Mathieu van der Poel wint NK in eigen huis: “Dit is toch wel een heel speciale zege”

zondag 1 juli 2018 om 17:27

Mathieu van der Poel kroonde zich zondagmiddag in Hoogerheide – daar waar de roots van zijn familie liggen – tot de nieuwe Nederlands kampioen op de weg bij de elite heren. Hij volgt daarmee het voorbeeld van vader Adrie, die in 1987 de nationale driekleur mee naar huis toe nam. “Dit is toch wel een heel speciale zege”, vertelt een zichtbaar emotionele Van der Poel voor de camera van WielerFlits.

De jongeling van Corendon-Circus maakte – zoals vooraf aangekondigd – de koers al vroeg hard. MVDP was bij meerdere aanvalspogingen betrokken, maar uiteindelijk vloeide alles in de ultieme slotfase samen. “Toen had ik er niet alle vertrouwen meer in”, bekend de crosser. “Ik had niet meer verwacht om te kunnen sprinten. Maar toen ik aanging, voelde ik direct dat er nog iets op zat. Ik was wel blij met mijn beslissing om meteen Ramon Sinkeldam een beetje aan de kant te duwen, zodat ik zelf nog kon sprinten. Anders was ik ingesloten. Uiteindelijk ben ik heel, heel tevreden met deze titel.”

Mountainbike
Van der Poel gaat zijn zege vanavond voorzichtig vieren, want volgende week volgt alweer een nieuwe afspraak: de Wereldbeker mountainbike in het Italiaanse Val di Sole. “Dat is mijn echte doel, eigenlijk”, beaamt het toptalent. “Net als dit NK natuurlijk, dan heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Mountainbike is weer heel anders. Veel klimmen en niet zo veel hardrijden zoals hier. Maar ik hoop daar eindelijk te kunnen laten zien wat ik op de mountainbike in huis heb”, klinkt het alweer strijdvaardig. Van der Poel hoopt in 2020 olympisch goud op deze discipline te veroveren.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

23 Reacties

Fritsie 1 juli 2018 om 17:37

Wat een baas, wel jammer dat we deze trui niet veel gaan zien

Niklas 1 juli 2018 om 17:46

Heel knap! Hij stak er met kop en schouders bovenuit. TLJ heeft tactisch een bekeken koers gereden. Sterke Van Poppel. Sunweb reed een beetje achter de feiten aan. De jongens van Roompot hebben gevochten als leeuwen. Prachtige koers gezien. Reclame voor het wielrennen!

molovin 1 juli 2018 om 17:46

In gesprek met de NOS klink er toch wel een beetje twijfel door of hij niet eerder de weg op moet vond ik.

achtpuntzes 1 juli 2018 om 17:50

Netjes bescheiden, want hij wil eigenlijk zeggen dat hij het gewoon zo eventjes uit zijn mouw schudt maar dat kan hij niet maken tegenover al die pro's.

@ Fritsie:
Koop anders zelf zo'n rood wit bauw ding en ga er de hele dag mee voor de spiegel staan. :p

Fritsie 1 juli 2018 om 18:09

Want?

debbie1998 1 juli 2018 om 18:12

Wat een verschrikkelijke goede renner is dit.
Mathieu gefeliciteerd!

Tour 1 juli 2018 om 18:48

Tja, of die trui een jaar niet zien, maar dan wel goud in Tokio … Dan weten de kenners het wel ;-)

Olly 1 juli 2018 om 19:09

FF uit de heup geschoten:
Met al dat mountainbiken dat MvdP doet en zijn felle eindspurt. Zou het WK-parcours iets voor hem zijn? En zou hij daar een kans maken als hij ondersteuning krijgt?
Wat is de mening van de kenners hier?

Zadelpen 1 juli 2018 om 19:23

Ik hoop zo dat die de weg op gaat, en blijft. Maar dat is wel zo egoïstisch van mezelf eigenlijk. Laat die jongen doen toch waar die zin in heeft. Maar ja…. oei oei oei…. wat is die goed, :-).

sooike 1 juli 2018 om 19:23

TLJ taktisch een sterke koers? Van Poppel, die vier ronden geen meter kopwerk heeft gedaan in de kopgroep en vooral Van der Poel het vuile werk liet opknappen. Hopend op een terugkeer van Groenewegen van wie al lang duidelijk was dat hij rondenlang in de derde achtervolgende groep zat. Tactisch sterk zeg van TLJ ! En dan pas na vier ronden uit je luie stoel komen en in plaats van eindelijk een beetje steun te geven aan de drie anderen meteen demarreren. Bij de ceremonie op het podium werd Van Poppel uitgefloten. Ik stond er zelf bij, maar heb niet meegefloten trouwens. Wel had ik het onterecht gevonden als Van Poppel had gewonnen. Ik heb in Hoogerheide vanaf de eerste kilometer de koers kunnen volgen en per ronde steeg mijn bewondering voor Van der Poel. Echt de hele koers in de voorste geleden en op eigen initiatief drie keer gedemarreerd. Steeds teruggehaald en dan op indrukwekkende manier de sprint winnen. TLJ, met 12 man aan de start, profiteerde eerst de helft van de koers van de aanwezigheid van Lindeman in de kopgroep, maar toonde daarna geen enkel intiatief, alleen proberen steeds mee te springen met Van der Poel. Het enige initiatief daarna van TLJ was de poging van Van Poppe. De echte toppers Dumoulin, Terpstra en Sinkeldam toonden zich wel. TLJ had met het sterke blok de overwinning van vandaag niet verdiend. Van der Poel wel en dat was in Hoogerheide tot in Woensdrecht hoorbaar !

Sandervs76 1 juli 2018 om 19:33

Van der Poel zal de Nederlandse trui vaak zat laten zien in het peloton. Vanaf 2021 sowieso t/m 2028 verwacht ik. Hopelijk tot strontvervelend aan toe.

Explorer 1 juli 2018 om 19:34

Amen.

sooike 1 juli 2018 om 19:40

Van Poppel net op Omroep Brabant: “Helaas…ik mocht niet meerijden…Stalorders”. Waarbij de verslaggever vergeet op te merken dat al rondenlang duidelijk was dat Groenewegen te ver van achter zet. Foute stalorders dus blijkbaar. Met 12 man moet je een koers kunnen domineren, maar degenen die dat wel deden reden als een,ling of duo (Van der Poel, Van Baerle, De Kort etc.) TLJ….mag ik zeggen een beetje een afgang vanmiddag zonder enig initiatief behalve de demarrage van een “uitgeruste” Van Poppel. En weer geen nationaal kampioenschap voor de sterkste Nederlandse ploeg. Veel wielerliefhebbers vanmiddag in Hoogerheide hadden er na deze koers geen enkele moeite mee. Ik ook niet na wat ik had gezien…

Sephiroth 1 juli 2018 om 20:15

Hey sooike, ben je er weer nu er wat Bant te zeuren op tlj? Prima hoor, maar het zou meer waarde krijgen als je ze ook durft te Komplimenten wanneer ze mooie dingen doen. Voor de rest, jammer dat van de poel m heeft. Net zoals wanneer Sunweb m zou winnen. Die trui moet gewoon zichtbaar zijn op wt niveau. Of het Hofland, Terpstra, van Baarle, Langeveld of groenewegen etc is, maakt me minder uit.

McPriem 1 juli 2018 om 20:41

Tja, dan hadden die moeten winnen Sephiroth ……

Magikdatzeggen 1 juli 2018 om 20:51

Als er iets te zeuren is kruipt Sooike weer vanonder zijn steen vandaan. Triest…

On topic: goede overwinning van Van der Poel!

Djoop 1 juli 2018 om 20:52

Ja, boeiuh waar die trui zichtbaar is. Dik verdiend en natuurlijk hartstikke mooi voor VdP.

LB117 1 juli 2018 om 21:15

Mooie koers gezien, MvdP overduidelijk de sterkste man vandaag… maar toch wel een beetje een afgang voor TLJ… het was duidelijk dat groenewegen niet goed was en toch geen plan B kunnen bedenken op de kansloze demarage van van Poppe na.. Wel leuk om te zien dat alle Nederlanders in buitenlandse WT ploegen aan de start zich vandaag even lieten zien. De overige mannen van TLJ kansloos afwezig vandaag. Terpstra grote klasse! was de sterkste man op de winnaar na

assen 1 juli 2018 om 21:27

MvdP of Sagan? Blijf erbij dat ik MvdP indrukwekkender vind. :-)

sooike 1 juli 2018 om 23:42

@Magikdatzeggen
Lees eerst alle reacties in andere topics (o.a. onder Van Poppel’s opmerkingen) voordat je insinueert dat ik de enige was die kritiek heeft op de mislukte tactische manoeuvres van onze sterkste nationala wielerploeg. Honderden toeschouwers in Hoogerheide floten Van Poppel op het podium uit, en ook hier heb ik vele medestanders in mijn kritiek op TLJ. Opnieuw kan ik me troosten met de gedachte dat ik er misschien dan toch een beetje kijk op heb en dat kan ik hier helaas niet van iedereen zeggen met al die geel-zwarte brillen op. Met twaalf man aan de start, op twee uitzonderingen na de hele dag onzichtbaar in de frontlinie. Iets doe je dan toch niet goed. Maar ze zullen ongetwijfeld “tevreden” zijn met die tweede plek van Van Poppel na hun fantastische stalorders om toch vooral niet mee te rijden.

AndyFan 2 juli 2018 om 02:00

Erg onder de indruk. Natuurlijk ook van zijn ongelooflijke talent, maar ook hoe makkelijk MvdP op deze leeftijd al met de media praat. Zegt gewoon echt wat hij ervan vindt zonder domme cliches, open deuren en de hele ‘uh’ na elke 2 woorden

yo-eddy 2 juli 2018 om 07:10

@AndyFan, VdP “oefent” die winnaars interviews zo’n 30 a 40 keer per jaar hè ;) , genieten van deze man, wat een ongelooflijke baas!

Sebas 2 juli 2018 om 10:52

Hoezo faalt TLJ tactisch? Hoezo hebben die mannen zich niet getoond?

Ik zag WEL een attente ploeg. Die derde groep, waar Groenewegen in zat, heeft nog lang op kleine achterstand gereden. Vooraan de boel keurig onder controle gehouden door Van Poppel in het laatste wiel te zetten en in de tweede groep ging bij IEDERE demarrage een TLJ'er mee. Waarom denk je dat Van Baarle en Terpstra zo kansloos hun tank leeg moesten rijden? Leuk dat ze zich getoond hebben, maar wat hebben zij bereikt dan? TLJ wordt vervolgens in de sprint, zonder Groenewegen, nog tweede en vierde .. Achter een ontketende VDP. Ze hebben wat mij betreft echt een prima koers gereden.

Van der Poel was gisteren, zoals je aangeeft, gewoon buitencategorie @ Sooike. Dan kun je ipv 12 man 24 man hebben, dan win je het nog niet.

Laatste nieuws

Materiaalzone