Luxemburgs talent Leyder stopt: “Ik wil niet zo blijven leven in de toekomst”

maandag 9 september 2019 om 13:45
Luxemburgs talent Leyder stopt: “Ik wil niet zo blijven leven in de toekomst”

foto: Cor Vos

Pit Leyder houdt het voor gezien als profrenner. De Luxemburger, die te boek stond als een van de grotere talenten uit zijn land, was bezig aan zijn vierde seizoen bij Leopard Pro Cycling, maar besloot desondanks per direct zijn loopbaan te beëindigen.

Na vier seizoenen bij het continentale Leopard en een recente stage bij Cofidis kondigde Leyder (22) zijn directe afscheid aan. De Luxemburger kiest voor een andere weg dan een wielercarrière. “De voorbije jaren had ik het geluk dat ik mijn droom van een leven als profrenner mocht najagen. Dit bracht me zowel geluk als tevredenheid, maar ik wil in de toekomst niet meer zo leven. Altijd kreeg ik de beste kansen in de sport en de beste omgeving om te doen wat ik het leukste vond.”

“Ik bouwde veel vriendschappen op en die zal ik me een leven lang koesteren. Ik ben dankbaar voor de steun die ik de afgelopen jaren kreeg. Ik wil iedereen bedanken bij de Luxemburgse bond, VC Diekirch, Leopard Pro Cycling en ook Cofidis voor de afgelopen weken, maanden en jaren. Ik kijk enorm uit naar het volgende hoofdstuk in mijn leven.” Voor Leyder bij Leopard kwam, was hij al tiende bij het WK voor junioren in 2015. In juni 2016 voegde hij zich dan bij het team.

Ronde van Luxemburg
Bij Leopard ontwikkelde hij zich verder en volgden een negende en vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen voor beloften in respectievelijk 2017 en 2019, de titel tijdens de Spelen van de Kleine Staten van Europa (in 2017), een zesde plek in de Flèche Ardennaise en een tiende tijdens het EK voor beloften (2018). Bij zijn eerste deelname aan de .HC-koers Ronde van Luxemburg van 2018 stond Leyder met de derde plek meteen op het podium. Dit jaar werd hij er twaalfde.

Zijn sterke prestaties werden onlangs beloond met een stageperiode bij Cofidis met de intentie om samen verder te gaan in 2020. Toch besloot Leyder met onmiddellijke ingang zijn carrière te beëindigen.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Mooie_Mario 9 september 2019 om 14:07

Sterk besluit, soms vergeten we dat het leven van een topsporter niet het ideale leven is. Nooit even jezelf laten gaan, 5 pilsjes, 3 big macs. Veel weg van vrienden en familie en elke dag dicipline nodig om jezelf tot het gaatje te trainen. En zelfs dan is de kans niet groot dat je ooit een wedstrijd gaat winnen. En dan heb ik het nog niet eens over de levens die we recentelijke verloren hebben in en buiten de koers. Dat vergt enorme mentale weerbaarheid om daarna weer de knop om te zetten en met je ballen op de stang meer dan 100km/uur naar beneden te razen.

0
Franco Ballerini 9 september 2019 om 14:30

Inderdaad, en als je er dan nog een paar ton mee verdient, maar dat is voor 95% van de wielrenners niet weggelegd.

0
Boomie1 9 september 2019 om 15:35

Laat staan de trainingsarbeid die je erin moet stoppen

0
west 9 september 2019 om 14:51

Lekker dramatische kop weer…

0
Franco Ballerini 9 september 2019 om 15:02

edit wf: niet doen

0
Tinus 10 september 2019 om 00:30

Ballerina, ga ergens anders lollig doen.

On topic: jammer dat eigenlijk niet blijkt waar Leyder precies tegenaan liep of wat hem tegen stond.

0
Dick H. 9 september 2019 om 18:19

@Franco Ballerini. Ik vind het een domme opmerking.

0
peervaneynthoven 10 september 2019 om 00:07

Oliedom, want hij beseft de reikwijdte van zijn opmerking niet. Daarom dus oliedom.

0
Franco Ballerini 10 september 2019 om 05:00

Ik had me inderdaad beter moeten realiseren dat dit voor sommigen een controversieel onderwerp is, hoewel het dat voor mij totaal niet is. Maar west heeft gelijk dat het een dramatische kop is. Als ik zo'n kop lees is dat (of erger) het eerste waar ik aan denk. Zal wel uit ervaring zijn denk ik….

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone