan hier in dit interview te zijn. Koers gaat door en Tom koerst niet mee, Basta !

0
Vierkante Wielen 4 juni 2022 om 12:57

In de Tour docu van 2020 zag je dat hij niet heel goed was voor het teamproces. Veel fysieke problemen toen, blijven hangen in emotie en je zag dat de ploeg er na tijdje logischerwijs klaar mee was. Stukje waar hij weer van fiets/zadel wilde wisselen merkte je dat heel duidelijk aan

Na zijn sabbatical hebben ze hem afgeschreven verwacht ik en gewoon gedacht dat alles wat ie nog zou doen een bonus was en hem ondersteund waar nodig was. Zilver op de OS was dan alsnog een dikke vis voor het team.

Andere renners zouden ze wellicht sneller aan de kant hebben gezet maar dit was wel hét Nederlandse uithangbord van de ploeg en dus moest er naar buiten een positieve benadering uitgesproken worden.

Het is zonde dat het zo gelopen is maar Tom kan terugkijken op een fantastische carrière en Jumbo kan zich niets verwijten.

0
peterwinnen 4 juni 2022 om 13:03

Toch, en dat heb ik hier al eens vaker gesteld, moeten we vaststellen dat renners die vertrekken bij het hier vaak verguisde DSM of voorloper Sunweb er over het algemeen niet beter op worden. Vaak zelfs opvallend weinig meer presteren. Bij DSM doen ze blijkbaar toch ook wel veel dingen goed.

0
Murcia 4 juni 2022 om 13:17

Is toch ook een mythe gebleken, Hindley wint zojuist nog de Giro en Tiesj rijdt ook al weer lekker rond. Storer was prima in de Tour de Alps dus genoeg bewijs tegen die opvatting dit jaar.

0
YogiBear 4 juni 2022 om 13:23

@peterwinnen Geef dan op zijn minst voorbeelden nu het juist zo makkelijk is om op dit moment met een paar voorbeelden te komen van renners waar het wel beter mee gaat (Zie Murcia).

0
Panache 4 juni 2022 om 20:18

Dumoulin, Barguil, Kittel, Degenkolb, Storer, Hirschi en zo zijn er meer. Hindley en Kämna hebben een stapje verder gezet en boven genoemde namen hadden en hebben elders echt wel hun uitschieters. Ik zal niet zeggen dat team DSM het allemaal goed doet, maar het vaak gedeelde beeld van sektarische freaks die toevallig ook een wielerteam runnen is zeker door peterwinnen weerlegd.

0
Jean Dumas 6 juni 2022 om 09:38

Zeker is dat ze uitstekend talent weten te herkennen bij DSM, beter dan welke ploeg dan ook.

0
Jacob Lohof 4 juni 2022 om 15:33

Zo sterk is Zeeman sociaal niet, vergeet nooit toen Bauke wat zei over zij tijdritfiets

0
Quincy Adams 4 juni 2022 om 19:34

Vertel… wat gebeurde er toen?

0
peterwinnen 4 juni 2022 om 15:38

Hindley en kelderman zijn op niveau gebleven, storer en kittel ook. Dumoulin oomen, barguil, hirschi, ludvigson, van wilder, degenkolb, geschke om er eens wat te noemen zijn er zeker niet beter op geworden na vertrek.

0
Maillot à Pois 4 juni 2022 om 16:26

Kamna is dan weer een tegenvoorbeeld. En voor Van Wilder vind ik het wel erg vroeg om conclusies te trekken.

0
peterwinnen 4 juni 2022 om 16:42

Kamna was bij sunweb nog piepjong en liet toen ook al mooie dingen zien. Na vertrek tijdlang niets meer van gehoord….tot nu.

0
adelaarvanantwerpen 4 juni 2022 om 17:43

@ Peter winnen
Kamna won een jaar later na zijn vertrek bij Sunweb een etappe in de Tour en CD.

Plus er mist zoveel context bij al deze namen. Zowel Dumoulin, Oomen en Degenkolb waren al veel minder in hun laatste jaar bij sunweb/dsm. Degenkolb door die zware val, Dumoulin door zijn knie blessure en Oomen met al zijn blessures. Hirschi sinds hij bij UAE reed heeft hij alleen maar blessures gehad. Barguil rijdt helemaal niet slechter bij Arkea dan bij Sunweb. Dit seizoen rijdt hij zijn beste voorjaar ooit en zijn niveau in de Tour van 2019 was nagenoeg zo hoog als in 2017.

Van wilder had nog niet veel laten zien bij DSM en reed bij Quickstep in de Provence zijn beste rittenkoers ooit.

Gescheke was 34 toen hij vertrok en rijdt sindsdien toch nog heel sterk. Ook bij Ludvigsson zie ik niet zoveel verschil.

0
peterwinnen 4 juni 2022 om 20:22

Oh zeker overal zit den verhaal aan, maar dat neemt niet weg dat renners die beter zijn geworden van een vertrek echt dun gezaaid zijn terwijl hier de teneur vaak is dat je weg moet voor een volgende stap.

0
ChefSpijker 4 juni 2022 om 21:01

Wat betreft Storer kun je die conclusie toch niet trekken op basis van een aardige Tour of the Alps? Die was afgelopen Vuelta bizar goed. Een soort opgevoerde Bouwman van deze Giro.

0
Cen Morawec 4 juni 2022 om 16:10

Ik ben me je eens, @Klein Verzet Ik geloof ook dat Tom Dumoulin alles heeft gedaan wat in zijn mogelijkheden ligt. Volgens mij was ons held nooit optimaal gesteund. Altijd redelijk buiten het team gelaten.

Terwijl bij andere ploegen hoogtestages door staff organiseerd
worden, moest Tom zelfs op zoek naar training camp, om zonder hulp zijn verblijf in Colombia te regelen.
Er zijn bij Jumbo Visma 100 staff-leden per 30 renners, maar ze moesten uiteindelijk samen met Bouwman met maar een soigneur en zonder coach daarnaartoe.
Jumbo Visma heeft hen als alternatief alleen "delen van het kamertje" op Tenerife aangeboden.

Tweede voorbeeld: Er was een Franstalig stukje lang geleden in L`Equipe over December stage in Spanje. Er was discussie over oude regels van de ploeg. Tom Dumoulin was daar als kopman en moest volgens L`Equipe ingrijpen en duidelijk maken dat deze regels maar en oude framework zijn en dat iedereen het met de coaches kan bespreken en beslissen wat goed voor hem is.

HIj vertelde tegen L1 toen dat hij tijdens zijn sabbatical geen contact met wielerwereld wilde hebben en onbetaald verlof mocht nemen, maar dat lukte niet, omdat hij bijvoorbeeld ook tijdens deze moeilijke periode dopingtest moest maken en voor dit reden kreeg maar een aandeel van zijn salaris.

0
Eljorro 4 juni 2022 om 16:22

Ik blijf het maar vreemd vinden. Wist Jumbo dat Dumoulin zijn afscheid openbaar zou maken? In hoeverre heeft de Covid besmetting impact gehad op zijn performance in de Giro? Hoe kan het dat hij nog steeds zadelproblemen heeft? Was het tijdens stage Tenerife al duidelijk dat hij zijn nivo niet haalde? Het kan niet zo zijn dat iemand op zijn 27e makkelijk omhoog fietst en op zijn 31e er direct afvliegt. We praten hier dan over minimaal 50 watts minder vermogen. Waarom blijft de performance in een tijdrit nog wel op een acceptabel nivo? Zoiets moet gewoon uitgezocht worden.

0
Rooie Jos 4 juni 2022 om 17:03

Voor wie precies? De renner in kwestie wil het niet meer en ik kan me ook voorstellen dat de ploeg goede redenen heeft om dat niet meer met hem te willen uitzoeken. Het is klaar laat die man met rust en laat de ploeg lekker doorgaan.

0
Quincy Adams 4 juni 2022 om 19:37

Na zn 28e veel fysiek malheur. Dan is het talent er wel en de vorm vd dag (zie tijdrit) maar de hardheid niet om dagen achterheen diep te gaan, want die opbouw wordt telkens onderbroken door fysiek malheur (dus ak lukt niet)

0
christ van maercke 4 juni 2022 om 18:25

Eén van de beste Nederlandse renners ooit… Dat is natuurlijk ook niet zo moeilijk… Zoveel grote renners heeft Nederland niet gehad…

0
Eddy Vroemm 4 juni 2022 om 22:48

De relatie tussen Tom en TJV liep vanaf het begin stroef. De oude garde rondom Gesink, Kruijswijk en Kuss met kopmannen Roglic en van Aert zagen de komst van Tom sowieso niet zo zitten. Het is einzelganger Tom nooit gelukt om een onderdeel te worden van deze clan. Het management greep niet in en liet het begaan, zeker na successen van Primoz en Wout. Tom werd een beetje aan zijn eigen lot en frustraties overgelaten.

0
Tony 5 juni 2022 om 10:41

Kunnen we nu ophouden met het analiceren van Tom Doumulin?Het is over en uit met Tom. Laten we ons concentreren op de renners van de toekomst en niet over renners van het verleden. Kijk naar Primoz,van Aert en Vingegaard en geniet van die toppers….

0
De Blindenloterij 5 juni 2022 om 11:36

Jan Boven een van de beste renners ooit uit Delfzijl.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone