Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging
zaterdag 9 september 2017 om 13:29

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe beschuldigingen van dopinggebruik. Voormalig wielerarts Peter Janssen zegt vandaag in een interview in De Volskrant haar van onder andere epo te hebben voorzien.

“De publicatie in de Volkskrant van vandaag heeft mij onaangenaam verrast”, zegt Van Moorsel in een reactie tegen De Telegraaf. “Te meer omdat ik met Peter Janssen periodiek een langdurige, prettige samenwerking heb gehad vanaf mijn achtste jaar totdat ik eind jaren negentig ging samenwerken met de KNWU-arts Tjeerd de Vries.”

De viervoudig olympisch kampioene zegt zich niet te herkennen in het verhaal van Janssen. “Het verbaast mij dat hij deze uitlatingen nu doet. De toekomst van de wielersport is in ieder geval niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen. Ik ben dertien jaar geleden gestopt met mijn actieve wielercarrière, waarin er nooit enige twijfel is gerezen bij mijn medische testen.”

“Inmiddels zet ik mij met passie in voor het Leontienhuis, waarbij ik mensen met eetstoornissen help. Ik focus mij daar nu volledig op, en heb verder geen behoefte om nog te reageren.”

Vorig jaar augustus werd Van Moorsel ook al een keer beschuldigd van dopinggebruik. Toen kwamen de aantijgingen van oud-wielrenster Monique Knol.

Janssen uit in het interview ook beschuldigingen aan het adres van onder meer de nog actieve renners Ruben Plaza en Lars Ytting Bak. Het volledige artikel uit de Volkskrant is hier te lezen (Blendle, €0,39)

 
117 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
9 september 2017
Dus jij hebt ook gebruikt, Leontien. Als er zovelen modder gooien zal er een kern van waarheid inzitten. Foei, mevrouw van Moorsel.
9 september 2017
Moet nu na Boogerd nog een nationale wielerheld te gronde gebracht worden door onthullingen over een ver verleden?! Van Moorsel is een voorbeeld geweest voor velen, en zie nu de staat van (vrouwen)wielrennen - een prachtige ontwikkeling - totaal onnodig om haar nu aan de schandpaal te nagelen.
9 september 2017
Uiteraard leontien, ik geloof je wel hoor ;). Maar misschien interessanter voor het huidige en recente wielrennen is dat lars bak, ruben plaza en de broertjes feillu ook beschuldigd worden in het artikel.
9 september 2017
Voor mij toch een beetje de Armstrong van het vrouwenwielrennen, met het verschil dat van Moorsel het niet toegegeven heeft. Maar laten we Leontien maar geloven.
9 september 2017
@nikolaivinovitsj Laat haar dan in deze ook een voorbeeld zijn. Dat je als dopeur nooit zeker van je zaak bent en dat het altijd uit kan komen.
9 september 2017
Ik vond het toch weer een onthutsend verhaal. Gelukkig klonk er ah einde wel iets van hoop door. Dat het steeds moeilijker kan; helaas is het wereldje nog verrot genoeg dat er veel boefjes zijn die als ze de kans zouden krijgen zich met alle liefde volspuiten.
9 september 2017
ik vind de bron in deze toch wel betrouwbaar ogen, toch wel een behoorlijk vooraanstaand wielerarts die het wellicht op hoge leeftijd dan toch nog nodig acht om schoon schip te maken. het is trouwens niet alleen van Moorsel, Janssen doet ook een boekje open over bloedzaktransfusies bij Rooks, Theunissen en Bouwmans maar dat die niet schoon reden wisten we al. de naam Plaza is ook gevallen volgens mij.
9 september 2017
Wat een slap stuk waarin nagenoeg alleen wordt ingegaan op de reactie van Van Moorsel op de beschuldigingen. Inhoudelijk wordt er helemaal op deze site geen aandacht besteed aan het gepubliceerde artikel in de Volkskrant waarin naast de beschuldigingen aan het adres van Van Moorsel ook de broertjes Feillu, Bak en Plaza genoemd worden.
9 september 2017
Ik vind de in het artikel niet genoemde beschuldigingen aan het adres van Ruben Plaza en Lars Bak minstens zo interessant trouwens.
9 september 2017
Waar blijft het artikel over de beschuldigingen? Dat van Moorsel blijft ontkennen weten we nu onderhand wel.. Slecht stukje journalistiek...
9 september 2017
Inderdaad vrij waardeloos dat er nog geen wielerflits redactielist bij de plaatselijke primera een volkskrant heeft gekocht. Om zo even een gedegen samenvatting van de beschuldigingen te kunnen schrijven, ipv een simpele copy paste van de reactie van leontien.
9 september 2017
Leontien herkent zich niet in de onthulling van Janssen, dat is een halve bekentenis. Als Leontien vindt dat Janssen liegt, wat ze blijkbaar niet zo durft te formuleren, dan zou in de rechtbank een rechter vragen wat voor motief een ploegwerk daarvoor zou hebben. En verder: de wielersport is júist gebaat bij openheid over het verleden. Zeker als het gaat om mensen die nota bene in de wielersport werken. Oftewel beter een Thomas Dekker dan een Erik Dekker
9 september 2017
De Feillus worden nergens van beschuldigd he; alleen dat ze nooit goed gecontroleerd zijn. Ik vind het Van Moorsel-gedeelte van het verhaal ook niet per se het meest interessante. Het verhaal over hoe zo'n arts te werk ging des te meer.
9 september 2017
Beetje ontluisterend natuurlijk. Wel vraag ik me ook af wat deze arts van zichzelf vindt.
9 september 2017
Als Leontien verstandig was zou ze gewoon zeggen dat je in die tijd niet anders kon dan doping gebruiken omdat je anders door intrinsiek mindere rensters eraf werd gereden die wel gebruikten. Door nu te blijven ontkennen maakt ze zichzelf voor mijn gevoel totaal belachelijk want iedereen weet inmiddels wel dat in de jaren 90 ook 90% van zowel het vrouwen als mannenpeloton aan oa de EPO zat. Het echte nieuws in het artikel zijn de beschuldigingen van Bak, de broertjes Feillu en Ruben Plaza.
9 september 2017
De getuigenis van Janssen wordt nergens overtuigend ontkracht. Gewoon de standaard ontkenning. Dan weet je wel hoe laat het is.
9 september 2017
Plaza was al betrokken bij Operacion Puerto. Of hij destijds effectief geschorst is weet ik niet meer, maar dit verhaal erbij is mijn respect voor de man is weg. Zeker omdat hij zichzelf meermaals als slachtoffer van fuentes neerzette. Dat het een negatieve invloed heeft gehad op zijn loopbaan enzovoort. Nu blijkt dat hij dus wel degelijk de boel bedonderde. En ook nog in de periode van het bloedpaspoort.
9 september 2017
Het 'Leontienhuis'. Ze heeft het nog steeds bijzonder goed met zichzelf getroffen.
9 september 2017
Fijn dat er eindelijk iets geplaatst wordt, en dat jullie luisteren naar de vraag ernaar. Heerlijke verhalen. Goed om te lezen. Een bron die zeer serieus is. Wie belt Oprah even? Dit soort verhalen zullen toch een grotere angst voor dopaars zijn dan de volledig lekke mand die de officiële dopingcontrole ooit zal worden. Tests verjaren. De waarheid ligt vooral altijd ergens op een plank.
9 september 2017
Alles in haar reactie zegt "ja, het is waar, maar we hadden afgesproken dat hij zijn mond zou houden". Treurig eigenlijk dat er in een relatief onbelangrijke sport als vrouwenwielrennen net zo hard gesjoemeld wordt/werd. Maar verrassend is het niet.
9 september 2017
Ik plaats geen enkel mens op een voetstuk, dus ook zeker La Moorsel niet, maar het kan mij niet schelen of ook maar iets waar is van wat die sportarts (naast UCI regels onderworpen aan medische tucht) in de winter van zijn leven vanuit Thailand uitkraamt (Joost mag weten wat hij daar in zijn privésfeertje uitvreet, maar dat terzijde). Ik vind het grove schending van vertrouwen waarbij hemzelf veruit het meeste aan te rekenen valt (maar hij blijft hoe dan ook verder buiten schot, makkelijk). Ik meen dat de wielersport de val van Moorsel en Zijlaard niet nodig heeft om cleaner vooruit te komen. Iedereen weet dat het andere tijden sport waren, en bloedtransfusie ging overigens met eigen bloed. Zou onomstotelijk worden aangetoond dat door van Moorsel andermens bloed gebruikt werd, dan zal dat mijn mening uiteraard 180 graden wijzigen. Ik hoop nu dat van Moorsel en ook Zijlaard verder de mediadruk kunnen weerstaan en haar palmares en inspiratie overeind blijven. Hierop zat volgens mij helemaal niemand te wachten behalve Longo en Knol. Destijds (1994 dacht ik) oa genoten van haar 'sur place' met Jeannie Longo op de Alpe d'Huez.
9 september 2017
Ze neemt niet eens de moeite om het te ontkennen. Wel laf om niet gewoon open kaart te spelen. Ze geeft altijd ze hoog op over dat ze haar fouten in het verleden zo graag deelt met jonge vrouwen om ze te waarschuwen. Sterker nog ze verdient er al jaren een goeie boterham mee. Krijg het idee dat ze haar verleden gebruikt om het commercieel uit te buiten en dopinggebruik past daar niet in. Want als het je echt ging om het waarschuwen van jonge meisjes zou ze dit ook gedeeld hebben.
9 september 2017
@ ikbenprocycling: interessante visie. je zou zo je naam kunnen veranderen in 'ikbenpro-omerta'. mensen die uit de school klappen doen blijkbaar aan 'grove schending van het vertrouwen. van mij mag alles op straat komen liggen. ja, op korte termijn wel schadelijk voor het wielrennen, maar op lange termijn profiteren we er alleen maar van.
9 september 2017
Ik ben het eens met o.a. @roberto en @thestudent: Wielerflits het zou jullie journalistieke gehalte ten goede komen als jullie de kernpunten samenvatten van het interview met Peter Janssen in de Volkskrant. Het gaat hier om een zeer vooraanstaande oud-wielerarts die een boekje open doet tegenover 2 gerenommeerde Volkskrant (onderzoeks-)journalisten. Om dit slechts af te doen met de (voorspelbare) eenzijdige reactie van Leontien van Moorsel vind ik teleurstellend.
Oud nieuws....Op naar Alto d' Angliru!
1 2 3 5

Reacties zijn gesloten.