Matti Breschel over doorbraak Marijn van den Berg: “Hij heeft zijn niche gevonden”
foto: Cor Vos
Nick Doup dinsdag 29 augustus 2023 om 20:00

Matti Breschel over doorbraak Marijn van den Berg: “Hij heeft zijn niche gevonden”

Interview Marijn van den Berg beleeft dit seizoen zijn doorbraak op het hoogste niveau. In januari behaalde hij namens EF Education-EasyPost zijn eerste profzege en in de Ronde van Polen schoot hij voor het eerst raak in de WorldTour. Ploegleider Matti Breschel is onder de indruk van de Nederlander, die in de Vuelta zijn debuut in een grote ronde maakt. “Dit jaar heeft hij bergop echt stappen gemaakt, dus ik denk dat hij zijn niche gevonden heeft”, zegt hij tegen WielerFlits.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de vijfde etappe van de Ronde van Polen was het ‘eindelijk’ raak voor de 24-jarige Van den Berg. In een etappe met meer dan 3.000 hoogtemeters en een finale op een klim van 2,3 kilometer aan 4% sprintte hij naar zijn eerste overwinning op het hoogste niveau. Heuvelspecialisten als Matej Mohoric, João Almeida en Michal Kwiatkowski liet hij in de sprint achter zich alsof het niets was. Andere sprinters waren toen al gelost.

“Op een bepaalde manier verrast hij mij nog wel”, vertelt Matti Breschel, ploegleider bij EF Education-EasyPost, over Van den Berg. “Het was echt een heel mooie overwinning. Marijn is nog jong en maakt heel veel progressie. Maar we weten dat hij tot de beste U23-renners behoorde toen hij nog bij de opleidingsploeg van Groupama-FDJ reed. Vorig jaar zat hij er altijd bij in de sprintetappes, en dit jaar heeft hij bergop echt stappen gemaakt. Dus ik denk dat hij zijn niche gevonden heeft.”

‘Marijn komt bovendrijven als het echt lastig is’
“Hij is meer een punchy sprinter. Hij komt bovendrijven als het echt heel lastig is, zoals in een etappe met 3.000 hoogtemeters. Dat past meer bij hem dan dat hij een pure sprinter is”, aldus de Deense oud-wielrenner die in 2008 een Vuelta-etappe won en ook tweede werd op het WK van 2010.

Marijn van den Berg bij zijn zege in de Challenge Mallorca 2023 – foto: Cor Vos

De vergelijking met Michael Matthews wordt dan al snel getrokken. “Misschien is hij nog meer een sprinter dan Matthews”, denkt Breschel. “Maar het gaat nog altijd om de benen die je hebt als je wil winnen, zoals in Polen. Hij werd daarvoor ook al een keer tweede in een hectische, vlakke sprint achter Olav Kooij. Hij kan het allebei, maar een zware koers past nog beter bij hem.”

Nu de coureur uit De Meern, jongere broer van Lars van den Berg, zijn zege in de WorldTour binnen heeft, is de vraag wat zijn volgende stap is. “Dat is een goede vraag. Hij moet zich blijven ontwikkelen op de onderdelen waarin hij al heel goed is, om zo een nog sterkere renner te worden. Dat kan door zware wedstrijden te rijden”, aldus zijn ploegleider.

Vertrouwensboost
“Als hij de Vuelta op een goede manier kan uitrijden, dan krijgt hij die ene procent extra erbij. Stap voor stap, maar wel zorgvuldig, gaat hij sterker worden”, voorspelt Breschel. In de Ronde van Spanje gaat er wel gekeken worden naar Van den Berg. “We weten dat hij het in zich heeft. Zijn zege in Polen was echt een boost voor zijn vertrouwen, want het niveau was daar erg hoog en er waren veel goede sprinters.”

“Hij rijdt nu de Vuelta in de wetenschap dat hij die gasten kan verslaan. Hij heeft met zijn sprint na een lastige koers een goed wapen in huis.”

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
29 augustus 2023 12:43
Vandaag dan maar gelijk dit vet onderstrepen.

Wielerflits, nog altijd geen goed werkende editor in jullie CMS? Geen alinea's mogelijk, geen beantwoorden knop. Doe er eens wat aan.
29 augustus 2023 13:24
Wielerflits is al enige tijd kapot, jammer.
29 augustus 2023 20:23
Vette shit : de reacties verhuizen met de tijd mee.

On topic : ik hoop dat vandaag niet de niche is die hij gevonden schijnt te hebben.

EDIT : in de tijdsbalk onderaan de nieuwsberichten worden ze weer uren teruggezet. Echt een spookhuis hiero.
29 augustus 2023 20:27
Ook al gemeld dat er geen "beantwoorden knop" is, daar wordt geheel in die lijn niet op geantwoord!
29 augustus 2023 12:16
Ben benieuwd voor vandaag! Zou mooi zijn

Reacties zijn gesloten.