Lefevere haalde Asgreen zelf uit Tour de France: “Ik was zeer ontgoocheld”

dinsdag 24 januari 2023 om 12:57
Lefevere haalde Asgreen zelf uit Tour de France: “Ik was zeer ontgoocheld”

foto: Cor Vos (archief)

Patrick Lefevere heeft zelf Kasper Asgreen uit de Tour de France 2022 gehaald. Dat verklaarde de ploegbaas van Soudal Quick-Step in gesprek met Sporza. De Deense hardrijder had in aanloop naar de Tourstart in Kopenhagen een knieblessure opgelopen en dat werd in de Tour erger. “Ik was zeer ontgoocheld”, verklaart Lefevere nu.

“Iedereen weet dat ik gekwetste renners en zieke renners niet aanval”, geeft de uitgesproken teambaas aan. Toch had hij wat opmerkingen over de situatie rondom de blessure van Asgreen afgelopen zomer. “Na zijn verschrikkelijke val in de Ronde van Zwitserland wilde hij absoluut naar de Tour. Ik ga ervan uit dat de meeste renners eerlijk zijn, maar hij had waarschijnlijk een moord gepleegd om de Tour te rijden.”

Vooral het Grand Départ in zijn thuisland wilde Asgreen, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2021 meemaken. “De Tour passeerde op 100 meter van zijn deur. Dat was een once in a lifetime. Maar Kasper was niet honderd procent oké. Ik heb hem zelf uit koers gehaald omdat het niet goed was”, aldus Lefevere. “Dat ene been was naar de knoppen, de spiermassa was weg.”

Lees meer:
Patrick Lefevere zet met grijns voorjaarskern Soudal Quick-Step op scherp

‘Hij moet niet te nerveus worden’
Na die opgave kwam Asgreen door die blessure niet meer in actie voor het Belgische team. “Maar op het einde van de maand moeten de centjes er liggen”, zegt Lefevere. “Je hebt als ploeg het recht om na drie maanden het loon te halveren en om na zes maanden naar nul te gaan. Ik heb dat nog nooit gedaan, maar soms zou je het toch eens overwegen…”

Eerder liet Lefevere zich al kritisch uit over de recente prestaties van Julian Alaphilippe, een andere grootverdiener bij Soudal Quick-Step. Volgens de CEO van de ploeg moet Asgreen niet panikeren: “Hij moet nu ook niet te nerveus worden. Vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen was hij dat, en heeft hij zijn motor opgeblazen door Tadej Pogačar te willen volgen. Ik zou rustig blijven.”

Lees meer:
Patrick Lefevere streng: “Julian Alaphilippe is me een revanche verschuldigd”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Mooie Sjors 24 januari 2023 om 13:18

Hmm Patje klonk toch vooral erg mild voor Asgreen in het gesprek met Vannieuwkerke op Vélofollies, vond ik. Toen Karl vroeg of Asgreen niet eens op scherp moest gezet worden, wimpelde hij dat af. Ik vermoed dan ook dat Asgreen zijn salaris niet in de buurt komt van wat Alaphilippe vangt.

Over Julian was hij forser omdat die de laatste 3 seizoenen niet veel overwinningen meer heeft gepakt en zei hij dat ze hem geen monstersalaris betalen om 2, 3, 4 koersen op een jaar te winnen. Zijn 2 wereldtitels compenseren dat natuurlijk deels, maar ik heb het hier al eerder gezegd: voor Alaphilippe zal het zaak zijn om een sterk seizoen te rijden, want Lefevere betaalt niet graag enkel voor de naam. Er moet gewonnen worden.

3
KJP 24 januari 2023 om 13:26

Tsja, altijd dat verhaaltje over dat je de salarissen mag inhouden begint ook wel een beetje vervelend te worden. Bovendien in dit geval beslis je het nota bene zelf met de renner, wil je dan dat hij nogmaals te vroeg start zodat hij in ieder geval zijn salaris kan behouden?

Verder hopelijk inderdaad om Asgreen op scherp te zetten, die ik persoonlijk geweldig vind passen bij die ploeg. Zou voor beiden een groot verlies zijn als ze uit elkaar zouden gaan denk ik. Hopelijk dit jaar weer de Asgreen van 2021 die mee kan met de beste versie van Mathieu, Wout en Pogie op de Vlaamse parcoursen.

2
Panache 24 januari 2023 om 14:40

“Iedereen weet dat ik gekwetste renners en zieke renners niet aanval”
Daar denkt Sam Bennett toch heel anders over.

Verder blijft het een aparte vogel deze Patrick Lefevere. Alaphilippe en Asgreen krijgen op niet mis te verstane wijze te horen dat ze moeten leveren. Zoals eerder gezegd ontbreekt het Lefevere aan elementaire sociale vaardigheden en kent hij geen ander model dan het conflictmodel. Ja, het is bekend dat hij al tientallen jaren succesvol is en bij sommige fans is dat een reden om alles goed te praten, terwijl je ook een nét andere vraag kan stellen om het succes te duiden. Zijn renners van Lefevere vanwege het conflictmodel zo succesvol, of zijn ze ondanks het conflictmodel succesvol? Misschien is Lefevere wel niets meer dan wereldkampioen talenten spotten en inpalmen (ik zeg niet dat het zo is, maar er zijn meer verklaringen dan zijn vermeende genialiteit). Al met al een zegen voor Wielerflits deze man, op naar de 100 reacties.

2
Sean Kelly 24 januari 2023 om 13:18

Volgens mij is Patrick een aantal renners naar de uitgang aan het bewegen zodat er komend jaar meer ruimte komt voor ondersteuning aan Evenepoel. Zowel Alaphilippe als Asgreen hebben in 2024 nog een contract. Zou hij dat eerder willen beëindigen?

1
Dikke Vrouw 24 januari 2023 om 13:21

Hoedan wel ?

0
Cochise 24 januari 2023 om 13:31

Door hen zoals Honoré dit seizoen toestemming te geven om elders een beter contract te tekenen.
Kan twee kanten opgaan: of hij krijgt ze ermee op scherp en ze rijden een knalseizoen, of ze krijgen het op hun heupen en kijken effectief uit naar een andere ploeg volgend jaar. Met beide opties zal Pat wel kunnen leven denk ik.

1
Dikke Vrouw 24 januari 2023 om 14:02

En als ze geen beter contract krijgen bij slecht seizoen ?

2
Cochise 24 januari 2023 om 20:21

Ik ken wel wat ploegen die graag een renner voorbij z’n hoogtepunt (nuja, als ze dit jaar niet presteren spreken we over 2 magere jaren) belonen met een dik contract, om Israël, Total en AG2R maar niet te noemen.

0
Wieler-Joke 24 januari 2023 om 13:30

Met de Asgreen van de rvv 2021 zijn ze nog niet klaar. Ik hoop eigenlijk dat de meeste toppers in topcondities aan de start komen dan gaan we aantrekkelijke koersen zien.

1
Limal 24 januari 2023 om 14:48

Dat hoop ik ook – hoe meer renners er in topvorm aan de start verschijnen hoe leuker! De Asgreen van de Strade Bianche vorig seizoen was trouwens verre van slecht en ook in de Amstel zat hij dicht bij het podium. Als hij dit jaar minder pech/ziekte kent zie ik hem gewoon terug vooraan meestrijden met de besten.

1
LeoR 16 24 januari 2023 om 14:14

"Vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen was hij dat heeft hij zijn motor opgeblazen door Tadej Pogačar te willen volgen."

Zijn er nog mensen die hier niet helemaal uitkomen? Ik vermoed dat ik wel ongeveer snap wat bedoeld wordt, maar erg duidelijk is dit toch niet.

edit: als je "was hij dat" schrapt, komt er zowaar een begrijpbare zin tevoorschijn.

Ondanks dat hij zich inderdaad vergaloppeerde door mee te gaan met Pogačar, denk ik dat zijn materiaalpech op een heel ongelukkig moment ook wel heeft mee gespeeld in die RvV.

1
Mooie Sjors 24 januari 2023 om 14:53

Asgreen zat toch al vrij ver op het moment van de materiaalpech op de Koppenberg.

Lijkt me dus inderdaad dat hij zich heeft opgeblazen toen Pogi op de 2de keer Oude Kwaremont verwoestend doortrok. Die haalde vorig jaar toch wel een uitzonderlijk hoog niveau in de Ronde, zelfs voor VDP was het op de laatste keer Oude Kwaremont/Paterberg gewoon alle zeilen bijzetten om het wiel te houden, waar hij andere jaren zelf zijn wil oplegde. Mathieu was de enige die kon bijblijven, de rest werd weggeblazen.

Als Pogacar dit jaar weer hetzelfde niveau haalt (wat je uiteraard niet kan voorspellen), wordt het smullen. Kijk in ieder geval wel uit naar een clash in de voor mij mooiste koers van het jaar. Pogi met de ervaring van vorig jaar tegen Wout en Mathieu en hopelijk nog eens de Alaphilippe die we in Leuven bezig zagen. Eigenlijk zou je daar nog Evenepoel bij willen zetten om te zien waar hij uitkomt, voor een ultieme wieler-showdown op de Vlaamse stenen.

1
mackie 24 januari 2023 om 16:50

@Mooie Sjors
je volgorde klopt niet. ze doen eerst de 2e passage van de Oude kwaremont ( waar asgreen, zich opblaasde door met pogi mee te gaan) dan komt Koppenberg waar hij op een halve minuut wordt gereden en dan krijgt hij boven op de berg “pech” en was zijn race zeker over.

0
Mooie Sjors 24 januari 2023 om 16:54

Waarom zou mijn volgorde dan niet kloppen? Er staat toch dat hij al ver zat op de Koppenberg na zich te hebben opgeblazen op de 2de keer Oude Kwaremont, en dat hij daarna helemaal uitgeschakeld was door materiaalpech. Gewoon hetzelfde verhaal als wat jij hier nog eens neerpent hoor. :)

0
Jean Dumas 24 januari 2023 om 13:08

Goed selectiebeleid dan.

0
Comments 24 januari 2023 om 14:13

Deze – flap uit – Levevre moet personeelszaken aan een ander overlaten lijkt mij . Je staat als renner toch voor schut met zijn uitlatingen over het personeel.

0
Dikke Vrouw 24 januari 2023 om 13:20

Hij zet ze op scherp ! Kasper zal er staan in het voorjaar

-1
Jean Dumas 24 januari 2023 om 15:38

De klassieke kern is niet breed genoeg.

-1
Gelei 24 januari 2023 om 16:36

@jean

Met Flip en Kasper (en in mindere mate Lampaert) op niveau doe je gewoon mee voor de prijzen. Mooi drietal toch tegenover WVA, Baarle, Tiesj en Laporte.

0
Lalsacien 24 januari 2023 om 16:49

“Iedereen weet dat ik gekwetste renners en zieke renners niet aanval”. Euh, ik wist dat niet…

-1
Mystieke_Monnik 24 januari 2023 om 19:37

Eigenlijk net een Hollander die patlef met dat eeuwige kruideniersgezever over de centjes. Keep it to yourself…

-1
Blackcanyon 25 januari 2023 om 06:24

Jammer dat veel Hollanders niet tegen de directheid van Patlev kunnen. Hij is van grote stappen snel thuis. Daarom is t ook Quick Step.Dat is ook nodig. It’s all about the money. Geen resultaten, geen sponsors en dan geen goede renners, dus nog minder resultaten, nog minder sponsors. Daar probeert Patje voor te waken. Uiteindelijk is t gewoon een bedrijf. En sportiviteit prestaties en continuïteit liggen in elkaars verlengde.

-1
Shinzawai 24 januari 2023 om 13:40

Wat zouden Bennett, Alaphilippe en Asgreen vinden van “iedereen weet dat ik gekwetste renners en zieke renners niet aanval”?

-2
Baukema Tomoulin 24 januari 2023 om 14:20

Dit is van PatLef een uitspraak in dezelfde orde als: “wij van Wc-Eend adviseren Wc-Eend” of “ik ben niet racistisch, maar…”

Je eigen product of gedrag een waarde oordeel geven

-3
Gelei 24 januari 2023 om 16:33

Hij gaat er prat op dat hij geblesseeerde renners altijd doorbetaald terwijl het volgens de uci niet moet. Dat mag ook wel eens belicht worden.

3
Polleke 24 januari 2023 om 16:50

Jakobsen, jaar uitgevallen, geen probleem…Vakoć, idem…

3
Maenhout 24 januari 2023 om 17:42

@Polleke: dat jaar liet hij door TJV betalen…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone