Manager Bahrain Victorious weerspreekt beschuldigingen: “Werken volgens de regels”

dinsdag 8 juni 2021 om 09:55
Manager Bahrain Victorious weerspreekt beschuldigingen: “Werken volgens de regels”

Mark Padun maakte indruk in het Critérium du Dauphiné - foto: Cor Vos

Milan Eržen, de algemene manager van Bahrain Victorious, heeft in gesprek met Cyclingnews de anonieme dopingbeschuldigingen die in Franse media circuleren tegengesproken. “Ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken”, aldus de Sloveen.

De laatste maanden is Bahrain Victorious uitstekend op dreef. Zo werd Damiano Caruso op zijn 33ste verrassend tweede in de Giro d’Italia en onlangs won de Oekraïense klimmer Mark Padun met overmacht twee opeenvolgende bergetappes in het Critérium du Dauphiné. Het doet blijkbaar wat wenkbrauwen fronsen in het wielerpeloton.

“We voelen ons allemaal idioten”
De Franse krant Le Parisien sprak na de Dauphiné met twee mensen uit het wielrennen, waaronder een ploegbaas, die anoniem hun verhaal wilden doen. “Het is een absolute schande. Hoe ga ik nu nog sponsoren benaderen en ze vertellen dat er geen doping meer is in het peloton? Bahrain Victorious wordt alleen maar erger”, windt de anonieme teambaas er geen doekjes om.

“We voelen ons allemaal idioten”, vult een tweede anonieme bron aan. “Het doet ons terugdenken aan de jaren 2000. Dat Padun huishoudt op La Plagne, is nog tot daar aan toe. Maar hij heeft niet eens het fatsoen om zich de volgende dag te verstoppen. Het zorgt voor een vieze smaak in de mond. Maar ja, zolang je geen bewijs hebt, blijf je maar stil.”

Caruso werd dit jaar verrassend tweede in de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Erzen: “110% zeker dat we volgens de regels werken”
Erzen, de grote man achter Bahrain Victorious, voelt zich geroepen om zijn renners en stafleden te verdedigen. “Het kan me niet schelen wat een andere ploegbaas te zeggen heeft. Hij mag zeggen wat hij wil. We doen gewoon ons werk en we hebben geïnvesteerd in de ploeg, ons rennersbestand, coaches, training en voeding. Vroeg of laat volgen er dan resultaten.”

“Ik weet niet wat voor beschuldigingen er precies worden geuit. We zetten het werk van Rod Ellingworth (vorig jaar nog manager van Bahrain Victorious, red.) door en ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken. Ik hoef niemand iets uit te leggen. We hebben dezelfde dopingcontroles als andere ploegen, misschien wel meer, dat weet ik niet. We zijn altijd open”, aldus Erzen, die zelf werd genoemd in Operation Aderlass.

Dit artikel delen:

184 Reacties

Panache 8 juni 2021 om 14:54

Ik lees vaak iets zoals “het zullen wel nieuwe producten zijn die nog niet gekend zijn bij de dopingjagers”

Daar geloof ik nooit zo in. Het gaat niet om het middel, maar om de werking. En in deze duursport is de werking steeds om minder zuurstof te gebruiken voor een kJ aan output energie. Je doet dat door middel van hetgeen je inneemt (bijv. een koolhydraat gelletje, of ketonen), of je doet het door het transport van zuurstof in je bloed een boost te geven.
Ketonen mogen, het bloed verrijken mag niet. Verrijk je het bloed via een transfusie of een epo-achtige stof dan zie je dat terug in het bloedpaspoort. Microdoseringen zijn lastig te detecteren, maar hebben ook een micro-effect.
De kans dat Bahrein een stap vooruit maakt door middel van ketonen is aannemelijker dan een boost via het bloed. Rommelen ze toch met het bloed dan komt er voor of achter de schermen een zaak en gaat het tempo er bij de Bahrein rijders weer snel uit.

jooprioolpijp 8 juni 2021 om 15:26

Wat ik hierboven ook schreef, dat het ketonen zijn lijkt me uitgesloten. Dat hadden ze ter plekke kunnen toegeven en was de discussie klaar geweest. En meer subjectief, van geen van de vele bekende ketonenploegen hebben we zo’n abrupte dubbele uitschieter als van Padun gezien.

Panache 8 juni 2021 om 15:48

Ik denk daar geheel anders over. Zowel over de metamorfose van de ketonenrenners als over het belang dat je hebt om juist te verzwijgen hoe je stap vooruit tot stand is gekomen.

SpeedyLegs 8 juni 2021 om 15:50

Voor mij begint het met het beleid van de UCI. Niet alleen de detectie van doping maar ook de sponsoren en daarmee de ploegen. De belangen van de sponsoren dienen het risico op dopinggebruik erg klein te houden. Een sponsor met meer dan enkel commerciele belangen zou niet moeten kunnen.

Ja dat mag ik zeggen 9 juni 2021 om 09:57

Als je dan ballen hebt, doe dan uit eigen naam commentaar geven. Padun slechts 1m in de Scorito poule. Koopje…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair