Manager Bahrain Victorious weerspreekt beschuldigingen: “Werken volgens de regels”

dinsdag 8 juni 2021 om 09:55
Manager Bahrain Victorious weerspreekt beschuldigingen: “Werken volgens de regels”

Mark Padun maakte indruk in het Critérium du Dauphiné - foto: Cor Vos

Milan Eržen, de algemene manager van Bahrain Victorious, heeft in gesprek met Cyclingnews de anonieme dopingbeschuldigingen die in Franse media circuleren tegengesproken. “Ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken”, aldus de Sloveen.

De laatste maanden is Bahrain Victorious uitstekend op dreef. Zo werd Damiano Caruso op zijn 33ste verrassend tweede in de Giro d’Italia en onlangs won de Oekraïense klimmer Mark Padun met overmacht twee opeenvolgende bergetappes in het Critérium du Dauphiné. Het doet blijkbaar wat wenkbrauwen fronsen in het wielerpeloton.

“We voelen ons allemaal idioten”
De Franse krant Le Parisien sprak na de Dauphiné met twee mensen uit het wielrennen, waaronder een ploegbaas, die anoniem hun verhaal wilden doen. “Het is een absolute schande. Hoe ga ik nu nog sponsoren benaderen en ze vertellen dat er geen doping meer is in het peloton? Bahrain Victorious wordt alleen maar erger”, windt de anonieme teambaas er geen doekjes om.

“We voelen ons allemaal idioten”, vult een tweede anonieme bron aan. “Het doet ons terugdenken aan de jaren 2000. Dat Padun huishoudt op La Plagne, is nog tot daar aan toe. Maar hij heeft niet eens het fatsoen om zich de volgende dag te verstoppen. Het zorgt voor een vieze smaak in de mond. Maar ja, zolang je geen bewijs hebt, blijf je maar stil.”

Caruso werd dit jaar verrassend tweede in de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Erzen: “110% zeker dat we volgens de regels werken”
Erzen, de grote man achter Bahrain Victorious, voelt zich geroepen om zijn renners en stafleden te verdedigen. “Het kan me niet schelen wat een andere ploegbaas te zeggen heeft. Hij mag zeggen wat hij wil. We doen gewoon ons werk en we hebben geïnvesteerd in de ploeg, ons rennersbestand, coaches, training en voeding. Vroeg of laat volgen er dan resultaten.”

“Ik weet niet wat voor beschuldigingen er precies worden geuit. We zetten het werk van Rod Ellingworth (vorig jaar nog manager van Bahrain Victorious, red.) door en ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken. Ik hoef niemand iets uit te leggen. We hebben dezelfde dopingcontroles als andere ploegen, misschien wel meer, dat weet ik niet. We zijn altijd open”, aldus Erzen, die zelf werd genoemd in Operation Aderlass.

Dit artikel delen:

184 Reacties

Glorious 8 juni 2021 om 11:14

Ik zei het al, dit kan niet goedgaan. Padun en ook Pogacar zijn zeer verdacht. Hoe die padun ook gewoon 2 keer extreem klimt, waanzinnig. Caruso was al ooit gepakt, Tratnik kan ineens extreem klimmen…Ook mensen die nog in het wielrennen zitten zoals managers en ploegleiders die een slecht verleden hebben is waanzin. Ploegen als UAE, Astana en Bahrein zijn niet te vertrouwen en zoeken altijd naar valsspelen.
Als het geen bloed is, is het wel een onontdekt mechanische doping.

reusjen 8 juni 2021 om 11:31

Waarom dan precies die ploegen? Ik ben ook geen fan van dubieuze figuren uit het verleden die nog steeds bij ploegen werken, maar dan kun je dat rijtje nog wel iets langer maken. Ineos, Deceuninck-Quickstep, Movistar etc.

horsm 8 juni 2021 om 11:32

Helemaal eens qua besmette personen. Maar een groter probleem is hier dat het allemaal van recente datum is – zie Aderlass.

Peetvader 8 juni 2021 om 11:47

Jumbo…

Volgens velen hier zijn alle goede resultaten verdacht, dus dan passen zij zeker in dit rijtje.

ChefSpijker 8 juni 2021 om 11:50

Tratnik en extreem klimmen? Welke bergrit in de Giro bleef hij bij de beste 40 over in het peloton dan? Of ga je dan af op de Zoncolan waar Mollema en Bennett aan het prutsen waren en ook een Covi niet konden volgen?

Aart van Woud 8 juni 2021 om 12:15

Maar dit jaar toch niet Peetvader. De resultaten zijn bar en boos.

Panache 8 juni 2021 om 14:40

"Caruso was al ooit gepakt"
Misschien gewoon je research doen ipv Jeroen van Belleghem na te papegaaien. Toen Caruso (Damiano, niet die andere) een 19 jarige amateurrenner was heeft hij naar verluid iemand de naam van een vuile arts gegeven. In die zaak is jaren later geschikt.

De Siepel 8 juni 2021 om 11:16

Een absurde prestatie van Padun. Niet uit te leggen. Zelfs wereldtoppers fietsen niet in twee dagen tijd, iedereen uit de wielen. Op de Joux-de Plane zet hij een all -time record neer.
Er is (nog) geen (doping)bewijs, maar je moet wel erg naïef zijn om dit niet als een Landisje te kunnen zien.

Gitan 8 juni 2021 om 11:17

Padun deed me wat denken aan Barguil in de Tour van '17 of Hirschi vorig jaar. In het geval van Barguil werd dat niveau nooit meer bereikt, van Hirschi valt dat nog af te wachten. Bij Padun heb je wel nog de 'verzachtigende omstandigheden' van de Dauphiné, waar de toppers nog niet in topvorm zijn/niet meedoen.

Geen idee of dit 'vorm van z'n leven', grote doorbraak of iets schimmigers is. Zolang je geen enkel bewijs hebt, zijn beschuldigingen eigenlijk niet aan de orde.

Aart van Woud 8 juni 2021 om 12:11

Vraagtekens zetten bij een prestatie is niet per se hetzelfde als beschuldigen. Of vind jij dat wel?

Gitan 8 juni 2021 om 12:17

“Het is een absolute schande. Hoe ga ik nu nog sponsoren benaderen en ze vertellen dat er geen doping meer is in het peloton? Bahrain Victorious wordt alleen maar erger.”

Dat is toch al forse taal vind ik. ‘Vraagtekens zetten’ doet me eerder denken aan wat Clement deed bij Roglic.

Aart van Woud 8 juni 2021 om 14:16

Excuus, ik dacht dat je het had over sommige forumleden hier.

hjjanssen1973 8 juni 2021 om 11:18

Wat ik toch ook lastig vond om te lezen, is dat die ploegleider van Bahrain een Sloveen is. Op een gegeven moment is iets statistisch niet meer te verantwoorden als “toeval”.

Thoin 8 juni 2021 om 11:25

Padun staat jaren geboekt als talent.
Pogacar wint bijna de Vuelta in 19, wint de tour in 20 en rijdt vervolgens bijna altijd voor winst. Dus wat is het verschil?

Colbrelli is altijd al een hele sterke coureur geweest. Er was qua spurtkracht ook weinig tegenstand in de Dauphiné.

Caruso rijdt elk jaar top 10 in een grote ronde. Dit jaar door wat meeval rijdt hij podium.
Almeida verliest minuten in week 1 en moet in week 2 knechten voor REV. Vlasov valt, Yates had zijn gekende mindere dagen, Sivakov valt uit, Carthy krijgt een oplawaai in de laatste week. Hindley valt uit, Bardet zakte er weer eens door…

nickdt 8 juni 2021 om 11:28

Bennett die door de koude wegvalt.

horsm 8 juni 2021 om 11:31

Het verschil is dat Padun bij een team rijdt waar sinds vorig jaar allerlei (bewezen) dopingzaken kleven (zie Aderlass).

flipper 8 juni 2021 om 11:45

@thoin

Als je het zo stelt, valt er inderdaad gewoon helemaal niets op af te dingen.

De Siepel 8 juni 2021 om 11:46

Prestatie Padun is te vergelijken met Sella..Ook winnaar van twee bergritten achter elkaar..Bleek later vol te zitten met dope.
Deze prestatie is zo ongeloofwaardig en dan met name zijn tweede dagzege, dat het bijna lachwekkend is. Heel slecht voor de wielersport. Wat mij betreft keihard aanpakken.

NDI22 8 juni 2021 om 13:50

Pogacar reed in 2017 al top 10 in .1 en .2 wedstrijden, won L’avenir een jaar later, nog een jaar later als prof winnaar in de Algarve, 6e in Baskenland, winnaar in Californie voordat hij uithaalde in de Vuelta, oftewel consistent goede prestaties in een curve. Padun rijd al 4 jaar bij de profs en heeft een paar keer meegedaan om de etappe zege in een grote ronde, heeft een keer een .1 wedstrijd gewonnen maar dan stopt het wel. Om dan ineens alle Tour kandidaten op een hoop te fietsen in 2 bergetappes op rij is wel een enorm grote stap. Met dat soort klimcapaciteiten had hij al veel vaker ergens in de top 10-20 kunnen eindigen. Ik steek mijn handen ook niet in het vuur voor Pogacar maar zijn prestatie curve is in ieder geval nog redelijk geleidelijk.

KimJungPoels 8 juni 2021 om 17:34

Soms kan het ook ineens gewoon goed vallen. Padun kwam ook binnen als een groot talent, reed als neoprof ondanks fysieke problemen een heel behoorlijk jaar en startte in 2018 als topfavoriet aan het WK U23 in Innsbruck.

In 2019 had hij weer fysieke problemen, maar ondanks dat wist hij toch zijn eerste ronde te winnen. Niet in een mega veld, maar toch een indicatie dat hij wat kan. Daarna heeft hij veel geworsteld met zijn fysiek, maar zoals zijn manager aan geeft ook met zijn eigen vertrouwen.

Wat dat betreft kan het dan door gewichtsverlies, het verhelpen van fysieke problemen en wat meer zelfvertrouwen opeens heel erg goed vallen. Zelf vind ik bijvoorbeeld Vingegaard redelijk vergelijkbaar met Padun, ook een heel groot talent wat jaren fysieke problemen heeft gehad, waarbij het vrij plotseling ineens goed valt. Zo’n prestatie op de Angliru zal die gozer veel meer vertrouwen hebben gegeven, en dit jaar lukt het dan ineens allemaal.

Remco 8 juni 2021 om 11:27

Als het een Franse renner is dan hoor je niks. Altijd hetzelfde.

horsm 8 juni 2021 om 11:30

Nee hoor. Weet je Festina nog?

ChefSpijker 8 juni 2021 om 12:35

Was dat niet dat ploegje met Virenque? Die bij elke Tour met open armen wordt ontvangen en zelfs een commerciële functie heeft/had? Terwijl een Armstrong wordt geweigerd om überhaupt langs te komen.

horsm 8 juni 2021 om 12:41

@Chef, hmm… ok, dat is ook wel weer zo.

horsm 8 juni 2021 om 11:29

Ik vind zelf het zaakje ook niet zo prettig. Bahrain (het land) heeft nogal een reputatie op dopinggebied in de atletiek (Google maar eens). Dit is een team dat ontstaan is in samenwerking tussen de kroonprins en Erzen, waarvan bewezen is dat hij contact heeft met dopingarts Schmid. Tel daarbij op de dopinggevallen van Bahrain van vorig jaar (Bozic, Koren), en de onwaarschijnlijke prestatiecurve’s van Caruso (ex-doping gebruiker) en Padun erbij op, dan krijg je toch een situatie waar je best je wenkbrauwen over kan fronzen.

Ik gun iedereen het recht om het hoofd in het zand te steken, maar als een kwaliteitskrant als Le Parisien dan bronnen in het wielrennen heeft gevonden die er schande van spreken, dan is dat toch wel een reden om je zorgen te maken.

hjjanssen1973 8 juni 2021 om 11:35

+1

Fast Freddy 8 juni 2021 om 16:24

Als je je ploeg Victorious noemt, maar niet VIctorious bent, is de stap naar verboden middelen misschien niet zo groot om alsnog Victorious te worden….

Romāns Vainšteins 8 juni 2021 om 11:43

Ik raad in algehele zin aan om er eens een streep onder te zetten en gewoon de eerste die de streep passeert zonder reserveringen als winnaar te respecteren. Ik had in het jonge verleden ook wel behoorlijke moeite met de grote ombouw-show van Ineos die een tijdlang voorop liepen met hun geintjes die de ene na andere ezel in werkpaard veranderden. Met nu helmpje-kruipt-achtewaarts-me-knar af Hart als laatste trofee in de etalage. Maar ondertussen vreten ook alle andere topteams ketonen, hebben ze de metertjes afgesteld en zitten ze tot vermoeiens toe op bergtoppen hun bloed te verstropen, het speelveld is weer min of meer gelijk waarbij Bahrein de laatst aansluitende in de rij is.

horsm 8 juni 2021 om 12:09

Maar het ging bij Aderlass toch niet ‘gewoon’ om Ketonen, maar om zaken als een bloedcentrifuge. Is toch wel van een andere categorie?

Imbatido 8 juni 2021 om 11:44

Dat Padun plots weer zo aan het oppervlak komt is misschien wat onverwachts, maar dat hij een potentiële topper is heeft hij in het verleden al wel laten zien.

In 2018 reed hij in de Hammer Series in Limburg het hele peloton op een hoop, waar hij oa Sivakov en Mas sloopte.
https://www.youtube.com/watch?v=TD3HgXsQ48Y

Dikke vrouw 8 juni 2021 om 12:32

Oh ja die topkoers.
Sam Bennett reed daar ook es een halve klimkoers op de kop…

Silent Hill 8 juni 2021 om 11:47
Quote:
“Ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken”

Ik vind dit klinken als: we doen iets wat etisch niet mag, maar strikt genomen volgens het UCI-reglement mag/kan het.

Marginal gains, een ander soort ketonen, iets nieuws wat nog niet op de lijst staat … zoiets.

KimJungPoels 8 juni 2021 om 11:52

Of eenzelfde soort ketonen? Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat er iets rond gaat in het peloton. Alle recordtijden worden weer gesloopt in recente jaren en er zijn heel wat renners die nauwelijks lijken te betalen voor flinke inspanningen.

Maar de kans is er zeker dat datgene wat rond gaat gewoon legaal is. En dat Bahrain daar wellicht pas sinds kort (op een goede manier) gebruik van maakt.

Nonkel Jef 8 juni 2021 om 12:00

Dat is precies wat er gaande is. Nieuwe producten die nog niet gekend zijn bij de dopingjagers, waar zowat alle toppers gebruik van maken. Op dat vlak zal het wielrennen nooit veranderen.

Silent Hill 8 juni 2021 om 12:07

KJP, ja klopt. Ik vermoed dat het zoiets zal zijn.

hjjanssen1973 8 juni 2021 om 12:10

Eens. Ze zullen nooit zeggen “we gebruiken geen doping”, maar wel “wij volgen de regels” of “wij hebben een zuiver geweten”. Dan weet je het dus eigenlijk al. Er is weer iets nieuws gevonden, wat volgend jaar op de dopinglijst zal staan.

Turtlehead 8 juni 2021 om 12:27

Ja, die 10% boven de 100 zijn natuurlijk het meest intrigerend. Hoe bereik je die…?

klootje kriekeljon 8 juni 2021 om 12:04

Waarom denk ik meteen dat de anonieme ploegleider Marc Madiot is?

Er zijn een stuk of 5 supersterren van het wielrennen die dingen laten zien waarbij elke ervaren wielervolger zijn hart vast houdt. Het lijkt wel the Avengers. En na een paar ‘geloofwaardige’ jaren worden recent weer regelmatig records verbroken. Do the farmers-math.

Verder blijkt op ade momenten dat je het over doping en schimmige figuren in de sport wilt hebben hoe belachelijk het is gesteld in de wielersport. Maar wat wil je met al die sporters die eigen geweten sussen met ‘we streden met gelijke wapens want ze deden het allemaal’.
Zum kotzen, zelfs als je dol op wielrennen bent.

Jean Dumas 8 juni 2021 om 12:08

Caruso is in principe een type Scarponi, mits kopman in staat tot podium grote ronde.

thorsen 8 juni 2021 om 12:08

Oost-Europees -> dus fout
Zuid-Europees -> dus fout
Arabische oliedollar ploeg -> dus fout
etc etc.

Het is zo makkelijk om zo te denken, alleen is het vaker niet dan wel waar. Wel lekker makkelijk want alles wat opmerkelijk is en je niet zint is meteen afgedaan als fout, en alles wat opmerkeijk is en je wel aanstaat is fantastisch. Lekker zwart/wit, lekker niet verder denken. N=1 -> conclusie!

Padun is 24, en dit is zijn 4e jaar als prof. Hij is echt niet de enige die opeens de klik heeft gevonden na een paar jaar rond te rijden en op een leeftijd is gekomen dat het begint te lopen.

Vergeet ook niet dat je geen flauw idee hebt van de vormpeilen. Misschien is Padun in 100% topvorm, en rijdt hij tegen allemaal toppers die in voorbereiding zijn op de Tour, en dus nog niet op 100% zouden moeten zitten.

Caruso is wat mij betreft 1 uitschieter qua resultaat na jaren lang een zeer degelijk niveau te hebben gehaald. Dat kan gewoon he… (verder verwijs ik u naar het spreekwoord “een zwaluw maakt nog geen zomer”).

horsm 8 juni 2021 om 12:21

Dit is een lieve reactie, Thorsen – maar helaas zijn er in het verleden landen geweest (bijvoorbeeld Rusland en Bahrain) die echt op grote schaal, systematisch bv hun OS-atleten hebben gedopeerd, en dat daarna systematisch & op grote schaal hebben proberen te verdoezelen. Het gaat hier niet om ‘rotte appels’ in een verder frisse fruitschaal, maar om nationale sportculturen die verziekt zijn.

NDI22 8 juni 2021 om 13:54

Wat heeft Padun dan laten zien dat dit soort uitschieters mogelijk maakt? Met deze vorm had hij de Dauphine kunnen winnen, reed zaterdag Kuss, Porte, enz. gewoon finaal uit het wiel. Om de volgende dag even het record op de Joux Plane te zetten, uit de vroege vlucht, vrijwel solo.

horsm 8 juni 2021 om 12:24

Een prins van een kleine olie-autocratie zoekt naar prestige op sportief gebied. Zijn land raakt verwikkeld in een doping schandaal nadat het gelukt is om buitengewoon goed te presteren in de atletiek. Vervolgens sponsort hij een prestigieus wielerproject. Hij roept hierbij de hulp in van iemand met een dubieuze reputatie. Vervolgens: schandaal (aderlass), renners worden eruit gezet. Het jaar daarna: onwaarschijnlijke prestaties, stemmen in het peloton spreken er schande van.

Driekwart van Wielerflits: “Niks aan de hand. Voor je kijken. Doorlopen.”

KimJungPoels 8 juni 2021 om 12:58

Wat wil je nou precies joh? Zo’n zelfde riedeltje is over vrijwel iedere ploeg in het peloton af te steken. Bahrain is ook niet de enige ploeg die zo waanzinnig presteert ineens in recente jaren. Dus waarom zo selectief verontwaardigd.

horsm 8 juni 2021 om 13:21

@kimjongpoels – Nee, toch? Die Aderlass zaak betrof toch vooral Bahrain & Erzen??

ChefSpijker 8 juni 2021 om 14:28

Volgens mij zijn toen meer Oostenrijkers geschorst dan Slovenen.

Pietspeed 8 juni 2021 om 12:33

In het Epo tijdperk wisten de betrokken renners, teamleiders, ploegartsen, et, dat wat ze deden verboden was. Nu wordt er waarschijnlijk ook 'gedoopt', maar zogezegd vooralsnog binnen de regels. Dat wil zeggen op dokters voorschrift of op basis van allerlei voedingssupplementen, waarvan het de vraag is of het daadwerkelijk om supplementen van voeding gaat, zoals ketonen. De regels, reglementen, protocollen lopen vaak achter de feiten aan. Anderzijds zullen er ook altijd uitzonderlijke talenten en of prestaties zijn. Waarschijnlijk is er binnen elke sporttak nog ruimte voor evolutie, waardoor gemiddeld het niveau nog kan stijgen. Hassan loopt ook van het weekend een WR.
Wat Padun, Roglic en Pogacar laten zien kun je misschien vraagtekens bij zetten, omdat die gasten bijvoorbeeld niet uit uitgesproken wielerlanden komen, waar de concurrentie groot is. Van der Poel en Van Aert daarentegen zijn al vanaf junior top. Die gasten zijn maniakaal met hun sport bezig en liggen continue onder vergrootglas. Daarentegen rijden nog weinig renners prijzen als ze bij een topteam zoals DQS weg zijn merkwaardig genoeg. Wie t weet mag het zeggen wat mij betreft.

klootje kriekeljon 8 juni 2021 om 12:40

Die Hassan die per se met Salazar en daarna met zijn assistent wilde? Je weet wel, zoals het met Ferrari ging.. want gewoon de beste trainingsprogramma's. Echt niet om iets anders hoor.

Gitan 8 juni 2021 om 12:47

Ik denk dat mensen zich toch ook wel eens verkijken op ‘onze jongens’. ‘Nee Matje en Wout niet, die zouden dat niet doen…’ Terwijl in het recente wielerverleden is gebleken dat zowel in Nederland als België massaal doping werd gebruikt.

Dat ze ‘al als junior top waren’, is ook weer een verklaring die je er zelf voor gaat zoeken, maar geenszins een bewijs dat zij het wel clean doen. Pogacar was ook altijd al een groot talent. In Slovenië denken ze misschien Nouwww die veldrijdertjes… Ineens rijden ze ook op de weg alles kapot, hoe kan dat?

Ik beschuldig niemand en pleit niemand vrij, maar er is bij veel mensen zeker wel sprake van een licht xenofobe interpretatie. Niet alleen bij wie zich zou doperen, maar ook bij wie het zeker niet zou doen.

Pietspeed 8 juni 2021 om 12:50

Heb je zeker een punt. Maar wat Salazar ‘aanbiedt’ aan ‘producten’ en trainingen, of wat dan ook, dat kunnen andere trainers / personen waarschijnlijk ook. Of Hassan ‘schoon’ heeft gelopen lijkt me een terechte vraag. Maar dat zij talent heeft staat denk ik wel vast. Overigens toverde Jos Hermens ook de ene na de andere topper uit z’n hoge hoed. Daarvan zeiden geloof ik Duitse wetenschappers dat dat ook niet helemaal kosher was…

Murcia 8 juni 2021 om 14:23

Hassan vind ik wel een mooi voorbeeld van hoe beeldvorming werkt, ze wint en traint bij Salazar en diens groep en dus moet ze wel gebruiken. Die benadering zie je zelfs in de nederlandse media. De komeetachtige opkomst van de blonde Femke Bol en de merkwaardige curve van Dafne komen door de boterhammen met pindakaas kennelijk. Ook hier zie je de subjectieve benadering, een ander lid van de groep Salazar is de Duitse Klosterhalven en die wordt in haar vaderland vrij kritiekloos gevolgd.

Het is nog te vaak hetzelfde liedje, altijd zijn het de anderen die gebruiken.

ChefSpijker 8 juni 2021 om 14:30

Schippers heeft toch ook wel flink onder vuur gelegen vanwege haar vele acne. Wat volgens ‘kenners’ weer zou duiden op dopinggebruik. Bleek alleen te gaan om een kwaaltje dat in haar familie rondgaat.

Murcia 8 juni 2021 om 14:38

@ChefSpijker
Klopt, maar dat was vooral in de buitenlandse pers. In Nederland werd hier schande van gesproken terwijl je op zijn minst de wenkbrauwen moet fronsen als op de sprint een blonde Europese dame zo ongeveer de hele wereldtop aan gort loopt. Zoals eerder ook met Katrin Krabbe gebeurde. Dat een van origine Ethiopische loopster als Hassan kan domineren op de lange afstand is veel minder raar en toch is er juist in Nederland een veel meer kritische houding jegens haar. Toen zij twee jaar geleden twee keer goud won op het WK viel mij het verschil in toon van de artikelen op met die van Schippers in 2015.

klootje kriekeljon 9 juni 2021 om 06:58

Wat een onzin Murcia. Bij Hassan kun je gewoon duidelijk een kanttekening plaatsen en bij die andere 2 nog niet. Wat ik zelf vind van die 2 anderen, ja dat is onderbuik.

nickdt 8 juni 2021 om 12:35

Speelt hier toch wel wat denk ik, zeker als we naar het verleden kijken. Als je echt niets te verbergen hebt, kan je beter je mond dichthouden, want in het verleden is gebleken dat 90% die zei dat ze niet aan doping deden of er iets van afwisten, gepakt op het gebruik ervan of er bij betrokken. Waarom moet je jezelf ineens zo fel verdedigen als er niet aan de hand is.

Maar hier, alleen de resultaten van Padun zijn echt verdacht of je kan er vraagtekens bij zetten.
Caruso is al een keer gepakt geweest, maar is voor de rest wel een stabiele top 10 renner gebleken. Om dan een keer die uitschieter te hebben, kan ook. Je ziet het aan Hindley in een zwakkere bezette ronde van vorig jaar rijdt ie ineens podium, terwijl ie nu wordt weggereden. Zelfde geldt min of meer voor Carthy, die niets een top 5 rijdt, terwijl hij in zijn vorige grote ronde op het podium staat, maar ook daar was het een iets zwakker bezette ronde dan deze Giro (Ik denk dat Carthy niet eens top 10 gereden had als Martin, Bennett, Formolo, Soler en Landa niet waren weggevallen door omstandigheden en dan heb ik Sivakov niet eens genoemd, die Ineos drie man in de top 10 had kunnen geven). Zeker vier van deze schat ik hoger in dan Carthy (Bennett, Martin, Soler en Landa). Nou, als Landa niet was weggevallen, dan had Caruso waarschijnlijk wel top 10 gereden, maar geen top 5. Als je alleen al kijkt naar de Vuelta van vorig jaar wat betreft de prestaties van Carthy: Enige echte toppers aan de start waren Carapaz en Roglic. Dat zie je ook aan de top 10 plaats van de la Cruz (Heeft in tegenstelling tot Caruso ook maar 2 keer top 10 gereden), maar ik denk ook niet dat deze top 10 had gereden, moesten Bennett en Soler niet knechten.
Dat Colbrelli ineens zo goed rijdt en wint, komt mede door een zwakkere bezette Dauphine qua sprinters, maar ook bij hem heeft het erin gezeten.
Poels zie je hetzelfde in Zwitserland. Het heeft er altijd ingezeten, maar is er blijkbaar nooit echt uitgekomen.

Je zit ook aan andere renners dat naarmate ze ouder worden, ze ook steeds taaier worden (Kijk naar Fuglsang of Mollema als voorbeelden, die zijn pas echt iets gaan presteren en gaan winnen op een wat latere leeftijd, want die podium van Mollema in de Vuelta heeft ie daarna niet meer nagedaan).

Romāns Vainšteins 8 juni 2021 om 12:52

Damiano is, in tegenstelling tot Giampoalo, nooit gepakt geweest. Kijk maar na.

In 2012 ging er ergens iets of iemand huilen dat hij in 2007 'iets' gedaan zou hebben waarop het CONI 1 jaar resultaten schrapte. Echter weet niemand waarom, helemaal niemand. Nessuno.

horsm 8 juni 2021 om 12:58

Jawel toch, Romans? Hij is toen een jaar (met terugwerkende kracht) geschorst geweest. De straf was laag omdat hij had meegewerkt.

Edit: ah ja, nu zie ik het. Raar verhaal. Voordeel van de twijfel dus.

de nieuweMerckx 8 juni 2021 om 13:10

Caruso is NOOIT gepakt geweest. Hebben jullie het over Giampaolo Caruso misschien?

de nieuweMerckx 8 juni 2021 om 13:11

Die resultaten staan nog netjes op Procyclingstats. Zijn die wel geschrapt?

nickdt 8 juni 2021 om 13:22

Merk nu ook dat ik Buchmann niet heb genoemd.

Nou ja, realistisch gezien zou Caruso gewoon top 8/9 hebben kunnen rijden, zelfs als de mannen die ik genoemd heb niet waren weggevallen door het 1 of het ander, dus dit podium is niet eens zo raar of verdacht voor Caruso.

Buchmann, Soler en Landa vallen letterlijk weg. Almeida verliest 4 minuten in de 1ste week en 2 in de 2de (Omdat ie op Evenenpoel moest wachten) en Yates was een paar procentjes minder dan we allemaal verwacht hadden.

Bennett valt weg omdat ie bevangen werd door de koude, terwijl Martin niet oplette in die strade rit.

Dit zijn 7 renners die realistisch gezien voor Caruso hadden moeten eindigen. Vlasov heeft nooit iets laten zien dat hem voor Caruso zal plaatsen en Carthy en Hindley moesten bevestigen (Waar ze beiden niet in geslaagd zijn vindt ik, want om te bevestigen had Carthy top 5 moeten rijden in mijn ogen en Hindley top 10 – Giro van vorig jaar was minder zwaar bezet dan de Vuelta).

Dan hebben we met Sivakov (Hoewel je dan het argument kan plaatsen dat of Sivakov or Martinez niet in de top 10 zou zijn geindigd) nog een andere potentiele top 10 renner die letterlijk wegvalt en Bilbao die niet in vorm is.

Alles bij elkaar genomen hadden realistisch gezien alleen Yates en Almeida (Als die niet op Evenepoel had moeten wachten en iets minder verloren had in de 1ste bergrit), naast Bernal voor Caruso moeten eindigen, want Caruso is beter of op hetzelfde niveau van elke andere renner die momenteel in de top 10 van deze Giro is Geindigd.

horsm 8 juni 2021 om 13:24

Hij is niet gepakt (als in positief getest) maar wel veroordeeld en voor een jaar geschorst (met terugwerkende kracht). Toch? Dat is inderdaad wel wat anders.

Murcia 8 juni 2021 om 13:35

@Vainsteins
Dat niemand weet waarom is onzin, hij had in zijn amateur/belofte periode van een ploegmaat het verzoek gekregen om contact te leggen met een "foute" verzorger en om hem aan dopingproducten te helpen. Hij stemde daarmee in en werd later door Justitie hiermee geconfronteerd en werd spijtoptant en kreeg daardoor strafvermindering.
Zie dit artikel: https://www.demorgen.be/nieuws/dopingschorsing-voor-danilo-andrenacci-en-damiano-caruso~be7df059/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Romāns Vainšteins 8 juni 2021 om 13:53

Dus de doping was voor zijn ploeggenoot? Die hem ‘the Wire’-stijl als loopjongen inzette om aan shit te komen. Klinkt nou niet als iets dat we aan zijn podiumplek 14 jaar later kunnen verbinden.

xistnc 8 juni 2021 om 13:00

Tratnik was onlangs een fronsmomentje, maar hij wint niet dus dat ben je de ochtend erna vergeten. De link Tratnik-Caruso had ik verder tijdens de Giro niet gelegd, maar die is er natuurlijk wel. Door de prestaties van Padun wordt het onderhand een flinke optelsom.

Het verschil tussen eerst geen en nu wel ketonen zou een uitleg kunnen zijn. Wees daar als ploeg dan open in. De Tour zal uitwijzen hoe heet deze soep gegeten gaat worden. Als de Fransen zich nu al manifesteren, zal dat tijdens de Tour zeker niet minder worden, als de omstandigheden daarnaar zijn.

F4L 8 juni 2021 om 13:34

Ik vind met name de prestaties van Padun opvallend. Hij reed idioot hard omhoog (2x) en zou daarmee in de Tour de France gewoon mee kunnen doen met de toppers (>6 W/kg). Ben benieuwd hoe het gaat in de Tour de France.

de nieuweMerckx 8 juni 2021 om 13:06

Padun evenaarde het klimrecord van Indurain op La Plagne. Indurain, meer god dan mens en een medisch mirakel, was die dag sensationeel en reed op tien kilometer een heel leger EPO-kanonnen op minstens twee minuten. In de openingstijdrit van de Giro reed 75 procent van de renners sneller dan Indurain ooit (Indurain was een tijdritwonder). Dus: wordt er vandaag nog evenveel gebruikt als in de EPO-hoogdagen? Uiteraard. Maar who cares? Het wordt pas irritant als blijkt dat niet iedereen hetzelfde mag gebruiken (zoals Armstrong die door de baas van de UCI beschermd werd). Dus laat die mannen van Bahrain toch lekker doen
edit wf: laat insinuaties achterwege svp

xistnc 8 juni 2021 om 13:20

Precies. En laat ze daar dan net zo open over zijn.

Ward 8 juni 2021 om 13:09

Maar als ploegen als bijvoorbeeld Team DSM en AG2R dan onder verwachting presteren, heet het falend beleid. Terwijl we net van die ploegen weten dat ze zich ver houden van ketonen en wat dan ook. Op het einde van de dag is er alleen applaus voor de helden en winnaars. Dat zal nooit anders zijn…

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 13:58

Of zoals het Belgische Lotto-team in de Tour van ’95. Er is een prachtige reportage over gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=NEABrWd0hLU

kleomantre 8 juni 2021 om 14:31

Dit zal ook wel de reden zijn dat Hirschi voor UAE is gaan rijden, waar oftewel de moraal lager ligt of hij connecties heeft die op eenzelfde manier (waarschijnlijk schimmiger) de sport beoefenen.

Het valt te prijzen dat Sunweb/DSM deze koers vaart als dat daadwerkelijk de reden is van die transfer.

Shinzawai 8 juni 2021 om 15:01

Die ketonen lijken voor Hirschi nog geen zoden aan de dijk te zetten.

ultieme 8 juni 2021 om 13:43

Thorsen maakt een goed punt.
Meeste renners, zeker GC rijders, in Dauphine zijn nog niet 100% maar komen net van stage en in voorbereiding op TDF. Padun zat nog niet in de Tour selectie. Zijn slechte prestaties afgelopen jaar hebben zijn marktwaarde geen goed gedaan. Hij heeft natuurlijk zich volledig voorbereid om top te zijn tijdens de Dauphine en zodoende 1. Alsnog in Tour ploeg opgenomen te worden 2. Zichzelf te verzekeren van nieuw contract

Zo gek niet dat die zich daarom niet verstopt de tweede dag…. hij had zich al 5 dagen verstopt want stond 35 min achter op leider in GC.

Het was echt een zwak deelnemersveld waar en Padun als een van de weinige tot de limiet is gegaan

assen 8 juni 2021 om 13:43

Jongens, pas statistiek/kansrekening toe. Doe ik ook.
Als veel renners binnen 1 ploeg harder rijden dan ze normaal doen, dan is dat opvallend (want kans klein, op basis van toeval), en is de vraag naar een reden logisch. En 1 van de mogelijke redenen is doping.

Een paar jaar terug vond ik zodoende Astana erg opvallend, in het voorseizoen. Veel meer dan Bahrain nu, overigens. Misschien omdat Mohoric en Landa op hun muil gingen en we dus niet weten hoe goed ze echt zijn. Kortom, zijn er echt veel renners van Bahrain die harder rijden dan ze normaal doen?

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 13:51

Dylan Teuns rijdt alvast niet rapper. Wout Poels kent nog altijd hoogtes en laagtes en de pieken zoals zijn zege in Luik of de fenomenale beklimmingen in dienst van Froome heeft hij toch ook al even niet meer laten zien.

Murcia 8 juni 2021 om 13:54

Ik zie echt niet buiten Padun afgelopen weekeinde Bahrain renners uitzonderlijk presteren. Colbrelli doet wat hij al jaren doet, als één van de best klimmende sprinters en Caruso was al een Top 10 AK renner die nu door het wegvallen van zijn kopman volledig voor eigen kans mocht gaan en een uitschieter had vergelijkbaar met Hindley vorig jaar. Dat Tratnik redelijk klimt op sommige dagen vanuit de vlucht is ook niet iets van dit jaar. Poels rijdt dit jaar net zo wisselvallig als anders. Teuns is redelijk maar ook niet meer dan dat.

Romāns Vainšteins 8 juni 2021 om 13:54

Volgens mij hebben ze inderdaad gewoon de ketoonhuishouding op orde gebracht. Goede renners hebben ze altijd al gehad, het is eerder opvallend dat ze er relatief weinig van bakten tot nu toe.

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 13:57

Inderdaad. Ze hebben sowieso een relatief hoog budget en hebben goede renners en talenten binnengehaald. Het valt me ook op dat er sommigen eigenlijk niet volledig doorbreken. Cavendish kende er ook geen re-boost van zijn carrière, die heeft hij pas onder Lefevere gekend. Mohoric zou ik ook graag naar een andere ploeg zien vertrekken omdat ik denk dat er uit hem ook nog veel meer te halen valt.

S. Morgenstern 8 juni 2021 om 14:30

Tamelijk opvallend dan dat daarvoor het vertrek van de trainer nodig was, die ze mede voor zijn ketonen kennis hadden binnengehaald.

Dat er aardig wat renners niet mee zijn met deze sprong vooruit, lijkt me ook juist een aanleiding om de wenkbrauwen te fronsen. Wanneer je je zaakjes als ploeg goed op orde hebt gekregen, dan kun je dat eenvoudig ploegbreed uitrollen (zeker met dat budget). Wanneer je over lijn wil gaan, dan moet je echter heel goed oppassen wie je er bij betrekt.

kleomantre 8 juni 2021 om 14:44

@Assen: Die Astana-revival was me toen ook opgevallen.

Wat er toen wel speelde is dat de financiering van de ploeg niet goed liep en ook salarissen uitgesteld werden betaald o.i.d. Dat kan een motivatie zijn om of vroeg in het seizoen al echt te pieken om op te vallen. Het kan ook een motivatie zijn om andere methoden toe te passen. Wat ik nog wel is dat na een zeer goede start het gaandeweg het seizoen ietwat wegebde op Fuglsang na die en langere periode top was.

Zie je er niks in dan is het een pure motivatie geweest om zich te bewijzen waarna na een vroege piek sommigen iets terugvielen. Door het proces kwam er meer teamgeest in en na de aangekondigde stabiliteit is de koers omhoog vastgehouden.

Zie je er wel wat in, dan kun je ook denken dat ze bij enkele mindere, bepaalde koersen misschien meer vertrouwen hadden of de gok namen om iets meer 'geprepareerd' aan de start te verschijnen. Dat ze dit niet of minder aandurfden bij koersen verderop in het jaar en die periode gebruikt hebben om hun waarden te monitoren en uit te dokteren tot hoever ze kunnen gaan. Waarna ze nu weer gewoon als een van de sterkere ploegen aan de start staan en lui als LLS niet kapot te krijgen zijn.

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 13:55

Opvallend hoeveel mensen hier Padun beschuldigen simpelweg omdat hij uit Oekraïne komt en dan ook Rusland of Kazachstan zo gemakkelijk bij halen. Wanneer een Brit of Amerikaan (of Belg/NL) goed rijdt vinden jullie het wellicht normaal? Past wat in het wereldbeeld wat de media schept waarbij Amerika = goed en Rusland = slecht. Jullie vergeten wellicht Armstrong en de Amerikaanse inmenging in samenwerking met Nike bij wat zowat het grootste georganiseerde dopingschandaal was in de (wieler)sport. Of Justin Gatlin die jarenlang geschorst is geweest en bij terugkomst weer fijn wereldkampioen wordt. Of Carl Lewis. Of Mo Farah & Salazar?

Murcia 8 juni 2021 om 14:08

Voor mij geldt dit in elk geval niet, want ook de dopingschandalen in de VS en GB of Nederland heb ik altijd onder de aandacht gebracht. En over Padun heb ik ook al gezegd dat het niets meer zijn dan insinuaties van de krant.
Maar het grote verschil tussen boven genoemde dopingzaken en die van Rusland is het opzetten, onderhouden van een dopingsysteem en het letterlijk elimineren van klokkenluiders door de staat zelf. Dat is ongekend en brengt ons terug naar de DDR jaren. Whataboutism is mij dan te makkelijk.

Tony 8 juni 2021 om 14:01

Het is wel zo dat ploegen en renners die in het verleden boven verwachting presteerde toch door mand vielen door het gebruik van doping. Er zijn nu dopingsoorten die (nog niet) te traceren zijn. Dat de Tour gewonnen wordt door op de laatste dag een ongelooflijke tijdrit van minuten eruit perst terwijl iedereen op zijn tandvlees koerst is niet geloofwaardig. Dat je de laatste tourdag minuten wegrijd op Primoz kan ik echt niet geloven. En daar blijf ik bij.

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 15:23

Hoe de Jumbo-ploeg daar reed kan ik ook niet geloven

vluggejapie 8 juni 2021 om 14:18

Tja in die ploeg wordt inderdaad opvallend goed gereden. Maar de vraag die me naar aanleiding daarvan het meest bezighoudt, is hoe het is met Landa. Zou hij nog op tijd fit kunnen zijn voor de Vuelta?

jooprioolpijp 8 juni 2021 om 14:51

Na de hele discussie gelezen te hebben… Statistisch bewijs is altijd lastig, zelfs 2 dagen op rij en sneller dan Indurain liggen binnen ‘3sigma’ van de waarschijnlijkheidscurve. Zeer onbevredigend, maar iets anders dan afwachten en kijken hoe de ploeg/persoon de rest van het seizoen presteert is het enige dat er op zit.
Als er, al dan niet legaal volgens de huidige regels, echt iets nieuws circuleert komen er echt wel geruchten over wat en hoe. Hoe meer mensen er betrokken raken, hoe kleiner de kans dat het geheim blijft. Als het al wat is, dan zeker geen ketonen. Van geen van de vele bekende ketonenploegen hebben we zo’n uitschieter als Padun gezien. Dat had hij bovendien zo kunnen zeggen, dat hij sinds dit jaar stijf van de ketonen staat – toegestaan, discussie klaar.
Persoonlijk weet ik dat het niet 100% rationeel is, maar sinds Pogacar zo huishoudt vraag ik steeds vaker af waar ik naar zit te kijken. Daar speelt ook mee hoe fris sommige renners winnend over de finish komen terwijl anderen groen en geel zien.

Headlines

Materiaalzone

Populair