Mathieu van der Poel nam afgelopen winter afscheid van zijn speeltijd

Mathieu van der Poel nam afgelopen winter afscheid van zijn speeltijd

foto's: Cor Vos

maandag 10 april 2023 om 19:30
Analyse

Zonder omwegen werd het door zijn hele entourage bevestigd. Het kon ook bijna niet anders gezien zijn prestaties van de afgelopen weken. Winst in Milaan-San Remo, tweede in de Ronde van Vlaanderen en de zege in Parijs-Roubaix. Mathieu van der Poel laat in de monumenten van het voorjaar op 28-jarige leeftijd het beste van zichzelf zien.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Als VIP-chauffeur bij de Rabobank-wielerploeg was vader Adrie van der Poel jarenlang present bij de grootste wielerwedstrijden. Over het door de bankiersploeg zelf heilig verklaarde opleidingsproject was vader Adrie in die periode helemaal niet zo lovend. En heel af en toe, meestal off-the-record, durfde hij dat ook te zeggen.

Toen zijn zonen David en Mathieu een aanbieding kregen om voor de beloftenploeg van Rabobank te koersen, had hij vaderlijk al dusdanig op hen ingesproken dat ze begrepen dat de Rabo-opleiding niet voor iedereen de ideale weg naar de top was. De Rabo-route was op een té jonge leeftijd té professioneel en te veel een clustervorming van de beste talenten.

Adrie van der Poel zag de Rabo-talenten vaker in het defensief dan in het offensief koersen. Terwijl het op die leeftijd beter is om iedere keer de strijd met de besten aan te gaan in plaats van in een tactisch keurslijf te fietsen. Op jonge leeftijd moet je vooral bezig zijn met investeren in je carrière en opletten dat er op latere leeftijd nog groeimogelijkheden zijn.

De weg van de geleidelijkheid was voor Adrie cruciaal. Uit eigen ervaring wist hij dat hij in zijn eerste jaren als profrenner veel te veel wedstrijden had gereden, en dat dit hem in het tweede deel van zijn loopbaan enigszins had opgebroken. Eigenlijk hoopte hij dat Mathieu zich dusdanig kon ontwikkelen dat hij tot zijn dertigste nog fysieke vooruitgang kon boeken. Met de broers Christoph en Philip Roodhooft vond hij de perfecte teamleiders die in de ontwikkeling van Mathieu stapje voor stapje wilde meegaan.

Lees ook:
Vader Adrie van der Poel trots na winst in Parijs-Roubaix: “Veel rust gecreëerd rond Mathieu”

Kijk naar het programma van MVDP in de eerste jaren bij de broers Roodhooft. Er werd niet gekozen voor de grote wedstrijden, maar voor een bescheiden programma met kleinere koersen van het kaliber Ronde van België, Tour du Limousin en bijvoorbeeld de Tour Alsace. In die wedstrijden gold wel het motto: als je een rugnummer op hebt, dan koers je tot het uiterste en als je traint dan doe je dit om jezelf te verbeteren.

Natuurlijk kan een vader 1001 plannen hebben, maar is hij altijd afhankelijk van het talent en de eerzucht van zijn nageslacht. Wat dat betreft heeft Mathieu van der Poel de juiste combinatie van genen en doorzettingsvermogen van zijn vader Adrie en opa Raymond Poulidor. Met dat talent en met de nodige arbeidsethos en vooral gedrevenheid om te willen winnen, heeft MVDP vanaf de jongerencategorieën altijd een stempel op de koersen en crossen gedrukt waar hij aan de start stond. Misschien ging het af en toe wel iets te makkelijk.

Dat bevestigde ook José De Cauwer. In mijn ogen is de voormalig renner, ploegleider en bondscoach tegenwoordig met afstand de beste wieleranalist. Ik zocht De Cauwer in de laatste maand van het vorige kalenderjaar thuis op voor een interview voor het voorjaarsnummer van Helden Magazine. Toen zei De Cauwer al heel overtuigd: “Schrijf maar op, 2023 gaat het jaar van Mathieu van der Poel worden.”

Volgens de Belgische wielerkenner begint een wielrenner met een wit vel papier waar tientallen wetmatigheden op staan die hij moet doen, maar er staan ook evenveel zaken op die je eigenlijk niet moet doen. Zeg maar de ideale levenswijze voor een profwielrenner.

Lees ook:
Mathieu van der Poel de beste in Roubaix: “Ik had een van mijn beste dagen ooit op de fiets”

Als je een tijdje koerst dan gaan de meeste renners bepaalde zaken doorstrepen. Hoe ouder je wordt, hoe meer strepen er op dat vel staan. Waardoor er maar zo’n 80% van de ideale leefwijze overblijft. Die overige 20% moet je dan opvangen met ervaring en intelligentie in de koers.

Wanneer er echter te veel strepen komen, dan leef je na een aantal jaren té weinig volgens het ideale plaatje om nog goed te kunnen presteren. En dan begin je te twijfelen. “In de wielersport is niets belangrijker dan het graag willen doen. De passie, de gedrevenheid, dat zijn de belangrijkste bouwstenen om te presteren”, aldus De Cauwer.

Waar volgens De Cauwer bij Wout van Aert na al die jaren nog altijd geen strepen op dat vel papier staan, daar is Mathieu van der Poel in dit opzicht zijn tegenpool. “Als je dat witte vel met voorwaarden bekijkt, dan had Mathieu al veel zaken doorgestreept. Misschien wel omdat het soms allemaal iets té makkelijk voor hem liep. Ondertussen is hij met een gum weer vlijtig strepen aan het uitwissen. Daarom gaat hij er in 2023 staan”, wist De Cauwer zeker.

Tegenslagen zoals het plankje tijdens de olympische mountainbikewedstrijd in Tokio 2021 en het incident tijdens het WK in Wollongong afgelopen winter, waren zijn motivatie om harder te werken. Eigenlijk was het besef er al voor het WK in Wollongong toen hij in een interview zelf al aangaf dat er op zijn leeftijd niet al te veel kansen meer zouden komen om de wereldtitel te veroveren. Het pijnlijke incident in het Australische hotel bracht hem het besef dat hij zich zijn gouden wielerjaren niets moest laten afnemen.

Meer dan ooit realiseerde MVDP zich dat zijn speeltijd voorbij is. Hij kan perfect op zijn talent terugvallen. Maar als hij nog meer wil… Dan moest hij toch wat zaken nóg professioneler gaan aanpakken.

Een perfecte stap was om een vaste trainingsplek in Spanje nabij Denia te vinden. Weg van alle drukte en weg van vele afleidingen in het Belgische land. Verder kent de omgeving boven Alicante veel betere trainingsmogelijkheden qua weersomstandigheden en hoogtemeters. Dit werd zijn ideale plek om zich op dit voorjaar voor te bereiden.

Lees ook:
Nieuw record: Van der Poel wint snelste editie ooit van Parijs-Roubaix

Samen met de broers Roodhooft werd er een gebalanceerd programma richting de monumenten in het voorjaar uitgestippeld. Hij leerde in Tirreno-Adriatico koersen met de handrem erop, omdat hij in de opbouw naar zijn topvorm naar zijn lichaam moest luisteren en niets mocht forceren.

Er worden soms nog wel eens vraagtekens bij de professionaliteit van Mathieu van der Poel gesteld, maar wie hem en zijn kader bij Alpecin-Deceuninck de afgelopen maanden heeft gevolgd, kan alleen maar zeggen dat er niets aan het toeval werd overgelaten en dat op alle gebieden het beste uit de kast werd gehaald om tot deze resultaten te komen.

De jarenlange aanpak van vader Adrie om zijn zoon Mathieu pas op z’n best te krijgen in de tweede helft van de twintiger jaren, en het besef van Mathieu zelf dat het nu daadwerkelijk moet gebeuren, betaalt zich uit in een ongelooflijke reeks prestaties. Waar hij voorheen nog wel eens met nonchalance over zijn palmares en het prestige van bepaalde overwinningen sprak, daar is nu de honger naar grote successen in elke vezel van zijn lichaam zichtbaar.

Sterker, zijn beste jaren lijken nu pas te zijn begonnen. Misschien is dit wel de mooiste conclusie die het Nederlandse wielrennen op het Vélodrome André Pétrieux in Roubaix op deze zonnige paaszondag 2023 kan maken.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Edoardo Bianchi 9 april 2023 om 23:08

Mooi verhaal helemaal mee eens. Ik vind José de Cauwer ook de beste wieleranalist die er is. Daarom kijk ik wielrennen op Sporza. Dat commentaar op de NOS is niet om aan te horen. Zijn ook altijd positief en eerlijk in hun commentaar ook als andere dan de Belgen beter zijn.

6
Adrianus 10 april 2023 om 09:37

Wielrennen kijk ik als het mogelijk is altijd naar SPORZA en inderdaad vooral vanwege het deskundig en vermakelijk commentaar van José de Cauwer. Gisterenavond heel even bij de NOS naar de samenvatting gekeken en dan is het werkelijk irritant om naar het verslag van die discjockey te moeten luisteren. Eerst jarenlang het gezwam van Dijkstra en Ducrot en nu een, die een hoop roept, maar gewoon geen verstand van wielersport heeft. Dan besef je weer, wat een meerwaarde de Cauwer heeft voor de echte wielerliefhebbers.

4
KopOverKop 10 april 2023 om 17:05

Altijd Sporza vanwege de Cauwer. Ook toen nog regelmatig Wuyts over zijn bek fietste, Amai wa was da ambetant.
Gisteren 2e keer teruggekeken op Ned1. Doen het steeds beter maar die Stef Clement gelooft teveel in zichzelf.

-1
gratemans 11 april 2023 om 01:33

Dat adoreren van het Vlaamse wielercommentaar heb ik toch altijd als vrij ambetant ;) ervaren. Een soort van “nee, kijk mij de echte liefhebber zijn, ik luister liever Vlaams commentaar”.
Is allemaal prima hoor, maar zowel VRT als NOS koppelen een journalist aan een ex-renner. Met hetzelfde resultaat: de ex-renner is leuk om naar te luisteren, de journalist is vrijwel altijd bijzonder chauvinistisch. Oftewel Herbert Dijkstra an Michel Wuyts. Ik ergerde mij net zo hard aan allebei en ben blij dat ze het veld hebben geruimd. Ducrot en DeCauwer heb ik daarentegen altijd bijzonder prettig gevonden. Heel vreemd eigenlijk dat de ex-renners vaak objectiever zijn dan de journalisten.

0
RodyTur10 10 april 2023 om 11:43

Even een overzicht van de bizarre reeksen in de monumenten waarmee de drie giganten in het klassieke werk sinds 2020 tegelijkertijd mee bezig zijn. Op dit moment het aantal achtereenvolgende top 10 klasseringen:

Van Aert (11x): 1, 2, 3, 6, 7, 8, 2, 3, 3, 4, 3 (= 1 zege, 7 podia)

Van der Poel (12x): 10, 6, 1, 5, 2, 3, 3, 1, 9, 1, 2, 1 (= 4 zeges, 8 podia)

Pogacar (8x): 3, 1, 1, 5, 4, 1, 4, 1 (= 4 zeges, 5 podia)

3
Tpinotfan 9 april 2023 om 20:53

Dit jaar hebben zowel mvdp als Alpecin stappen gezet in hun professionaliteit. Het sterkste blok zijn ze denk ik nog niet (afgezien van vandaag), . Knap als ze die ontwikkeling weten door te zetten. Of Mathieu een succesvolle coureur in de grote rondes wordt moet ik nog zien. Vaak zakte het richting de derde week in of haalde hij die niet. Eigenlijk is dat de enige eigenschap die nu duidelijk minder is dan bij WvA. Verder onmiskenbaar 's lands beste renner dit millennium, enkel Dumoulin komt wat mij betreft qua prestaties in de buurt, al is dat lastig vergelijken.

2
Favo 9 april 2023 om 21:47

Wat vergelijk je hier? Alle Nederlandse renners ooit?

0
Tpinotfan 9 april 2023 om 21:50

Ik wilde millennium typen, maar dat ben ik blijkbaar vergeten ;)

2
KopOverKop 10 april 2023 om 17:06

Zonder ” het plankje” was dit al eerder tot stand gekomen.

0
Yskonijn 9 april 2023 om 21:07

Mooi verhaal. Vooral het lezen met tussendoor die huldigingsfoto met Philipsen, Mathieu en dan “donderwolk” Wout…

1
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 07:43

Er is een volgende doel: groen in de tour winnen. Is helemaal niet saai en kan je samen met trucjes, amuseren en ritwinst(en) doen. Alleen niet als een gek gaan klimmen in te moeilijke etappes.

Wel wat lastig dat zijn ploeggenoot Philipsen ook op deze piste niet helemaal kansloos is.

1
Panache 10 april 2023 om 08:48

De focus zal op het wk liggen, dit jaar begin augustus, met de Tour als voorbereiding (denk ik).

1
KevinK1986 10 april 2023 om 08:57

@RV
Ik ga er toch vanuit dat de focus van VdP nu compleet op het WK komt te liggen?
Een groene trui in de Tour is zeker een leuk aandenken, maar in de regenboogtrui met nummer 1 op de rug, Milaan- Santens en Parijs – Roubaix rijden kan daar toch nevernooit aan tippen?

1
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 11:49

O ja, het WK.

Dat zal inderdaad ook wel iets zijn voor hem om zich op te richten ja.

1
KopOverKop 10 april 2023 om 17:09

WK next target.
Groene trui leuk als het zo uitkomt.

0
jensajax1900 9 april 2023 om 22:44

Sinds wanneer heeft hij een huis in Spanje?

0
blix 10 april 2023 om 08:19

De speeltijd is voor de kinderen.

0
KopOverKop 10 april 2023 om 16:58

Adrie had dat goed gezien. Te jong teveel in een keruslijf binnen een scenario koersen is absoluut teveel van het goede.
Goed trainen, rusten, voeding prima en verder gewoon gaten dichtrijden, aanvallen, koers maken, daar gaat het om. Eerst maar eens leren verliezen dan komt de rest wel.

Althans voor het gros. MvdP won altijd al maar wel op zijn vrije blije manier.

0
Blaagstra 10 april 2023 om 18:47

En een ronde winnen? Onmogelijk?

0
Marcus Aurelius 10 april 2023 om 23:16

Mathieu kwam helemaal afgepeigerd terug uit Spanje in december van zijn uitstapjes met Remco e.a. In die mate dat hij echt niet in staat was om Wout ook maar iets in de weg te leggen in het veld. Althans de eerste maand … Als Wout zijn focus zet op het voorjaar zoals hij dat doet op de tour, dan komt het nog goed, maar nu heb ik eerder de indruk dat al die crosskes in december nog steeds belangrijker zijn … Maar goed, er is hoop als je Mathieu zijn ommezwaai ziet, want die was er qua mindset veel erger aan toe.

0
Klootje Kriekeljon 9 april 2023 om 21:29

Mooie Trumpiaanse alinea. De Cauwer, great man. The best.

-1
Spartacus 10 april 2023 om 10:16

Tja, ik vraag me af of deze opportunistische 'analyse' er ook was gekomen als Mathieu lek was gereden in de finale en daardoor had verloren…

-2
Pedalo 9 april 2023 om 21:19

Pfff. Kampioen open deuren intrappen… de reden van Adrie om de carrière van MVP zo uit te bouwen is dat hij zijn zoon als geen ander kent. De weg vindt hij behoudens de klassiekers en mss nog wat wedstrijden verschrikkelijk saai. Dus vonden ze de oplossing. Langer veldrijden, MTB erbij en dan met specifieke doelen de weg op.

-4
Romāns Vainšteins 9 april 2023 om 21:29

Ik denk dat MvdP inderdaad een zeer aanzienlijk deel van zijn super carrière aan zijn pa te danken heeft.

4
oscarito1908 9 april 2023 om 21:43

Nu nog een keer een grote ronde uitrijden.

-10
Lars Maden 9 april 2023 om 21:46

Who cares, alleen belangrijk als je voor klassementen rijdt.

2
Barry Batsbak 9 april 2023 om 21:55

Zoals de Giro bedoel je?

4
girardengo 9 april 2023 om 23:22

Dat heeft hij dus al gedaan.

1
roeleur 10 april 2023 om 00:11

Hij reed de Giro al uit en omdat hij zich verveelde grote delen daarvan op z’n achterwiel en met twee vingers in de neus. Maar die tijd is nu blijkbaar voorbij.

-2
KopOverKop 10 april 2023 om 17:02

Deed hij al eens en vader Adrie heeft hem eerder vertelt dat uitrijden de motor groter maakt en dat is deze tour o.a ook het doel.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone