Manager Bahrain Victorious weerspreekt beschuldigingen: “Werken volgens de regels”

dinsdag 8 juni 2021 om 09:55
Manager Bahrain Victorious weerspreekt beschuldigingen: “Werken volgens de regels”

Mark Padun maakte indruk in het Critérium du Dauphiné - foto: Cor Vos

Milan Eržen, de algemene manager van Bahrain Victorious, heeft in gesprek met Cyclingnews de anonieme dopingbeschuldigingen die in Franse media circuleren tegengesproken. “Ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken”, aldus de Sloveen.

De laatste maanden is Bahrain Victorious uitstekend op dreef. Zo werd Damiano Caruso op zijn 33ste verrassend tweede in de Giro d’Italia en onlangs won de Oekraïense klimmer Mark Padun met overmacht twee opeenvolgende bergetappes in het Critérium du Dauphiné. Het doet blijkbaar wat wenkbrauwen fronsen in het wielerpeloton.

“We voelen ons allemaal idioten”
De Franse krant Le Parisien sprak na de Dauphiné met twee mensen uit het wielrennen, waaronder een ploegbaas, die anoniem hun verhaal wilden doen. “Het is een absolute schande. Hoe ga ik nu nog sponsoren benaderen en ze vertellen dat er geen doping meer is in het peloton? Bahrain Victorious wordt alleen maar erger”, windt de anonieme teambaas er geen doekjes om.

“We voelen ons allemaal idioten”, vult een tweede anonieme bron aan. “Het doet ons terugdenken aan de jaren 2000. Dat Padun huishoudt op La Plagne, is nog tot daar aan toe. Maar hij heeft niet eens het fatsoen om zich de volgende dag te verstoppen. Het zorgt voor een vieze smaak in de mond. Maar ja, zolang je geen bewijs hebt, blijf je maar stil.”

Caruso werd dit jaar verrassend tweede in de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Erzen: “110% zeker dat we volgens de regels werken”
Erzen, de grote man achter Bahrain Victorious, voelt zich geroepen om zijn renners en stafleden te verdedigen. “Het kan me niet schelen wat een andere ploegbaas te zeggen heeft. Hij mag zeggen wat hij wil. We doen gewoon ons werk en we hebben geïnvesteerd in de ploeg, ons rennersbestand, coaches, training en voeding. Vroeg of laat volgen er dan resultaten.”

“Ik weet niet wat voor beschuldigingen er precies worden geuit. We zetten het werk van Rod Ellingworth (vorig jaar nog manager van Bahrain Victorious, red.) door en ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken. Ik hoef niemand iets uit te leggen. We hebben dezelfde dopingcontroles als andere ploegen, misschien wel meer, dat weet ik niet. We zijn altijd open”, aldus Erzen, die zelf werd genoemd in Operation Aderlass.

Dit artikel delen:

184 Reacties

Olly 8 juni 2021 om 09:58

En bijna 2 weken voor de TdF. Hier gaan we weer.

limburgia 8 juni 2021 om 13:01

En alweer een anonieme bron aan een Franse krant.

FritsvanHoefelen 8 juni 2021 om 10:01

Het ene jaar is het Sky, het andere jaar is Jumbo-Visma en nu is het Bahrain

horsm 8 juni 2021 om 11:33

Werd Jumbo-Visma vorig jaar door de (serieuze) franse pers met doping in verband gebracht?

FritsvanHoefelen 8 juni 2021 om 11:38

Had wel gemogen

ChefSpijker 8 juni 2021 om 11:42

@horsm Roglic sowieso al meerdere keren in combinatie met motortjes. Die Fransen houden er gewoon nogal van om speculatieve teksten te schrijven. Goed voor de kliks.

horsm 8 juni 2021 om 11:53

Dat van die motortjes is al wat langer geleden (2016), en was toen iets van een tv-programma, dacht ik. Maar idd, dat bleek echt een kulverhaal (dat overigens ook buiten Frankrijk leefde).

ChefSpijker 8 juni 2021 om 12:32

Nee ook nog na de Amstel van dit jaar. Fondriest (oud-coureur die tegenwoordig in de fietsenhandel zit) weersprak toen die Fransen in de Gazzetta.

horsm 8 juni 2021 om 12:39

Ah, ja, er waren toen zogenaamd ‘verdachte beelden.’ Maar inderdaad, dat van die mechanische doping lijkt me een onzinverhaal.

Shinzawai 8 juni 2021 om 10:03

Dit kan de sport wel gebruiken, wat anonieme beschuldigingen met als enig ‘bewijs’ dat er goed gepresteerd wordt.

horsm 8 juni 2021 om 11:54

Want de sport zelf heeft er gelukkig in het verleden helemaal niks aan gedaan om nu met argusogen te worden bekeken….

Melkzuur 8 juni 2021 om 10:07

We zullen het zien. Padun heeft in het verleden weliswaar al mooie dingen laten zien, maar wat hij afgelopen weekend deed was WTF Pogacar level shit, 2 dagen na elkaar. (En dat van die 4,5 kg vermageren op een maand tijd, had hij beter niet aan de grote klok gehangen.)

Baukema Tomoulin 8 juni 2021 om 11:31

Padun was een ‘eeuwige’ belofte die schijnbaar met kniepijn rondreed de afgelopen jaren (gezien zijn verzet ook niet gek denk ik). Blijkbaar rijdt hij nu voor het eerst in jaren pijnvrij rond en lost hij zijn talent in.

flipper 8 juni 2021 om 11:36

@Bauke

Precies, nu pas kun je zien hoe goed hij echt is. Misschien wel beter dan Pogi zelfs??

Melkzuur 8 juni 2021 om 11:36

Zoals ik zei, we zullen het zien. Als dit zijn normale niveau is, is hij ineens podiumkandidaat voor een grote ronde.

Demprino 8 juni 2021 om 10:08

0 bewijs behalve goede prestaties.

VerstandOpNul 8 juni 2021 om 15:13

Precies.. Het is zo’n totale drogreden om obv prestaties over doping te gaan speculeren.. Gebeurt hier op het forum en nu kennelijk ook door anonieme ploegleiders..
Kom met bewijzen.. Of aanwijzingen, of wat dan ook..

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 10:10

Padun stond al jaren als een groot talent gekend. Bij bijna elke wielerpronostiek vulde ik hem in omdat hij nog goedkoop stond maar ik zijn potentieel kende. Caruso is inderdaad een verrassing maar vind ik pas opmerkelijk wanneer hij vanaf nu in meerdere grote rondes podium gaat rijden. Ik denk dat dit meer in de euforie was en hij nooit meer op een podium zal staan. En Colbrelli had nu eenmaal niet de grootste tegenstand + vond hier gewoon een pak ritten op zijn maat. Zijn grootste tegenstanders zitten in Zwitserland of zelfs de ronde van België.

Daarnaast zijn er ook heel wat renners die eigenlijk minder presteren dit seizoen. Mohoric kende al een halve doorbraak in 2018 maar heeft nooit volledig bevestigd sindsdien; Teuns is ook al 2 seizoenen een schim van zichzelf; Bauhaus is een goede sprinter maar enkel in de echt kleinere koersen; Poels is nog altijd dezelfde, ofwel heel goed ofwel gewoon matig,…

Misschien ben ik naïef maar van bijna elk team zou je wel een betoog kunnen schrijven en zaken insinueren omdat enkele renners in een goede flow zitten of een doorbraak kennen.

Massimo Bataille 8 juni 2021 om 10:20

Caruso, colbrelli presteren gewoon goed (zelf top), maar niet uitzonderlijk idd.
Bij Padun heb ik toch ook wel gefronsd. Was idd talent bij de jeugd, maar bij de profs kwam het er nog niet heel uit. Maar vooral de manier waarop hij nu 2x won is niet normaal.
Hij rijdt gewoon de beste klimmers los uit het wiel bij zijn eerste overwinning en bij de tweede overwinning begint hij (na hele dag in de aanval) met 2,5min op de slotklim en komt boven met meer dan 3min.

Moest hij bv bij zijn eerste zege een voorgifte ‘gekregen’ hebben omdat hij geen gevaar voor AK was en bij zijn tweede zege met 1min bovenkomen, dan is dat de ‘logica’ en nog altijd sterk gereden.
Maar kom laten we gewoon verder genieten van het wielrennen.

reusjen 8 juni 2021 om 10:20

Op basis waarvan schatte je Padun in als een groot talent? Ik heb hem nooit intensief gevolgd, dus maar even al zijn resultaten doorgenomen en daar zit niet echt iets bij dat verklaard waarom je iemand altijd in je prono zou opnemen.

dit is mijn achterwiel 8 juni 2021 om 10:56

Eens met massimo: caruso presteert al heel lang constant. Ook een trouwe knecht en daardoor weinig voor eigen kans kunnen rijden. Bij colbrelli is het afgelopen jaren wat minder geweest. Niet heel opvallend, maar ze rijden bij hetzelfde team. Dan valt het dubbel op. Padun is wat mij betreft een uitzonderlijk verhaal. Maar als hij nu weer wat ‘wegzakt’ hebben we simpelweg te makrn gehad met de vorm van zn leven. Blijft het op dit niveau dan is het eerder een doorbraak. We shall see. Maar met anonieme beschuldigingen kunnen we niks. We hebben zelfs geen bewijs voor de beschuldigingen laat staan voor de misdaad. bij

ChefSpijker 8 juni 2021 om 11:45

@reusjen Iemand altijd in je prono opnemen lijkt me ook overdreven. Maar een Padun reed bijv. Enric Mas meermaals flink weg in de jeugd. En dan was Mas 2 jaar ouder. Als Mas deze prestaties neergelegd had afgelopen weekend, was er waarschijnlijk geen woord over gerept.

Panache 8 juni 2021 om 12:37

Ik voel niet de behoefte het voor Padun op te nemen, maar onderstaande getuigt toch wel van een brok talent. Of het talent genoeg is, of dat er wat extra hulp nodig was, kan ik niet zeggen natuurlijk.
https://www.procyclingstats.com/race/giro-ciclistico-della-valle-d-aosta-mont-blanc/2016/stage-2

Marik 8 juni 2021 om 10:14

Kijk eens aan, dit zaakje lijkt te stinken. Na de 2e zege van Padun waren de gefronste wenkbrauwen hier ook niet van de lucht. Iemand die opeens veel beter presteert dan ervoor zorgt in het wielrennen gewoon voor wantrouwen. Ik moet zeggen dat ik het ook niet fijn vindt dat Wout Poels daar rondrijdt.

kleomantre 8 juni 2021 om 10:45

Die paste anders ook prima bij Ineos en daarvan weten we ondertussen ook al wel het een en ander van. Of dat enkel de kopmannen betrof of de ganse linie durf ik dan niet te zeggen.

Chasse_patate 8 juni 2021 om 11:06

Wout Poels is net zo erg.

Vacansoleil doping ploeg
Ineos doping ploeg
Bahrain schijnbaar doping ploeg

Aart van Woud 8 juni 2021 om 11:34

Poels was gisteren anders ook opvallend goed.

horsm 8 juni 2021 om 11:36

Ik vind Ineos / Sky een ander verhaal. Die rommelden met attesten, etc. Maar dat is wat anders dan bloeddoping.

flipper 8 juni 2021 om 11:38

@Chasse

Zozo, dat zijn nog eens beschuldigingen!!

Pizzi 8 juni 2021 om 11:46

@Chasse_patate Je vergeet 2014, toen reed ‘ie voor ome Patrick.

Turtlehead 8 juni 2021 om 10:16

Toch vier optimisten onder de eerste vijf reacties. Dat is hoopvol voor de sport en haar fan-base.
Zelf ben ik te hard gevallen in de jaren ’90 en nog een keer rond 2010 om er iets optimistisch over te kunnen zeggen of denken. Als je dan de namen leest die bij ploegen betrokken zijn, neemt mijn achterdocht nog toe.

Maar het idee ‘ze pakken allemaal’ heeft óók iets geruststellends.
Het enige waar ik me over verbaas is dat er geen verhalen circuleren over welke dopingproducten er dan gebruikt zouden worden. Dat was in het verleden vaak wel zo (dan gingen er verhalen rond over wat bloeddoping is, hoe je dat kunt gebruiken in combinatie met epo en hoogtestages etc., of over micro-doseringen etc.). Of ben ik niet goed ingelezen?

FritsvanHoefelen 8 juni 2021 om 10:29

Uiteraard is het peloton niet schoon.

Ik denk alleen niet dat het per ploeg is, maar vooral door het peloton verspreid. Iedere ploeg heeft zijn parels (of wil daar zsm van af)

dit is mijn achterwiel 8 juni 2021 om 10:57

Geen enkele sport lijkt me schoon

kleomantre 8 juni 2021 om 11:03

Ik denk dat het ook niet per se per ploeg, of de hele ploeg is

Ik denk meer dat er via een ons-kent-ons rondje bevriende renners en daarmee alsnog delen van ploegen ergens ‘shoppen’, al dan niet met medeweten en/of support van een begeleider/coach/arts binnen een team.

Ik moet wel zeggen dat ik na een tijdje meer geloof terug te hebben gekregen, dat ik nu alweer 3 jaar met enige argusogen kijk (maar alsnog geniet, dat wel). We hebben natuurlijk ondertussen te maken gehad met allerlei smerigheid bij Sky/British Cycling. Astana verrees na een paar matige, anonieme seizoenen ineens bij de start van een seizoen. Of dat te maken had met motivatie omdat de financiering niet lekker liep, of dat een andere prikkel heeft gegeven geen idee. Dan is altijd nog opmerkelijk hoe een relatief ‘oude’ Fuglsang ineens piekt. Toen was het even stil…maar vervolgens vliegt Pogacar in een TT terwijl hij niet meer de snelste leek in de twee voorgaande bergetappes. Waarbij ook dat seizoen al en zeker dit seizoen UAE ook als team behoorlijk sterk voor de dag komt met diverse renners. En dan hebben we nu weer een team dat lijkt te vliegen. Jumbo ook nog even noemen, ja en nee. Jumbo heeft ook een paar lui die ‘vliegen’, plus enkele jonkies die opvallen. Daarentegen spreekt in hun voordeel dat hun klassiekerkern toch zeker niet is gaan vliegen.

TheBigShow 8 juni 2021 om 10:17

“Maar hij heeft niet eens het fatsoen om zich de volgende dag te verstoppen.”

Moest hier toch wel om hard lachen

FDJ 8 juni 2021 om 12:14

Het was ook een beetje op Ricco achtige wijze of hoe bepaalde Portugezen in de eigen ronde reden. Geen enkele limiet en zwakte aan de krachten.

evanderwel 8 juni 2021 om 10:22

Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur, maar Caruso reed al vaker top 10 in een grote ronde en wordt nu 2de in een matig bezette Giro waar ook nog wat grote namen wegvielen en de ene renner meer worstelde met de barre weersomstandigheden dan de ander. Padun is altijd een groot talent geweest, maar het kwam er tot nog toe nooit zo uit. Als je deze beredenering volgt dan zou je bijvoorbeeld de prestaties van Nizzolo en Van der Hoorn ook verdacht kunnen noemen. We hebben in het verleden echt wel dingen gezien die zo extreem waren dat je wist dat het niet klopte. Maar zo extreem zijn deze prestaties toch niet?

SchoonGeweten 8 juni 2021 om 10:48

Met dit verschil dat Van der Hoorn wel uitgepierd was de rest van de Giro.

Ab Normaal 8 juni 2021 om 11:12

Nee hoor. Ik vind Bahrain helemaal niet zo verdacht. Bilbao viel fors tegen in de Giro.
Er wordt alleen naar de positieve uitschieters gekeken.
De prestaties van Padun vind ik echter wel opmerkelijk. Eerst rijdt hij Kuss uit het wiel (die zijn inspanning de dag er op moet bekopen met een inzinking) en de volgende dag doet hij dat dunnetjes over.

Ik vind die dubbele ritwinst in dezelfde categorie prestaties in te delen als de tijdrit van Pogacar in de Tour van vorig jaar.
Buitenaards en zeldzaam goed.
Wil niet zeggen dat het direct fout is, maar wel opmerkelijk.
Ben dus benieuwd naar de toekomstige prestaties van Padun. Dan weten we meer.

horsm 8 juni 2021 om 11:37

Hahaha… die vergelijking Van den Hoorn, Padun!!!

Aart van Woud 8 juni 2021 om 11:49

Taco zat wel veel mee in de vlucht haha

Turtlehead 8 juni 2021 om 12:15

Dat Caruso de Giro als sterkste van het peloton eindigt is natuurlijk echt wel opvallend. Maar misschien was Bernal wel ziekkig en dan vertekent dat wel wat uiteraard.

Panache 8 juni 2021 om 12:55

Caruso werd vorig jaar als knecht 10e in de Tour. Kijk eens waar de nummers 1 t/m 9 die voor hem eindigden zijn geëindigd afgelopen Giro. Jaartje eerder hadden we Hart, Hindley en Kelderman op het podium. De Giro is een grote wedstrijd, maar op ak-gebied helaas 2e rangs. Enkele toppers en heel veel vulling. Pleit ik Bahrain vrij? Nee, zeker niet. Maar wat duiding mag af en toe wel. Padun in zijn eentje doet de geloofwaardigheid kantelen, dat blijkt wel.

Murcia 8 juni 2021 om 10:22

De Franse media doet dit altijd, zodra ploegen en renners die niet Frans zijn winnen komt het dopingverhaal om de hoek kijken.
Dit is er weer één, waarbij anoniem beschuldigingen worden geuit zonder die te onderbouwen anders dan dat het onmogelijk is wat renner A of B deed.
Bij Bahrain doet Colbrelli precies wat hij anders ook deed, had Caruso baat bij de weersomstandigheden en het wegvallen van zijn kopman en andere klassementsrenners. Blijft over Padun, die nu twee superdagen heeft en dus een doper is. Te makkelijk, al is die opmerking over zijn gewichtsverlies een hele domme van hemzelf.

horsm 8 juni 2021 om 11:39

Ja, dat heb ik ook lang gedacht over de franse media. Helaas bleken ze in het verleden wel vaak gelijk te hebben. Bij Armstrong, Rasmussen – telkens dacht ik (tijdens de tour): het zal wel franse rancune zijn. Helaas bleek het anders te liggen.

Murcia 8 juni 2021 om 11:50

@horsm
Vorig jaar en ook dit jaar riepen de Franse media het met anonieme bronnen over TJV en Primoz (motortje AGR). Hebben ze het daar ook bij het rechte eind?
Te vaak is de reflex, doping is iets van de Oostblokkers en wij doen het niet. Bij mij telt dat we allemaal onze bias hebben. Een Poolse wielerfan zou hetzelfde kunnen zeggen over de prestaties van Matthieu of Wout die met 78 kilo een hele klim op kop rijdt en het peloton decimeert. Maar kom met echte bewijzen of mensen die hun twijfels in het openbaar uitspreken ipv het wegduiken in de anonimiteit.

horsm 8 juni 2021 om 12:04

@Murcia, ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar Oost-Europa heeft nou eenmaal te maken met de erfenis van het Sovjet-doping systeem. En ook in Putin's Rusland was er recentelijk nog een gigantisch, door de staat georganiseerd dopingsysteem tijdens de Olympische Spelen. Dat betekent natuurlijk niet dat elke Oost-Europeaan schuldig is, maar argwaan is hier niet alleen xenofobische bias.

Anyway, het ging mij niet om het feit dat Padun uit Oekraïne komt, maar dat er redenen zijn om zijn ploeg niet helemaal te vertrouwen. Dat van die mechanische doping was kul, maar qua 'echte' doping had de franse pers het in het verleden vaak bij het rechte eind. Helaas.

Murcia 8 juni 2021 om 12:15

@horsm
Ik begrijp jouw redenering heel goed hoor en kan er ook in meegaan, maar dit stuk is mij gewoon te mager. Dit zijn insinuaties en meer niet, als men dopinggebruik vermoed dan ligt ook de bewijslast bij in dit geval de krant en dit is een artikel waarbij men zich verschuilt achter anonieme bronnen en verder geen enkel bewijs aandraagt.

Savojor 8 juni 2021 om 10:26

Erzen is een van de vuilste, onbetrouwbare en meest dubieuze mensen die er op dit moment rondlopen in de wielersport.

Je moet wel echt een gigantische plaat voor je kop hebben om te denken dat alles er braaf aan toe gaat bij Bahrain. Ze zijn heus niet de enige natuurlijk, maar ik vind de reacties hierboven bijna aandoenlijk naief.

reusjen 8 juni 2021 om 10:31

Mwah, ik kan een hele lijst maken van mensen met een dubieus verleden die in het wielrennen actief zijn. Het wielrennen is ermee doordrenkt.

SchoonGeweten 8 juni 2021 om 10:49

Achterdocht is prima maar kom wel met bewijzen als je iemand beschuldigd.

Elvs 8 juni 2021 om 11:04

Haha, altijd zo’n dooddoener om te zeggen dat je met bewijzen moet komen. Moeten we als forumleden zelf dopingtesten gaan afnemen dan?

Feit is gewoon dat er dubieuze figuren rondlopen bij die ploeg. Feit is ook dat Padun uit het niets alle toppers op een hoop fietst. Die feiten bewijzen misschien niets maar moeten we het nou eenmaal mee doen. En ik vind het niet gek dat er vraagtekens bij gezet worden.

horsm 8 juni 2021 om 11:17

@Schoongeweten, ‘bewijzen’ is misschien wat veel (want als er bewijzen waren, dan waren mensen al veroordeeld). ‘Aanwijzingen’ zijn er wel degelijk, nl de betrokkenheid bij Aderlass.

reusjen 8 juni 2021 om 10:27

Als het waar is dat dit door 2 ploegmanagers van WT-ploegen is gezegd, dan vind ik het toch wel iets anders dan het gebruikelijke vage verhaal voor de tour. Die gasten zitten er middenin en weten hoe het voelt om te bedriegen of bedrogen te worden. Dat ze dan noodzaak zien om ermee naar buiten te komen zegt wel wat. Tenzij het een slinkse manier is om Bahrein psychologisch onder druk te zetten voor de tour.

Peetvader 8 juni 2021 om 10:50

Staat gewoon 2 mensen, waaronder een ploegbaas.
Kan dus gewoon een ploegleider van een kleine franse CT ploeg zijn…

reusjen 8 juni 2021 om 11:10

Vandaar mijn nuance, die bij nader inzien niet echt tot zijn recht komt. Het woord "waar" had beter vervangen kunnen worden door "zo".

Aart van Woud 8 juni 2021 om 11:38

Zou best Madiot kunnen zijn geweest.

horsm 8 juni 2021 om 11:42

Ik weet het niet hoor, maar het zou kunnen dat zelfs een ploegbaas van een kleine franse continentale ploeg beter zicht heeft op wat er in het peloton gebeurt dan de verzameling Grote Kenners hier op wielerflits….

josi 8 juni 2021 om 10:32

Wel een beetje opmerkelijk dat de “bron” van het bericht dat er sprake is van dopinggebruik vervolgens zelf aangeeft dat hij daar geen bewijs voor heeft. Wat moet je er dan verder mee?

reusjen 8 juni 2021 om 10:40

Misschien een onderzoek op gang proberen te krijgen.

Murcia 8 juni 2021 om 10:41

Stoken, meer niet. Ik begrijp overigens de verbazing bij mensen heel goed omdat Padun deze Dauphine en het hele seizoen + de jaren ervoor nooit ook maar een prestatie heeft laten zien die hiermee te vergelijken is. Iemand die 36e wordt in het AK maar in de bergen 2 dagen iedereen kapot rijdt zal de wenkbrauwen doen fronsen. Maar dan moet je als je hem beschuldigd wel met meer komen dan een foute ploegmanager en de opmerking dat je dit niet aan jouw potentiële sponsors kunt uitleggen.

Eljorro 8 juni 2021 om 11:18

Als er bewijs is waren ze wel opgepakt en geschorst. Bij Armstrong en co. was er ook nooit voldoende bewijs. Over de jaren 90 maar niet te spreken.

peervaneynthoven 8 juni 2021 om 10:47

@Shinzawai “Dit kan de sport wel gebruiken, wat anonieme beschuldigingen met als enig ‘bewijs’ dat er goed gepresteerd wordt”.
Er wordt niet slechts “goed” gepresteerd, er wordt ‘uitzonderlijk’ gepresteerd.Daar gaat het om en daar zetten andere ploegbazen vraagtekens bij.En vertel mij niet dat, gezien de eerdere prestaties van Padun, 2 dagen (na elkaar) schitteren in 2 zware bergetappes en in je eentje aankomen na een lange vlucht, het peloton met gerenommeerde klimmers voorblijven en zelfs nog op groter achterstand zetten, een normale zaak is. En waarom niet gaan voor een eindzege of podium als je zo sterk bent? Natuurlijk gun ik Padun de prestaties,fenomenaal, maar vraagtekens zijn in deze m.i. terecht en mogen gezet worden.Dat mag ook bij anderen als het gaat om “uitzonderlijke” prestaties in relatie tot wat een sporter tot dan toe heeft gepresteerd. Dat geldt ook ook bij andere sporten waar in korte tijd extreme progressie wordt geboekt.

Shinzawai 8 juni 2021 om 11:28

Als het puur om opvallende prestaties gaat, zullen we dan Vingegaard en Cavendish ook maar in het verdachtenbankje zetten? En als Padun plotseling aan de dope gaat, waarom zou hij dan niet voor het klassement gaan? Sowieso een beetje raar om je vol te stoppen voor een voorbereidingskoers.

Aart van Woud 8 juni 2021 om 11:40

Ja want Vingegaard rijdt al heel het jaar iedereen op een hoop he?

horsm 8 juni 2021 om 11:44

En Cavendish weet op BUITENAARDSE wijze een etappe te winnen in een c-koers in Turkije….

Shinzawai 8 juni 2021 om 11:54

Rijdt Padun het hele jaar iedereen op een hoop dan of verslaat Colbrelli de wereldtop?

biggy 8 juni 2021 om 12:11

Oftewel Wout van Aert zit sinds vorig jaar ook aan de dope? Zijn been lag er zown beetje af en nog geen jaar later rijdt hij iedereen aan flarden, wint een aantal klassiekers, is een van de beste klimmers, tijdrijder en sprinter?

Aart van Woud 8 juni 2021 om 12:21

Van Aert won voor zijn ongeval al tijdritten en sprints.. Beste klimmer slaat nergens op, aangezien hij in de Tour ruim voor de finish na het gedane werk loste uit de favorietengroep. Beetje zoals Kwiatkowski bij Ineos.

En dat hij elke sprint en tijdrit wint… da’s ook niet zo.

kleomantre 8 juni 2021 om 14:05

Van Aert had het voordeel van zijn blessure. Ik weet dit klinkt misschien raar, maar als de blessure te overkomen is zonder beperkingen en de sporter mentaal weerbaar blijkt, dan is een ‘verplichte’ rustperiode voor het lichaam wel eens goed. Het zou me niets verbazen dat hij hier net even een voordeel van kan hebben gehad, waarbij natuurlijk ook zijn eigen inzet en de begeleiding vanuit het team een pluim hebben verdiend.

Daarbij komend dat vorig jaar er wat scheve verhoudingen waren tussen sporters onderling vanwege het coronajaar. Neem bv Dan Martin die in de Tour gewoon niet meekon en pas na meer competitie en hardheid ging schitteren in de Vuelta. Volgens mij was het trainen met oa trainingskampen, bij JV prima ingericht, waardoor ze meteen klaar waren voor het ingekorte seizoen.

Dit jaar heb ik Wout nog niet echt zien vliegen, alhoewel hij wel verdraaid sterk was in de heuveletappe in de Tirreno. De verhoudingen zijn denk ik dit jaar wat genormaliseerd, waarbij de Bahrein-ploeg nu toch een vreemde eend in de bijt lijkt, in negatieve zin.

wielrenner 8 juni 2021 om 17:59

Prima weergegeven Peer!

Edwin Jansen 8 juni 2021 om 10:49

Le Parisien warmt zijn lezers vadt op voor de tour. Typisch Frans om zo’n stuk te schrijven waar geen kip iets mee kan. Onderzoeksjournalistiek lijkt niet alleen maar dood, maar eerder uitgestorven. Tegenwoordig is elke mening nieuws met driehonderd aanhalingstekens in de kop en de tekst. Dat is geen journalistiek. Iedereen kan zelf sociale media lezen.

horsm 8 juni 2021 om 11:48

Lekker aan het roeptoeteren over een krant die al een kleine tachtig jaar bestaat? Er bestaan gewoon protocollen voor de omgang met anonieme bronnen. Of heb je echt een reden om een klacht bij de raad voor journalistiek neer te leggen?

klootje kriekeljon 8 juni 2021 om 12:45

Hoezo, er is toch twitter?

Poeksel 8 juni 2021 om 10:49

Padun is er zelf gewoon eerlijk over: “Dat is wat ik gemist heb, die energie. Ik had de benen wel, maar de benzine niet.”

Eljorro 8 juni 2021 om 11:19

De vraag is dan welke benzine. Poels deed ook ineens mee voor de overwinning.

wielrenner 8 juni 2021 om 18:00

Benzine is een ander woord voor?

Scott Sunderland 8 juni 2021 om 10:51

De prestaties van Padun zijn minimaal zeer opmerkelijk en die van Caruso waren nooit beter. Colbrelli rijdt opvallend goed weer. Dat de wenkbrouwen nu gefronst worden is logisch na alles wat het verleden ons heeft geleerd. Het vertrouwen in de sport qua doping is niet groot en staat in feite los van of alles bij Bahrein nu wel of niet blijkt te kloppen. Scepsis is wel op zijn plaats. Beschuldigingen / veroordelingen niet, daar is bewijs voor nodig.

Peetvader 8 juni 2021 om 10:51

Wat een stemmingmakerij.
Zonder enige aanleiding beginnen beschuldigen…

Pannenkoek 8 juni 2021 om 11:02

Ik wil dit geen stemmingmakerij noemen. De prestaties van Poels, Caruso en Colbrelli verbazen mij niet eens zozeer, maar die van Padun vond ik absurd opvallend. Kruijswijk demarreerde uit het peloton en liep geen meter in en Vingegaard werd op 1,5minuut gereden. Dat zijn bizarre verschillen gemaakt door een jongen die niet te boek staat als grootse klimmer. Daar vraagtekens bij hebben lijkt me wel terecht.

Stijn P 8 juni 2021 om 11:05

“Zonder enige aanleiding” lijkt me wat overdreven…

Peetvader 8 juni 2021 om 11:08

Zal het anders zeggen:

Zonder ook maar iets van bewijzen, puur op basis van prestaties.

Aart van Woud 8 juni 2021 om 11:42

Maar wàt voor een prestaties…

Magician 8 juni 2021 om 10:57

Ondertussen maken deze anonieme mannen de wielrennerij zelf meer kapot door als een stelletje slapzakken meteen een dopingvingertje te wijzen.

Turtlehead 8 juni 2021 om 12:23

Niet citeren uit oude bronnen (1998, 200x) aub.

hjjanssen1973 8 juni 2021 om 11:00

Tis helaas toch wel verdacht. En 2 zware bergetappes achter elkaar winnen, is toch bizar. Recente kopmannen in het peloton kregen dat niet voor elkaar 2 dagen achter elkaar goed zijn. Maar Padun wel.

Klein Verzet 8 juni 2021 om 11:02

Vooral de dubbel van Padun doen mijn wenkbrauwen fronzen. Als Jack Haig 67kg op La Plagne 400w (6,0w/kg) trapt dan moet Padun (60kg?), die ruim een minuut (1’04”) sneller was, zo’n 6,3w/kg getrapt hebben. Let wel: gedurende 45 minuten op een hoogte tussen 800m tot bijna 2100m (jawel, minder zuurstof). Hiermee zit Padun op de menselijke limiet: FTP 6,4w/kg en hoogtefactor 95%.
Op de Joux Plane rijdt Haig 401w en is Padun (slechts) 16 seconden sneller boven, maar doet dat geheel alleen met de neus in de wind: 6,15w/kg gedurende 35 minuten.

Het zijn twee opzienbarende prestaties die Roglic en Pogacar slechts in hun allerbeste dagen ook hebben laten zien.

Le Blaireau FR 8 juni 2021 om 11:06

Padun weegt met zekerheid meer dan 60kg. Bernal weegt 58. Valverde en Alaphilippe 61

Stijn P 8 juni 2021 om 11:07

Vergelijken met Haig is wellicht ook al niet het beste (nl. ook Bahrain)…

Verweggistan 8 juni 2021 om 11:13

Dat was voor mij ook het opvallendste: een keer kan gebeuren. Padun had al achterstand, dus lieten de favorieten hem rijden en Padun ging niet voor het klassement, dus hoefde ook geen rekening te houden met de dag van morgen itt de klassementsmannen. En op een goede dag kan Padun de klassementsmannen volgen. Dus nog niets vreemds. Maar dat het de volgende dag weer lukte heeft iets Sella-achtigs. Maar goed, het is nog de Dauphine, even afwachten hoe het de rest van het jaar gaat.
Dat was ook het vreemde bij Caruso: Aanklampen en die tweede plaats veiligstellen, daar heeft Caruso nog wel de kwaliteiten voor. Maar dan ook nog wegrijden en een etappezege in de laatste bergrit, dat is opvallend.

RidderSchwobin 8 juni 2021 om 11:03

Dergelijke uitspraken passen wel bij Madiot. Zelfs in het Nederlands klinken de quotes als hem.

Wheely 8 juni 2021 om 11:09

“Maar ja, zolang je geen bewijs hebt, blijf je maar stil.” zegt de anonieme ploegleider… Doe dat dan ook zou ik zeggen, of kom met data waarmee je aantoont dat hier iets geks aan de hand is. Dit is vingertje wijzen.

KimJungPoels 8 juni 2021 om 11:13

Ach, ze zullen bij Bahrain nu eindelijk het spul gevonden hebben dat door de topteams al een aantal jaren weer gebruikt wordt. Misschien is het legaal, misschien is het illegaal, who cares. Het beste kun je maar gewoon genieten van wielrennen zonder je dat te vaak af te vragen.

Die mentale afwijking die we hier in het westen hebben om altijd maar meteen naar doping te moeten wijzen als het Oost-Europeanen betreft, maar tegelijkertijd op de banken te staan juichen als ‘onze eigen’ renners de hele boel verpulveren moeten we ook maar voor lief nemen.

Eljorro 8 juni 2021 om 11:23

Misschien nemen ze nu ook ketonen.

Headlines

Populair

Materiaalzone