Lappartient wil onderzoek naar Sky: “Het is onaanvaardbaar voor mij”
foto: Sirotti
woensdag 7 maart 2018 om 22:23

Lappartient wil onderzoek naar Sky: “Het is onaanvaardbaar voor mij”

UCI-baas David Lappartient heeft bij de BBC gereageerd op de zaak rondom Sky, waarbij in het verleden de dopingregels zouden zijn overtreden door onder meer misbruik te maken van attesten. De Fransman wil dat de onafhankelijke Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) van de UCI een onderzoek instelt. “Als je middelen gebruikt om je prestaties te verbeteren, dan is dat volgens mij valsspelen”, zegt Lappartient.

‘Het druist in tegen de filosofie van de UCI’
Het onderzoek van het departement Digital, Cultuur, Media en Sport heeft Lappartient veel inzichten opgeleverd. “Uit het rapport blijkt dat Sky de middelen niet gebruikte om gezondheidsproblemen te behandelen, maar wel om prestaties te verbeteren. Dat is onaanvaardbaar voor mij en dat druist in tegen de filosofie van de UCI”, zegt hij. “Ook al blijkt dat er geen sprake is van het overtreden van de regels.”

Vergissingen? ‘Dat is een beetje anders gegaan’
“Ik herinner mij dat Sky tijdens de oprichting zei dat ze schoon zouden zijn en dat ze op een schone manier wedstrijden zouden winnen. Schoner dan schoon, zeiden ze zelfs”, aldus de UCI-voorzitter. “Ik las het persbericht van Sky nadat het rapport gepubliceerd was. Ze zeiden sorry en gaven toe dat ze dat ze enkele vergissingen hebben gemaakt. Een vergissing is iets dat je onbewust doet, maar uit het rapport blijkt dat het een beetje anders gegaan is.”

“Blijkbaar was het een beetje georganiseerd”, zegt Lappartient over het mogelijke misbruik van attesten, dat is een uitzondering voor gebruik van verboden producten voor medische doeleinden. “Er is dus misschien geen sprake van een vergissing, maar wel van een fout. Dat is een verschil, dat de wereldwijde geloofwaardigheid van onze sport kan aantasten. En daar maak ik me zorgen over.”

Zaak-Froome mogelijk pas na Giro afgehandeld
Over de Salbutamol-zaak van Chris Froome liet Lappartient zich ook uit. De Britse kopman werd in de voorbije Vuelta positief getest op een te hoge Salbutamolwaarde. Lappartient wil het zo snel mogelijk afronden. “Dat is het beste voor Froome zelf, zijn team, voor ons en en voor het wielrennen. Natuurlijk moeten we respect hebben voor de rechten van Froome, die zichzelf mag verdedigen”, benadrukt de Fransman. Froome is van plan de Giro en de Tour te rijden, maar Lappartient durft niet te zeggen of de zaak voor de Giro afgehandeld is.

“Ik hoop dan wel dat de beslissing uiterlijk voor de Tour valt. Voor het imago van onze sport zou het een ramp zijn en ik wil onze sport niet in de problemen brengen. Zowel vanuit zijn standpunt, om zich beter te kunnen focussen op de verdediging van zijn zaak, als vanuit mijn standpunt het zou beter zijn als hij niet zou rijden”, legt Lappartient uit.

Positie Brailsford
Mocht voor aanvang van La Grande Boucle nog geen uitslag zijn, dan gaat Lappartient opnieuw aan Sky vragen om Froome aan de kant te houden. “Als we geen beslissing hebben voor de Tour, zal ik hen vragen om hun standpunt te heroverwegen en om mijn eerste voorstel te heroverwegen”, aldus de opvolger van Brian Cookson, die in het midden laat of manager Dave Brailsford zijn consequenties moet trekken na de controverse rond Sky. Volgens Lappartient zorgt het rapport voor imagoschade van de sport, vooral in het Verenigd Koninkrijk: “Ik denk dat hij de beste beslissing moet nemen voor het wielrennen in Groot-Brittannië.”

Wel roept Lappartient Sky op om zich aan te sluiten bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen. “Ze zeiden altijd dat ze zich niet bij de MPCC hoefden aan te sluiten, omdat ze meer doen dan dat en omdat ze nog schoner zijn. De rapporten lijken het tegendeel te bewijzen”, aldus de Fransman.


Update 22.35 uur

Sky heeft snel gereageerd op de uitlatingen van UCI-president David Lappartient. De Britse ploeg geeft aan graag samen te werken met elk onderzoek dat de UCI instelt. “Nader onderzoek naar het het rapport van de Commissie is ook van harte welkom”, schrijft de formatie in een persbericht. “Hoewel we vergissingen uit het verleden hebben erkend, ontkennen we met klem de zeer ernstige nieuwe aantijgingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, net als Bradley Wiggins.” Sky vindt de beschuldigingen van de commissie ongefundeerd. “Zonder bewijs te leveren om deze te ondersteunen. Dat is fundamenteel oneerlijk voor het team en zijn renners.”

 
38 Reacties
Sorteer op:
7 maart 2018 22:26
@David L Daar hebben we hier een apart topic voor. Huisregels, weet u wel.
7 maart 2018 22:31
Zijn degenen die de TUE's verstreken zijn niet wat dichter bij huis? Prima om nu het meest sexy praatje te verkopen, kan er voor een heel groot deel in mee gaan, maar volgens mij liggen er ook genoeg prangende vragen op het eigen bordje.
7 maart 2018 22:32
@X:)!
7 maart 2018 22:32
Best een goed verhaal, ik heb redelijk vertrouwen in deze man.
7 maart 2018 22:36
Had Sky zich aangesloten bij MPCC dan had Chris Froome niet mogen starten in Tirreno-Adriatico. (Dit als kleine aanvulling op dit artikel)
7 maart 2018 22:41
De houding en besluiteloosheid van de UCI is onaanvaardbaar voor mij.
7 maart 2018 22:48
Cookson en Sky waren natuurlijk twee handen op een buik/long.
7 maart 2018 22:54
""Wel roept Lappartient Sky op om zich aan te sluiten bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen. “Ze zeiden altijd dat ze zich niet bij de MPCC hoefden aan te sluiten, omdat ze meer doen dan dat en omdat ze nog schoner zijn. De rapporten lijken het tegendeel te bewijzen”, aldus de Fransman."" Dus de UCI wil dat wielerploegen zich aansluiten bij de MPCC, de MPCC vraagt aan de UCI om strengere regels in te stellen (Zie nieuwsbericht 11:14 van 6 maart) en de UCI doet dit niet. Ik snap deze driehoeksrelatie niet helemaal.
7 maart 2018 23:00
En het Wada stelt een werkgroep in....... Renners worden vrij makkelijk geschorst vanwege: Imagoschade voor de sport. Wat mij betreft mag Brailsford ook een flinke schorsing krijgen vanwege Imagoschade voor de sport. Wordt Froome wel geschorst is dat schadelijk en wordt die niet geschorst is dat ook schadelijk voor het wielrennen. De eindverantwoordelijke moet wegwezen
7 maart 2018 23:11
Als fouten worden toegeschreven aan vergissingen kan het nog heel lang duren. Wat Lex al zei, de enige manier is Dave aan de kant en Froome op non actief al blijft de gedempte put vol met kalveren.
7 maart 2018 23:15
De UCI zou beter Sky uit de World Tour gooien. Ik zeg het al jaren dat ze de boel aan het bedriegen zijn, die treintjes bergop in de grote ronden zijn erg verdacht. Er waren enorm veel overeenkomsten met US Postal op alle vlakken. Nu begint eindelijk het ene na het andere uit de kast te rollen... Spijtig voor alle renners die de afgelopen jaren tweede zijn geworden na een Sky renner.
7 maart 2018 23:16
De Britten maar afgeven op de Russen over doping, maar ondertussen zelf via Cookson, de stinkende potjes gedekt houden. Schande !
7 maart 2018 23:42
bla bla bla voor de zoveelste keer.
8 maart 2018 00:05
Tussen de regels door komt het relaas van lappartient over als een veroordeling. Sky heeft a la us postal het wielrennen wel heel erg veel schade berokkend. Objectief gezien kan ik me niet indenken hoe ze dat eillen repareren, anders dan door als ploeg te stoppen.
8 maart 2018 00:20
Er zijn 3 ex Sky renners waaronder Tiernan-Locke die verklaard hebben dat er Tramadol werd verstrekt gedurende de 2012 Tour de France. Daarnaast staat in het rapport dat er bewijs is dat Dr Freeman corticosteroide pleisters heeft besteld.
8 maart 2018 07:34
Hoelang moet deze koersvervalsing nog doorgaan? A-staal positief, ik ga ervan uit dat het B-staal ondertussen ook al onderzocht en positief is, anderd hadden we het al vernomen. Dus volg de regels: schors Froome.
8 maart 2018 07:55
En we horen nog steeds niets van de sponsor... de CEOs zijn wel heel goed in hun gesprekken over hun ploeg binnenskamers te houden,
8 maart 2018 08:17
nu wel wat stevigere taal uit die kant, maar in mijn ogen had dat onderzoek er al een tijdje moeten zijn..
8 maart 2018 08:21
Voor de giro zal de zaak niet opgelost zijn, maar voor de tour hopelijk wel. Zo niet dan moet hij maar niet deelnemen aan de tour. Waarom dan wel aan de giro?????????
8 maart 2018 08:32
Die Lappartient wil en roept een hoop, maar tot op heden gebeurt er zeer weinig. Het is telkens het probleem afschuiven in plaats van daadkrachtige maatregelen nemen. Nu moet er weer een onderzoekscommissie aan de slag. In een eerder bericht zou hij gaan bekijken of de regels voor TUE's niet aangescherpt moeten worden. Blijft een Fransman, dat de zaak Froome niet voor de Giro afgehandeld zal worden, kan hem minder schelen, maar voor de Tour moet er toch wel duidelijkheid zijn...Bah bah, schijnheilige - alleen interessant doen voor de buhne.
8 maart 2018 08:32
Als iets onaanvaardbaar is, maar ( helaas) wel binnen de regels, pas dan zsm de regels aan! Maak daar werk van!
8 maart 2018 08:54
@Plavka Idd! Is de Giro soms niet belangrijk genoeg?? Is dit Frans sentiment? Ik kan mij niet voorstellen dat het wielrennen voor de UCI alleen om de Tour draait. Het lijkt er hiermee wel op...
8 maart 2018 08:56
xistnc +1 Deze Lappartient is vooral goed in het produceren van natte scheten. Hij kan van alles vinden, maar in de zaak Sky heeft hij binnen de regels geen enkele poot om op te staan. Dan heeft dit soort semi-stoer gepraat geen enkele zin, sterker nog, het heeft een averechts effect op de geloofwaardigheid van de UCI en het wielrennen. Op een coherente visie hoe de regels beter zouden kunnen heb ik hem nog niet kunnen betrappen. Kortom, de man is een slavink: een bal gehakt in een jasje.
8 maart 2018 08:56
De regels zijn niet overtreden. Punt. Helaas zet hij een komma.
8 maart 2018 09:03
@kingstown Hoezo, de regels zijn niet overtreden? Een TUE aanvragen voor een ziekte die je niet hebt, dat is de regels overtreden. Sterker nog, SKY zegt dat ze de TUE aangevraagd hebben voor het geval Wiggins ziek 'ging' worden. Het was dus preventief!? Hij kreeg bovendien injecties, wat ze eerder ontkenden. Negen injecties, en niet van een standaard geneesmiddel voor astma (eerste spraken ze van hooikoorts, Wiggo woont trouwens tussen de akkers, bizar). Hij kreeg een middel dat ze enkel bij hopitalisatie toedienen. En Froomey, salbutamol ook middels injectie btw. Verboden.

Reacties zijn gesloten.