Mads Pedersen wint herfsteditie Gent-Wevelgem

zondag 11 oktober 2020 om 15:39
Mads Pedersen wint herfsteditie Gent-Wevelgem

Mads Pedersen heeft Gent-Wevelgem 2020 gewonnen. De sterke Deen van Trek-Segafredo was na een felbetwiste editie de beste in een sprint met Florian Senechal, Matteo Trentin en Alberto Bettiol. Mathieu van der Poel (negende) en Wout van Aert (achtste) kleurden mee de wedstrijd, maar in het slot leken ze te veel naar elkaar te kijken.

Gent-Wevelgem is in allerlei opzichten een aparte koers. En dan doelen we niet alleen op het parcours. De West-Vlaamse klassieker blijft voor altijd een ‘eerbetoon’ aan een inktzwarte periode uit de westerse geschiedenis: de Eerste Wereldoorlog. Maar voor de renners is Gent-Wevelgem een belangrijke wielerwedstrijd, zeker nu Parijs-Roubaix is geannuleerd.

Na 17 jaar klonk het startschot niet in Deinze, maar in het zuidelijker gelegen Ieper. En vanwege de drukke koersdag werd dat schot al om tien uur gelost. Na wat schermutselingen wisten zeven renners de kopgroep van de dag te vormen. Opvallende naam bij die aanvallers: Mark Cavendish (Bahrain-McClaren. De voormalig topsprinter kreeg Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alexander Konysjev (Mitchelton-Scott), Leonardo Basso (INEOS-Grenadiers), Julien Morice (B&B Hotel-Vital Concept), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen-Baloise) met zich mee.

Veel regen
Gent-Wevelgem staat de laatste jaren gelijk aan slecht weer. De verplaatsing van eind maart naar begin oktober heeft daar geen verandering in gebracht. De spreekwoordelijke hemelsluizen stonden al vroeg in race wagenwijd open, wat tot drukte bij de ploegwagens betekende. Heel wat renners lieten zich afzakken om regenjasjes op te halen.

In het eerste uur werden 45,7 kilometer afgelegd. Een stuk minder dan vorig jaar. Toen noteerde de kopgroep een afstand van liefst 51 kilometer in het openingsuur. In het peloton werd ondertussen rustig aan gedaan. Topfavorieten Van der Poel en Van Aert spaarden hun benen door zich in het peloton te laten omringen door ploeggenoten.

Pech voor Van der Poel
Met nog 103 kilometer te gaan moest Van der Poel eventjes van de fiets. De kopman van Alpecin-Fenix kreeg een lekke band. Ondertussen was Johan Jacobs (Movistar) aan een oversteek van het peloton naar de kopgroep begonnen. Even leek het op een klassieke chasse patat, maar op de Vidaigneberg wist hij toch nog aan te sluiten.

Van der Poel met een nieuwe versnelling – foto: Cor Vos

In de aanloop naar de eerste van drie beklimmingen van de Kemmelberg werd door het peloton de achtervolging ingezet op de koplopers. Van hun maximale voorsprong van ruim zeven minuten waren er toen nog zo’n drie over.

Eerste beklimming Kemmelberg
Onder leiding van INEOS-Grenadiers werd een eerste schifting doorgevoerd op die bewuste Kemmelberg, de scherprechter van deze wedstrijd. Een omvangrijke groep wist zich af te scheiden, met Trentin in de hoofdrol. Bij afwezigheid van Greg Van Avermaet hoefde hij met niemand van zijn CCC Team rekening te houden.

Hoewel de Plugstreets andermaal voor fantastische beelden zorgden, speelden ze geen beslissende rol in de wedstrijd. Zowel Van Aert als Van der Poel lieten zich daarentegen wel nadrukkelijk zien met imponerende versnellingen. Maar het was opnieuw een zeer actieve Trentin die een gaatje wist te slaan met onder andere Pedersen, Sep Vanmarcke, Gianni Vermeersch, Mike Teunissen, Luke Rowe en Stefan Küng. Zij wisten in aanloop naar de tweede beklimming van de Kemmelberg een voorsprong van meer dan een minuut te pakken.

foto: Cor Vos

Tweede beklimming Kemmelberg
Van Aert liet opnieuw zijn benen spreken bij de beklimming van de tweede keer Kemmelberg. De kopman van Jumbo-Visma trok stevig door en kreeg… Van der Poel in zijn wiel. In de uitlopers werden zij bijgehaald door Kasper Asgreen, John Degenkolb, Dylan Teuns en Bettiol. Een heus elitegroepje dat de achtervolging vervolgde op de koplopers.

Met nog 45 kilometer te gaan was nog alles speelbaar. Het verschil tussen de negen koplopers en de acht achtervolgers was slechts een schamele halve minuut. Vanuit de achtergrond maakte Lampaert de aansluiting bij de achtervolgers. Bij Deceuninck-Quick-Step leken ze inmiddels de kaart Asgreen getrokken te hebben. Lampaert zette zich vrijwel meteen op kop en dankzij een ferme inspanning op de Baneberg werd een flink deel van de achterstand goedgemaakt.

Derde keer Kemmelberg
Met een ongerust kleine voorsprong begonnen Trentin, Küng, Teunissen, Vanmarcke en hun andere medevluchters aan de laatste keer de Kemmelberg, de steile kant van de heuvel. Maar de koplopers waren als een muis voor een kat. Met de prooi in het zicht was het opnieuw Van Aert met een ferme inspanning. De Belg reed, opnieuw met een eveneens sterke Van der Poel in het wiel, in één ruk naar de kop. Vlak voor de top was een nieuwe schifting een feit.

Een nieuwe kopgroep van een vijftiental renners koerste af op Wevelgem. Vermeersch, de enige overgebleven ploeggenoot van Van der Poel, viel door een ongelukkig manoeuvre weg uit de kopgroep. Hij keek achterom, tikte het achterwiel aan van zijn voorganger, viel en was gezien.

foto: Cor Vos

Korte solo Küng
Een van de sterkste renners van de dag was zonder twijfel Küng. De kloeke Zwitser begon met nog 31 kilometer te gaan aan een solo, maar moest een vijftal kilometer later toegeven toch niet opgewassen te zijn tegen al het geweld dat aan het achtervolgen was.

In de omvangrijke kopgroep was het vervolgens wachten op een nieuwe aanval. Deceuninck-Quick-Step had het numerieke overtal met drie renners, Van Aert beschikte nog over Teunissen en ook Lotto Soudal zat met twee man vooraan (Degenkolb en Florian Vermeersch).

Finale geopend door Bettiol
Door de goede verstandhouding vooraan was het voor achtervolgers onmogelijk om nog in de spits terug te keren. Met nog 5,5 kilometer te gaan kwam de eerste prik in de finale op naam van Bettiol. De aanvalspoging van de Italiaan van EF Pro Cycling betekende het begin van een spervuur aan demarrages.

Een nieuwe uitval van Küng, op 3,7 kilometer van de finish, was een interessante. Van Aert sprong mee met Senechal en Bettiol in zijn wiel. Ze sloegen een gat omdat Van der Poel niet wilde overnemen. Dankzij hulp van Trentin en een nieuwe inspanning van de Nederlands kampioen werd het gat toch nog gedicht.

Daarna was het de beurt aan Trentin, met Senechal en Bettiol in zijn wiel. Het drietal sloeg een gat. Daarachter liet Van Aert na een korte prik lopen, waardoor het drietal weg wist te rijden.

Onder de vod van de laatste kilometer leken Van der Poel en Van Aert elkaar niks meer te gunnen, waardoor het drietal voor de zege leek te kunnen strijden. Maar een oersterke Pedersen kon met zijn laatste krachten toch nog het gat te dichten om uiteindelijk mee te sprinten om de zege. In de eindsprint was hij daarna veruit de sterkste.

Gent-Wevelgem 2020 – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

228 Reacties

GUY MALFAIT 11 oktober 2020 om 16:52

Flauw van MVDP, ook zijn reactie op Sporza. En als het niet flauw was, dan in ieder geval dom, maar dom is ie niet… dus ja. Te veel afgunst te weinig lef vandaag.

Kelder is de Man 11 oktober 2020 om 16:54

Goede en plausibele reactie van vd Poel.

kampioenvanhetkarakter 11 oktober 2020 om 16:57

Zoals mijn naam laat zien ben ik een MVDP fan, maar hij zat in de finale niet in het initiatief. Dus zal niet de beste geweest zijn vandaag. En als je niet de beste bent doe je een gok en ga je je koers afstemmen op de grootste favo. Wout had ook door kunnen rijden met Mathieu toen die m terug haalde en Trentin op 10 meter zat. Waren ze in ieder geval 1 en 2 geweest.

Wout moet het zien als een compliment, dit betekent dat MVDP bang voor m is. Zeg dat dan in een interview, dan geef je hem weer een subtiel tikje.

Heb m altijd een geweldig sterke renner gevonden, maar ook een beetje een zeikerd. Maar juist het laatste jaar vond ik m wat sympathieker worden.

Maar nee hoor, het was weer de ouderwetse jankerd die ie vroeger ook was. Het lag aan een ander dat ie niet won, niet aan hemzelf.

En dat jankgedrag wordt alleen maar versterkt door mensen als Wuyts en Planckaert. En wordt gekopieerd door van die domoren als -Stijn-.

Andreotti 11 oktober 2020 om 17:04

+1 en +1 en +1

leo jansen 11 oktober 2020 om 17:07

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

Lalsacien 11 oktober 2020 om 17:59

@leo niet zo generaliseren zeg.

Luc La 11 oktober 2020 om 16:59

Zon reactie van Wout is onmiddellijk na koers, toont ook wel wat een winnaar het is, moet ook wel als je ziet vanwaar hij is teruggekomen, laten we datook niet vergeten. En eerlijk, kruidt de wielerwereld toch. Ps benieuwd wat de reactie zou geweest zijn moest Wout ook laatste keer gereden hebben en sprint van vdp verloor..

VerstandOpNul 11 oktober 2020 om 17:00

Zowaar, de renner die ik voorspeld had in de poll (stond nog best hoog achter Wout en Matje)..

leo jansen 11 oktober 2020 om 17:01

edit wf: tot ziens

theo vlieland 11 oktober 2020 om 17:10

Wat een mannetje is die van Aert. Hij gaat zelf de laatste km in het wiel van VDP zitten. Wie wil er dan niet winnen?

Al met al is dit wel wat sporten groot maakt. Federer – Nadal, VDP – van Aert

Max1 11 oktober 2020 om 17:16

Wat een mooie koers is Gent-Wevelgem geworden, één van de mooiste koersen van het jaar zelfs. Dit nu toch al verschillende jaren op rij.

Met Strade Bianche en Gent-Wevelgem twee nieuwe klassieke monumenten erbij, zou mooi zijn.

Max1 11 oktober 2020 om 17:19

Wout heeft gereden om te winnen, Mathieu heeft gereden om Wout te doen verliezen.
Kijk nog maar eens goed naar de laatste kilometers, Mathieu rijdt enkel de gaten dicht naar Wout.

Probleem is dat Mathieu gevoeld heeft dat Wout iets beter is, maar Mathieu is natuurlijk nog wel goed genoeg om het Wout knap lastig te maken. Een beste Van Der Poel heeft geen enkele schrik om met Wout naar de meet te rijden, wel integendeel.

Volgende week denk ik dat Bettiol wel een grote kans maakt. Hij zal profiteren van de tweestrijd. Bettiol klom de Kemmel bijna zo snel op als Wout en Mathieu.

theo vlieland 11 oktober 2020 om 17:23

Serieus? Mathieu rijdt lings en rechts gaten dicht, en vervolgens gaat Woutje de laatste km lafjes in het wiel zitten. VDP reed dom, maar v Aert reed laf.

Daniel Lassche 11 oktober 2020 om 17:23

Mathieu rijdt enkel de gaten naar Wout van Aert dicht en niet naar anderen.
Nu doe jij net of WvA meerdere keren in zijn eentje weg was?

Volgens mij reed MAthieu het gat dicht met het groepje van WvA. Daar zitten ook anderen bij hoor. Hij kan ook beslissen het niet dicht te rijden.. dan verliest hij zowiezo.

Ze rijden niet bij elkaar in het team hoor. Het is toch niet zo dat Mathieu een gat naar de kopgroep met onder andere wVa niet mag dicht rijden?

tdola 11 oktober 2020 om 17:27

@theo
Koers wel gekeken? Laatste 10 km rijdt vdpoel alleen gaten op van aert dicht, niet op anderen.
Van aert sprong op bijna iedereen (wellicht teveel), behalve de laatste km.
En van aert probeert nog in groepje weg te rijden.
Wat vdpoel doet mag natuurlijk, maar van aert is er nu de dupe van.
En ik vrees voor vdpoel dat ie dit nog wel eens terugkrijgt, in dat opzicht ook niet zo slim.

Romāns Vainšteins 11 oktober 2020 om 17:56

Alleen nu leidt die barbie contest er toe dat een Deen met de bloemen rondloopt.

robert-jan 11 oktober 2020 om 18:15

Waar ik lang geleden al bang voor was is toch harde realiteit te worden. Het ooit zo gezellige wielerflits waar we normaal over wielrennen konden praten en napraten is de wielerequivalent van voetbalforums waarvan ik de naam blijkbaar niet mag noemen geworden waar zure mensen je komen afzeiken als je je mening geeft. Toch jammer.

Explorer 11 oktober 2020 om 19:23

Nou ik hoor graag je mening hoor. Ik luister/lees het wel. Ik ben geen fan van een speciale of specifieke renner. Kijk graag neutraal naar een koers. Op wielerflits zie je nu vooral emotionele fans die reageren, soms is het beter om ff te wachten met posten en later iets te schrijven.

Prima Facie 11 oktober 2020 om 18:17

MvdP en WvA waren de sterksten in koers. Ze hadden net als Lampaert en Bettiol een deal moeten sluiten. Samen aanvallen en dan wint de sterkste.

Uiteindelijk rijden de gehaaide renners (Pedersen, Bettiol en Trentin) weg, niet de sterkste. Maar zij hebben gewacht en goed getimed.

Frank V 11 oktober 2020 om 18:27

Ik had eigenlijk niet het idee dat die 2 een deal sluitten. Bettiol en DQS? Nee. En zo’n demarrage vanachter uit is ook minder makkelijk dicht te rijden als er niemand in je wiel zit.

Frank V 11 oktober 2020 om 18:29

@Michelangelo
Wat vond je van "eendagsvlieg" Pedersen?

Michelangelo 11 oktober 2020 om 21:03

@Frank V:
Slim gereden. Perfect geprofiteerd van zijn eigen status (als renner met 1 ster en rappe benen), en de rivaliteit tussen VDP en Van Aert.
Goede benen.
En vooral: “zijn” weersomstandigheden

Hij is (eindelijk) aan het bevestigen dat zijn WK vorig jaar geen toevalstreffer was.

Frank V 11 oktober 2020 om 21:26

Per toeval loodzware koers van 285 winnen vanuit een kopgroep waar Craddock, Teunissen, Moscon en Van der Poel uit wegwapperen.

Jap…

Explorer 11 oktober 2020 om 19:20

Pedersen prachtig gereden. Mooie winnaar. Lekker afwachten en de kemphanen laten vechten. Ik snap dat die twee naar elkaar keken, en hoe vaak ze gaten hebben dichtgereden of in elkaars wiel hebben geplakt diet er niet toe, ze wilde allebei gewoon te graag winnen waardoor ze tactisch de fout in zijn gegaan. Ze hadden oogkleppen op als twee blinde paarden. De rest rook dat die twee elkaar aan het slopen waren, waarom hebben de ploegleiders hier niet ingegrepen? Pedersen heeft het zelfde kunstje geflikt als op het wk. Underdog spelen.

Lalsacien 11 oktober 2020 om 20:03

Het zal misschien wel met de regie van Sporza of Wielerflits te maken hebben maar het is wel bijzonder dat er hier geen interview is geplaatst met de winnaar!!!

girardengo 11 oktober 2020 om 20:29

Het heeft wel iets komisch. Van der Poel en Van Aert zijn de beste renners in de koers, laten dat ook goed merken, liefst zo vroeg mogelijk (vooral Mathieu), zij reageren fel op elkaar (oude rivalen), rijden zich min of meer leeg voordat de finale begonnen is, willen op het eind niet de kastanjes voor elkaar uit het vuur halen, en vervolgens gaan een paar lepere renners er in de slotfase vandoor, met Pedersen als terechte winnaar. Als beiden zo blijven koersen gaan zij nog veel verliezen. Ben benieuwd of zij volgende week iets strategischer en tactischer gaan koersen. Zal wel nodig zijn!

L. Valentijn 11 oktober 2020 om 20:36

Mooie koers hoor. Lekker lange finale.
Van Aert en Van der Poel hebben beide diverse gaten dicht gereden. Dat zien we ze in andere koersen ook veel doen. (“Van Aert is sterk hoor; hij reageert op alles” zegt de commentator zowel op WK als vandaag)
Vraag me dan af of dat slim is, gaten dicht rijden. Dat doe je namelijk meestal met de rest in je zog. Waardoor je onbewust direct een volgende demarrage uitlokt. Kun je weer een gat gaan dichten. Ja dan wordt je moe hoor.
Kun je beter reageren zoals Pedersen; die overbrugt het gat in één keer: niet door tempo te rijden maar door een felle demarrage van achteruit. Een gat moet niet dicht, je hoeft er alleen maar vóór te zitten.

boehoe 11 oktober 2020 om 22:03

Het voorjaar in het najaar is ideaal voor Pedersen

Kosmonaut 12 oktober 2020 om 04:03

Ergens lachwekkend hoe druk mensen zich hier maken om van der Poel en van Aert, anderzijds treurig hoe weinig credits er naar de winnaar gaan. Heel slim en sterk gereden. Na het WK ook maar een klassieker in de pocket, niet slecht als je altijd moet opboksen tegen een veel sterkere van der Poel en/of van Aert ;).

DJ63 12 oktober 2020 om 10:14

Ik had VDP toch wat beter ingeschat. Van Aert lijkt minimaal even sterk te zijn, terwijl VDP de laatste jaren, zowel in de cross als op de weg de bovenhand had. Wout heeft duidelijk een sprong gemaakt terwijl Mathieu het zelfde niveau of zelfs net daar onder haalt ten opzichte van vorig jaar. Hij lijkt me sinds de Brabantse Pijl ook weer een tikkeltje minder dan in de BinckBank/ Luik.

Headlines

Materiaalzone

Populair