Lappartient roept Sky op om Froome te schorsen

Door Youri IJnsen, donderdag 18 januari 2018 om 21:13

foto: Sirotti

UCI-voorzitter David Lappartient raakt maar niet uitgepraat over de Salbutamol-zaak van Chris Froome. De Fransman zei woensdag nog dat de Brit de tijd moet krijgen om zijn onschuld te bewijzen, maar amper 24 uur later heeft hij zijn mening in Le Télégramme alweer bijgedraaid: “Sky zou Froome moeten schorsen.”

Volgens Lappartient kan de UCI omwille van haar eigen regelgeving op dit moment weinig anders doen. Hij vindt dan ook dat Sky moet optreden. “Het is momenteel niet aan mij om in te grijpen. Zonder de schuld van de renner vast te stellen, zou het dat voor iedereen makkelijker maken. Het is aan David Brailsford (teammanager van Sky, red) om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik denk dat het peloton dat ook wil. De renners zijn het beu steeds met doping gelieerd te worden.”

“In de ogen van het grote publiek is hij al schuldig”, tekent Lappartient op. “Momenteel bekijken we met experts het proces. De cijfers zijn wat ze zijn. Het is aan Froome om ons uit te leggen hoe het komt dat de concentratie Salbutamol bij hem zo hoog was. Vervolgens bekijken wij of zijn argumenten ontvankelijk zijn. Als dat niet het geval is, zal hem een schorsing opgelegd worden. Dat zou twee jaar kunnen zijn. Als hij onze beslissing niet aanvaardt, kan hij naar het antidopingtribunaal van de UCI trekken om beroep aan te tekenen. Dan ben je vertrokken voor een juridisch getouwtrek dat minstens een jaar duurt. Dat willen we juist ten alle prijzen voorkomen.”


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties