Lucas Plapp kiest voor INEOS Grenadiers

Lucas Plapp kiest voor INEOS Grenadiers

foto: Cor Vos (archief)

donderdag 6 mei 2021 om 13:11

Lucas Plapp koerst de komende seizoenen voor INEOS Grenadiers. Dat hebben drie onafhankelijke bronnen aan WielerFlits bevestigd. De 20-jarige Australiër was een van de revelaties van het afgelopen Australische seizoen, met topnoteringen in de Santos Cycling Festival (het alternatief op de door corona afgelaste Tour Down Under) en de Australische tijdrittitel bij de profs. Plapp wil zich graag ontwikkelen tot een klassementsrenner voor de grote rondes.

Met Plappy – zoals zijn bijnaam luidt – slaat de Britse miljoenenformatie een grote slag op de transfermarkt. Na zijn optreden in de Australische zomer, stond de telefoon van de jongeling en diens Belgische management Squadra roodgloeiend. Liefst negen WorldTour-contracten lagen er klaar, waaronder volgens onze bronnen in ieder geval BikeExchange, BORA-hansgrohe en UAE-Emirates. Naar verluidt waren ook EF Education First-Nippo, Jumbo-Visma, Team DSM en Trek-Segafredo in de markt voor de getalenteerde jongeling.

Plapp was op zoek naar een goed gestructureerd team met uitstekend materiaal, waar hij zich door middel van een professionele omkadering goed kan ontwikkelen. Wat voor de Australiër ook een belangrijk punt vormde, was de begeleiding die hij vanuit een ploeg zou krijgen voor zijn overgang naar het leven van wielerprof in Europa.

Uiteindelijk is de keuze dus op INEOS Grenadiers gevallen. Bij deze ploeg vindt hij landgenoten Rohan Dennis, Richie Porte (wie hij eerder dit jaar de zege gunde op Willunga Hill) en Cameron Wurf terug. Coaches Tim Keirrison en Leigh Bryan en ploegleider Brett Lancaster komen ook uit Down Under.

Olympische Spelen
Voordat Plapp in actie komt voor de Britse formatie, zal hij eerst toeleven naar de Olympische Spelen. De 20-jarige Aussie maakt namelijk deel uit van de vierkoppige Australische achtervolgingsploeg op de baan. In Tokio jaagt hij samen met zijn ploegmaats de gouden medaille na. Op het WK baanwielrennen in Berlijn eind februari 2020, werden de Australiërs vierde op dat onderdeel. Denemarken ging met de regenboogtrui aan de haal, voor Nieuw-Zeeland en Italië. Plapp wilde voor de Spelen graag zijn beslissing maken.

Plapp (links) naast Remco Evenepoel – foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

Op de weg heeft de Australiër nog niet de kans gehad om zijn kunsten te etaleren in Europa. Hij reed slechts twee UCI-wedstrijden op ons continent. De eerste was het WK tijdrijden voor junioren in 2018. Daarin veroverde hij wel meteen zilver achter de ongenaakbare Remco Evenepoel. Tijdens de wegwedstrijd werd hij vijftigste. Als eerstejaars belofte reed Plapp in 2019 wel een serie criteriums in België, waarvan hij de GP Oscar Naert en Buggenhout-Opdorp wist te winnen. Twee keer was dat voor toenmalig ploegmaat Jarrad Drizners.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Glorious 6 mei 2021 om 13:15

Geld team ineos

0
kelderfan 6 mei 2021 om 13:17

Als ’t om Ineos gaat, dan speelt geld de voornaamste bron.

0
Yeez 6 mei 2021 om 13:19

Ineos strikes again. Geld en het feit dat zijn landgenoot en vriend porte daar rijdt zal ongetwijfeld meespelen.

De kloof in het peloton (uae, dcqs, ineos, jv en een beetje bora tegenover de andere 14) wordt alleen maar groter helaas

0
lathumnees 6 mei 2021 om 15:48

het zal in de toekomst met name ineos zijn die er er boven uitsteekt, gezien het enormge budgetvoordeel tov de rest, ook op Jumbo en DQS.

0
Dikke vrouw 6 mei 2021 om 13:19

Leuk voor plappy.
wie is trouwens de derde man op het podium? Is die nog te koop?

0
Poeksel 6 mei 2021 om 13:24

Andrea Piccolo, die voor Astana nog geen wedstrijd gereden heeft dit seizoen (waarom weet ik niet).

0
Joaquim Agostinho 6 mei 2021 om 13:50

Misschien kun je hem huren….?

0
Dikke vrouw 6 mei 2021 om 14:16

Dank poeksel

0
Jacco van Stierop 6 mei 2021 om 14:38

@ Dikke vrouw
Als je het wat minder groen belieft heb je nog Simone, zijn broer, 23 jaar.

0
Murcia 6 mei 2021 om 13:29

Slimme zet van INEOS, het Angelsaksische gehalte van de ploeg wordt weer wat groter en deze jongen kan redelijk ongestoord uitvogelen wat hij nu eigenlijk wil. In zijn laatste interviews leek hij meer te lonken naar het klassieke werk maar wie weet wat een paar jaar bij Sir Dave kan doen.
Het laat overigens ook mooi zien hoeveel financiele voorsprong INEOS heeft, volgens Daniel Benson van Cyclingnews gaat hij 1,5 miljoen in drie jaar verdienen. 5 ton per jaar dus voor een groot talent, maar iemand die buiten zijn optreden in TDU dit jaar nog niks heeft laten zien. Ik zie buiten UAE en misschien Adams namens ISN geen enkele ploeg verder die zich dit kan veroorloven.

0
$kedel 6 mei 2021 om 14:20

Of het een groot talent is moet ook nog blijken. De TDU was dit jaar met enkel australiers en kiwis.

0
KimJungPoels 6 mei 2021 om 14:31

Dat dit een groot talent is hoeft niet meer te blijken hoor. Of het er uit gaat komen bij de profs wel.

0
Massimo Bataille 6 mei 2021 om 14:59

Lijkt me wel zeer onwaarschijnlijk dat hij 500k per jaar zal krijgen als neoprof die eigenlijk nog niets getoond heeft in Europa en op de weg.
Heeft zich voorlopig enkel getoond op de piste en in het tijdrijden.
Zelf het grote INEOS trekt niet zomaar voor iedereen grote zakken geld open.

Als je bv kijkt dat een Hirschi, die WK en wedstrijden won bij de beloften, voor een ‘normaal’ contract rondreed bij Sunweb.

0
Napoleon 6 mei 2021 om 15:08

Dat salaris van Hirschi is volgens mij ook meer een gerucht dat een eigen leven is gaan leiden dan dat het ergens op gebaseerd is. Heb er nooit een fatsoenlijke bron van gezien. Heb ooit wel vernomen dat Pogacar zijn eerste contract voor ongeveer 5 ton per jaar was. Ook een gerucht, dat geef ik toe….

0
Lance4eva 6 mei 2021 om 13:39

Dit wordt een geduchte concurrent voor Laurens de Plus!

0
WernerFranke 6 mei 2021 om 13:46

Wel best oud voor een toptalent te zijn. Wordt later dit jaar 21, dan bereiken velen tegenwoordig al hun topniveau.

0
Yeez 6 mei 2021 om 14:26

Dit is precies waarom ik medelijden heb met de talenten die wel het traditionele pad bewandelen. Die paar exceptionele talenten vormen voor veel mensen (ook voor jou) nu het beeld dat alle talenten op hun 20ste al top moeten zijn

0
Turtlehead 6 mei 2021 om 14:10

Ik denk dat Porte hem zo dankbaar is voor dat cadeautje op ‘de Hill’, dat hij een contractje voor hem geregeld heeft;)

0
ivo001 6 mei 2021 om 14:11

Die had gewoon naar BikeExchange moeten gaan. Porte zal wel een rol gespeeld hebben. Wel terecht dat hij naar de WT gaat.

0
Martijn Arensman 6 mei 2021 om 18:31

Plappy?
Zit hier iemand op te wachten?

0
Gannadier 6 mei 2021 om 20:19

Mocht hij klassementsrenner worden (verwacht ik wel bij INEOS) dan zal het wel een type Wiggins zijn, want op voorhand ziet hij er toch meer uit als een brede tijdrijder. Ben benieuwd of deze jongen uit de verf gaat komen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone