Mathieu van der Poel droomt nog altijd van mountainbike-goud op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. De 28-jarige alleskunner staat voor een moeilijke opgave, want Nederland loopt ver achter op de plekken die recht geven op kwalificatie. MVDP zal met andere woorden veel meer moeten mountainbiken én heeft hulp nodig van Milan Vader, die zich juist steeds meer op een wegcarrière richt. Puzzelaar en bondscoach Gerben de Knegt legt uit bij WielerFlits.
Mathieu van der Poel werkte zijn beste voorjaar ooit af. Hij won met Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix twee monumenten en werd tussendoor ook tweede in zowel de E3 Saxo Classic als de Ronde van Vlaanderen. Na de Hel van het Noorden laste de 28-jarige Nederlander een welverdiende rustperiode in. Aanvankelijk was het de bedoeling dat MVDP zich vervolgens op het mountainbiken zou storten. “Het oorspronkelijke plan was dat Mathieu de nieuwe Wereldbeker in Valkenburg en die van Nové Mesto zou rijden.” Vorige week zat de bondscoach samen met hem en de gebroeders Christoph en Philip Roodhooft om de olympische ambities van MVDP te peilen. Die zijn er nog altijd, voor de goede orde. Maar Nové Mesto slaat hij over nadat Valkenburg is weggevallen.
Via een hoogtestage bouwt Van der Poel straks op naar de Ronde van Zwitserland. Door zijn deelname aan de Zwitserse WorldTour-koers, zijn de Wereldbekers mountainbiken in Lenzerheide (Zwitserland) en Leogang (Oostenrijk) ook uitgesloten. Die vallen namelijk in het eerste en laatste weekend van de Ronde van Zwitserland. Voor Van der Poel heeft het mislopen van Wereldbekers overigens nog geen al te grote gevolgen. Hoewel hij 0 UCI-punten heeft en daardoor als allerlaatste zou moeten starten, is in het mountainbiken dezelfde regel van kracht als tijdens het veldrijden. Renners die in een andere wielerdiscipline in de top-10 van de UCI Ranking staan, hebben het recht om op de vierde startrij te starten in Wereldbekers. Dat staat MVDP.

Van der Poel tijdens de veelbesproken Olympische Spelen in Tokyo – foto: Cor Vos
Wat zijn de kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen 2024?
De kwalificatieperiode voor mountainbikers richting de Olympische Spelen van 2024 loopt van 7 mei 2022 tot en met 26 mei 2024. Deze olympische ranking is op basis van landen, waarbij het totaal van de best scorende drie mountainbikers bij elkaar opgeteld geldt. Landen die eindigen op de plekken één tot en met acht krijgen allen twee plekken toegewezen. De landen die eindigen op de plekken negen tot en met negentien, krijgen één startplek. In totaal betreft dit 27 startplekken. Als organiserend land krijgt Frankrijk sowieso één startplek, maar die schuift door naar de nummer twintig op de olympische ranking als de Fransen bij de eerste acht eindigen. Frankrijk staat nu derde.
Daarnaast behoudt het IOC het recht om één wildcard te vergeven. Daardoor staan 29 van de in totaal 36 startbewijzen vast. Landen uit Azië, Amerika en Afrika die zich niet via de reguliere landenranking kwalificeren, kunnen op de continentale kampioenschappen in 2023 maximaal één startbewijs verdienen. De overige vier startplekken die nog over zijn, zijn te verdienen op het WK mountainbiken 2023 in Glasgow. De eerste twee landen in zowel de elite- als de U23-uitslag die in mei 2024 níet aan de kwalificatie-eis hebben voldaan, krijgen via die weg alsnog een ticket naar Parijs. Landen die zich via het elite WK kwalificeren, kunnen dat niet meer doen via het WK U23.
Op dit moment staan de Nederlandse mannen op plek dertig op de ranking. De achterstand op nummer negentien Roemenië – de laagste positie op de ranglijst die recht geeft op olympische kwalificatie – is 817 punten. Voor de beeldvorming: een overwinning in een Wereldbeker levert 250 punten op.
Wat met Milan Vader?
De hoop van Van der Poel zal ook gevestigd zijn op Milan Vader, die sinds vorig seizoen deel uitmaakt van het WorldTeam van Jumbo-Visma. Hij concentreert zich daarom voornamelijk op de weg. Toch heeft fietsensponsor Cervélo ook een mountainbike ontwikkeld en die willen ze graag ophangen aan de prestaties van Vader. Dat had in 2022 al moeten gebeuren, ware het niet dat de Zeeuw een levensgevaarlijke valpartij meemaakte in de Ronde van het Baskenland. Hij belandde in coma en moest lang revalideren. Pas een half jaar na zijn tuimelperte maakte Vader in de CRO Race zijn rentree. Daarna reed hij – zonder succes – nog wel een aantal mountainbikewedstrijden.

Vader over de sterrati in Coppi e Bartali 2023 – foto: Cor Vos
Met de punten die Vader daar verzamelde, komt hij niet bij de eerste drie terecht. Toch kan hij een significante rol spelen in dit hele epos. Jumbo-Visma bevestigt aan WielerFlits dat Vader in mei en juni drie Wereldbekers op de mountainbike zal afwerken: Nové Mesto, Leogang en Lenzerheide. “Milan wil zich daar serieus op voorbereiden”, zegt De Knegt. “Maar hij geeft ook heel duidelijk aan dat hij nu een wegcarrière is ingeslagen. En dat gaat ook niet slecht. Het lijkt erop dat we maar op één plek uitkomen en die gaat dan waarschijnlijk toch naar Mathieu. Milan geeft terecht aan dat hij wel heel veel kan gaan mountainbiken, maar de kans dat hij gaat toch niet groot is.”
Belangrijke rol voor David Nordemann
Juist daarom moet Van der Poel misschien juist wel vertrouwen op David Nordemann. De 25-jarige mountainbiker van het team van Bart Brentjens was in zijn beloftenjaren een groot talent, maar moest daarna in 2020 een operatie ondergaan aan een beknelde liesslagader in zijn rechterbeen. Sindsdien heeft hij moeite met het behalen van zijn beste vorm, al werd hij afgelopen jaar – bij afwezigheid van Vader en Van der Poel – Nederlands kampioen op de olympische discipline crosscountry. “De rol van David is misschien nog wel belangrijker dan die van Mathieu en Milan. Als hij zijn niveau haalt, kan hij iedere Wereldbeker tussen plek tien en twintig eindigen.”
En daarmee een sloot punten binnenhalen, dus. “Meer nog”, voegt de bondscoach toe. “In tegenstelling tot Mathieu en Milan, is David wel een fulltime mountainbiker. Die zal ook in andere wedstrijden zijn punten pakken. Wat ook belangrijk is om te vermelden, is dat je in november en december ook veel punten kunt pakken in C1-wedstrijden in Griekenland, bijvoorbeeld. Nu zullen Mathieu en Milan die niet gaan rijden, maar David wél. Nordemann is voor onze ranking de allerbelangrijkste mountainbiker. Ik heb hem ook gezegd dat hij aan onze eigen eisen van NOC*NSF moet voldoen. Want je weet maar nooit hoe het loopt in de zomer van 2024.”
De olympische kwalificatie-eisen die NOC*NSF samen met de KNWU heeft opgesteld die náást de hierboven uitgelichte eisen van het IOC gelden, luiden als volgt.
- Top-12 rijden op het WK mountainbike 2023 in Glasgow
of - Top-8 rijden op het EK mountainbike 2023 in Kraków
of - Top-8 rijden in een vooraf door de sporter aangewezen Wereldbeker in 2023 of tot eind mei in 2024
Uiteindelijk heeft De Knegt de laatste stem in de selectieprocedure. Hij kan de nationale kwalificatie-eisen overrulen.

Van der Poel staat voor een zware opgave – foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Escaperoutes
Al met al staan de Nederlandse mannen dus voor een zware opgave. “Het is een lastige exercitie om een Nederlandse man aan de start te krijgen van de olympische mountainbike-wedstrijd”, erkent De Knegt. “De procedure is enorm ingewikkeld. Maar volgens mij zijn de zorgen niet groot, ik maak er in ieder geval niet zo’n groot punt van. Uiteraard is het lastig, maar ik kan daar zelf niet zo heel veel aan veranderen. Ja, twee plekken bemachtigen lijkt me nu al bijna onmogelijk. Ook één plek afdwingen via de reguliere olympische ranking, zal heel moeilijk zijn. Maar ik geloof wel dat dit nog kan. Begin juli zijn er vier Wereldbekers geweest, dan maken we de balans op.”
Toch lijkt er voor Van der Poel niets anders op te zitten dan het WK mountainbike te rijden in Glasgow, half augustus. Daar heeft hij olympische kwalificatie in eigen hand, omdat daar twee startplekken te verdienen zijn. “De eerste negentien landen krijgen op de olympische ranking een startbewijs voor de Spelen. De eerste twee landen in de uitslag van het WK die eind mei 2024 buiten die negentien landen staan, krijgen óók een startbewijs. Rijdt Mathieu zes dagen na het WK op de weg dus ook het WK mountainbike in dezelfde plaats, dan heeft hij aan een top-5 of top 10-notering normaal gezien genoeg. Zelfs een top-15 zou volstaan, afhankelijk van de WK-uitslag.”
“Als er echt zo’n stront aan de knikker is, dan zal Mathieu het WK gewoon moeten rijden”, gaat De Knegt verder. “Als hij naar de Spelen wil, moet hij daar ook een inspanning voor doen. Maar dat zal hij dan best willen doen, vermoed ik. Mocht dat WK toch niet gaan of het gewenste resultaat opleveren, dan zijn er in augustus (Andorra en Frankrijk, red.) en oktober (Canada en de Verenigde Staten, red.) in totaal nog vier Wereldbekers en in mei 2024 normaal ook nog twee. Dan kan hij gewoon zijn voorjaar op de weg rijden. Maar als Mathieu zich plaatst, is zijn ideale voorbereiding op de Spelen er wel eentje zonder de Tour de France. Hij heeft langer nodig om aan de MTB-inspanning te wennen dan de ruim twee weken die hij na het einde van de Tour in 2024 heeft.”
40 Reacties
Ik vind het nogal een vreemde situatie. Matthieu moet naar de spelen en David Nordemann moet daar de punten op de ranking voor oprapen? En wat krijgt David daarvoor? Als David de meeste punten pakt dit jaar, dan mag hij in mijn ogen ook gewoon een eerlijke kans maken. Matje gaat maar mtb wereldbekers rijden ipv zwitserland ( wat gaat hij daar überhaupt doen behalve wat trainen ).
Die extra eisen van t NOC vind ik ook altijd tenenkrommend en wat elitair. Alleen als sporters sowieso kans maken op medailles nemen we ze mee. Terwijl andere landen gewoon compleet kansloze atleten afvaardigen. Ik vind dat er ook een belang is van deelname, zo lang ze uiteraard geen absoluut modderfiguur slaan. Zo houd je de sport in beeld en houdt je binding met het hoogste niveau. De IOC regels lijken mij al voldoende ingewikkeld voor ons aankomend jaar.
Dat beleid van die extra eisen heeft in het verleden al vaker op internationale kritiek gestaan vanuit IOC en de internationale sportbonden. Nederlanders die zich gewoon geplaatst hadden voor de OS volgens IOC/sportbond, maar niet mochten van het NOC, want ze waren niet goed genoeg voor medailles. Alsof naast ”deelnemen is belangrijker dan winnen” er ook niet vaak zat een complete outsider een medaille pakt. Wat meer inspirerend werkt voor de breedtesport en talenteninteresse dan men wil toegeven, terwijl daar de basis van topsport ligt. Iedere topsporter start als breedtesporter.
Die extra eisen werken alleen in sporten waarin je meer (medaille)kandidaten dan plaatsen hebt, zoals schaatsen in Nederland met dat OKT of Amerikaanse trials met de atletiek.
Dat ben ik allemaal met je eens.
Maar stel. David Nordemann rijdt dit jaar nog een keer top 8 op een wereldbeker naar keuze, zeg precies 8e en pakt het hele jaar door punten voor de ranking en doet het goed met consistent top 10 in de lagere wedstrijden. Mede door zijn vele punten en een paar van bijvoorbeeld Vader hebben we genoeg punten om 1 renner te mogen afvaardigen volgens de regels ( halen de top 19 landenranking ). Stel vader wordt dan ook nog een keer 7e in een wereldbeker.
Matje rijdt helemaal niets qua wereldbekers behalve de WK wedstrijd waar hij 5e wordt, vanaf de 4e startrij.
Wie gaat er dan naar de spelen?
Vd Poel. Zeker als de KNSB met zijn aanwijsplekken op naam in het verleden voor schaatsers op naam een indicatie is.
Het is zo klaar als wat dat volgende regel is opgesteld om Van der Poel erbij te hebben:
“Top-8 rijden in een vooraf door de sporter aangewezen Wereldbeker in 2023 of tot eind mei in 2024”
(met een beetje een degelijke conditie rijdt die altijd top-8 op een parcours naar zijn keuze)
En als ook dàt zou mislukken, dan heeft De Knegt dus blijkbaar nog steeds de laatste stem om de nationale kwalificatie-eisen te ‘overrulen’… Ik begrijp het wel dat je als federatie (zowel het NOC als de KNWU) liefst een podiumkandidaat aan de start hebt staan, maar voor Nordemann en Vader moet dit erg demotiverend zijn.
Hopelijk rijdt Mathieu toch nog de nodige wereldbekers en het WK zodat hij de startplaats voor een significant deel zelf mee afdwingt.
Dankzij de punten van Nordeman staat NL dertigste op de ranglijst. Niet echt een prestatie om kwalificatie te claimen.
Als Nederland in elke olympische sport ook zijn top 10-20 atleten afvaardigt, mogen we wel een extra vliegtuig charteren. Die kosten gaan af van het budget om de toppers te ondersteunen in hun strijd om olympische medailles. Of dat de olympische gedachte is kun je over discussiëren, maar als de olympische prestaties teruglopen, zal het budget na verloop van tijd ook slinken en zit je in een neerwaartse spiraal.
Klopt.
Maar uiteraard is het probleem: geld. NOC*NSF kan elke euro maar 1x uitgeven, en dan kun je bij wijze van spreken dit uitgeven aan een vliegticket (naar Parijs geen issue want je kan de trein nemen ;p), verblijf en staf e.d. voor (met alle respect!) ‘kansloze’ atleten. Of je investeert deze euro’s extra in de sporten/atleten die wel serieus kans maken op een medaille.
Nou vind ik wel dat er wat meer speelruimte moet zijn voor eigen inbreng. Bijvoorbeeld iemand kwalificeert zich volgens de IOC maar niet volgens NOC*NSF, dat zo iemand toch naar de Spelen zou moeten kunnen mits ze het bv. zelf financieren (of vanuit de sportbond).
Bij wijze van spreken iemand boekt zelf een trein ticket, een hotelletje in de buurt, en gaat gewoon met de fiets naar de sportlocatie toe. Dan hoeft dit de NOC*NSF niks te kosten, maar kan iemand toch zijn droom waarmaken door mee te doen met de Olympische Spelen.
Oke, maar David Nordemann heeft de afgelopen jaren ook niet zijn beste vorm kunnen tonen. MIlan vader door zijn crash ook niet. En er zijn geen anderen die punten pakken.
Ik bedoel ook niet dat hij per se moet gaan. Het lijkt er alleen op dat zelfs wanneer zijn prestaties flink verbeteren en hij bijvoorbeeld top 8 rijdt op een wereldbeker. Hij waarschijnlijk nog altijd totaal geen kans maakt op de spelen. Nordemann kan best een stukje mountainbiken en die wordt echt niet meteen uit het veld gereden. Het is echt geen slechte renner. Maar dit werkt ook niet motiverend.
Ik denk ook niet dat David hetzelfde niveau qua omkadering kent als MVDP of Milan vader bij jumbo visma.
oneens met alinea 1, student, hoewel ik er gevoelsmatig wel in kan komen.
helemaal eens met alinea 2. Ik vind de aanvullende eisen niet zozeer elitair, maar eerder van een bekrompenheid. En nogal beledigend omdat er vanuit gegaan wordt dat wij, sportliefhebbers, te dom zijn om te zien waar dit om gaat: GELD! We willen dat iedereen gaat schoolzwemmen, hardlopen en fietsen, maar we gaan geen ambassadeurs aanstellen (kost geld)! Voor sommigen is een medaille het hoogst haalbare, en voor sommige deelname. Hoe inspirerend zou het zijn voor de ‘normale’ jongere om je daarmee te identificeren. Dat is toch veel dichterbij dan zon ongenaakbare mvdp. Nee, dan maar op de PS5 om je echte, bijna onrealistische, helden te adoreren. Hoe inspirerend zou die jongen zijn die na tegenslagen TOCH die ultieme droom weet te realiseren: meedoen aan het grootste sportevenement en hoe inspirerend zou het zijn om die mens te volgen in zijn tocht en uiteindelijk de verrukking te zien als het lukt! Nee, dan liever die ene gast die alles wint op een playstation-achtige manier en dezelfde finnish interviews geeft die je vantevoren kunt uittekenen… Tjonge, dit zat me meer dwars dan ik dacht…
@Thorsen,
op zich is dat geen verkeerd idee.
Maar als die atleet dan toevallig een medaille wint. Dan moet er ook geen huldeging komen met alle bobo’s zo van kijk hoe goed wij zijn.
Het is prima om het met me oneens te zijn hoor. We zijn allemaal maar buitenstaanders in deze kwestie.
Ik schrijf die alinea ook meer omdat ik wel weet dat waarschijnlijk David niet gaat. En MVDP wel. Alleen het is wel zo dat ik dan niet hoop dat er weer een plankjesgate is omdat Matje het allemaal zo quasi nonchalant aanpakt.
Sterker mochten Matje en Milan vanaf mei een heel jaar mountainbiken dan worden er met de drie renners misschien wel zo veel punten gepakt dat er twee startplekken kunnen worden voorzien.
Wie zegt dat hij geen eerlijke kans maakt? Als hij prestaties toont die ook maar enigszins in de buurt komen van wat MvdP heeft bewezen dan zal men hem moeten overwegen. Er is alleen niets dat er op wijst dat hem dat gaat lukken.
@Limal
Die regel heeft niets met Van der Poel te maken, maar is er om vast te stellen of een atleet naar een prestatie toe kan pieken i.p.v. toevallig tegen een top 8 aan te lopen in weet ik veel hoeveel pogingen.
Beste samenvatting is m.i. dat als Mathieu ECHT heel graag naar de spelen wil, dat hij er dus ook zelf wat voor zal moeten doen.
Dus Glasgow als eerste poging?
Want ergens zou je kunnen hopen op die ene wildcard van het Olympisch Comité, maar het is de vraag of die op sportieve gronden wordt uitgedeeld, en of je dan ook nog eens degene bent die hem krijgt (als bijv. Sagan in hetzelfde straatje zit).
Als ik het goed gelezen heb wordt die wildcard verstrekt in het kader van promoten van “universality”. Daar zou ik weinig hoop op vestigen dus…
Klopt. Dan moet je eerder denken aan (ontwikkelings)landen die normaal gesproken niet zouden meedoen.
Soms ontstijgt NL niet het niveau van veel ontwikkelingslanden… maar dat zal wel niet zijn hoe het IOC er naar kijkt ben ik bang.
Ofwel Mathieu gewoon naar het WK in Glasgow. Zonder specifieke voorbereiding maar wel met een goede conditie.
Inderdaad, het IOC is meer een politieke organisatie dus die zullen die wildcard zeker niet op sportieve gronden gaan toekennen.
Wat ik me afvraag: wilt Mathieu volgend jaar ook de wegrit rijden op de Olympische spelen. Van wat ik me herinner zaten er een paar heuvels in het parcours en lijkt hij me daar ook helemaal niet kansloos. Zou dit WK ook als testcase kunnen dienen om te kijken in hoeverre het mogelijk is om in een week op de weg en op de mountainbike te kunnen presteren?
De wegwedstrijd is ook iets dat ik totaal mis in deze discussie. Voor Tokio had het geen zin voor Van der Poel om zich op de wegwedstrijd te richten, maar Parijs is een heel ander verhaal. Bergen in de finale zijn uitgesloten en helemaal voor sprinters zullen ze het wel niet willen maken, dus dat wordt hoogstwaarschijnlijk een parcours voor types als Van der Poel.
Dus er is een reële kans dat David Nordemann straks de meeste punten binnenhaalt als de fulltime mountainbiker en dus feitelijk zich gewoon plaatst op eigen gronden, maar de aanwijsplek verliest aan een hobbyist, omdat hij toevallig MvdP is?
Dat is een KNSB-niveautje van naaierij.
Van der Poel een hobbyist noemen gaat me wat ver. Een van de beste MTB’ers ter wereld. En hij gaat uiteraard nog voldoende wedstrijden rijden, anders heeft deelname aan de Spelen ook weinig zin.
Het leven is vaak oneerlijk. In dit geval wil je toch gewoon de atleet met de beste kansen op goud sturen? Nordemann weet dit zelf ook wel.
Je moet het, denk ik, als twee aparte processen zien. ten eerste is er het proces van plaatsing. Dat gaat om landen, niet om individuen. Als je geplaatst bent, op wat voor wijze dan ook, gaat het tweede proces van start: de afvaardiging. Dat staat los van het eerste. Dus ja, ik kan de punten sprokkelen voor plaatsing. Maar dan nog kan de buurman afgevaardigd worden omdat die meer kans maakt op een medaille. Doet oneerlijk aan, maar is gewoon heel logisch…
Dit is topsport. Als Nederlander zou ik me juist genaaid voelen als de KNWU er voor zou kiezen om niet hun beste mountainbiker te sturen. Er bestaat absoluut geen twijfel over wie dat is.
We kunnen hier nou wel aan stemmingmakerij gaan doen en net doen alsof arme David Nordemann zijn benen uit het lijf moet rijden om Mathieu naar de Spelen te krijgen. Maar de realiteit is dat David Nordemann vooral zijn benen uit het lijf moet rijden voor zijn team en sponsors aangezien David Nordemann fulltime mountainbiker is en daar zijn geld mee verdient. De UCI-punten die hij daarmee sprokkelt zijn in principe bijvangst. Of die uberhaubt voldoende zijn voor één startplek voor NL is nog maar zeer de vraag en ook zijn uitslagen zijn vooralsnog geen garantie voor plaatsing áls NL al een startplek krijgt. Dus als Mathieu graag naar de OS wil moet hij gewoon zelf in actie komen en niet zijn eieren in het mandje van David wíllen leggen.
De Knegt lijkt het jammer te vinden dat een atleet die naar de OS wil, daarvoor vooral zelf prestaties zal moeten leveren op zijn onderdeel.
‘Ingewikkeld, moeilijk, lastig,…’
Terwijl het er op neerkomt om een beetje tijd en inspanning in de discipline te steken om je te kwalificeren.
Als Olympisch goud al een 6tal jaar je grote droom is, dan laat je toch wel even eens iets vallen die je niet leuk vindt, het wegwielrennen..
Dit is misschien wel het moment voor Mathieu om een discipline te schrappen ten faveure van de MTB. Dus geen cross in de winter maar focus op de MTB punten en in de tussentijd een zelfde beperkte voorjaar als dit jaar.
Probleem is volgens mij meer dat de mtb kalender samenvalt met de weg kalender. Daardoor heeft cross schrappen denk ik minder zin dan op eerste oog lijkt.
Mountainbiken is qua vermaak een wintersport voor wielrennende recreanten, maar voor topsporters is mountainbiken gewoon een zomersport. Het seizoen van de elite begint nu pas. De cross (sept-mrt) staat hier compleet los van.
Hij kan toch WB’s in Oktober rijden na WK. Dan rust en opbouwen naar het voorjaar.
Ligt een beetje aan het wegprogramma. Als hij na het WK op de weg direct in training gaat voor het mountainbiken zou het misschien kunnen. Maar begin oktober is er nog maar 1 WB-wedstrijd (CAN) waar fatsoenlijke UCI punten te scoren zijn. Dan zou hij die eind september (USA) eigenlijk ook nog moeten pakken, beiden zijn aan de overkant van de plas en hopen dat dat voldoende is. Maar dan heb je na het WK dus eigenlijk geen wegkoersen meer.
Het probleem van Nordeman is waarschijnlijk dat hij niet aan de eisen van NOCNSF voldoet en Vader en/of MVP zullen dat wel doen. Komt bij dat ze voor een renner die kan winnen of iig top 5 kan rijden een uitzondering maken.
Die overdreven strenge eisen zijn juist het probleem. Het gaat niet altijd om medailles.
Ik stuur zelf liever iemand die zich op zijn eigen kracht heeft geplaatst dan een beter iemand die er niet eens moeite in wil steken.
Hoezo wil ie er geen moeite in steken? Je weet toch helemaal niet wat ie gaat rijden. Domme opmerking.
Ik zie geen probleem. VdP wil graag, zal zelf voor de benodigde punten moeten zorgen en weet ook dat hij zich stevig moet voorbereiden om kans te hebben op goud. Dan is 1+1=2 en is de kwalificatie deel van de voorbereiding en rijdt hij in 2024 een aangepast programma tot de OS. En worden dit jaar de nodige vinkjes op de bucket list gezet.
Wat ik tot nog toe mis in deze discussie is de logistieke kant van de zaken.
Eerst en vooral moet Nederland al een startplekje bemachtigen, wat op zich al een hele opgave is, maar daarnaast zal Van der Poel zelf ook heel wat moeten opofferen (en daarmee ook zijn ploeg Alpecin-Deceuninck).
Laat ons nu zeggen dat Nederland een plekje te pakken heeft gekregen en Van der Poel gekozen wordt om te gaan. Dan zal hij veel moeten trainen op het mountainbiken als hij kans wil maken en dit serieus neemt, wat waarschijnlijk met zich meebrengt dat hij de Tour niet zal rijden. Voor Alpecin-Deceuninck is dat ook niet fijn. Daarnaast zal hij misschien ook wat moeten compenseren wat betreft de wegrit aangezien hij zich goed zal moeten voorbereiden op de mountainbikerace. (Daardoor schieten er trouwens ook niet veel opties meer over voor een medaille in de tijdrit zoals vader Adrie een paar jaar geleden liet vallen.) Mogelijk zal zijn voorjaar hier ook onder lijden, wat tot nu toe toch ieder jaar zijn hoofddoel van het seizoen was.
Mij lijkt dus dat hij eerst zelf eens zal moeten nadenken of hij dit allemaal wel wil opgeven voor zijn mountainbikedroom.
Is Glasgow 2023 niet de ultieme testcase voor MVDP voor Parijs 2024? Concreet: is het mogelijk om zowel op de wegrit als in de XCO mee te doen voor de hoofdprijs?
Misschien denk ik te simpel, maar het moet voor MVP toch niet zo’n probleem zijn om top 10 te rijden op het WK mountainbike, zelfs niet wanneer hij 5 dagen eerder nog het wk op de weg heeft gereden.