Lotto Soudal: “Broeckx’ toestand licht verbeterd”

Lotto Soudal: “Broeckx’ toestand licht verbeterd”

foto: Marcel Koch

woensdag 7 september 2016 om 08:42

Stig Broeckx ligt niet langer meer in het ziekenhuis. Hoewel de Belg nog altijd niet ontwaakt is uit zijn coma, is hij overgebracht naar een revalidatiecentrum in Overpelt. “Zijn toestand is licht verbeterd. Hij verkeert volgens specialisten in een toestand van minimaal bewustzijn”, stelt Lotto Soudal tegenover Sporza

Geen levensgevaar
Broeckx is in staat om naar Overpelt te verhuizen, omdat hij ook niet langer meer in levensgevaar is. De keuze om de Belgische coureur daar naartoe te brengen, is omdat ze Broeckx daar mogelijk verder kunnen helpen. “Dat centrum is gespecialiseerd in het meten van hersenactiviteit en in het uitvoeren van testen bij mensen in een coma”, legt een woordvoerder van Lotto Soudal uit. “De komende weken en maanden wordt nagegaan of Stig op die testen reageert. Hij verkeert niet in levensgevaar, maar ligt nog altijd in een coma.” Broeckx ligt sinds mei in een coma, toen hij tijdens de Ronde van België van zijn fiets werd gereden door een motard.

Dit artikel delen:

14 Reacties

josi 7 september 2016 om 08:47

Tja, echt goed nieuws kun je dit nauwelijks noemen. Het klinkt een beetje als de Schumacher-situatie.

0
Arema Pro Cycling Team 7 september 2016 om 08:49

Hopen op een wonder tegen beter weten in…

0
alsjewint 7 september 2016 om 08:59

@Josi

Inderdaad, lijkt dit wel wat op de situatie van Michael Schumacher. Daar hoor je nu heel weinig meer over en vraag je jezelf af hoe het nu met hem gaat. Voor de familie en dierbaren geeft ieder stukje verbetering natuurlijk wel weer een sprankje hoop, maar het zal toch nog wel lang onzeker blijven tot hoever het herstel door kan gaan. Een volledig herstel wordt, een wonder daargelaten, steeds onwaarschijnlijker als het al zo lang duurt. Ik voel me nog steeds akelig als ik aan die val denk en wat de gevolgen zjjn.

0
Laatste man 7 september 2016 om 09:12

Inderdaad, lijkt veel op die situatie. Hopelijk blijven er kleine stapjes van verbetering komen.

Thnx, aangepast – YIJ.

0
Turtlehead 7 september 2016 om 09:22

Blijven hopen en knokken. Een erg triest verhaal.

0
Vlugge 7 september 2016 om 09:22

Is er iemand die mij dit kan uitleggen?
Je ligt nog steeds in coma (toch al een behoorlijke tijd!). Dit houdt in dat er toch een risico is dat je hier niet meer uit komt?

Hoe kun je dan buiten levensgevaar zijn?

0
Hakkie2 7 september 2016 om 09:27

Juist Schumacher geeft ook hier hoop. Drie weken geleden nog werd de verwachting uitgesproken dat Schumacher zal herstellen. Dit nieuws kwam bij Ferrari vandaan en lijkt betrouwbaar.

Hopelijk zal het met Broeckx goed komen. Blijkbaar is daar hoop op. Of iemand weer gaat ontwaken kunnen ze tegenwoordig vrij goed inschatten met een hersenscan.

0
Sephiroth 7 september 2016 om 09:28

dat klopt vlugge, maar een coma kan een stabiele toestand zijn. Feitelijk ben je dan niet in levensgevaar, het is eigenlijk een hele diepe K.O.

De vraag is alleen of je voldoende kan herstellen om uit die K.O. toestand komt, maar zolang je niet achteruit gaat en je vitale functies functioneren ben je wel buiten levensgevaar.

Ik wens hem en zijn familie het beste, maar vooral een duidelijke trend. Jaren wachten op niks lijkt me verschrikkelijk (categorie Friso), dan liever (langzaam) progressie boeken zoals schumacher. (die al een poos in een rehabilitatie kliniek zit, met langzame vooruitgang)

0
Hakkie2 7 september 2016 om 09:29

@Vlugge: in principe overlijdt je niet aan in coma liggen. Je kunt 50 jaar in coma liggen en aan ouderdom overlijden. In coma liggen zelf is dus niet in levensgevaar zijn.

0
Vlugge 7 september 2016 om 09:33

@ Hakkie2, @Sephiroth,
Thanks. Maar dit houdt dus eigenlijk in dat als ze vandaag al zijn apparatuur afkoppelen, hij voorlopig blijft leven? Uiteraard op de voorwaarde dat voedingsstoffen met een infuus worden ingediend.

0
Hakkie2 7 september 2016 om 09:38

@Vlugge: dat hoeft volgens mij niet. Mijn zoontje heeft dit voorjaar ook 4 dagen aan het zuurstof gelegen. Als ze hem hadden losgekoppeld was het gevaarlijk geworden, maar nu was er eigenlijk geen enkel gevaar. Volgens mij kun je dus ook dankzij de apparatuur buiten levensgevaar zijn.

0
Orakel 7 september 2016 om 09:39

“Hoe kun je dan buiten levensgevaar zijn?”

Je hebt gelijk. Ontkoppel je Broeckx van zijn infusen en zuurstof, dan zal hij binnen een week overlijden.

Er zijn mensen die na een lange coma ontwaken en dan na twee jaar zwaar revalideren weer redelijk normaal kunnen leven. De wetenschap op dit gebied ontwikkeld zich ook snel. Feit blijft dat gebieden die zwaar beschadigd zijn (de doktoren hebben daar zicht op) vrijwel nooit herstellen. Op z’n best vinden de neuronen een soort van bypass (andere weg van a naar b) en daar moet de mens het dan mee doen.

Het nieuwsbericht geeft m.i. een sprankje hoop. Misschien is een sprankje genoeg voor Broeckx en kan hij ooit nog een menswaardig leven leiden.

0
NumberSeventeen 7 september 2016 om 10:00

Over dit onderwerp is ooit een mooie documentaire gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=2KkFZ-QC53Q The Crash Reel. Geen wielrennen, wel een val met coma tot gevolg in de topsport. Een aanrader voor iedereen. Staat trouwens op Netflix.

0
Fernandi 7 september 2016 om 12:04

@ hakkie

Het nieuws rond schumacher was een bericht vanuit januari nog een keer de wereld inhelpen, en net als in januari direct ontkracht.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone