Maurits Lammertink: “De vraag is of ik het wielerpeloton ooit weer aan zal kunnen”

zondag 5 december 2021 om 12:16
Maurits Lammertink: “De vraag is of ik het wielerpeloton ooit weer aan zal kunnen”

foto: Cor Vos

Zes maanden na zijn aanrijding met een scooterrijder weet Maurits Lammertink nog altijd niet of hij ooit weer normaal kan functioneren. Dat vertelt de 31-jarige specialist van eendagskoersen in gesprek met Tubantia. Bij het ongeval liep hij onder meer een schedelbasisfractuur op. Eenmaal overgebracht naar het ziekenhuis kreeg hij drie hersenbloedingen en raakte hij in coma.

Zijn revalidatie blijkt een lang en moeizaam proces. Lammertink boekt lichte progressie, maar of hij ooit weer beroepsrenner kan worden weet hij niet. “Ik kan het pas accepteren als ik weet waar mijn plafond is”, vertelt de Nederlandse renner van Intermarché-Wanty-Gobert die bijna dagelijks in het revalidatiecentrum Roessingh in Enschede aan zijn herstel en mentale belastbaarheid werkt. “Om te kunnen functioneren in de normale maatschappij, en in het wielerpeloton. De vraag is of ik dat ooit weer aan zal kunnen. Ik weet het niet. Ik blijf trainen, blijf hard werken. Meer kan ik niet doen. De tijd zal uitwijzen wat er mogelijk is.”

Lammertink was in juni een ijsje aan het halen bij een ijssalon in Hengelo toen hij door een scooter werd aangereden. Ambulancepersoneel was snel ter plaatse om eerste hulp te verlenen. Hij werd met hersenletsel naar het ziekenhuis gebracht. Enige tijd werd voor het leven gevreesd van de renner, die een schedelbasisfractuur, een gebroken kaak en een sleutelbeenbreuk had opgelopen. Zes maanden later is Lammertink nog iedere dag bezig met zijn revalidatie. Door het hersenletsel heeft hij last van geheugenverlies en mentale vermoeidheid, ook kampt hij met krachtverlies in zijn hand en is hij links zo goed als doof.

Vertekend beeld
Onlangs meldde zijn ploeg op social media dat Lammertink weer kon trainen en een ‘ongelooflijke progressie’ boekte. Aike Visbeek, performance manager bij het team, liet weten dat de renner bij medische goedkeuring kan blijven. Het gaf een vertekend beeld, zo blijkt. “Ik kreeg hier op het Roessingh felicitaties, maar ik wist nergens van. We houden de ploegleiding op de hoogte van alle ontwikkelingen, maar over een contractverlenging hebben we het tot op heden niet gehad”, zegt de klassiekerspecialist. Hij wil niets liever dan dat, maar alleen is het zo ver nog lang niet. “Ik vind het heerlijk om een uurtje of twee te fietsen, maar je kunt dat geen wielrennen noemen.”

Bovendien is hij al twee keer gevallen toen hij op de mountainbike een tochtje maakte door het bos. “Stomme domme valpartijen, omdat ik gewoon niet meer geconcentreerd was. Tegen het einde van de rit maakte ik simpele fouten als gevolg van de mentale vermoeidheid. Kwam wel op m’n schouder terecht, maar gelukkig was het zonder erg.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Mechanieker 5 december 2021 om 12:29

Van harte beterschap en een spoedig herstel toegewenst!

0
notriple 5 december 2021 om 14:33

Ik hoop dat je weer gauw aan kan sluiten hoor in het prof peloton.

0
Romāns Vainšteins 5 december 2021 om 15:08

Ik hoop vooral dat hij snel helder heeft of dit nog een na te streven doel is.

0
kleomantre 5 december 2021 om 15:40

Ja, wat is het vooral waard. Het leven werpt allerlei mogelijkheden en opties op. De meeste brengen je tot dezelfde tussenstop alleen ben je er soms sneller of later en is de beleving onderweg variabel. Echter kom je eens in de zoveel tijd op een intersectie waar je wegen wel wezenlijk anders kunnen gaan lopen. Goed om dan helder te krijgen welke richting(en) welke mogelijkheden met zich meebrengen en welke (on)mogelijkheden, maar vooral welke prijs daar tegenover staat.

0
Dikke Man 5 december 2021 om 15:12

Bizar om iemand met zulke blessures op te zadelen met vragen over contracten. Zijn carrière na het wielrennen duurt nog 40 jaar. Dan wil je niet na 2 uur al je concentratie kwijt zijn, onafhankelijk van je werk.

0
Wheely 5 december 2021 om 15:15

Heftig, we kunnen hem alleen maar sterkte en succes wensen. Het begint bij weer plezier in het fietsen en andere dingen krijgen, de toekomst zal het leren.

0
evanderwel 5 december 2021 om 17:24

Goh, na het verhaal van Visbeek had ik het idee dat het echt heel goed met hem ging. Als ik dit zo lees dan krijg ik meer het gevoel dat het maar de vraag is of hij er buiten de koers niets aan over houd.

0
5211 5 december 2021 om 20:32

Mogelijk heeft revalidatie naar terug topniveau meer tijd nodig dan seizoen 2022.
Zou mooi zijn als hij op niveau komt ook al is dat eind 22 en dat de ploeg dan mogelijk een plaatsje vrijhouden.
Maar topsport en andere belangen maken zoiets vaak onmogelijk. Een hard gelag maar hopen dat Lammertink er weer helemaal bovenop komt.

0
Blackcanyon 6 december 2021 om 23:13

Ik snap de twijfel van Maurits heel goed… maar zonder dat ik wil bagataliseren wat hij heeft meegemaakt is het bottomline wel dat zowat alles wat in de toekomst ligt voor iedereen onzeker .. dus …ik zou zeggen Maurits go for it .. plan B kan altijd nog. Met topsportmentaliteit heb je een grotere kans dat je er komt dan iemand die die mentaliteit ontbeert.

0
Murcia 6 december 2021 om 23:25

De man heeft een schedelbasisbreuk en hersenbloeding gehad waarvoor hij geopereerd moest worden. Naast doofheid aan één oor leidde dit tot concentratie problemen. Het is goed van Maurits dat hij heel realistisch naar zijn eigen herstel kijkt en niet meegaat in het wensdenken. Het komt zoals het komt en de eerste prioriteit is het functioneren als mens in de dagelijkse dingen. Topsport komt op plaats twee. Alle succes gewenst in zijn herstel.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone