Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging
zaterdag 9 september 2017 om 13:29

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe dopingbeschuldiging

Leontien van Moorsel distantieert zich van nieuwe beschuldigingen van dopinggebruik. Voormalig wielerarts Peter Janssen zegt vandaag in een interview in De Volskrant haar van onder andere epo te hebben voorzien.

“De publicatie in de Volkskrant van vandaag heeft mij onaangenaam verrast”, zegt Van Moorsel in een reactie tegen De Telegraaf. “Te meer omdat ik met Peter Janssen periodiek een langdurige, prettige samenwerking heb gehad vanaf mijn achtste jaar totdat ik eind jaren negentig ging samenwerken met de KNWU-arts Tjeerd de Vries.”

De viervoudig olympisch kampioene zegt zich niet te herkennen in het verhaal van Janssen. “Het verbaast mij dat hij deze uitlatingen nu doet. De toekomst van de wielersport is in ieder geval niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen. Ik ben dertien jaar geleden gestopt met mijn actieve wielercarrière, waarin er nooit enige twijfel is gerezen bij mijn medische testen.”

“Inmiddels zet ik mij met passie in voor het Leontienhuis, waarbij ik mensen met eetstoornissen help. Ik focus mij daar nu volledig op, en heb verder geen behoefte om nog te reageren.”

Vorig jaar augustus werd Van Moorsel ook al een keer beschuldigd van dopinggebruik. Toen kwamen de aantijgingen van oud-wielrenster Monique Knol.

Janssen uit in het interview ook beschuldigingen aan het adres van onder meer de nog actieve renners Ruben Plaza en Lars Ytting Bak. Het volledige artikel uit de Volkskrant is hier te lezen (Blendle, €0,39)

RIDE Magazine
117 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
9 september 2017 22:25
Dokter Mabuse heeft bekend gemaakt dat Pelissier zijn overwinning in de Tour de France
te danken heeft gehad aan doping wat hij hem verkocht heeft.
Waar hebben wij het na zoveel jaren eigenlijk over.
dr. Janssen is die soms bezig met te dementeren of is hij op zijn leeftijd
media geil geworden ?
9 september 2017 22:28
Edo Sturm in TROUW zeer kritisch over ploegarts Janssen:

"Wat zegt dit over de verantwoordelijkheden van een ploegarts?
Janssen laat zich in het interview niet uit over de morele en ethische kanten van zijn rol als teamdokter. Hij faciliteert slechts, laat hij meermaals doorschemeren. Aan zijn eed als dokter heeft hij overduidelijk geen boodschap. Janssen introduceert eind jaren '80 na een artikel in een medisch tijdschrift bloeddoping bij de Nederlandse succesformatie PDM. Hij geniet op zijn stoeltje op de camping als hij hoort dat Rooks en Theunisse in de Tour de France de concurrentie aan gort rijden. Hij krijgt pas reserves als gaandeweg de controles en pakkans toenemen. Janssen stopt in 2009. "Ik heb er lang over nagedacht en ik zie het niet als schending van mijn beroepsgeheim. Het gaat hier niet om patiënten, maar om gezonde sporters die hun prestaties willen verbeteren." Dat Janssen jarenlang niet alleen onderdeel uitmaakte van een verdorven systeem maar het ook willens en wetens in stand hield, is misschien wel het meest stuitende van alle onthullingen.".
9 september 2017 22:31
Ik was verbijsterd toen ik uitgerekend de naam Peter Janssen'. las. Goed artikel van Edo Sturm!
9 september 2017 23:14
Het hele van Moorsel verhaal boeit me niet zo, de rest van het Volkskrant artikel is wel bijzonder interessant! We worden constant op het verkeerde been gezet.
9 september 2017 23:16
Ik zit hier 17 jaar na dato echt niet, maar dan ook helemaal niet meer op te wachten. Epo was in die jaren gemeengoed onder de topwielrenners. Er hebben er al genoeg geboet, niet allemaal maar ik zit echt niet op nog meer namen te wachten. Tenzij ze nog actief fietsen. Maar als die onthullingen zoveel jaar later.... en dan doen zovelen of het zo goed is van die zogenaamde dokter.... sorry, maar als hij toen hielp, deugde hij niet als dokter. En dat hij het dan zoveel jaar op tafel moet gooien klopt ook niet vanwege een bepaalde eed die hij heeft afgelegd.
Sorry, maar ik kan hier helemaal niks mee en erger mij aan al die moraalridders. Dit is te lang geleden en kent alleen maar verliezers.
9 september 2017 23:44
De verliezers zijn de (oud)renners die tot de grond toe gelijk gemaakt worden. Of ze nou doping gebruikt hebben of verdacht zijn.
10 september 2017 00:21
Inderdaad een kulverhaal in de media, wat nergens iets aan toevoegt en dus ook niet bijdraagt.
Beschadiging terecht maar ook onterecht van mensen die hun gedrag van toen niet meer kunnen veranderen. Die dokter J. had dat trouwens nu wel gekund maar dan op sportieve wijze.
Wat me vandaag vooral opgevallen is, zijn de meer liefhebbers van negatieve feitjes dan liefhebbers van wielersport pur sang.
"schoon schip maken"of "tot op de bodem"hoor ik steeds; ze willen namen en rugnummers om hun inbreng in actuele en toekomstige discussies te kunnen maken.
We kennen onderhand de destijds hoge EPO deelnemers percentages wel en brengen die hier met ons oeverloos gelul en poging tot plaatsing en duiding echt voor geen o,ooo1 pico omlaag!
Valt me nog mee dat vandaag Froome niet op totaal gebied hier door velen is afgebroken en dat klimgodfenomeen Contador ineens zo goed is dit seizoen. Wat trouwens met de juiste focus echt wel kan!
Ik hoop dat uit deze case ook door ons vandaag lering wordt getrokken en dat ook de redactie scherp blijft om iets wanneer en op welke wijze hier aan de meestal gretige "dopingjagers" en nog snellere beoordelaars te blijven bieden. Maar dan wel op eigen genuanceerde wijze.
10 september 2017 05:55
Natuurlijk heeft Van Moorsel ook epo gesnoept. Meneer was betrokken bij PDM , waar de hele ploeg toen opeens "ziek" was. Dus nu Breukink nog ff even beschuldigen en Boogerd kan de komende twee jaar, na zn schorsing, Roompot leiding geven.
Alleen die rat van een Thijs Zonneveld staat meteen weer klaar om over lijken te gaan. Vies ventje.
10 september 2017 07:21
@ simplex:
so, dont shoot the messenger but shoot the ones who want to know the message?

je kan best voor jezelf bepalen of je geinteresseerd bent in nieuws of niet, maar ga aub niet hen beoordelen die wel geinteresseerd zijn in datzelfde nieuws.

daarnaast is het natuurlijk kul om te stellen dat mensen die dit alles wel willen weten meer geinteresseerd zijn in negatieve dingetjes dan in bijvoorbeeld wieleruitslagen. dat is gewoon een sneer naar hen die de ogen NIET willen sluiten voor dit soort zaken.

anderen negativiteit verwijten in een bijzonder negatieve reactie. dan lijkt het me wel duidelijk wie er negatief is in deze, en dat ben jijzelf simplex.

ik geniet NU van wielrennen, maar als ik de kans krijg om over 15 jaar te vernemen wie er nu gedopeerd rondrijdt: graag. en dat jij dat dan niet wil is voor mij geen enkel probleem. maar laat mij, die dat dus wel wil vernemen, ook gewoon in mijn waarde, oke?
10 september 2017 10:30
Maar waarom duiken we allemaal op de sporters en gaat de zogenaamde dokter vrij uit ? Hij faciliteert en weet heel goed waar hij mee bezig is. Dat is hetzelfde als alleen de junks aanpakken, maar de drugdealers vrij uit laten gaan ? Omdat hij nu op zijn oude dag uit de school klapt, is het in de ogen van sommigen (bijv. De eerder aangehaalde Thijs Z.) een held. Nou, daar kan ik echt niet bij....
10 september 2017 10:51
Andreotti +1

Precies wat ik in mijn eerdere reacties ook bedoel.
10 september 2017 10:58
@Jibi; Ja dat was een heel goed artikel van Edo Sturm. Hij verwoordt daar precies wat ik steeds dacht toen ik het artikel van de Volkskrant aan het lezen was. Ik lees nergens dat Janssen zich medeverantwoordelijk en schuldig voelt terwijl hij dat is, mocht het waar zijn. Ik vind dat onbegrijpelijk...een arts notabene die een eed heeft afgelegd. Het is te makkelijk om te stellen "ik zette ze er niet toe aan, ik faciliteerde... Ik vind artsen die meewerken of hebben meegewerkt aan doping eigenlijk erger dan de renners die in dat tijdperk doping hebben gebruikt.
10 september 2017 14:03
Vlinder ea: het hele artikel en het interview met Janssen is een openbare biecht. Gelovige lieden, waarvan er in het katholieke wielrennen veel te vinden zijn (maar ook omgelovigen trouwens) doen dit zoals bekend (oa) aan het eind van hun leven om af te rekenen met eerder begene zondes. Evident dus dat Jansen zich zowel schuldig als medeverantwoordelijk acht. Dat is inherent aan aan het hele biechtfenomen. Prima journalistiek stuk trouwens.
10 september 2017 15:10
@Sverige1977 Het verhaal van de Intralapid affaire van de PDM ploeg in 1991, waardoor de gehele ploeg moest af stappen met hoge koorts en andere sepsisverschijnselen, was destijds de verantwoordelijkheid van de Limburgse huisarts W. Sanders, die dat jaar ploegdokter was en alle renners bedorven Intralapid intraveneus had toegediend.
Overigens is wel heel opvallend het grote aantal renners van de toenmalige PDM ploeg, dat al tijdens hun actieve wielerleven of wel hierna hartritmestoornissen kregen, waarvan er zelfs met dodelijke afloop.
Bekende, maar ook minder bekende namen.
Hoogstwaarschijnlijk een oorzakelijk verband met het toenmalige dopinggebruik, van zowel de ruime hormonale toediening als de EPO in de experimentele fase.
10 september 2017 15:36
@vlinder
In de jaren 90 kwam ik bij een sportarts die me serieus voorlichtte over ´s winters een beetje testosteron toedienen. In zijn optiek is wielrennen zulk een zware sport dat we ( wij wielrenneners) gebaat zijn bij een beetje testosteron om gezond te blijven. Ik geloofde toen dat hij het echt meende, maar nu denk ik dat hij wellicht doping toediende om zijn renners sterker te maken en zichzelf daardoor aantrekkelijker voor coureurs. Niet de minsten kwamen bij hem over de vloer trouwens.


Is deze Peter Janssen dezelfde Janssen die ergens eind jaren negentig in TV programma met Mart Smeets opeens uit de doeken deed met wie hij bij PDM met testosteron had ge-experimenteerd? Hij noemde Jogi Muller, Rooks, Theunisse.
Mart Mseets wist niet hoe snel hij erover heen moest praten, echt waar. Een tijdje geleden heb ik het fragment ergens teruggezien maar nu kan ik het niet meer vinden.

Overigens vind ik Anabole steroiden en testosteron wel even van een hele andere orde dan EPO, PFC´s , bloeddoping etc.
(Die mening las ik ook terug in een artikel van Thijs Zonneveld in NRC uit 2013.
https://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/17/hoe-een-medicijn-het-wielrennen-ziek-maakte-1198148-a791002)
Kan me niet voorstellen dat een renner serieus gelooft dat EPO etc. beter voor zijn gezondheid is, iets wat ik me met beetje testosteron in de winter dan nog kan inbeelden. (Uiteindelijk denk ik dat als de sport te zwaar voor je is zonder hormonen je talent dus gewoon te kort schiet. En dat je dat niet met hormonen zou moeten willen oplossen)
10 september 2017 22:16
@achtpuntzes -10 september 2017 om 07:21
"Oké", zoals je afsluit, ik laat je echt wel in je waarde, gisteren, nu en in de toekomst.
Ieder zijn eigen voorkeuren en interesses.
Gisteren ging het hier om verdacht positief zijn n.a.v. een artikel van een geflipte , onsportieve en negatief ingestelde arts.
Tevens op de wijze hoe Wielerflits hier mee omging en dan ook n.a.v. de reacties van WF leden (waaronder jij nogal prominent.) Kan allemaal wel zo zijn, maar mijn perceptie van dit geheel is toch echt wel negatief. Ik zie en lees nog steeds onthullingen van journalisten e.d. die in de huidige tijd weinig relevant meer zijn. De wijze waarop (en zeker met deze dr. J) maakt het nog negatiever en het zou beter zijn dat deze onderzoeksfiguren zinvol hun tijd in positieve zaken in het wielrennen gaan of blijven besteden.

Ik heb dit alles gisteren als negatief ervaren en als jij mij daardoor een negatief stempel wil opleggen dat ik hier dus (alleen?)en voornamelijk negatief ben ingesteld, dat mag maar dat blijf ik toch maar van de positieve kant bekijken.

Afsluitend ben ik uiteraard ook tegen doping, maar steek en verlies geen tijd in verjaarde en bekende perioden.
Ook Leontien van Moorsel verdient dit niet met haar enorme bijdrage aan het wielrennen in een destijds vrijwel identiek deelnemersveld.
11 september 2017 11:57
@simplex
Als ik even in mag haken.
Je zegt : "Afsluitend ben ik uiteraard ook tegen doping, maar steek en verlies geen tijd in verjaarde en bekende perioden."
Bedoel je dan ook dat mensen uit die tijd die nu in de wielersport actief zijn het voordeel van de twijfel gegeven moet worden?
De manier waarop Michael Boogerd erover praat o.a. in Wielerflits live doet mij denken dat hij vindt dat doping tegenwoordig "uit" is en zie geen risico wat betreft hem samenwerken met jonge renners. Maar dat is gebaseerd op hoe zich uit en dat ik hem een kleine beetje ken van heel vroeger. Anderen uit die tijd zou ik nooit meer vertrouwen, en wel om de reden waarom zij in die tijd doping gebruikten, als amateur of zelfs als junior al.

Wat moeten we met al die mensen die nu de sportdirecteuren etc. zijn bij ploegen die overduidelijk vroeger met allerlei doping in de weer waren?
Ik vind het niet zo makkelijk om niet meer naar die periode te kijken zoals jij voorstelt.
1 3 4 5

Reacties zijn gesloten.