Kruijswijk: “Ik ben heel blij met Clement en Van den Broeck”

Kruijswijk: “Ik ben heel blij met Clement en Van den Broeck”

foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

zondag 25 december 2016 om 12:00

Steven Kruijswijk maakt er geen geheim van: de Noord-Brabander wil in 2017 de Giro d’Italia winnen. LottoNL-Jumbo doet er alles aan om die mogelijkheid te creëren. “We zijn er al vanaf november mee bezig”, vertelt Kruijswijk aan WielerFlits.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar
Versterkingen
Eigenlijk loopt dat proces al veel langer. Toen de kopman afgelopen juli zijn contract bij de ploeg verlengde, was het een eis dat er versterkingen bergop bij zouden komen. Die kwamen er in de personen van Stef Clement en Jurgen Van den Broeck. “Voor mij was het heel belangrijk om twee jongens erbij te krijgen die we dit jaar tekort kwamen, vooral in het hooggebergte. De ploeg is daarna met een aantal namen gekomen. Samen hebben we gekeken welke renners bij ons passen. Daar zijn Stef en Jurgen uitgekomen en daar ben ik wel heel blij mee.”

Status
Door zijn goede prestaties in de Giro van 2016, is de status van De Kleerhanger veranderd. Meer dan ooit staat hij de media te woord en volgen fans zijn stappen. Zelf blijft Kruijswijk daar nuchter onder, al is hij zich er wel degelijk van bewust dat hij komend seizoen de Giro kan winnen. “Er gaat niet veel veranderen in mijn voorbereiding en mijn doen en laten. Ik denk dat men mij nu meer naar voren schuift als kanshebber. Tenminste, zo zie ik mezelf wel. Dan hoort alle aandacht erbij. Dat geeft misschien het stukje extra druk dat nodig is om te presteren.”

Deelnemersveld
De Ronde van Italië viert in 2017 haar honderdste editie. Dat trekt een heleboel toprenners aan, want Vincenzo Nibali, Johan Esteban Chaves, Fabio Aru, Thibaut Pinot, Rafał Majka, Ilnur Zakarin, Mikel Landa, Bauke Mollema en – zaterdag nog – Nairo Quintana zeiden reeds hun deelname toe. “Dat is alleen maar mooi. Nibali en Alejandro Valverde zijn ook geen kleine jongens, waar ik afgelopen jaar tegen heb gereden. […] Ik ga niet kijken hoe veel jongens er met grote namen aan de start staan. Ik zal ze toch allemaal moeten kloppen als ik wil winnen.”

Meer zien? Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

58 Reacties

achtpuntzes 25 december 2016 om 12:05

leuk die ambitie, maar ik doe vooralsnog niet mee met de hossana. anders kan het alleen maar tegenvallen. de toekomst zal leren of Kruijswijk vorig jaar in de Giro boven zichzelf uitsteeg of dat hij echt stappen heeft gemaakt.

Wildebert 25 december 2016 om 12:07

Kijk in elk geval uit naar de Giro. Het was voor mij toch echt de mooiste wielerprestatie van een Nederlander het afgelopen jaar hoe hij zich naar het roze reed en zichzelf liet zien. Onnederlands, met dan wel weer een wrange afloop. Zoals al vaak geschreven, de concurrentie is hevig dit jaar, maar bergop en bergaf moet je het uiteindelijk zelf uiteindelijk toch doen. Of Clement en VdB sterk genoeg zijn betwijfel ik, maar zolang ze hem maar lang genoeg kunnen bijstaan zou het al heel mooi zijn. Podium zou al fraai zijn.

Mathieu Moller 25 december 2016 om 12:08

Ligt het aan mijn computer of loopt het geluid in het filmpje niet synchroon? Iemand anders die hier ook last van heeft?

On-topic: Het zou prachtig zijn als hij weer kan winnen, maar het zou al heel mooi zijn als hij weer zo zijn stempel kan drukken als afgelopen jaar. Ook als hij dan niet met het roze in Milaan staat.

Youri IJnsen 25 december 2016 om 12:13

@Mathieu @Raafje

Hier weten we van. Dit komt omdat het kaartje waar de interviews opstonden kapot bleek te zijn. We hebben van alles gedaan om de bestanden terug te halen, maar dat heeft voor nu het gevolg dat de kwaliteit iets minder is dan dat jullie van WielerFlits gewend zijn.

alsjewint 25 december 2016 om 12:13

@achtpuntzes

Ik denk ook dat overdreven Hosanna op voorhand alsof Kruijswijk hetvwel even zal doen niet op zijn plaats is. Er staat me nogal een deelnemersveld aan het vertrek in 2017. Neemt niet weg dat je best wel hoop en verwachtingen mag hebben op een goed resultaat van Kruijswijk. Als je geen hoop of verwachtingen durft te hebben uit angst voor teleurstelling dan doe je jezelf tekort. Als het tegenvalt, dan zien we het dan wel weer, maar op voorhand blijf ik optimistisch dat Kruijswijk zeker weer een mooie ronde kan rijden en mee kan doen om de knikkers. Welke klassering daar dan uitrolt zien we vanzelf.

Raafje 25 december 2016 om 12:14

Ligt denk ik aan het filmpje, had ik ook met het interview met Boom.

Poeksel 25 december 2016 om 12:20

8.6: was het beter geweest als hij gezegd had ‘Ik ga voor top vijf’?

achtpuntzes 25 december 2016 om 12:30

@ Poeksel:
nee, de ambitie dat hij wil winnen en daar ook voor uitkomt is goed hoor. maar ik ga er in ieder geval niet van uit. ik denk dat top 5 al heel knap zou zijn in dit deelnemersveld.

ProfrondeZevenbergen 25 december 2016 om 12:31

In 2016 heeft hij laten zien dat hij de Giro kan winnen. Het is supergaaf dat we eindelijk weer eens iemand hebben die een grote ronde kan winnen. Ik hoop dat hij vrij van pech blijft.

Coldeportes 25 december 2016 om 12:32

Mooi zo, realistische ambitie uitspreken die vol lef zit. Dat kan TLJ wel gebruiken. En ja, de concurrentie wordt nog sterker dit jaar, maar hij is ook weer een jaar ouder, wijzer, sterker en…. een giro specialist. Onderschat dat laatste niet. Hij is ervoor gemaakt, inclusief de weersomstandigheden in die tijd van het jaar.

GO STEVEN! :)

TheMachine 25 december 2016 om 12:32

@Mathieu Moller – idem hier.

@WF: Top dit soort interviews met vragen die voor de fanatieke volgers veel nuttiger zijn dan de oppervlakkige vragen van de NOS en andere algemene media.

Javier 25 december 2016 om 12:34

Als hij net zo goed is als afgelopen jaar kan hij je allemaal kloppen

Ideefiks 25 december 2016 om 12:34

Bon ! Realistisch dat hij zich zelf bij de kanshebbers schaart. En van mij zal hij geen honende reactie krijgen, ook als hij ver van het podium eindigt. Als hij zijn stempel net zo als vorige keer op de ronde kan drukken zal ik dik tevreden zijn. Zoals ik nog steeds dik tevreden ben over zijn Giro 2016.

MME 25 december 2016 om 12:34

vorig jaar was de Giro veruit de mooiste koers van het jaar, ook de mooiste koers die ik persoonlijk heb meegemaakt. Zo geweldig hoed Kruiswijk met overmacht bezig was. Vooral toen hij Nibali em Valverde eraf reed!

Zelf hoop dat Kruiswijk het niveau van vorig jaar weer kan halen, misschien nog iets verbeteren. Dat in combinatie met een sterker team en een nieuwe (betere) fiets. Kunnen hele mooie dingen opleveren!

Kijk er nu al uit!

Gregje 25 december 2016 om 12:35

Nog een paar extra dagen op hoogte, ivm de laatste loeizware dagen, ik heb er alle vertrouwen in

Orakel 25 december 2016 om 12:48

Boven jezelf uitstijgen bestaat niet. Dat noemt men “je 100% benaderen”. Maar het begrip 100% is aan inflatie onderhevig. Daardoor moet je om de Giro te winnen ineens boven jezelf uitstijgen, of 200% in orde zijn…
Voor mij staat vast: als Kruijswijk zijn vorm van mei 2016 evenaart, dan is hij een serieuze kandidaat eindwinnaar, wie er ook start. Succes Steven!

liske 25 december 2016 om 12:56

mooie ambitie voor steven.
niet overschreeuwen, maar reeel.
en anders de herkanzing in de vuelta.
daar hebben we dit jaar gezien dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
maar er zijn ook kleinere rondes: catalonie, romandie, zwitserland ed
er zijn wel weinig echte klimkoersen….. wel meer koersen met ‘van allers wat’.

tendam 25 december 2016 om 13:02

Raar dat sommigen zijn Giro van dit jaar nog altijd als een uitschieter zien. Die hebben zeker de voorgaande Giro’s met hun ogen dicht gekeken. Ook toen had hij met wat meer geluk al op het podium kunnen belanden. Dat heeft niks met ‘hosanna’ te maken, maar gewoon realisme.

liske 25 december 2016 om 13:03

met clement, roglic en bataglin heeft hij mooie steun bergop. die laatste 2 kunnen ook etappes winnen.
met wat ervaring (jos, maarten) en wat power (twan, bertjan, gijs) kom je een heel eind.

Frits des Jeux 25 december 2016 om 13:07

Als Kruijswijk de eerste week weer overleeft is hij gewoon een podiumkanidaat. Vergeet niet dat hij voor de val 3 minuten voorsprong had op de nummer 2. Dat is in het huidige wielrennen met de marginale verschillen gewoon extreem veel. Van degene die nu starten is alleen Quintana een echte bedreiging. De rest moet hij in topvorm kunnen hebben. Zeker met een goede ploeg waarin ik neem aan ook Bennet nog zal starten. Dan is Kruijswijk gewoon een medefavoriet. Zowel in 2011 als 2015 aangetoond in de derde week een van de beste klimmers te zijn.

klootje kriekeljon 25 december 2016 om 13:12

Jongens laten we vandaag vooral goed praten over Steven aan het Kruiswijk. :)

maklukzat 25 december 2016 om 13:15

Battaglin, Roglic en wellicht ook Bouwman lijken me mannen voor de ondersteuning bergop. Clement wil ik eerst wel eens zien. Zal toch echt in topvorm moeten zijn wil hij van betekenis zijn bergop. Snap die hype niet zo goed.

Orakel 25 december 2016 om 13:16

Grootste concurrent zou zo maar Zakarin kunnen zijn. Die reed een loodzwaar voorjaar en kende ook veel pech in de Giro.

1. Quintana
2. Kruijswijk
3. Zakarin

Nu kan iedereen wat nuttigs gaan doen in mei. Excuses voor het wegnemen van de spanning.

Gregje 25 december 2016 om 13:19

mallukzat. Heb je Clement afgelopen jaar in DL en TDF gemist?

Dee 25 december 2016 om 13:21

Ik zie Kruijswijk zeker wel als een van de favorieten komende Giro. Helemaal omdat de giro zijn ronde is. Steven rijdt gewoon goed in de giro, de ronde die hem op zijn lijf geschreven is.
Ook al rijden er nu nog meer toppers, dat maakt niks uit als Kruijswijk zijn vorm van afgelopen Giro te pakken heeft. Ik ben ervan overtuigd dat hij ze dan allemaal aankan.
Misschien ben ik te positief ingesteld, maar dat zullen we zien in mei. Ik zal tevreden zijn wanneer hij zijn stempel op de ronde drukt, winst of niet.
Hoe dan ook, ik heb er nu al zin in!