Adrie van der Poel reageert op kritiek op het WK-parcours in Hoogerheide

donderdag 2 februari 2023 om 19:26
Adrie van der Poel reageert op kritiek op het WK-parcours in Hoogerheide

foto: Cor Vos

Adrie van der Poel is niet van plan om in de toekomst nog mee te helpen bij het bouwen van een parcours voor het WK veldrijden. Dat heeft de Nederlander gezegd in gesprek Sporza. Hij reageerde met die uitspraak op de kritiek dat hij, als vader van titelkandidaat Mathieu van der Poel, mogelijk niet belangeloos zou zijn geweest bij het uittekenen van het rondje in Hoogerheide. Daar vinden aankomend weekend de WK plaats.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik heb vandaag beslist dat ik geen WK meer organiseer in Hoogerheide. En nergens anders meer”, aldus Van der Poel, die zich niet kan vinden in de kritiek. “Ik bouw een parcours met de middelen die ik heb en ik kijk niet naar renners. Ik kijk naar de finish, tenten, materiaalposten en parkings, zonder te denken dat een bocht in het voordeel is van Mathieu of iemand anders. Ik bouw zoals ik denk dat het moet, dat het spannend en leuk is. Ik loop nooit met de gedachte rond dat het voor X of Y is.”

Balkjes
Het parcours van het aankomende WK in Hoogerheide, de achtertuin van de familie Van der Poel, is op enkele punten gewijzigd ten opzichte van het traditionele wereldbekerparcours daar. Zo is de ligging van de balkjes veranderd. Daar was veel over te doen, omdat dit een voordeel op zou kunnen leveren voor Mathieu van der Poel.

Lees ook:
Dit is het gewijzigde parcours van het WK veldrijden 2023 in Hoogerheide

“Ik ben sowieso geen voorstander van balken en ik wilde ze niet in het parcours, tot de voorzitter kwam met een bedrag van de sponsor. Dan moest ik ook overstag”, aldus Adrie van der Poel, die vertelt dat hij de balken verlegd heeft. ”Maar dat is een half jaar geleden al beslist. Balken hebben geen functie als je ze legt waar je moet lopen door de modder.”

“Het is zwaarder dan ze denken”
Adrie van der Poel betwijfelt bovendien of de balken bepalend zullen blijken. “Het is nadien nog lastig tot aan de finish. Als je bij de balken zeker wil zijn, moet je tien seconden hebben. Met een voorsprong van twee seconden zal je niet winnen. Bij de profs wordt het heel close en zal het door foutjes beslist worden. Het lijkt me evenwel sterk dat het hier tot een sprint komt, want het is zwaarder dan ze denken.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

Gebruikersnaam 2 februari 2023 om 19:37

Kritiek hoort er nu eenmaal bij, Adrie weerlegt die netjes, daar zou het moeten eindigen. Dat opstappen is iets té dramatisch.

5
RJ uit A 2 februari 2023 om 20:21

De Zuiderburen zijn altijd zuur op een of andere manier. Vermoeiend om altijd maar in de slachtofferrol te moeten zitten.

5
ken dcq 2 februari 2023 om 23:45

Arjan Schouten heeft bijvoorbeeld in een column ook zijn vragen erbij of het wel wenselijk is voor de sport, en dat is een geen Belg….

Het is btw zuurder om ongefundeerd te veralgemenen dan om wat te zeuren over een parcours :-p

5
Comments 3 februari 2023 om 06:08

De Belgen zijn altijd sportief benauwd.
Is het niet het parcours dan zit met wel te stoken tussen de sporters.
Heer Adrie laat u niet opnaaien.

-1
Romāns Vainšteins 3 februari 2023 om 06:29

Yes, daar zijn weer de gratuite ‘die nationaliteit dit, deze nationaliteit dat’ opmerkingen.

Nederlanders verschillen geen ene moer met welk ander volk dan ook op het gebied van onsportiviteit en dom zeiken. Het vertrekpunt is niet in wat je je paspoort staat maar het belang dat je eraan hecht. Hoe meer dat is des te eerder je opmerkingen van het type ‘die Gibraltezers zijn allemaal..’ uitslaat.

Los van het feit of ie nou echt boobytraps en voorkeurtjes heeft doorgevoerd is het behoorlijk komisch dat AvdP met een petje ‘hup zoons!’ hier als chef ontwerp rondbanjert. Wanneer je dat linea recta op de Belgische cultuur af poogt te schuiven schort er iets aan je eigen inzicht.

5
Mooie Sjors 3 februari 2023 om 08:49

Nee hoor, Romans.

Iedereen die het een beetje raar vindt dat Hoofd ontwerp rondwandelt op het WK-parcours met een MVDP-petje op om de laatste wijzigingen te doen aan het WK-parcours, is een verzuurde Belg doodsbang dat Mathieu weer wereldkampioen veldrijden gaat worden. Die kunnen er ‘s nachts niet van slapen.

Net zoals elke Nederlander die kritiek heeft op Belgen (laat ons een Evenepoel noemen) stikjaloers is op hun successen in de wielersport en hoopt dat dit aub zo snel mogelijk stopt.

Kan echt niet dat je gewoon inhoudelijke kritiek geeft, het kan alleen maar een nationaliteitsdingetje zijn. Toch?

En wie hier een beetje te lang over doordiscussieert op een wielerforum, is een ziekelijk geobsedeerde gek die zich moet laten opnemen. Volgens Handige Harry toch alvast.

1
lo squalo dello Stretto 3 februari 2023 om 08:54

Snap niet wat de nationaliteit hier mee te maken heeft? Is toch behoorlijk amateuristisch dat een vader van een topfavoriet het rondje uittekent? Wanneer papa Van Aert dat hier in Herentals zou doen op een WK, zou ik en zowat iedereen dat ook belachelijk vinden.

0
Sjaak P 3 februari 2023 om 10:24

Adrie heeft het rondje uitgetekend toen Matje nog z’n veters niet kon strikken.
De discussie gaat over de paar recente aanpassingen, in bochten en met de balken. Als je daar zout op gaat leggen, dan heb je te weinig om handen door de weeks (zoals ikzelf).

Het WK parkoers van 2021 was getekend door een Belg. Dat is heel normaal, zelfs als favoriet vAert meedoet.
Het WK parkoers van 2022 was getekend door een Engelssprekende organisator. Niemand die mopperde, met een Engelssprekende favoriet aan de start.
De Giro en Vuelta worden vaak getuned door de organisator, om bepaalde grote renners te lokken. Niemand die dat oneerlijk vindt.

Maar zeg “Adrie”, en ’t begint te brommen.

-1
11 na 11 3 februari 2023 om 01:45

Ik begrijp eerlijk gezegd de verontwaardiging niet. Het is toch de normaalste zaak dat er vragen komen wanneer de ontwerper van het parcours de vader is van één van de topfavorieten. Dat wil daarom niet zeggen dat Adrie misbruik maakt van zijn functie, want dat geloof ik niet. Maar dat die vraag gesteld wordt lijkt me zeer voor de hand liggend. Het tegendeel zou eerder vreemd (en naïef) zijn. Zou je je geen vragen stellen indien de scheidsrechter van een voetbalmatch de vader was van één van beide coaches? Tuurlijk wel, toch?

5
lo squalo dello Stretto 3 februari 2023 om 08:57

Nagels en koppen

1
Sjaak P 3 februari 2023 om 10:36

Allereerst is de UCI dolblij dat iemand het WK wil organiseren op een aansprekende locatie met veel publiek. Dubendorf, vliegveld, weet je nog.
Verder, in het crosswereldje is elke organisator kwa ploeg, nationaliteit, (schoon)familie, sponsor, historie, fietsmerk, etc wel gebonden aan één van de favorieten. Vragen daarover stellen als je ’t antwoord al weet is hoort bij de opklopfolklore. En voor WF is het smullen … shit trap ‘k er weer in.

0
Viktrodriguez 2 februari 2023 om 19:56

Ik snap het gezeik niet. Zoals mensen eerder hebben gemeld, normaal in het skiën en daar maakt niemand een probleem van. Daarnaast, gaat het echt zoveel uitmaken? Beiden zijn absolute toppers in dit werk die op elk parcours uit de voeten kunnen en AvdP komt ook niet over als een vader die zijn zoon hevig bevoordeeld (of het andere uiterste).

4
Het Luipaard van Lent 2 februari 2023 om 19:59

Nee, het maakt geen snars uit. Spijkers op laag water zoeken. Adrie heeft er bijvoorbeeld ook veel scherpe/haarspeldbochten uit het parcours gehaald en er meer doortrapbochten in gestopt. Das in het voordeel van Wout, maar daar hoor je ook niemand over.

9
ken dcq 2 februari 2023 om 22:30

Natuurlijk legt Adrie sowieso wel voordeel voor Mathieu in het parcours, bewust als onbewust. Winnen of verliezen zit hem in de details maar ze zitten met twee zo dicht bij elkaar het niet echt veel uitmaakt denk ik.

Maar hij reageert in mijn ogen ook gewoon zo fel omdat hij weet dat het waar is, hij voelt zich wat betrapt zeker. Hij is verre van onpartijdig of nuchter in zijn uitleg die hij graag deelt… Verder is de enige in fout de uci die het toelaat dat je zoveel belangen verstrengeld, als je dat toelaat weet je dat het gebeurd en moeten we er ook niet van wakker liggen. Het is maar veldrijden uiteindelijk en niet roubaix of zo :-p

-3
ssj 3 februari 2023 om 09:20

Ik vind het bij het skiën ook gek. En hier zou belangenverstrengeling ook vermeden moeten worden. Hoewel ik wel geloof dat Adrie dit parcours naar eer en geweten heeft neergelegd.

0
Craig Vanderswag 2 februari 2023 om 20:25

De discussie over de dubbele rol van Adri hoort voor mij bij het WK veldrijden zoals het checken van het weerbericht in de aanloop naar Roubaix.
Heerlijke traditie!

4
mokum the best 2 februari 2023 om 22:08

Adrie heeft helemaal gelijk laat ze lekker de koelere krijgen. In 2018 WK in Valkenburg Matheu reed Wout het hele cross seizoen van het kassie naar de muur tureluurs. En op het WK reed Wout Matheu tureluurs. Terwijl ook heel België vooraf liep te janken omdat Adrie een parcours had uit gezet voor ze zoon. Wout reed Matheu op 2.30 min en vervolgens hingen alle Belgen aan de lampen. Gleden van blijdschap in hun blote reed in de modder van de Cauberg. Adrie helemaal gelijk laat de UCI het lekker uitzoeken. Is er geen 1 die ooit een rugnummer heeft op gehad. UCI is net als de KNWU mensen met kennis lekker tegenwerken. Misschien kan iemand van de 2de kamer de volgende x een WK parcours in ons land uittekenen. Wouter Bos bijvoorbeeld.

3
willempie72 2 februari 2023 om 22:44

De Belgische media probeert altijd wel een polimiek op te zetten. Iserbiet kan maar beter stoppen als ie een keer rugpijn heeft. Adrie trekt weer zijn zoon voor. Tweespalt en tegen elkaar opzetten. Ow ja en dan hebben we Patlef ook nog eens met een maandelijkse polimiek om de boel op scherp te zetten. “Daar betaalt ie Allaphilip niet voor.”

Ik zou zeggen ga zo door met tegen elkaar opzetten van de 2 toppers. Zondag zal dan ook weer op Sporza gezegd worden dat bier gooien en middelvingers echt niet kunnen. Nou Belgische media dat gedonder ieder jaar voor een WK hoeft van mij ook niet.

Ik heb zeker een voorkeur voor de winnaar, maar ik hoop alleen maar dat het de beste is die zal winnen en niet de persoon die het beste tegen deze onzin kan. Het is geen voetbal. Respect voor een goed opgezet evenement en alle vrijwilligers en de atleten.

3
Groetjesaandevoetjes 3 februari 2023 om 06:56

Adrie heeft best een bord voor zijn kop als hij zo in de verdediging schiet. Het in twijfel trekken van zijn objectiviteit ten opzichte van het parcours bouwen voor zijn zoon is gerechtvaardigd, aangezien vaders vaak hun zoons ‘voortrekken’. Er is hedendaags ook een grote discussie gaande betreft ‘Nepo’ babies en daar valt deze familie ook deels onder. Het niet erkennen, maar juist actief aanvallen van kritiek is een zwaktebod. Het zou Arie sieren om te erkennen dat er wellicht perverse belangen spelen, maar dat hij zijn best doet om dat te voorkomen en dat bepaalde beslissingen al lang geleden zijn genomen. Sowieso snap ik zelf niet hoe het nog kan dat Adrie tot het parcousbouwers team hoort, want als ethische organisatie zou je nooit de vader van een kanshebber zo’n dikke vinger in de pap moeten laten hebben.

2
Sjaak P 3 februari 2023 om 10:55

Bij tennis, in de Daviscup, mag het thuisspelende/organiserende land de ondergrond kiezen. Reken maar dat die nauwkeurig berekenen wel type tapijt of gravelhardheid de meeste winstkansen geeft. Nog nooit iemand over gehoord.

-1
Panache 2 februari 2023 om 20:15

Dit is toch geweldig?
Wint Van Aert, dan is hij ‘ondanks het parcours’ gewoon de allerbeste van het seizoen.
Wint Mathieu, dan is hij ‘dankzij het parcours’ de winnaar en gaan we t/m de Tour de France verzekerd zijn van voldoende content en reacties op Wielerflits.
En dan volgende winter een smeekbede om Adrie terug te krijgen voor de parcoursbouw omdat de Europese Commissie monopolie-vorming bestrijdt. Zoveel buzz rondom de cross, dat gaat goed zijn voor de startgelden en de omzet van de cafés.

1
Tom Cockpid 3 februari 2023 om 09:47

Spijker op de kop! +1

0
Raul Alcala 2 februari 2023 om 20:52

In het bedrijfsleven, politiek gebeurt dit toch ook niet? Althans, het gebeurt wel eens maar als dat uitkomt kan je een probleem aan je wielerbroekie hebben hange. Schijn van belangenverstrengeling. Voorkom dat je in die knup raakt.

1
Patrick 2 februari 2023 om 23:16

Echt belachelijk zeg die kritiek en groot gelijk dat hij er mee stopt, hoe jammer dat dan ook is, dit moet je niet pikken. Trainers/eigenaars van ploegen maken al jaren rondjes en daar hoor je, terecht, nooit iemand over en dan nu met deze onzin komen? Zo triest. Respect en dank voor al je werk Adrie.

1
Joop Zoetemelk 2 februari 2023 om 23:18

Ook al is het één %, onbewust speelt je zoon altijd mee in de beslissing.
In alle beslissingen in je leven spelen je kinderen een rol..

Het boeit verder niet, het is niet met die intentie ik maak een parkoers voor mijn zoon.
Hij maakt een leuk parkoers, waar zijn zoon niet kansloos is.

Als onbekende zal je mogelijk 1 grote modderbad hilarisch vinden of een snelle baan ala de F1 of dwars door de koeien heen. Dan heb je geen belang bij een renner.
Elke beslissing heeft een belang, te gevaarlijk oke voor wie? Voor je zoon en WvA want dat zijn dure profs.

1
LDV 3 februari 2023 om 08:27

Kan iemand dat parcours op bepaalde delen onder water zetten? Beetje modder erbij. Tot op heden een flutparcours, met balkjes die makkelijk te springen zijn (zie video Del Grosso).

Nee, daar krijgen die twee elkaar niet los. Dus modder aub!

1
LeoR 16 3 februari 2023 om 09:09

De enige juiste beslissing, helaas met de foute uitleg.

1
oborobo 3 februari 2023 om 10:36

Zag op Youtube ook nog een neefje van Mathieu voorbijkomen als parcourbouwer.

1
Romāns Vainšteins 2 februari 2023 om 22:49

Haha, dat met die pet maakt het wel af ja.

Kan zo de avondshow van Lubach in: belangenverstrengeling? Wat?

0
xistnc 2 februari 2023 om 23:15
Quote van A3:
Maar dat is een half jaar geleden al beslist

Ah, okee. En dat is waarom precies een argument?

0
lo squalo dello Stretto 3 februari 2023 om 08:58

Inderdaad. Was hij toen nog niet de vader van Mathieu dan? Slaat echt nergens op.

1
Limal 3 februari 2023 om 09:17

De gemoederen zijn dit jaar via startposities en parcoursbouwers opgehitst, het WK kan beginnen!

0
mokum the best 3 februari 2023 om 10:05

Heeft de UCI Adrie gevraagd of heeft Mathieu gevraagd ze vader een parcours aan te leggen? Precies dan zijn we er toch. Schandalig om Adrie hier zo op aan te vallen. We moeten juist blij zijn dat we deze mensen hebben die het willen doen. Dan kan je weer zeggen ja hij krijgt er geld voor. Maar dat zou toch niet de reden zijn dat hij het doet lijkt mij. En dat de hoofdsponsor vraagt de balken voor de Vip tent te leggen lijkt me ook vrij logisch. De hoofdsponsor betaald dus die bepaalt zo is het toch overal. Mijn man betaald het abonnement voor Netflix dus die bepaalt welke film we kijken.

0
Eroba 3 februari 2023 om 11:07

In Valkenburg had hij het WK-parcours toch ook ontworpen, wat toen erg nadelig voor Mathieu van der Poel was.

0
mokum the best 3 februari 2023 om 11:31

Precies Eroba jij let op. Had ik ook aangegeven. Natuurlijk hoorde je daar niks over. Wout reed Mathieu op 2.30 min. Wat ik dan weer vreemd vond is dat Wout die winter geen enkele cross voor Mathieu zat en precies op die dag vloog die. Ik stond daar te kijken waar ze omhoog liepen in Valkenburg. Geloof mij als hij die dag tegen Usian Bolt had gelopen. Had Usain niet eens op de foto gestaan.

0
Romāns Vainšteins 3 februari 2023 om 12:04

Hij had die dag ook de godganse tijd zijn lippen op elkaar.
Althans dat hoorde ik één van de parcoursbouwers.

0
11 na 11 5 februari 2023 om 00:06

De vraag, beste Mokum, is of dat toen aan Van Aert lag, of aan Van der Poel jr. Want die laatste eindigde toen ook achter Vanthourenhout en moest zelfs uiteindelijk nog knokken om op het podium te staan. Dus je insinuaties zijn misschien niet op op hun plaats.

-1
Grote Plateau 3 februari 2023 om 15:19

Panache

heb je helemaal gelijk in

behalve dat het veldrijden prima overleeft en dat het in dit geval onbetamelijk hard schuurt, niet omwille van nationaliteit (Mathieu is eigenlijk een Belg die onder het verkeerde vlaggetje koerst), maar omwille van de van de rechtstreekse bloedverwant in opgaande lijn.

0
williams 3 februari 2023 om 21:43

Belg of Nederlander doet er niet toe, dat de vader van 1 vd topfavorieten het parcours mag bouwen is op z’n minst een discussie waard.

0
Baardmans 2 februari 2023 om 19:38

Van wie komt dat gezeur af? Van deBelgen? Ik heb geen idee. Wie wel?

-1
Fast Freddy 2 februari 2023 om 19:52

Uiteraard. Dat zijn sowieso de enigen die zich er überhaupt druk om maken. Iets met spijkers en laag water….

7
O59 2 februari 2023 om 20:57

Als Belg kan het mij niet schelen. Voor mijn part ligt hij nog 20 balkjes net voor de streep.
Maar A3 is een oude zeur (en zo hebben ze er in België ook)
Als Wout eventuel wint is A3 zeker blij, dan kan hij zeggen zie je wel dat ik het parcours niet op maat is van het zoontje :-)

-3
VerstandOpNul 2 februari 2023 om 21:14

Als je netjes reageert op kritiek ben je een ‘oude zeur’? Doe even normaal zeg..

0
Romāns Vainšteins 2 februari 2023 om 19:44

Buurtsuper nog tot 2000 open, nu weg voor nootjes, spreek iedereen straks!

-1
Blackcanyon 2 februari 2023 om 21:57

Oké, ik snap de kritiek. Daar moeten we zeker wat aan doen. Niet alleen op t WK, maar ook bij alle wereldbekerwedstrijden en superprestige wedstrijden. Adri mag geen parcoursen meer bouwen omdat hij Matje zou kunnen bevoordelen. Maar dan wil ik ook dat geen enkele Belg meer een parcours bouwt omdat die een Belg zou kunnen bevoordelen!

Eenieder weet Mario de Clerq is niet zo heilig als de kerk. Die heeft tijdens zijn carrière als veldrijder de Nederlanders al vaak geflikt.

Zoals Van Aert is vertrouwt hij zijn gasten.

-1
11 na 11 3 februari 2023 om 01:38

Want alle Belgen hebben onderling een even innige band als een Nederlandse vader met zijn zoon? Ok.

0
Blackcanyon 3 februari 2023 om 05:59

Voel je je gebelgd 11 na 11? Er is natuurlijk maar een belg die meedoet aan de wedstrijd, en dat is Van Aert. Dus gaan de Belgen achter van Aert staan, (ook in de uitslag) De rest maakt geen kans. Die rijden alleen maar als rijdend reclamebord en om het publiek een verzetje te geven. Anders moet t publiek zo lang wachten tot Matje en Wout weer voorbijrijden.
11 na 11 is trouwens wel een groot verzet. Zou je niet eens naar 53 15 schakelen?

We kunnen t parcours ook door een Britt laten bouwen. Pidcock doet niet mee dus geen belangen van die kant Maar met Britt Dekker als bouwer rijden ze in een paardenbak.
Dan toch liever A3.

-1
Romāns Vainšteins 3 februari 2023 om 06:44

Dat de dubbelrol van A3 hier zo vurig verdedigt wordt toont als niets anders, (mwaoh wellicht dat weeïge gedoe in dat Gloaggtopic) de gekleurdheid van het forum aan.

3
Sjonge Jonge 3 februari 2023 om 15:04

Zoals de kritiek op Adrie precies diezelfde gekleurdheid aantoont Romans, maar dan van de andere zijde.

Was het parcours door de vader van Wout uitgetekend, waren de reacties precies andersom, zo hypocriet zijn we wel met zijn allen.

En om te zeggen dat dit geen nationaliteit dingetje is, getuigt van behoorlijk wat naïviteit van je, je zou toch beter moeten weten na je duizenden reacties de afgelopen jaren.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone