Mathieu van der Poel en Tom Pidcock mogen op vijfde rij starten bij WK mountainbike
foto: Cor Vos
vrijdag 11 augustus 2023 om 11:43

Mathieu van der Poel en Tom Pidcock mogen op vijfde rij starten bij WK mountainbike

De kans op de wereldtitel op het WK mountainbike is aannemelijk groter geworden voor Mathieu van der Poel. Door een late regelwijziging van de UCI mag de Nederlandse wereldkampioen op de weg namelijk starten op de vijfde startrij, in plaats van op de laatste startrij. Ook Tom Pidcock en Peter Sagan profiteren van deze last minute aanpassing.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Zaterdag gaan Van der Poel, Pidcock en Sagan van start op het WK mountainbike, op het onderdeel Olympische Cross Country. De Nederlander en de Slowaak hebben het afgelopen jaar echter geen UCI-punten gescoord op de mountainbike, waardoor ze aanvankelijk helemaal achteraan (rij 13) moesten starten. Pidcock had aanvankelijk vanaf rij 7 moeten starten, door zijn 61ste plek op de wereldranglijst.

De UCI heeft de afgelopen dagen echter nagedacht over een regelwijziging. In Wereldbekers is het zo dat de eerste drie startrijen gevuld zijn met de top-24 uit de Short Track-wedstrijd in hetzelfde weekend. Op de vierde rij komen dan de eerste acht mountainbikers op de UCI ranking, die de top-24 in de Short Track om wat voor reden dan ook niet gehaald hebben.

Op de vijfde startrij is ruimte gereserveerd voor renners die in de top-10 van een andere wielerdiscipline staan en daarna zijn de startrijen opnieuw gevuld op basis van de UCI Ranking. Die laatste zin is nu relevant, want de UCI heeft besloten om inderdaad renners uit de top van andere disciplines op de vijfde rij te laten starten op het WK mountainbike in Glasgow.

Aanpassing in de regels
De officiële regelwijziging luidt als volgt: De startplekken 33 tot 40 tijdens het WK mountainbike Cross Country voor elite mannen bieden plaats aan alle renners die in de top-10 van welke UCI Ranking dan ook staat. Met uitzondering van de individuele UCI Road Ranking, daarvoor geldt die uitzondering voor de top-20.

Mathieu van der Poel staat zesde op de wegranking en vijfde op de veldritranking, waardoor hij profiteert van die regel. Tom Pidcock staat zeventiende op de wegranking en profiteert ook. Op basis van welke rankingplek Peter Sagan zich mag melden op de vijfde rij, is ons (nog) niet bekend.

Het starten op de vijfde startrij geeft Van der Poel grotere kansen op een WK-medaille, maar ook op kwalificatie voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Daarbij moet de Nederlander er nu vooral voor zorgen dat hij Gil Ly Gonen uit Israël weet voor te blijven. De volledige uitleg over die kwalificatieregels vind je in onderstaand artikel:

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2023 11:55
ik vind dit niet kloppen. een regel last minute aanpassen. Dit is onrechtvaardig voor de overige deelnemers die wel via kwalificaties via andere wedstrijden hun plekje hadden bedongen. Klassejustitie. Overigens heb wel eens vaker meegemaakt dat iemand die te laat aan de start verscheen toch won.
  Wat een onzin, het is een wk, van der poel en pidcock gaan om de prijzen meedoen en zijn 4 klassen beter dan degene die naast hun starten. Ze beginnen nu nog steeds vrij achterin maar iig hebben ze nu een meer juiste kans op de overwinning, voor de rijders die nu ipv de 5e op de 6e of 7e startrij starten maakt het toch geen verschil, van der poel en pidcock zullen zo langs hun zoeven. Het lijkt mij dat je de rijders die een kans maken op de titel zoveel mogelijk dezelfde uitgangspositie wil geven voor een eerlijke race, maar jij ziet dat dus liever anders......
  11 augustus 2023 13:17
  Je snapt er weinig van Alexander etc. Het gaat er natuurlijk om dat de reglementen even last minute gewijzigd worden om Pidcock en VDP te pleasen. Gewoon potsierlijk. Maar erg tekenend hoe het bij de UCI werkt.

  In principe zou ik voor zijn. Maar dat beslis je dan een jaar vantevoren, zodat je niemand benadeeld. Niet een dag vantevoren. Is toch niet zo moeilijk om te begrijpen?
  11 augustus 2023 13:27
  En hoe moeilijk is het om te begrijpen dat sport enkel bestaat vanwege het entertainment gehalte? Als je met deze regel de kans vergroot dat straks op de spelen (en hier) de beste tegen elkaar kunnen strijden door een regel te hanteren welke al in de WC bestaat is dat toch alleen maar mooi? Zoals al vaker gezegd, die gasten erachter zijn in feite gewoon pelotonvulling. Maargoed, als jullie liever naar Jantje en Mieke kijken...
  11 augustus 2023 13:33
  @hooglander

  Als het om entertainment gehalte zou gaan, dan kunnen ze beter te kust en te keur plankjes neerleggen en weer weghalen. regel was goed geweest als men dit andere deelnemers daar met hun kwalificatie rekening mee hadden kunnen houden. En of die termijn dan 3 maanden, een half jaar of een jaar had moeten zijn. blijf ik vanaf.

  tijdens de wedstrijd de spelregels aanpassen is not done, een kwalificatie zie ik toch echt als onderdeel van de wedstrijd.
11 augustus 2023 12:28
Ik denk dat de eerste startrij zich meer druk maakt om de opgeschoven startplek van Pidcock dan die van MvdP.

Verder is het helemaal geen slechte regel. Wél slecht dat dit zo laat nog kan/mag veranderen, dat voelt toch echt als voortrekken i.p.v. je eigen regels hanteren.
11 augustus 2023 12:34
Een slechte startpositie kan je de zege kosten, maar een goede startpositie alleen zal je de zege niet bezorgen. De benen zullen bepalen wie wint.
11 augustus 2023 11:49
Een regel die duidelijk naar VDP en Pidcock is toegschreven. Hoe Sagan hiervan profiteert, is me een raadsel.
  11 augustus 2023 11:53
  Hij start toch ook op de vijfde rij in plaats van de dertiende dus hij profiteert er wel degelijk van.

  De vraag is wel op basis waarvan bij Sagan.
  Bij van der Poel en Pidcock is het duidelijk, namelijk hun plaats op de ranking op de weg.
  11 augustus 2023 12:01
  @Handige Harry, Dat bedoel ik dus ook. Het is mij onduidelijk hoe Sagan van die regel profiteert, omdat hij aan geen van de gestelde vereisten voldoet.
  11 augustus 2023 18:09
  Onzin je moet ergens in de top 10 staan om op de vijfde rij te starten. Pidcock staat nergens in de top 10. Dus zou niet op rij 5 mogen starten.
11 augustus 2023 13:28
Als het dan toch allemaal niet uitmaakt voor die "mindere" renners, die toch al een heel jaar niet goed genoeg zijn, laat dan enkel de beste 30 renners starten/meerijden.
UCI, denk er eens over na voor het seizoen start. Deze regel implementeren tijdens het WK zelf wekt bij renners ongenoegen op, terecht.
Het feit dat Pidcock en Mathieu de veel betere renners zijn, zou hier eigenlijk los van moeten staan. Als iemand met een 40e vertrekpositie onmogelijk nog winnaar kan worden van een koers, dan is er iets mis met de start van die koers. Doe het desnoods zoals in het motorcross: allemaal naast elkaar.
11 augustus 2023 14:13
De nieuwe regel is in de basis een goeie regel. Maar het is natuurlijk niet correct om zoiets 2 dagen voor de start in te voeren.
11 augustus 2023 11:46
Hoezo profiteert Sagan van deze nieuwe regeling? Komt toch lang niet meer in de buurt van een top-20 op eender welke ranking?
  11 augustus 2023 12:05
  Top 20 beste Slovaken met een Specialized deal?
  11 augustus 2023 12:26
  Jawel, op het WK gravel vorig jaar 13e geworden
11 augustus 2023 12:02
@Youri:
staat de regel al ergens gepubliceerd, of heb je die op een andere manier ontvangen?
Nogal dwaze formulering van de UCI om hun doel te bereiken, die top-20 van de Wegranking. Ik had iets over 'voormalige wereldkampioenen in andere disciplines' verwacht, dan hadden ze ineens een reden voor Sagan ook ;-)
  11 augustus 2023 12:10
  Officiële communicatie vanuit de organisatie:

  Elite start order, Women and Men, in the 2023 UCI MTB World Championships in Glasgow.

  To mirror UCI regulation, Art. 4.10.003, B.3, used in UCI Mountain Bike World Cup, Cross- country Olympic Elite, the start places 33rd to 40th in the UCI Mountain Bike World Championships, Cross-country Olympic Elite, will include any riders ranked in the top 10 of any individual UCI ranking with the exception of the UCI Road individual world ranking where top 20 will be included.
  11 augustus 2023 13:16
  @Nick Doup
  Mbt de startpositie voor de WK Cross Country kende het UCI reglement geen regels, wel voor de World Cup XCO:

  'Chapter X UCI CROSS-COUNTRY WORLD CUP (Chapter reviewed on 1.01.23). Participation 4.10.001 UCI Cross-country World Cup events (XCO and XCC) are open to riders corresponding to the following categories and criteria:...... zie idd 4.10.003.Bsub3

  ..... 4.10.003 The start order is determined as follows: A. XCC men elite and women elite, XCC men under 23 and women under 23 1. riders ranked in the top 16 of the most recently published XCO World Cup standings (not applicable for the first UCI World Cup round of the season) 2. as per the most recently published UCI XCO individual ranking B. XCO men elite and women elite 1. the riders ranked in the top 24 of the XCC race of the same UCI World Cup round 2. the place 25th to 32nd will be allocated as per the most recently published UCI XCO individual ranking. 3. The place 33rd to 40th will include any riders ranked in the top 10 of any individual UCI world ranking of any cycling discipline.

  Benieuwd hoe deze spoedregeling feitelijk is gemotiveerd door de UCI en welke UCI procedure gevolgd is. Daar staat niet in het communicatie. Velen vinden het kennelijk onrechtvaardig.

  https://sporza.be/nl/2023/08/11/voorkeursbehandeling-voor-mathieu-van-der-poel-en-tom-pidcock-op-het-wk-hier-zal-nog-over-gesproken-worden~1691747492453/
  11 augustus 2023 14:06
  @Pietspeed
  Er was wel een regel mbt de startorde op het WK.
  Regelgeving mbt wereldkampioenschappen staat in part 9 van de UCI reglementen.
  Regel 9.2.038 was van toepassing
  9.2.038 The start order is determined as follows:
  XCO Men Elite, XCO Women Elite, XCO Men under 23, XCO Women under 23, XCC
  Men and XCC Women
  1. As per the last published UCI XCO individual ranking.
  2. Unclassified riders: by nations in rotation (*).
  11 augustus 2023 18:54
  @maillot a pois

  Bedankt, en sorry voor de onjuiste info....Maar waarom wordt dan deze regel voor de onderhavige situatie niet toegepast? Deze regel is toch klip en klaar?
11 augustus 2023 12:05
Dat is een flinke slok op de borrel, euh bidon.

Niet eerlijk las ik hier. Alsof vanaf die rij de renners beter zijn dan VdP en TP. Men wil toppers uit andere disciplines met aantal punten niet benadelen wat achteraan starten als kanshebber evengoed is. Alleen erg slechte timing.
  11 augustus 2023 12:10
  Niet eerlijk gaat ook niet om beter of slechter. Je zegt het zelf al; je maakt afspraken over de (spel)regels en die ga je last minute wijzigen. Er zijn vast renners die nu gewoon een mindere kans op de Olympische Spelen hebben dan dat ze tot gisteren mochten denken.
11 augustus 2023 12:10
Andere media meldden dat hij op plaats 30 start, rij 4 dus, met Pidcock op plaats 33 en Sagan op plaats 35.
  11 augustus 2023 12:17
  Volgens de start order die op de UCI site staat:
  33 Pidcock
  34 VDP
  35 Sagan
  https://www.tissottiming.com/File/0003161000010501FFFFFFFFFFFFFF02
11 augustus 2023 12:38
Pidcock werd toch 3de op de shorttrack? Dan mag hij volgens de uci regels toch sowieso vooraan starten?
  11 augustus 2023 12:42
  Nee, die regel geldt ook enkel voor Worldcup races, niet voor het WK.
  In principe was de regel voor het WK tot deze aanpassing simpelweg de meest recente UCI ranking.
  11 augustus 2023 12:51
  De Short Track staat op dit WK compleet los van de Cross Country-wedstrijd. Die uitslag heeft dus geen invloed op de startvolgorde van zaterdag. Die gaat op basis van de UCI Ranking (en dus deze aanpassing voor MVDP/Pidcock).
11 augustus 2023 12:58
Goh ja, eigenlijk verandert er voor de eerste 32 rijders dus niets. Pidcock, VDP en Sagan krijgen een plaatsje daarna. Dus wie is hier benadeelt, renners die het hele jaar door al niet goed genoeg zijn voor de beste posities en dus max 8 plekken, 3 (?) in dit concrete geval, naar links of rechts opgeschoven worden of 1 rij naar achter. Het gaat dus over renners vanaf plaats 33 die worden voorgestoken door Pidcock en Van der Poel, Olympische kampioen en wereldbeker manche winnaars die met de ogen dicht 3 klassen beter zijn. Voor de einduitslag verandert dit ook niets, die werden sowieso ingehaald.


De besten moeten naar de Spelen of de koers kleuren, als je als concurrent al moet hopen om veel betere renners achter je te houden niet op basis van kwaliteit maar omdat ze zo lang mogelijk opgehouden worden, is het maar triestig gesteld.


Timing is natuurlijk belabberd.
11 augustus 2023 13:13
Uiteindelijk een goed ding.
Deze regel bestaat er ook gewoon om die toppers aan de start te krijgen in andere disciplines.

Denk voornamelijk dat ze deze regel volledige vergeten waren bij de voorbereiding van het WK (organisatie/UCI zijnde) en nu ze erop gewezen werden hem terug rap hebben bijgesloten.
Uiteindelijk hebben ze maar de UCI-regels toegepast. Zou beetje raar geleken hebben dat ze als UCI zelf zijnde hun eigen regels niet consequent toepassen
11 augustus 2023 13:44
Sorry maar dit vind ik echt een debiele regel. Je gaat toch ook niet Feyenoord alvast 1-0 voor zetten tegen RKC Waalwijk omdat ze beter zijn. Wel duidelijk dat ze graag willen dat VDP en Pidcock het goed doen. Maar hoe Sagan hiervan profiteert?
11 augustus 2023 12:05
Voor Sagan zullen ze nog wel een aanvullende regel bedenken;-)
11 augustus 2023 12:07
Dit is toch wel heel bijzonder allemaal. Het lijkt erop dat de UCI vooral de publiciteit van de eventuele triple van VDP wilde, want eerst was de aanpassing nog top 10 in een andere discipline zoals in de wereldbeker. Maar toen heeft Pidcock wsc geprotesteerd en hebben ze er maar top 20 van gemaakt...
11 augustus 2023 12:08
Deze regel komt niet zo maar lucht de lucht vallen. Het WK MTB volgt nu regel(s) die gehanteerd worden bij Wereldbeker MTB
  11 augustus 2023 12:11
  Laat dit nu niet de wereldbeker MTB zijn. De regel komt dus voor het WK wel uit de lucht vallen.
11 augustus 2023 12:22
@redactie: kunnen we nog een (bescheiden) voorbeschouwing verwachten van de xco races van de dames en heren?
11 augustus 2023 12:23
V.d. Poel is al dagen overduidelijk over zijn kansen vandaag: hij maakt nul procent kans op de overwinning. Hij zal niet eens proberen om te winnen, wil zich alleen maar kwalificeren voor de Spelen. De openingszin van dit artikel ("De kans op de wereldtitel op het WK mountainbike is aannemelijk groter geworden voor Mathieu van der Poel.";) is dus complete lariekoek. Dat hij nu vanaf de vijfde rij mag starten, is geen drol waard (nou oké, het vergroot wel zijn kansen op kwalificatie voor de Spelen). En gelijk heeft hij. Hij heeft al gedaan wat hij moest doen en ik respecteer zijn standpunt volledig. Pidcock zal een stuk meer profiteren van deze buitenkans.
  11 augustus 2023 12:30
  En jij denkt dat als hij tijdens de wedstrijd een goede uitgangspositie blijft houden dat hij niet probeert om te winnen? Beetje naïef he :)
  11 augustus 2023 12:34
  Highlander, als er één renner beschikt over heel goede zelfinschatting dan is het wel v.d. Poel. Deze man weet als geen ander weer hij wel of niet kan of wil toeslaan. Een v.d. Poel die zegt nul-komma-nul kans te maken, heeft ook nul-komma-nul kans. Winnen doe je alleen door te starten met de ambitie om te winnen. In elk geval zeker als het v.d. Poel betreft.
  11 augustus 2023 12:52
  Dat heet verwachtingen temperen/indekken en in zijn geval niet meer dan logisch.
  Dan nog zal hij echt niet laten lopen als blijkt dat hij toch voorin mee kan blijven doen en al zeker niet een mogelijke overwinning laten liggen.
  11 augustus 2023 13:16
  Hij won in 2017 zijn eerste rit in lijn bij de elite XCO, tegen oa de wereldkampioen. Natuurlijk maakt Mathieu kans op de overwinning.
11 augustus 2023 13:45
Dus in theorie mogen Lavreysen, Hoogland en co ook een startplek op rij 5 van het WK mtb claimen? Zelfs al heeft men nog nooit op een mtb gezeten, als men in één of andere UCI-ranking, maakt niet uit welke, top-10 staat, mag men starten op rij 5.
Is wel wel een idee voor Nederland: alle baanrenners opstellen die na Matje de boel ophouden.

Van der Poel start gewoon vanaf de laatste startrij, hij zal vast niet geluisterd hebben toen de bondscoach vertelde dat hij vanaf rij 5 mocht starten.
  11 augustus 2023 14:21
  Dus Kabouter Yserbyt mag ook op rij 5 starten omdat hij in de top 10 van de Veldrijders geëindigd is.
  11 augustus 2023 18:34
  @Gerard Dekker bedoel je kabouter Wesley? Of Eli Iserbyt?
11 augustus 2023 13:46
Belachelijke regelwijziging dit. Als die regel er sowieso al was zou het al idioot zijn en nu kort voor de wedstrijd deze regel maken maakt het nog dwazer.
11 augustus 2023 20:09
Zou de MTB-fiets van Demi Vollering al onderweg zijn naar Schotland?

Reacties zijn gesloten.