Mathieu van der Poel klaar voor Luik-Bastenaken-Luik: “Een ontdekkingstocht”

zondag 4 oktober 2020 om 10:48
Mathieu van der Poel klaar voor Luik-Bastenaken-Luik: “Een ontdekkingstocht”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel hield gisteren, na zijn indrukwekkende demonstratie in de BinckBank Tour, nog een slag om de arm wat betreft zijn deelname aan Luik-Bastenaken-Luik. De Nederlandse kampioen heeft echter besloten om vandaag gewoon deel te nemen aan de Waalse klimklassieker.

Van der Poel wist gisteren op indrukwekkende wijze de BinckBank Tour te winnen. De Nederlands kampioen soleerde in Geraardsbergen naar de rit en eindzege na een ijzingwekkende slotfase. Het is dan ook de vraag of de renner van Alpecin-Fenix een dag later nog wat in de tank heeft voor een zware wedstrijd als Luik-Bastenaken-Luik.

“Het is een hele zware wedstrijd, misschien iets te zwaar”
Een ding is zeker: Van der Poel doet niet mee voor spek en bonen. “Het is lastig te zeggen wat er mogelijk is. Ik denk dat het net als met de Ronde van Lombardije een ontdekkingstocht zal worden. Het is een hele zware wedstrijd, misschien iets te zwaar ook, net als Lombardije”, zo vertelt hij aan de NOS.

“Het is even kijken hoe de wedstrijd verloopt. Het is een vreemd seizoen, veel sterke renners rijden nu in de Giro d’Italia. Het was eerst niet de bedoeling dat ik Luik zou rijden. Nadat er deze week met etappes was geschoven in de BinckBank Tour, dachten we dat het goed zou zijn om extra competitie op te doen op zondag.”

Mathieu van der Poel, vlak voor de start in Luik – foto: Cor Vos

“Achteraf weet ik pas of het me ligt of niet”
“En het is een hele mooie wedstrijd, een monument. Ik ben blij dat ik er kan starten.” Een opvallend detail: Van der Poel koerst vandaag met rugnummer 181. Met dit nummer wist hij vorig jaar ook de Amstel Gold Race te winnen. Toch probeert Van der Poel de verwachtingen te temperen. “Luik ligt mij niet echt. De beklimmingen zijn vooral steil en zwaar.”

“Als de echte klimmers aangaan, zal het misschien wat moeilijk voor me worden, maar we kijken wel hoe de wedstrijd verloopt. Achteraf weet ik pas of het me ligt of niet.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Zjoske 4 oktober 2020 om 10:54

Fris aan de start zie ik hem in de finale wel bijblijven, maar na die inspanning van gisteren en zonder de parcourservaring denk ik niet dat hij een rol gaat spelen vandaag.

Daniel Lassche 4 oktober 2020 om 10:58

Inderdaad, Dit is echt normaal gesproken wel een parcour voor hem, zeker als hij in topvorm is. De klimmen zijn niet lang. Hij kan er normaal gesproken heel hard tegen aan fietsen.

Maar goed na gisteren, zo diep gaan. En vanochtend gelijk al weer moeten gaan. lange rit ook.

Denk het advies is zo lang mogelijk in de buik van het peleton mee trappen en aan het eind kijken hoe je je voelt en hoe de koers verloopt. Hopen dat het bij elkaar blijft en als het niet bij elkaar blijft dat anderen het werk opknappen en ze terug brengen.

Theo Bovengemiddelkamp 4 oktober 2020 om 11:27

Winnen is misschien iets anders, maar ik denk dat LBL hem beter moet liggen dan Lombardije. En als je de Amstel kunt winnen, dan behoor je ook bij de favorieten voor LBL.

Ben trouwens ook wel benieuwd of Jumbo vandaag ambitie heeft. Ik denk dat zij gebaat zijn bij een zware koers om met zo weinig mogelijk favorieten richting finish te gaan.

adelaarvanantwerpen 4 oktober 2020 om 12:29

Luik en de Amstel zijn echt niet zo vergelijkbaar. De Roche Aux Facons is zwaarder dan de muur van huy plus nog eens een verschrikkelijke uitloper. In de Amstel heb jij helemaal niet zo’n hellingen.

Het zou mij verbazen mocht van der Poel met de betere boven gaan.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 12:52

Beklimmingen in Luik zijn zowel langer als steiler.

Daniel Lassche 4 oktober 2020 om 13:58

Lastiger als Amstel maar weer makkelijker dan Lombardije. Althans die klimmen zijn niet lang.. Gisteren gaat gaat hij het hardst op klimmetjes van 1 a 2 km met 13,14%

Dus we zullen zien

yo-eddy 4 oktober 2020 om 11:06

Kijken of Matje z’n magische herstelvermogen nog werkt ….. is ook na een cross wel eens afgevoerd om de volgende dag weer mee te doen voor de winst

Frank V 4 oktober 2020 om 11:20

Magie bestaat niet. Dat kan alleen als de afvoering op brancard een beetje te veel drama was.

Frank V 4 oktober 2020 om 11:18

Die benen zullen na gisteren 2 uur op omslagpunt toch als lood aanvoelen. Ik vind het behoorlijk gek dat ie start. Zeker met dit weer.

Westfalen 4 oktober 2020 om 11:25

Ik vind het helemaal niet gek. In grote rondes zijn er ook genoeg renners die langere tijd op de limiet zitten en de volgende dag toch starten. En ook gezien de corona-ontwikkelingen. Het is nu ook pakken wat je pakken kunt.

Frank V 4 oktober 2020 om 11:30

Dat zijn dan ook grote ronderenners.

-Stijn- 4 oktober 2020 om 11:32

Als hij in topvorm is wat hij is, kan je wel de dag erna goed presteren. Kijk naar Wout in de tour ook geen ronderenner

Frank V 4 oktober 2020 om 12:12

Van Aert heeft indrukwekkende dingen gedaan maar nooit 2 uur aan een stuk op de limiet. Op het eind kon ie het laten lopen. VdP moest wel tot aan het gaatje gisteren om de winst binnen te rijven. Daar ben je normaal wel even murw van.

Ronderenners kunnen heel lang op hun omslagpunt rijden en dat 3 dagen na elkaar. Dat maakt hun net ronderenners.

Westfalen 4 oktober 2020 om 13:01

Net wat Stijn zegt. Als de vorm goed is kun je de dag nadien weer goed zijn. Heeft niets te maken met wel of niet ronderenner.

Frank V 4 oktober 2020 om 13:39

Nah, Karsten is alvast ook een kenner.

Westfalen 4 oktober 2020 om 19:54

@Frank. De uitslag al gezien ?

Jean Dumas 4 oktober 2020 om 11:24

Ik voorspel niets meer. Een gesloten koers vooraan tot Roche aux Faucons? Zeer wel mogelijk. Terugkomen in de afdaling? Je weet het niet.

Sammysosa 4 oktober 2020 om 11:27

Dit vind ik zo mooi aan Mathieu, het is een grote ontdekkingstocht voor hem, lekker spelen in het veld, en wij mogen meekijken.

flores 4 oktober 2020 om 11:30

Dat is de kijk op de koers,altijd de verwachten dempen .Remco zou zeggen ik ga hier winnen, Twee verschillende voor een koers. renners
Zeker de koers van gisteren zal hem in begin in de kuiten zitten,maar kan ook een winstpunt zijn. Hij moet normaal gesproken als de topvorm er is de wedstrijd mee kunnen beslissen. Het is afwachten vandaag met hem. In zulke wedstrijden moet je van voren koersen, en durven te je reserves aan te spreken.

Daniel Lassche 4 oktober 2020 om 12:11

Beetje gelul natuurlijk.
Hij heeft gisteren een solo van 70 kilometer gedaan. heel diep gegaan.

Dus verhalen als ik ga hier winnen is natuurlijk onzin om te roepen. Al denk ik wel dat hij ambities heeft en kijkt hoe het gaat.. en hoopt natuurlijk goed te zijn.

Maar dat van voren koersen en reserves aanspreken dat lijkt mij juist niet. Dat heeft hij gisteren gedaan, vandaag moet hij hopen dat hij er in de laatste 40 kilometer nog bij is en dan kun is het zowiezo reserves aanspreken voor iedereen. Maar hij moet zeker niet nog eens de wedstrijd hard gaan maken na gisteren. Dat is aan anderen

Man met de hamer 4 oktober 2020 om 12:16

“Dat is de kijk op de koers,altijd de verwachten dempen .Remco zou zeggen ik ga hier winnen, Twee verschillende voor een koers. renners.”

De fles al vroeg op tafel, of is het poëzie?

Fast Freddy 4 oktober 2020 om 12:25

Waar zou ie gaan? Op de Maquisard?

Jean Dumas 4 oktober 2020 om 12:32

Met een stoempende Devenyns in zijn wiel, die dan lossen, een minuut voorsprong vasthouden op de Redoute, bijna worden ingelopen op de Roche, voorsprong terug uitbouwen in de afdaling, met 1 seconde winnen op de Boulevard.

SprintMaster 4 oktober 2020 om 12:33

Hij gaat dus alle vijf monumenten in hetzelfde kalenderjaar starten. Volgens mij is dat al een tijd niet gebeurd. Wie zou de laatste geweest zijn, Sean Kelly?

Corné 't Glansarm 4 oktober 2020 om 12:59

Zal na ‘92 toch nog wel eens iemand gedaan hebben? Weet alleen niet hoe dat vlot uit te zoeken…

Corné 't Glansarm 4 oktober 2020 om 13:17

Op de meest logische kandidaat gezocht… 2019 Philippe Gilbert

Domestique 4 oktober 2020 om 13:20

Greg Van Avermaet bv. ook, denk dat het eigenlijk niet zo uniek is…

Wheely 4 oktober 2020 om 13:54

Gaat ie in alle monumenten top 15 rijden ook?

Daniel Lassche 4 oktober 2020 om 14:24

5 monumenten starten in 1 jaar lijkt mij toch niet iets uitzonderlijks? zullen er elk jaar wel een aantal zijn.

dit jaar waarschijnlijk een half peleton

Schollekop 4 oktober 2020 om 14:35

Verslaat Flip op de streep.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair