Leermeester Dylan Groenewegen: “Dat moet je liggen, ik vind het leuk”

Leermeester Dylan Groenewegen: “Dat moet je liggen, ik vind het leuk”

foto: Cor Vos

dinsdag 26 oktober 2021 om 08:00
Interview

Niet het WorldTour-team, maar de opleidingsploeg van Jumbo-Visma stond aan het vertrek van de Ronde van Drenthe. Daarbij één opvallende naam: die van Dylan Groenewegen. De 28-jarige topsprinter deed op basis van de UCI U23-regel mee met de jonkies. Voor eigen gewin, maar ook om de jonge gasten de kneepjes van het vak te leren. “Ik vond het een leuke wedstrijd, ik heb me wel vermaakt!”, vertelt de Amsterdammer aan WielerFlits.

Dik aangekleed komt Groenewegen zich met zijn jonge ploegmaats iets na halftwaalf melden bij het startpodium, een klein half uur voor het neutrale vertrek. Zijn deelname aan de Nederlandse UCI 1.1-koers is een bewuste keuze, legt hij uit. “Tijdens de Benelux Tour voelde ik me niet fit, maar de laatste weken gaat het weer lekker. Ik had écht nog zin om te koersen”, legt hij uit. “Het is voor mij ook best een kort seizoen geweest, omdat ik pas in mei begonnen ben na alles wat er is gebeurd. En door corona vielen er ook wat koersen weg.”

In de Ronde van Drenthe was dat dus niet met zijn vertrouwde ploeggenoten, maar met de jonge honden van Jumbo-Visma Development. “Dat is anders, ook een andere manier van koersen. In dit gezelschap was ik toch de wegkapitein, want ik heb de meeste ervaring”, zei hij voor de start. “Ik vond het leuk om met die mannen op pad te zijn. Rick Pluimers was al veel met ons mee geweest met het WorldTour-team. Hem kon ik in koers al goed aansturen, maar de taak voor iedereen was om het hier zo goed mogelijk te doen.”

De doelstelling vooraf was in ieder geval duidelijk. “Het belangrijkste punt uit de bespreking vooraf, was dat we moesten proberen om te winnen. In dit deelnemersveld – waarbij het niveauverschil best wel groot is – was dat voor deze samenstelling niet een makkelijke opgave. Wie, maakt niet uit. Of dat nu Owen Geleijn, Rick of ikzelf ben, dat had niet uitgemaakt. Als het op een sprint uit zou draaien, zouden we uiteraard mijn kaart trekken. Maar dat was op voorhand niet de bedoeling. Ik moest zelf ook gewoon gaan meekoersen.”

Hoogeveen - Netherlands - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Dylan Groenewegen (Netherlands / Team Jumbo-Visma) pictured during the Ronde van Drenthe 2021 men elite in Hoogeveen - photo Anton Vos/Cor Vos © 2021

Van Belle kijkt de kunst af in het wiel van Groenewegen – foto: Cor Vos

Een leuke bijkomstigheid, want daardoor moest Groenewegen zelf ook uit zijn comfortzone. “Er zit in mij natuurlijk een winnaar, dus ik probeerde vanuit iedere situatie de koers te winnen. Daar ging het ook om, dat we altijd een kans op winst creëren. Daar moest ik de jongens vooral in coachen. Ik denk dat ik ze op dat gebied wel iets heb kunnen leren. Behoudens met Rick, had ik nog nooit met ze gekoerst. Ik heb ze vooral gezegd op te letten op de mannen van Intermarché-Wanty-Gobert. Taco van der Hoorn mocht niet wegrijden.”

Pluimers: “Groenewegen gaf ons mee dat we allemaal een eigen kans hadden”
Naast Geleijn, Groenewegen en Pluimers, bestond de rest van de opleidingsploeg uit Loe van Belle, Lars Boven en Hidde van Veenendaal. Die laatste kwam samen met Geleijn op een van de eerste keienstroken ten val, waarna zij moesten opgeven. In de finale toonde vooral Pluimers zich scherp. De 20-jarige Twent zat mee in de eerste achtervolgende groep van zes, met onder meer Jan Bakelants van Intermarché-Wanty-Gobert, Coen Vermeltfoort namens VolkerWessels en Sjoerd Bax van Metec-Solarwatt. Stuk voor stuk geen koekenbakkers.

“Met Dylan koersen is supermooi”, vertelde Pluimers na afloop van de koers. “Hij heeft zo veel ervaring, daar leer je heel veel van. We hadden besproken om vrijuit te koersen en waar kansen lagen, gas te geven. We hadden in ieder geval niet de insteek om het van begin af aan te laten aankomen op een sprint. In deze tactiek hadden we Dylan wel achter de hand, dus dat was heel erg fijn. Ik hoefde daarom in die achtervolgende groep van zes zo min mogelijk te doen. Zo kon ik hopen dat we wegbleven, en anders werken voor Dylans sprint.”

In dat laatste geval was het aan Pluimers om hem goed af te zetten. “Dat is goed gelukt”, vindt de jongeling. “Tot een kilometer voor de streep heb ik voor hem gereden en toen heb ik hem bij Vermeltfoort in het wiel afgezet. Ik had toen niet meer de pure power om door de wind erlangs te rijden. Ik denk dat Dylan redelijk goed zat in de sprint.” Groenewegen kwam in de laatste honderden meters even klem te zitten, waardoor Andrea Pasqualon een gaatje kreeg. De Leeuw van Amsterdam kwam daarna wel vrij, maar kreeg het niet meer dicht.

Pluimers schaduwt Taco van der Hoorn op de VAM-berg – foto: Cor Vos

Klassiekertalent Pluimers steekt graag informatie van de Jumbo-Visma-kopman op. “Tijdens de koers probeerde ik zo veel mogelijk op hem te letten. De profs hebben zoveel kennis over hoe de koersen er hier aan toe gaan, wat je moet doen op het goede moment. Daar heeft hij ons goed in gecoacht, dat we niet te gek deden of juist wel iets moesten doen. Ik vond het ook tof dat hij in de voorbespreking niet zei dat we voor hem gaan rijden, maar dat we allemaal een eigen kans hadden. Al was het zeker duidelijk dat we bij een sprint voor hem gingen.”

Met Groenewegen in de ploeg zorgde dat ook voor extra motivatie, legt Pluimers uit. “Voor ons als jonge jongens was dat natuurlijk hartstikke gaaf om met zulke goede profs in een team rond te kunnen rijden. Natuurlijk weten wijzelf ook wel een beetje waar we moeten zitten, maar met Dylan erbij is het extra leuk om daar je best voor te doen. En in de finale voelt het ook heel fijn als hij je het vertrouwen geeft om hem goed af te zetten in de laatste kilometer. Dat zijn heel gave momenten en ik ben ervan overtuigd dat je dit als jongeling beter maakt.”

Groenewegen geeft de ploeg een dikke voldoende
De meester zelf was na afloop tevreden. “Het was vooral zaak dat we bij de eerste keienstrook goed van voren zaten. Daarna was het zo goed mogelijk in de koers zitten. Maar dat deden de jongens vanzelf. Ze zijn tegenwoordig al zo volwassen op die leeftijd, ik hoefde ze niet veel uit te leggen. Het is meer dat ze mij meehebben en dat ik nog eens benadruk dat ze er móeten zitten. Dat hebben ze heel goed gegaan. Ik vond het in ieder geval heel leuk om zo te koersen en ik denk dat het goed is dat Jumbo-Visma een goede opleiding heeft.”

Groenewegen is ook te spreken over de mixregel van de UCI. “Dat zagen we eerder dit jaar ook al met de broers Mick en Tim van Dijke. Pluimers is ook heel goed op weg en zo zijn er nog wel een paar. Het is goed dat ze af en toe kunnen proeven van het prof-zijn. Ze luisterden in ieder geval heel goed, de jongens zijn heel leergierig. Als je ziet hoe ze ermee bezig zijn… Toen ikzelf negentien was, was ik er op een heel andere manier mee bezig. Ze zijn veel volwassener. Daar heb ik heel veel respect voor. Natuurlijk kunnen er altijd zaken beter, maar ze hebben echt een negen verdiend voor hun inzet. Ze hebben gedaan wat ze konden.”

Groenewegen zelf kwam net tekort voor de tweede plaats – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

13 Reacties

Michelangelo 25 oktober 2021 om 19:52

Ik vind het mooi om te zien dat Groenewegen zich nederig op stelt. En dankbaar dat hij weer kan koersen.

Ik gun hem dit jaar een goede winter, en volgend jaar weer echt aanhaken bij de wereldtop. Hopelijk maakt hij het de keuzeheren bij TJV moeilijk door zijn resultaten in de winter en het aankomende voorjaar. Al verwacht ik dat een selectie voor de TdF wel eens erg lastig kan worden met Roglic en Van Aert…

Franco Ballerini 25 oktober 2021 om 20:13

Een Tour selectie kan hij uiteraard vergeten. En net tekort komen voor de tweede plaats in de Ronde van Drenthe is ook niet bepaald een adelbrief. Neemt niet weg dat ik hem ook graag weer als beste sprinter ter wereld zou zien.

Michelangelo 25 oktober 2021 om 20:50

Ik denk dat de Groenewegen van vóór Polen zeker een overweging zou zijn om mee te nemen in de TdF. Hij hoorde destijds tot de 3 allerbeste sprinters van het moment.

Maar als je als TJV, met de gele droom van Roglic in het achterhoofd, moet kiezen tussen de pure sprinter Groenewegen of de multifunctionele Van Aert (die misschien qua pure sprintsnelheid wat minder is, maar ook veel meer andere dingen kan en minder ondersteuning nodig heeft) dan lijkt me de keuze ook snel gemaakt. Tenzij er natuurlijk 8 ritten in zitten die zo vlak zijn als een biljartlaken, maar dat is dit jaar ook niet het geval.

Wheely 25 oktober 2021 om 21:30

Het is jammer dat van deze wedstrijd geen beelden zijn. We kunnen zo moeilijk beoordelen hoe ze gekoerst hebben maar kennelijk was de sfeer goed.

Wimco Hoevenberg 26 oktober 2021 om 19:03

er is een korte samenvatting geweest op RTV Drenthe, zie: https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/174799/Rune-Herregodts-wint-58e-Ronde-van-Drenthe

Wellicht dat je a.d.h.v. de beelden een goed oordeel kan geven.

Mwielerfan 25 oktober 2021 om 22:22

Wat is de mix regel van de uci

Murcia 25 oktober 2021 om 22:48

Uit een stuk van Youri hier op deze site van vorig jaar:

Wisselwerkingsregel
Sinds dit seizoen is het mogelijk om voor WorldTour-teams met een opleidingsploeg op Continental-niveau, om renners in sommige wedstrijden uit te wisselen. De UCI heeft namelijk een regel in het leven geroepen die dit toestaat. Zo kunnen WorldTour- of ProTeam-renners deelnemen aan een .1-koers (maximaal twee renners) of een .2-koers (één renner), om de talenten van de opleidingsploeg bijvoorbeeld de kneepjes van het vak te leren of jonge profs voor eigen kans te laten rijden in koersen op een lager niveau.

Andersom mag het ook, zoals Leemreize eerder dit jaar al deed tijdens de Tour de La Provence: coureurs van de opleidingsploeg mogen proeven van het grote werk bij de profs in .1-wedstrijden (maximaal vier renners) en zelfs in UCI Pro Series-koersen (twee renners). De Ronde van Burgos is een wedstrijd van dat laatste niveau. Jumbo-Visma gebruikt de eerste wedstrijd dus meteen om deze regel weer te gebruiken. Met Strade Bianche, de Ronde van Polen, GP Kranj (voor de beloften), Heistse Pijl en een hoogtestage is het dan erg druk.

Chaba Jimenez 26 oktober 2021 om 00:25

Zouden die jongens zich niet heel ongemakkelijk voelen tussen zo'n levensgevaarlijke hekkenjager?

Ik iig wel. Maar dat is slechts mijn mening.

D.Koch 26 oktober 2021 om 01:21

Waarom nou dat aanhalen? Karrenvracht ervaring van 1 van de beste sprinters van de laatste paar jaar. Mooi dat hij dit doet.

Marik 26 oktober 2021 om 14:01

Wat een mooie post weer van Hollow Knight. Hulde!

Chaba Jimenez 26 oktober 2021 om 15:15

Koch
Het zijn ernstige feiten. Dat verdwijnt niet zomaar uit het collectieve geheugen. Er zijn ons al teveel jonge wielrenners ontvallen.

Murcia 26 oktober 2021 om 15:22

@Marik
Het ligt er wel dik bovenop dat ben ik met je eens. De juridische disclaimer aan het eind vind ik het mooiste.

kelderfan 26 oktober 2021 om 12:27

Maar ook mooi, dat hij die Rick Pluimers nadrukkelijk benoemt, want ook die jongen maakt stappen vooruit. Hij zet zijn sprinter toch mooi af in de finale.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair