Mathieu van der Poel: “Zonder WK-winst ga ik geen goed gevoel overhouden aan deze winter”

vrijdag 3 februari 2023 om 08:58
Mathieu van der Poel: “Zonder WK-winst ga ik geen goed gevoel overhouden aan deze winter”

foto: Cor Vos

Dat Mathieu van der Poel altijd aan de start van een wedstrijd staat om te winnen, dat is algemeen bekend. Maar het WK veldrijden in ‘zijn’ Hoogerheide wil hij zeker winnen. Dat benadrukt de Nederlandse topfavoriet een paar dagen voor de WK-strijd losbarst. “Zonder winst ga ik geen goed gevoel overhouden aan deze winter”, vindt hij.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“De Kerstperiode was wel goed qua resultaten, maar zelfs daar had ik iets meer van verwacht. Ik heb niet het niveau gehaald dat ik voor ogen had. Maar als je het WK wint, doet dat er allemaal niet meer toe”, stelt Van der Poel in gesprek met Het Nieuwsblad. Dat hij zenuwachtig is, geeft hij mee. “Het blijft wel een WK. Maar niet meer zoals vroeger. Al wordt het wel speciaal, nog meer omdat het in Hoogerheide is.”

De kopman van Alpecin-Deceuninck heeft zijn hele winter ingericht voor het WK en hij hoopt er dan ook in topvorm te staan. “Daarom heb ik ook geprobeerd mijn winter iets anders in te delen. Ik merk van mezelf dat ik niet meer heel het jaar door top wil zijn, maar meer in periodes wil werken”, aldus Van der Poel, die samen met Wout van Aert een zeer hoog niveau haalt. “Ik heb zelf niet het gevoel dat we veel sneller rondrijden dan een paar jaar geleden. Maar als je de verschillen met de rest ziet, zou je dan weer denken van wel. Mja, ik kan het zelf ook niet goed uitleggen.”

Lees ook:
WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Voorbeschouwing mannen – Kan Mathieu van der Poel winnen in eigen huis?

‘Veel crossen kunnen een voorbeeld nemen aan Adrie’
De afgelopen week zwengelde de kritiek aan op het parcours in Hoogerheide, ontworpen door vader Adrie. Die zou twee petten op hebben en enkele aanpassingen hebben gedaan in het voordeel van Mathieu. Inmiddels heeft Adrie daar al op gereageerd in de media, maar met zijn zoon sprak hij nog niet over het parcours.

“We hebben het er nog niet over gehad”, zegt Mathieu. “Sinds ik niet meer thuis ben, spreken we mekaar niet meer zo vaak over dat soort dingen. Maar ik vind het wel mooi voor hem dat hij nog eens een WK kan organiseren. Hij doet dat graag en het is toch een eerbetoon aan hem. Veel crossen kunnen een voorbeeld nemen aan de manier waarop hij dat doet.”

Lees ook:
Adrie van der Poel reageert op kritiek op het WK-parcours in Hoogerheide
Lees ook:
Mathieu van der Poel en Wout van Aert; wereldtitel cross meer prestige dan waarde

Dit artikel delen:

12 Reacties

Panache 3 februari 2023 om 09:26

“Zonder winst ga ik geen goed gevoel overhouden aan deze winter” "Ik merk van mezelf dat ik niet meer heel het jaar door top wil zijn, maar meer in periodes wil werken”

Ik denk dat we eind juli pas kunnen concluderen of de veranderde aanpak succesvol is of niet. Mathieu heeft van zijn winter geen piekperiode gemaakt, maar een relatieve opbouwperiode (met oog op het klassieke voorjaar). Het kost wat (dat is zeker) en het dient wat op te brengen (dat is onzeker). Benieuwd of het doel behaald wordt om komend voorjaar een stabieler lang en degelijk hoog niveau te behalen van San Remo tot Roubaix.

0
Fast Freddy 3 februari 2023 om 13:18

Wie vond het nodig om een minnetje op deze post te zetten? En waarom?

0
Grote Plateau 3 februari 2023 om 15:03

“wil zijn”

kan zijn denk ik

0
trivium 3 februari 2023 om 10:07

Volwassen antwoorden van Mathieu.

Hij kan blijkbaar het grote verschil met de full-time crossers ook niet helemaal plaatsen. Het valt mij als toeschouwer in ieder geval op dat er een soort gelatenheid in lijkt te zijn geslopen bij Iserbyt & co. Wellicht hebben ze de hoop opgegeven om de wonderboys nog ooit te kunnen kloppen.

0
Romāns Vainšteins 3 februari 2023 om 10:53

MvdP moet niet zo hard voor zichzelf zijn. Als je hier verliest van een excellente van Aert is dat verre van een schande en al helemaal niet wanneer het op kleine achterstand is of een spurt à deux. Ook dan mag je gerust met een fijn wintergevoel de lente intrekken.

4
Klein Verzet 3 februari 2023 om 12:04

Inmiddels (MvdP is achterin de twintig) mag je toch verwachten dat een goed gevoel over een geheel seizoen niet afhangt van een banddikte? Wel hoopgevend is zijn besef dat hij aan periodisering moet doen: het toewerken naar een piek.

0
trivium 3 februari 2023 om 14:05

Eens RV en KV. Ik begrijp wel dat hij aan die relativering 2 dagen voor het WK even geen boodschap heeft.

0
Wieler-Joke 3 februari 2023 om 12:29

Ook Wout gaat ondanks zijn geweldige winter met een bittere smaak achterblijven als hij het WK niet wint, zo zitten die kampioenen nu eenmaal in elkaar. Die mannen durven tenminste ook ambitie uitspreken lang voor een wedstrijd, de meesten zitten maar wat rond de pot te draaien of hebben gewoon geen of weinig ambitie.

0
meqadon 3 februari 2023 om 12:08

Zal wel lukken. Papa heeft het parcours op jouw maat gemaakt en gewijzigd

-6
Fast Freddy 3 februari 2023 om 13:16

Dank voor je bijdrage methadon.

1
meqadon 3 februari 2023 om 14:51

Geen probleem. Het was een voorzet die makkelijk binnen te koppen was

-2
Grote Plateau 3 februari 2023 om 13:27

“We hebben het er nog niet over gehad”, zegt Mathieu. “Sinds ik niet meer thuis ben, spreken we mekaar niet meer zo vaak over dat soort dingen."

Túúrlijk… :'D en ik ben de achterneef van Barack Obama. Zal 'm de groeten doen.

-6

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone