Kruijswijk: “Ik ben heel blij met Clement en Van den Broeck”

Kruijswijk: “Ik ben heel blij met Clement en Van den Broeck”

foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

zondag 25 december 2016 om 12:00

Steven Kruijswijk maakt er geen geheim van: de Noord-Brabander wil in 2017 de Giro d’Italia winnen. LottoNL-Jumbo doet er alles aan om die mogelijkheid te creëren. “We zijn er al vanaf november mee bezig”, vertelt Kruijswijk aan WielerFlits.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar
Versterkingen
Eigenlijk loopt dat proces al veel langer. Toen de kopman afgelopen juli zijn contract bij de ploeg verlengde, was het een eis dat er versterkingen bergop bij zouden komen. Die kwamen er in de personen van Stef Clement en Jurgen Van den Broeck. “Voor mij was het heel belangrijk om twee jongens erbij te krijgen die we dit jaar tekort kwamen, vooral in het hooggebergte. De ploeg is daarna met een aantal namen gekomen. Samen hebben we gekeken welke renners bij ons passen. Daar zijn Stef en Jurgen uitgekomen en daar ben ik wel heel blij mee.”

Status
Door zijn goede prestaties in de Giro van 2016, is de status van De Kleerhanger veranderd. Meer dan ooit staat hij de media te woord en volgen fans zijn stappen. Zelf blijft Kruijswijk daar nuchter onder, al is hij zich er wel degelijk van bewust dat hij komend seizoen de Giro kan winnen. “Er gaat niet veel veranderen in mijn voorbereiding en mijn doen en laten. Ik denk dat men mij nu meer naar voren schuift als kanshebber. Tenminste, zo zie ik mezelf wel. Dan hoort alle aandacht erbij. Dat geeft misschien het stukje extra druk dat nodig is om te presteren.”

Deelnemersveld
De Ronde van Italië viert in 2017 haar honderdste editie. Dat trekt een heleboel toprenners aan, want Vincenzo Nibali, Johan Esteban Chaves, Fabio Aru, Thibaut Pinot, Rafał Majka, Ilnur Zakarin, Mikel Landa, Bauke Mollema en – zaterdag nog – Nairo Quintana zeiden reeds hun deelname toe. “Dat is alleen maar mooi. Nibali en Alejandro Valverde zijn ook geen kleine jongens, waar ik afgelopen jaar tegen heb gereden. […] Ik ga niet kijken hoe veel jongens er met grote namen aan de start staan. Ik zal ze toch allemaal moeten kloppen als ik wil winnen.”

Meer zien? Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

58 Reacties

HoofdIsVrij 25 december 2016 om 13:32

Jammer genoeg zijn Clement en Van den Broeck beide vrij matige dalers. Precies ook het zwaktepunt van Kruijswijk.

Geit in mijn Kelderman 25 december 2016 om 14:05

Bergop is Kruijswijk in vorm gewoon een van de aller beste. Dat bewijst hij al twee jaar in de Giro.

Waar ik me echter zorgen om maak is zijn daalkunsten. Hij heeft de lotto Jumbo ziekte dat hij voor geen meter kan dalen en zijn ploegmaten ook niet. Dat weet de concurrentie ook en gaat hem dat onder druk zetten, ziedaar het probleem van de Giro 2016 en als daar geen serieuze stappen in worden gemaakt is dat ook het probleem van de Giro 2017.

rahimns 25 december 2016 om 14:10

Volgens mij zijn de daalkunsten van Steven helemaal niet zo slecht. Alleen omdat hij nu een keer gevallen is in de Giro. Laten we er aub geen groot probleem van maken. Hij kan prima dalen en dat heeft hij al vaak genoeg laten zien.

Raafje 25 december 2016 om 14:18

Ja, dat heb ik ook tijdens deze Giro gezien. Hij daalde zelfs soms op de stang. Dat doe je volgens mij niet als je niet goed ben in dalen of bang bent.

Maar ik denk dat Battaglin wel aardig goed kan dalen, dus als ze hem in etappes waar het nodig is vooruit sturen.

schipperaar 25 december 2016 om 14:36

@hiv
Als daler heeft ie aan Nibali genoeg maar niet in zn wiel gaan zitten natuurlijk, daar wist die geslepen vos wel raad mee dit jaar door op moment supreme even uit te sturen.

DeLuiaardVanLimburg 25 december 2016 om 14:44

Roglic is natuurlijk ook wel een sterke daler

tendam 25 december 2016 om 14:45

Ach ja, ’topdaler’ Nibali verliest Olympisch goud in de afdaling. Daar hoor je dan weer niemand over ;)

Ik zou het ook geen Lotto Jumbo-ziekte willen noemen. Het is wel zo dat als bv. Gesink of Kruijswijk eens een fout maken in de afdaling, we het hier jaren achtereen moeten lezen alsof ze in elke afdaling onderuit gaan. Dat is de Nederlandse fans-ziekte.

jvh93 25 december 2016 om 14:53

Youri, mijn complimenten voor het interview. Goede, scherpe vragen. Veel meer inhoud dan de standaard interviews van de nos etc. Keep up the good work (ook enorm benieuwd naar het programma en de interviews met de overige renners en bijvoorbeeld wie ze gaan uitspelen in de heuvelklassiekers)

Wheely 25 december 2016 om 15:14

@jvh93 +1
Dat mag zeker gezegd worden.

schipperaar 25 december 2016 om 15:14

@tendam
Een echte kopman heeft geen daler nodig daar hoort ie zelf bedreven in te zijn want zonder zal ie het nooit redden. Dalen kost niks, niet bang zijn is alles en ja dan kan Nibali ook wel eens onderuit gaan als ie in een verkeerd wiel zit.

Youri IJnsen 25 december 2016 om 15:39

@Jvh93 en @Wheely
De credits voor dit interview mogen naar collega Maxim Horssels! Hij deed Steven, Dylan en Nico. Ik deed Lars, de video van morgen en een ander projectje. Maar daarover later meer. Stay tuned! ;-)

robertus 25 december 2016 om 15:42

@schip,
Evenals Zakarin ;)

bartje 25 december 2016 om 15:56

Uhm ik doe wel ff mee met de hosannana. Allereerst kan ik me niet heugen dat er in potentie zo’n sterk support team beschikbaar was voor de kopman op zo’n beetje elk vlak. Dan moet je toch terug naar de Rabo tijd. Sterker het zou me niet verbazen dat gezien de potentie het geel van Tinkoff vervangen wordt door het geel van TLJ op de positie in het peloton. Met zo’n team is het gewoon jammer dat er geen TTT in het parcours is opgenomen

Kruijswijk kan bovendien rekenen op zijn sterke laatste week, met maar liefst vijf bergetappes op een rij. Ik hoop alleen dat Corsica genoeg zal zijn voor Kruijswijk om zich in te rijden voor de Etna, al kan hij zich op Blockhaus dan wellicht weer kunnen revancheren mocht dat nog niet helemaal het geval zijn, alvorens de knikkers echt worden verdeeld. Zelfs in het meest sterke deelnemersveld dat ik me kan heugen is het podium echt geen gekke verwachting.

schipperaar 25 december 2016 om 16:03

@robertus
Een tour of giro wordt eerder verloren in een afdaling dan gewonnen met sprokkelseconden bergop, is daarom dat misschien met een beetje wetenschap die bende tot meester dalers kan worden omgebouwd, ploegentijdrit bergaf kan minuten opleveren als je durft bij te trappen, niet zoals Frame, bloedlink.

ikbenprocycling 25 december 2016 om 17:00

Op uitgekiende plekken in een beetje tricky afdaling moet TLJ potige snelle mannen met stootkussens neerzitten om Kruissie te allen tijde op zijn fiets te houden. Beter mee verlegen dan om verlegen.

girardengo 25 december 2016 om 17:04

Hij is terecht blij met Clement en V.d.Broeck. Zij hebben veel ervaring en weten waar zij moeten zitten in een bergrit (bijvoorbeeld vooruit). Een podiumplek is een reële verwachting, maar je weet het nooit natuurlijk.

Johnny7 25 december 2016 om 17:56

De afgelopen twee jaar was hij uiteraard de beste klimmer en zonder foutjes had hij op het podium geëindigd in beide jaren. Nu met versterkingen en ervaring is het voor hem mogelijk om de Giro te winnen dat weet ik zeker. Het is te hopen dat hij Bennett ook nog kan meenemen.

schipperaar 25 december 2016 om 17:58

Onderonsje met Chaves was genoeg geweest om zege veilig te stellen, zoek je kompanen in t heetst van strijd als ploeg en leiding ver te zoeken zijn.

Coldeportes 25 december 2016 om 19:11

@schipperaar
@Tendam
Eens met Tendam. Ik heb Nibali al regelmatig op zijn plaat zien gaan in een afdaling, de afgelopen jaren. Veeeeel vaker dan Kruijswijk. Aanvulling op de ziekte zoals geduid door @tendam: "Het tot in den treure kwalificeren van een buitenlandse renner als meesterdaler op basis van 1 risicovolle geslaagde afdaling (de NOS voorop!) en het tot in lengte van dagen afbreken van een nederlandse coureur na 1 niet-geslaagde afdaling".

:6

Coldeportes 25 december 2016 om 19:13

@schipperaar
Je laat het wel heel gemakkelijk klinken met “Onder ons je met Chaves”. Die wilde zelf winnen en is een zeer intelligent renner.

Maar goed, de beste stuurlui staan natuurlijk aan wal en achteraf kijk je een koe in zijn hol enzo. ;)

schipperaar 25 december 2016 om 20:09

Stuur lui mochten nooit achter het roer bij ons, vielen vaak in slaap maar je grapje is al een beetje passee. Daarnaast schat ik Steven niet minder intelligent in dan Chaves die beter voor behoud van zijn 2e plek was gegaan ipv een 4e achter Valverde.
Wat maakt Chaves zozeer intelligent trouwens?

girardengo 26 december 2016 om 00:27

@Coldeportes
Wat je aankaart is een belangrijk gemis in veel reportages: er wordt veel te routineus en – op diverse manieren – generaliserend verslag gegeven (zoals het door jou gegeven voorbeeld)en te weinig goed geobserveerd en bewust nagedacht over de koers. Van de intelligente verslaggevers vind ik De Cauwer een goed voorbeeld. Moge hij navolging ondervinden!

schipperaar 26 december 2016 om 00:57

Nog even wachten op poll beste daler en brokkenpiloot. Nibali haal je normaal niet meer terug in een afdaling richting finish maar Poels en dacht zelfs Bauke vertoonden hun kunsten in de Tireno dacht ik maar komen verder zelden in beeld. Onderuit gaan blijft risico van het vak maar er zijn die het bergop presteren.

DeGroteMolen 26 december 2016 om 02:35

Wanneer Kruijswijk rijdt als afgelopen Giro en Clemnet als in afgelopn Tour kan het bingo zijn.

tdola 26 december 2016 om 12:37

Over hulp zoeken bij andere ploegen gesproken. Aangezien mollema ook voor klassement gaat in giro, zou dat wel eens de meest logische kompasn van andere ploeg kunnen zijn als het zo uitkomt. Als er dan toch iemand moet winnen dan jijzelf en jezelf podium oid kan veilig stellen/etappe overwinning kan pakken dan kies je toch voor landgenoot!?

Volg hier