Mathieu van der Poel gooit met zere rug programma richting WK iets om

Mathieu van der Poel gooit met zere rug programma richting WK iets om

foto: Cor Vos

dinsdag 14 september 2021 om 08:39

Mathieu van der Poel ondervond maandag rugpijn na de Antwerp Port Classic van zondag, die hij wist te winnen. Achter een deelname aan het WK en Parijs-Roubaix staat altijd nog een vraagteken, maar er is bij Alpecin-Fenix intussen lichte hoop. Vrijdag zal de 26-jarige Nederlander alvast niet het Kampioenschap van Vlaanderen rijden, schrijven de Belgische kranten.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Ploegleider Christoph Roodhooft laat bij Het Laatste Nieuws weten waarom. “We proberen deze week meer kwaliteit in de trainingen te leggen. En dan houden we de afstand tussen de wedstrijden zo groot mogelijk.” In plaats van de koers in Koolskamp (UCI 1.1) op vrijdag, zal Van der Poel nu de Impanis Classic (UCI 1.Pro) op zaterdag afwerken. Een iets zwaardere koers, waar hij mogelijk ook Julian Alaphilippe tegenkomt. Zondag volgt dan nog Gooikse Pijl; die wedstrijd eindigt vaak in een sprint.

WK wel of niet?
De vraag is of MVDP nu op tijd fit kan geraken voor het WK, dat over minder dan twee weken plaatsvindt in Leuven. Die rug zat hem maandag immers behoorlijk dwars. “We mogen graag denken dat hij dinsdag (vandaag, red.) weer goed kan trainen”, zegt Roodhooft. “De handdoek voor het WK is nog niet gegooid. Het is waar dat hij trainingsarbeid en wedstrijdkilometers mist. Daar kunnen we nu niet veel meer aan veranderen. Het is niet zo dat hij nog tien keer zes uur kan trainen. Maar is dat een probleem?”

Roodhooft geeft in Het Nieuwsblad toe dat een WK-deelname van hun kopman na de Antwerp Port Epic ‘uiteraard waarschijnlijker is geworden’. De ploegleider verduidelijkt ook dat de pijn in Van der Poels rug zijn planning niet in de war schopt. “De reactie in zijn rug op de koers is normaal. We doen gewoon voort zoals gepland. Als ik bondscoach Koos Moerenhout was, zou ik Mathieu sowieso selecteren. Mocht het nodig zijn, kan je hem altijd weer uit de selectie halen.”

Stel in dit artikel jouw ideale WK-selectie samen, met óf zonder Mathieu van der Poel.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Marik 14 september 2021 om 08:50

Dit wordt toch een dubbeltje op zijn kant als je het zo leest.

jkjustin 14 september 2021 om 09:06

Niet alleen dat, het voelt ook aan als onnodig risico nemen i.m.o.
Persoonlijk zou ik het veel veiliger/beter vinden als Mathieu dit wegseizoen links laat liggen en kijken wat mogelijk is voor het veldritseizoen.

Geit in mijn Kelderman 14 september 2021 om 09:08

Ik heb helemaal niets met crossen, dus als het medisch verantwoord is zou ik hem heel graag nog in P-R zien vlammen en daarna eens vier maanden rust zien pakken. MvdP die over de kasseien dendert doet mij veel meer dan dat hij voor de zoveelste keer een cross in een of ander Vlaams gehucht wint.

molovin 14 september 2021 om 10:05

Hij gaf zelf aan dat hij zijn niks kapot kon maken door toch te rijden, enkel dat het zeer doet. Lijkt mij dat hij het WK dus niet zal willen laten liggen als zij conditie het toelaat om competitief te zijn.

de adelaar 14 september 2021 om 09:02

Altijd meenemen, mits het verantwoord is met zijn rug, het feit dat hij aan de start staat maakt al dat er ruimte is voor anderen om hun krachten te sparen en Mathieu als de vorm er niet blijkt te zijn als bliksem afleider te gebruiken… zoals een voetballer ooit al zei: elk nadeel heeft een voordeel

Fritsie 14 september 2021 om 09:03

Morgen weer een update met weer een ander verhaal?

ThorHushovd 14 september 2021 om 09:12

Heel bijzondere keuze dit hoor. Zondag heeft aangetoond dat zijn vorm okay is en dat hij geen gebrek aan wedstrijdritme heeft. Hij maakte de finale zelf hard, om z’n rug te testen en warempel: hij wint volledig terecht. Tegenstand niet zo groot, de koers niet zo lang: dus nu op naar koersen waar meer tegenstand is en er een zwaarder en langer parcours is. Nou goed, klinkt logisch zou je denken. Echt wat denkt zijn rug daarvan? Ik heb het gevoel dat Mathieu zo ontzettend sterk is dat zijn lichaam de pijnlijke rug compenseert; en dat gaat een keer ophouden natuurlijk… dus een tactiek om juist te sparen is ook wat voor te zeggen. Als hij nu iemand is die wedstrijdritme nodig heeft om in vorm te komen, dan MOET hij wel nu koersen… maar dat is geenszins het geval. Maar ja vanaf de zijlijn is dit natuurlijk een simpele analyse zonder de medische gegevens die de ploeg wel heeft, dus ik volg de conclusie die ik gisteren hier op WF ook las: het zal allemaal te maken hebben met verstoppetje spelen.

Westland95 14 september 2021 om 09:15

Mathieu wordt wereldkampioen.

Matjeadje 14 september 2021 om 15:24

En Roubaix pakt hij er bij!

fietsvriend 14 september 2021 om 09:16

Ieder dag een nieuwsbericht – sponsor blij.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 11:57

sponsor blij, wielerflits wrijft sich in die Hände.

LeBlaireau 14 september 2021 om 09:21

Ben benieuwd wat dit gaat brengen.

Solkanar 14 september 2021 om 09:36

Heb hier toch een slecht gevoel bij! Die rug speelt hem nog parten, zeker de dag na de wedstrijd. Zou hij niet beter die rug helemaal laten genezen en mikken op volgend seizoen. Je rug kapot is einde carrière, vraag maar aan Pinot.
Zijn vorm is goed maar niet super. Zondag was Alpecin zo oppermachtig (en Taco zo lief om mee te rijden) dat het niet kon misgaan. Een beetje zoals bij Evenepoel en QS in de Druivenkoers.

Turtlehead 14 september 2021 om 09:58

De dokters hebben gezegd dat hij niks kapot kan maken.
En wat ik weet van een hernia, is dat ook logisch: de pijn beperkt je, en dat is het dan.
Alleen als hij scheef op z’n fiets zou gaan zitten, krijg je misschien bijkomende klachten? Maar ja, hij zat toch al op z’n AdrivdPoels op de fiets.

Mad 14 september 2021 om 09:53

Fijn, al die medisch specialisten op Wielerflits :-)

Turtlehead 14 september 2021 om 09:56

Ik vind het logisch klinken (ook ik weet niks meer over zijn rug).
Als je dinsdag hard en lang traint, en woensdag iets rustiger interval/snelheidstraining, wil je eigenlijk donderdag weer hard beulen, maar dat gaat niet als je vrijdag koerst.
Nu dus wel én nog 2 koersen na elkaar in het weekeinde. Lijkt mij een prima stoomcursus!

Koers 14 september 2021 om 10:01

De problemen met de rug is hoofdzakelijk een dingetje van de media. VDP en zijn team weten natuurlijk wat wel en niet kan. Als zij het niet verantwoord achtten zouden ze het niet riskeren in veredelde kermiskoersen. Kijk wel enorm uit na het wk/pr, wk in Vlaanderen is toch wat speciaals.

LDV 14 september 2021 om 10:12

Al die medische experts hier. Je krijgt er warempel een goed gevoel bij. Niks kan me hier gebeuren. Heb ik een klacht, dan krijg ik gepast medisch advies!

Of hij nu niets aan zijn rug heeft of niet, wie zal het zeggen. Het is het typische rookgordijn rond Matje. Mijn persoonlijke ervaring is, dat er met een hernia niet te sporten valt. Ik kon amper stappen, had uitstraling naar de benen en de tenen, tintelingen, klapvoet bij het stappen. Als Matje een hernia heeft, dan is het een wereldwonder dat hij zelfs koersen kan winnen.

Westland95 14 september 2021 om 10:17

Heeft de ploeg het ooit over een hernia gehad? Dacht dat dat meer uit de media kwam.

De Cabybara van de Conradkade 14 september 2021 om 10:53

Wielerflits introduceerde het woord hernia…

Wheely 14 september 2021 om 11:21

Het was de modderfokking media
Die hem betichte van een hernia
Ze staan te spieden met hun camera
Die journalisten zonder ethica

De Cabybara van de Conradkade 14 september 2021 om 11:43

only for the money and the fame – Paparazzi

roeleur 14 september 2021 om 12:06

Iemand had het over een hernia, Roodhooft had het vorige week over "we kunnen er de vinger niet opleggen." Of bedoelt hij dat het zo zeer doet dat niemand, dus ook geen fysio, er een vinger op kan leggen? We krijgen in ieder geval geen hele MvdP meer te zien dit wegseizoen maar een halve of driekwart. En dan maar hopen dat het daarna volledig geneest.

Koersmaniak 14 september 2021 om 10:25

“Dan houden we de afstand tussen de wedstrijden zo groot mogelijk”
Om vervolgens zaterdag en zondag een wedstrijd te rijden :6
De tijd tussen vrijdag en zondag is groter. Of bedoelt men met afstand de afstand tussen start en aankomst? ;)

Klein Verzet 14 september 2021 om 11:27

Iedere sporter zou moeten weten dat trainen niets anders is dan gepland gebruikmaken van overcompensatie, waarin trainingswedstrijden exact in het tijdschema van herstel en belasting moeten passen. Toch kunnen twee inspanningen kort na elkaar juist een tekort aan duurtrainingen vervangen, maar dan ligt het blessurespook wel op de loer.

Verder ben ik van mening dat MvdP heel goed bezig is, vooral de dagelijkse extra oefeningen voor rug en ledematen klinken me heel bekend in de oren. Laat die gewichten (voorlopig?) maar lekker liggen in het krachthonk.

Taurus 14 september 2021 om 11:52

Nu lijkt een aero-fiets mij ook niet de meest voor de hand liggende keuze op kasseien met een aangedane rug.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 11:58

Inderdaad had 'm toch op z'n minst met 5 spacers tussen verwacht.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 11:56

Ze maken zich volstrekt belachelijk. Heel het peloton houdt er nu gewoon rekening mee dat hij gaat meerijden voor de knikkers. Als je de schijn had willen ophouden had je gewoon ergens top20 moeten rijden in de (voor toprenners) onbeduidende Antwerp Port Classic.

roeleur 14 september 2021 om 12:12

Het feit dat er voluit werd gegaan is dan ook het bewijs dat er getest werd en geen verstoppertje gespeeld.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 12:24

Het feit dat er gewonnen werd is het bewijs dat er goed getraind is en Mathieu absoluut een vuistje wou maken aan de streep.

roeleur 14 september 2021 om 13:42

Het feit dat hij een vuisje maakte en niet in het hol van een voorganger stak bewijst dan weer dat hij het vuistje niet wou verstoppen.

horsm 14 september 2021 om 15:44

Het was toch ook weer niet zo’n klaterende overwinning? Als hij zegt: ‘het ging, maar ik had er wel last van,’ dan geloof ik dat wel. Zo zag het er namelijk ook uit.

Lionel Gesink 14 september 2021 om 22:02

Haha, de enige die zich al dagen belachelijk maken zijn jullie vlamingen. Toen van Aert in 2017 ook wekenlang in de pers te vinden was met twijfels of hij gezien zijn knieblessure het WK wel kon halen en die vervolgens gewoon won, piepte jullie wel anders..

Het bekruipt me dan ook sterk het gevoel dat er door de terugkeer van Mathieu toch wat angst in Vlaanderen is geslopen. Wekenlang was het alleen maar Wout en Remco die het nieuws domineerden en droomde jullie al over het nationele volksfeest wat op 26 Sept in Leuven zou moeten gaan losbarsten. Het feit dat er nu toch een heel klein kansje bestaat dat de Mathieu “de nachtmerrie van half Vlaanderen” het feestje kan komen verstoren heeft duizenden vlamingen een post-traumatisch stress stoornis opgeleverd.. Komisch om te lezen maar man man man wat tonen jullie je weer als een klein calimero volk zeg… Je hebt gvd de top favoriet in huis en met afstand de sterkste ploeg van heel het WK en nog doen jullie niks anders dan je druk maken om een renner die met de slechste voorbereiding van iedereen aan de start zal staan..

Kempen en Ko 14 september 2021 om 22:32

Ok Lionel Gesink.

re-cycle 14 september 2021 om 12:34

mathieu op de weg terug

Wheely 14 september 2021 om 12:57

op de weg te-rug

Turtlehead 14 september 2021 om 14:06

De rug is terug!

xistnc 14 september 2021 om 13:03

Het stretchen van de rug in koers is niks nieuws en het op het laatste moment omgooien van het programma is ook niks nieuws. Mathieu doet immers waar hij zin in heeft en dat past qua timing niet bij het indienen van teams bij organisatoren.

Van der Poel gaat er gewoon staan op het WK en in Parijs-Roubaix.

Covadonga 14 september 2021 om 13:15

Ik kijk nu al uit naar de berichten van morgen.

Melkzuur 14 september 2021 om 13:24

Dat de concurrentie maar oplet, want mogelijk spelen ze verstoppertje. Niet iets wat MvdP graag doet, vermoed ik, maar wat hem wordt ingefluisterd door de Redheads.
In theorie is het trouwens erg simpel: wat het ideale scenario is voor van Aert, is dat ook voor MvdP. Gewoon in de buurt blijven van van Aert dus, en 50% kans op winst in de spurt. En daar heeft hij zelfs geen ploeg voor nodig.

Turtlehead 14 september 2021 om 14:08

Matje zal heus wel op tv gezien hebben dat WvA hem dreigt in te halen qua palmares, dus die gaat echt wel goed zijn!

Westland95 14 september 2021 om 14:16

Idd 1 etappe meer in de Tour of Britain dan Mathieu! Werk aan de winkel!

despaak 14 september 2021 om 14:19

Eerlijk gezegd denk ik dat er met de rug van Mathieu helemaal niets mis is. Niks. Nakkes. Noppes. Nada. Volledig verzonnen en geveinsd. Puur en alleen verstoppertje spelen. En iedereen om hem heen speelt gezellig mee.

Dat hij, door het veinzen van die rugpijn, het wereldkampioenschap mountainbike moest laten schieten kwam hem eigenlijk juist goed uit. Het wereldkampioenschap waar hij (bij de afwezigheid van Tom Pidcock en op een parcours waar hij al eens een wereldbekerwedstrijd won) een serieuze kans op de titel zou hebben gemaakt. En waar hij dan gelijk de plank-malaise behoorlijk had kunnen goedmaken. Maar die titel wilde hij uiteraard helemaal niet hebben.

Waarom zou je als regerend wereldkampioen cyclocross ook nog regerend wereldkampioen op de mountainbike willen zijn? En met in het vooruitzicht een wereldkampioenschap op de weg, op een parcours wat hem zeer goed moet liggen en waar hij, mits in vorm uiteraard, tot de topfavorieten voor de titel zou behoren. En dus met de gedachte dat wanneer hij daar goud pakt, hij in één seizoen in drie disciplines wereldkampioen zou zijn. Iets wat nog nooit iemand hem heeft voorgedaan (bij de heren elite). De kans dat Mathieu dat zou willen acht ik bijzonder klein, vrijwel uitgesloten zelfs. Liever verzint hij natuurlijk een blessure en houdt hij, samen met zijn vader en zijn team, alle media en alle concurrenten voor het lapje. Dat bevredigt uiteraard vele malen meer dan de mogelijkheid om iets zeer uitzonderlijks en unieks in de geschiedenis van de wielersport neer te zetten.

Kempen en Ko 14 september 2021 om 14:29

Er is ieder jaar een WK mountainbike… Mathieu's impulsieve bewijsdrang sprak hem dat WK in. Gelukkig heeft de wijze Adrie dat uit zijn hoofd weten praten.

De titel zal dan ook moeten zijn: "VDP wint WK/PR met zere rug. Wat een fenomeen!"

Westland95 14 september 2021 om 14:37

Hoogtestage afkappen, Benelux Tour laten schieten, eigenlijk je hele voorbereiding in de soep, echt iemand die naar het WK toewerkt zonder blessure!

Kempen en Ko 14 september 2021 om 14:53

Ze zijn van mening dat hij hard kan trainen alleen en 3 keer winnen in semiprof koersen ook kan werken.

Daarbij als je zoals Matje vaak gaat huilen van de druk geeft het misschien wel gemoedsrust om wat easy wedstrijdjes te rijden dan je te moeten tonen als topfavoriet in GB of de Benelux tour.

roeleur 14 september 2021 om 16:32

Ook de tuimelperte op de OS hoorde bij de voorbereiding op WK en P-R. Het team vond de hitte en luchtvochtigheid toch een te groot risico voor vormverlies in het najaar. Alles zal geopenbaard worden.

Klein Verzet 14 september 2021 om 17:50

Iedereen met ogen in het hoofd en verstand tussen de oren kon zien dat MvdP de valpartij in Tokio helemaal geënsceneerd had; hoe hij zijn kruis achter zadel en pen stak. Mocht de schwalbe in het fietsen nog niet bestaan, we waren er getuige van. Het was de ideale gelegenheid (cq sprong) om alle druk in een klap kwijt te raken. Zijn voorbereiding was immers totaal mislukt, een beetje aanklooien in Nederland onder veel te fietsvriendelijke omstandigheden, terwijl in Japan de kamelen omvielen. Daarbij had ie uiteraard een jetlag van hier tot Tokio.
Zijn besluit om revanche op het WK MTB was qua voorbereiding van hetzelfde laken een pak; wishful thinking.

Niemand hoeft raar op te kijken dat MvdP na al het kleine bier in de komende en afgelopen weken niet aan het vertrek van WK noch P-R zal staan. Het verdict: bezweken onder de druk. Ik denk een bar of zes.

Romāns Vainšteins 14 september 2021 om 17:57

Nee, zoiets stoms verzin je niet. De daaropvolgende naweeen wat aandikken om negatief/smalend gedoe bij je melkkoe weg te houden is daarentegen wel plausibel.

Gewoon slim gedaan van de redheads, klassemanagement.

evelineroos 14 september 2021 om 17:27

Misschien een idee om als Nederlanders te verhuizen naar wielerflits.be

Franco Ballerini 14 september 2021 om 18:19

Goed plan! En dan de Belgen naar wielerflits.fr, de Fransen naar wielerfilts.es, de Spanjaarden naar wielerflits.it en de Italianen naar wielerflits.nl.

Romāns Vainšteins 14 september 2021 om 17:37

Het doorlopend maar blijven suggereren om een Nederlandstalig discussieforum op te splitsen tussen Nederlanders en Vlamingen is toch wel bijzonder bekrompen, simpel, saai, suf en laf.

Om wat? Dan het allemaal 23,36% meer kwijlend eensch te zijn?

Romāns Vainšteins 14 september 2021 om 17:44

En wat het topic zelf betreft. Prima managers die Redheads met in de flank dekking van palief. Die nemen het gedeelte pers tactiek vd de rekening om MvdP zelf alleen maar quasi nonchalant te laten ‘goh aja, mwoah kweenie’’ten op het moment dat hij weer zo’n lekkere uithaal geserveerd heeft. Meer dan druk weghouden is het niet want geen tegenstander die die verhalen serieus neemt.

Headlines

Materiaalzone

Populair