Lappartient wil onderzoek naar Sky: “Het is onaanvaardbaar voor mij”

woensdag 7 maart 2018 om 22:23
Lappartient wil onderzoek naar Sky: “Het is onaanvaardbaar voor mij”

foto: Sirotti

UCI-baas David Lappartient heeft bij de BBC gereageerd op de zaak rondom Sky, waarbij in het verleden de dopingregels zouden zijn overtreden door onder meer misbruik te maken van attesten. De Fransman wil dat de onafhankelijke Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) van de UCI een onderzoek instelt. “Als je middelen gebruikt om je prestaties te verbeteren, dan is dat volgens mij valsspelen”, zegt Lappartient.

‘Het druist in tegen de filosofie van de UCI’
Het onderzoek van het departement Digital, Cultuur, Media en Sport heeft Lappartient veel inzichten opgeleverd. “Uit het rapport blijkt dat Sky de middelen niet gebruikte om gezondheidsproblemen te behandelen, maar wel om prestaties te verbeteren. Dat is onaanvaardbaar voor mij en dat druist in tegen de filosofie van de UCI”, zegt hij. “Ook al blijkt dat er geen sprake is van het overtreden van de regels.”

Vergissingen? ‘Dat is een beetje anders gegaan’
“Ik herinner mij dat Sky tijdens de oprichting zei dat ze schoon zouden zijn en dat ze op een schone manier wedstrijden zouden winnen. Schoner dan schoon, zeiden ze zelfs”, aldus de UCI-voorzitter. “Ik las het persbericht van Sky nadat het rapport gepubliceerd was. Ze zeiden sorry en gaven toe dat ze dat ze enkele vergissingen hebben gemaakt. Een vergissing is iets dat je onbewust doet, maar uit het rapport blijkt dat het een beetje anders gegaan is.”

“Blijkbaar was het een beetje georganiseerd”, zegt Lappartient over het mogelijke misbruik van attesten, dat is een uitzondering voor gebruik van verboden producten voor medische doeleinden. “Er is dus misschien geen sprake van een vergissing, maar wel van een fout. Dat is een verschil, dat de wereldwijde geloofwaardigheid van onze sport kan aantasten. En daar maak ik me zorgen over.”

Zaak-Froome mogelijk pas na Giro afgehandeld
Over de Salbutamol-zaak van Chris Froome liet Lappartient zich ook uit. De Britse kopman werd in de voorbije Vuelta positief getest op een te hoge Salbutamolwaarde. Lappartient wil het zo snel mogelijk afronden. “Dat is het beste voor Froome zelf, zijn team, voor ons en en voor het wielrennen. Natuurlijk moeten we respect hebben voor de rechten van Froome, die zichzelf mag verdedigen”, benadrukt de Fransman. Froome is van plan de Giro en de Tour te rijden, maar Lappartient durft niet te zeggen of de zaak voor de Giro afgehandeld is.

“Ik hoop dan wel dat de beslissing uiterlijk voor de Tour valt. Voor het imago van onze sport zou het een ramp zijn en ik wil onze sport niet in de problemen brengen. Zowel vanuit zijn standpunt, om zich beter te kunnen focussen op de verdediging van zijn zaak, als vanuit mijn standpunt het zou beter zijn als hij niet zou rijden”, legt Lappartient uit.

Positie Brailsford
Mocht voor aanvang van La Grande Boucle nog geen uitslag zijn, dan gaat Lappartient opnieuw aan Sky vragen om Froome aan de kant te houden. “Als we geen beslissing hebben voor de Tour, zal ik hen vragen om hun standpunt te heroverwegen en om mijn eerste voorstel te heroverwegen”, aldus de opvolger van Brian Cookson, die in het midden laat of manager Dave Brailsford zijn consequenties moet trekken na de controverse rond Sky. Volgens Lappartient zorgt het rapport voor imagoschade van de sport, vooral in het Verenigd Koninkrijk: “Ik denk dat hij de beste beslissing moet nemen voor het wielrennen in Groot-Brittannië.”

Wel roept Lappartient Sky op om zich aan te sluiten bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen. “Ze zeiden altijd dat ze zich niet bij de MPCC hoefden aan te sluiten, omdat ze meer doen dan dat en omdat ze nog schoner zijn. De rapporten lijken het tegendeel te bewijzen”, aldus de Fransman.


Update 22.35 uur

Sky heeft snel gereageerd op de uitlatingen van UCI-president David Lappartient. De Britse ploeg geeft aan graag samen te werken met elk onderzoek dat de UCI instelt. “Nader onderzoek naar het het rapport van de Commissie is ook van harte welkom”, schrijft de formatie in een persbericht. “Hoewel we vergissingen uit het verleden hebben erkend, ontkennen we met klem de zeer ernstige nieuwe aantijgingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, net als Bradley Wiggins.” Sky vindt de beschuldigingen van de commissie ongefundeerd. “Zonder bewijs te leveren om deze te ondersteunen. Dat is fundamenteel oneerlijk voor het team en zijn renners.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

Romāns Vainšteins 8 maart 2018 om 09:04

Volgens mij zijn L.’s handen simpelweg juridisch gebonden en zou hij ze maar wat graag eruit werken, dit zijn allemaal zaadjes daarvoor.

reusjen 8 maart 2018 om 09:07

@moa
Dat is nieuw voor mij, is dat bewezen?

Romāns Vainšteins 8 maart 2018 om 09:29

En ondertussen is nog steeds helemaal niet aangetoond dat Froomey en Wiggo daadwerkelijk astma hebben, want dat hebben ze namelijk helemaal niet.

Bertvd 8 maart 2018 om 09:58

@ RV: Inspanningsastma hebben ze… kuch

marehoek 8 maart 2018 om 10:01

Deze zaak van Froome en de soap hier omheen , zal de wielersport een flinke deuk
geven.
Ik denk dat de sponsors zich zullen gaan
bedenken om nog verder te gaan, en dan
praat ik nog niet over nieuwe sponsors.
Als Sky zich zou terug trekken, dan is de
Schade niet meer te overzien.
De UCI is in het geheel de grote boosdoener
Een organisatie die zo log is als een varken
En met uitlatingen en acties komt die geen
Kant raken , in deze organisatie moet eens
Flink de bezem doorheen.
En wat hebben we aan de uitspraken van
Lappartient 0,0.

Connor 8 maart 2018 om 11:19

Lappartient is als voorzitter van de UCI eindverantwoordelijk voor alles en dus ook voor het feit dat er nu nog steeds geen schorsingen zijn. De beste man is net zo incompetent als al zijn voorgangers. Maar goed we weten allemaal wat Fransen van doping vinden behalve als het over hun eigen renners gaat…

Fietsie 8 maart 2018 om 12:13

pfff. medicijnen moeten gewoon uit de sport. Als je astma hebt ben je simpelweg gewoon niet zo’n goede wielrenner als dat je zou willen zijn. Bij een wereldtopper in de sport moet alles fysiek kloppen. Zaken oplappen met medicijnen is per definitie glad ijs. Je moet het doen met wat je hebt.

Jan Blokland 8 maart 2018 om 12:40

Laat David Lappartient zijn mond houden.
Waarom zegt hij, dat het mogelijk niet meer voor de Giro afgehandeld zal zijn.
Dit verhaal lijkt mooi, maar is alleen maar een Popie Jopie verhaal. Vind het zelfs schijnheilig.
Froome wordt straks geschorst (als het er ooit van komt) van oktober t/m maart. Let maar op. Mist dus niets en kan gewoon zijn gang gaan. Belachelijk.
Nee Lappartient, je bent veel te laat. Hier had allang gehandeld moeten zijn ipv te zeggen dat er mogelijk voor de Giro niet meer duidelijkheid zal zijn. Froome heeft recht de tijd te krijgen om zich te verdedigen. Dat moeten we respecteren. Laat me niet lachen. Al die anderen die gelijk op non-actief worden gezet. Hoe zit het daar dan mee. Hebben die dat recht niet?
Over respect gesproken.

Flamme Rouge 8 maart 2018 om 13:16

Lappartient openbaart zich hier wederom als een schreeuwerige populist, met een Franse vlag voor zijn mond. Hij praat het (zijn) volk, ‘de f(r)ans’ naar de mond, maar vooralsnog zet hij niets om in daden.
Had hij deze taal gebezigd in zijn campagnetijd, dan had ik het nog geaccepteerd. Maar nu hij deze post al even bekleedt, verwachten we inmiddels toch daden in plaats van deze loze retoriek.
Het is aan hem om zo snel mogelijk samen met het WADA de mazen in de netten te gaan dichten. De beste manier om op de recente voorvallen te reageren lijkt me het juridisch dichttimmeren van de procedures rondom positieve testen, verdachte leveringen en alles meer.
Zolang hier niets gebeurd, ga ik me bij elk persbericht van de UCI meer en meer ergeren aan het gebrek aan besluitvorming. En laat de man alsjeblieft ophouden met het trappen naar Giro en Vuelta.

moa 8 maart 2018 om 14:32

Wat hadden jullie gedacht? Angelsakische ploegen overheersen nu al een tijdje. Er is stront aan de knikker. Er is een cultuur in die landen die niet fris is wat wielrennen betreft. Hun beschermheren zijn weg.
Tuurlijk is dit een afrekening.

joowii 8 maart 2018 om 15:45

Ik vind het ook te lang duren, maar dat iedereen nu verwacht dat de nieuwe UCI-baas wel even als een dictator kan gaan bepalen dat Sky geschorst moet worden… ongelooflijk. Dat moet je toch juist niet willen? Ik ken de beste man niet goed genoeg, maar het feit dat hij zich vrij scherp uitlaat over de zaak lijkt me een aardig begin. Nieuw beleid moet volledig zijn dichtgetimmerd en zorgvuldig worden gemaakt, dus gelukkig is dat er niet op slag. Klote situatie, TUE-misbruik was al lang bekend enzovoorts. Ik geef hem een jaar om met concreet beleid te komen en als dat er dan nog niet is, ja dán heeft ‘ie alleen stoere praat geuit.

limburgia 8 maart 2018 om 16:10

Lappartient is een Fransman dus zo wie zo anti Brits en hij heeft
schijnbaar nog een koekje te eten met zijn Britse voorganger .
Ook de voorzitter van de UCI moet niet voor zijn beurt praten ,dat
is niet netjes.

Spinergy 8 maart 2018 om 23:33

Vergissingen….. hilarisch….

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone