Madiot: “Levenslange schorsing voor mechanische doping”

Madiot: “Levenslange schorsing voor mechanische doping”

Foto: Sirotti

woensdag 17 februari 2016 om 09:18

De Franse bond voor beroepsrenners (LNC) heeft een vastberaden standpunt ingenomen wat betreft mechanische doping. Volgens LNC-voorzitter Marc Madiot is er slechts één optie: een levenslange schorsing. Dat schrijft de Fransman volgens het ANP in een brief aan de UCI.

Keiharde maatregelen
Madiot, tevens teammanager bij FDJ, vindt dat er zware straffen nodig zijn. Volgens de Fransman staat de toekomst van het wielrennen namelijk op het spel. Mechanische doping staat sinds het voorbije WK Veldrijden nadrukkelijk in the picture, toen bij beloften-crosster Femke Van den Driessche voor het eerst in de geschiedenis een motortje in een fiets werd geconstateerd. “We eisen dat er zo snel mogelijk systematisch wordt gecontroleerd en willen strengere straffen voor iedereen die betrokken is bij deze fraude. Het is onaanvaardbaar als vermoedens over fraude blijven bestaan”, schrijft Madiot in zijn betoog. Het CPA, de internationale associatie van beroepsrenners, nam maandag eveneens een standpunt in.

Dit artikel delen:

36 Reacties

zoetepap 17 februari 2016 om 12:12

Het feit dat de fiets in de box of officiele wisselzone stond,lijkt me toch waterdicht,de ‘mogelijke’ wisselfietsen en medewerkers worden toch aangezien als onderdeel vd koers? Zeker als er met pasjes wordt gewerkt is dat een zone vd UCI/organisatie/koers. Aan de bus was weer een ander verhaal. Het is een gevalletje Basso…”Het was 100% mogelijk dat ik de intentie had” Ook al beweerd de papa aka vogelspotter of een frituurboervriend aka duivenmelker iets anders. 5jaar lijkt me redelijk. Ongeacht de leeftijd krijg je dan nog een kans ‘iets’ te doen van competitiesport. Ik heb geen weet van levenslange uitsluiting voor het eerste bekende feit. (Behalve Armstrong maar dat waren 100 feiten simultaan zeker)

Bravio 17 februari 2016 om 12:13

Mechanische en bloed/epo/cera-doping gewoon levenslang. Voor die rare 0,00001 % gepakte renners vind ik het lastig. Laatst ook een bloedtest afgenomen en daar zou ik ook mee geschorst worden, resten van allerlei vage middelen (clenbuterol/testosteronwaardes). Waarschijnlijk gewoon uit voedsel of lichaamseigen. Geen medicatie oid.

Romāns Vainšteins 17 februari 2016 om 12:33

jaja…

TomVD 17 februari 2016 om 12:44

@ Zoetepap: Het feit dat je al een vraagteken plaatst achter die eerste zin wil zeggen dat je daar nog serieus over kunt discussiëren. Ik blijf erbij dat ‘gepakt’ worden voor een fiets waar je niet mee gereden hebt op zeer losse schroeven staat voor een rechtbank.

Als ze een moordwapen in jou tuin vinden (je tuin is jou eigendom dus dat wapen is dan ook van jou…), moet jij dan meteen voor de moord veroordeeld worden? Als ze kunnen bewijzen dat jij ermee geschoten hebt wel ja… Zelfde hier met dat verhaal rond Femke VDD, zolang ze niet kunnen bewijzen dat ze er mee gereden heeft zal het een heel moeilijk verhaal worden. Een beetje een goede advocaat en ze komt hier zo mee weg.

Neemt net weg dat haar naam zo besmeurd is dat ze nooit meer in de sport zal kunnen terugkeren… Dat is een ander verhaal natuurlijk. (Hoewel as ze echt een goede advocaat heeft kan ze zelfs daar nog geld uit slaan)

Skedel 17 februari 2016 om 12:49

@xsitnc

Blijkbaar heb je zand in je ogen laten strooien.. Maar dit maakt het nog geen griis gebied, ze is namelijk gewoon verantwoordelijk voor haar eigen staff en fietsen.. En dat heeft ze flink verzaakt

@RV
Polen omdraaien?

achtpuntzes 17 februari 2016 om 12:53

misschien moeten we mechanische doping ook splitsen in verschillende groepen? 0-100 watt vermogen 2 jaar, 100-200 vier jaar en als je op een 500cc motor rijdt levenslang? ;)

Kwak 17 februari 2016 om 12:54

Een belangrijk verschil tussen mechanische doping en medische doping is het efffect na gebruik. Als je door de doping harder hebt kunnen trainen of een betere spieropbouw hebt, dan heb je daar ook jaren na je dopinggebruik nog steeds plezier van. Met mechanische doping niet. Zodra je een fiets zonder motor gebruikt ben je een normale sterveling. Daarom zou ik het eerder omdraaien, medische doping is (of kan dit zijn) langdurige competitievervalsing en moet leiden tot een veel langere straf dan mechanische doping.

Het argument dat mechanische doping duidelijker is dan medische doping is al voldoende bekritiseerd en daar sluit ik mij graag bij aan.
Daarbij kan je je afvragen waarom 'duidelijker (=mechanisch) frauderen' strenger bestraft moet worden dan 'onduidelijk (=doping) frauderen'. Ik ziet het verschil niet.

horsm 17 februari 2016 om 13:00

En Mechanische Fraude kan ook zijn dat een fiets te licht is. Levenslang lijkt me daar wat veel voor….

iLLan 17 februari 2016 om 13:42

@Kwak, sluit me helemaal aan bij wat je zegt.

TomVD 17 februari 2016 om 14:14

Bodrogi won zo ooit eens een tijdrit in De Panne… Hij had toen een enorm zwakke tussentijd maar had dan het geluk om de kusttram tegen te komen en haalde in het zog van de tram een waanzinnige snelheid. Hierdoor kon hij een grote achterstand aan het eerste tussenpunt ombuigen tot tijdritwinst. Is zelfs bewezen achteraf en heeft hij geen enkele straf voor gekregen. Door achter een volgwagen/tram of iets dergelijks te rijden heb je nog veel meer voordeel dan een motortje. Nochtans laat men dit allemaal veel te vaak toe. Zullen we alle renners die ooit al ‘bewezen’ achter een volgwagen zijn teruggekomen levenslang schorsen? Dan denk ik niet dat dat we nog meer dan een handjevol profrenners over houden en zou Madiot eveneens geen deel meer uitmaken van de sport. Begrijp dat een eerste geval van… (hoewel de veroordeling nog moeilijk zal worden) altijd extra kritisch zal bekeken worden, maar ik zie echt geen verschil met medische doping.

xistnc 17 februari 2016 om 14:16

Over grijze gebieden (longread alert).

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair