Kreuziger krijgt steun uit VS in aanloop naar beroepszaak

woensdag 3 juni 2015 om 17:02
Kreuziger krijgt steun uit VS in aanloop naar beroepszaak

Roman Kreuziger stelt alles in het werk om de beroepszaak die de internationale wielerunie UCI tegen hem heeft aangespannen bij het CAS te winnen. De 29-jarige Tsjechische renner heeft zich laten onderzoeken bij de Mayo Clinic – de grootste medische non-profitorganisatie in de Verenigde Staten – en claimt dat de resultaten hem vrijpleiten.

“De kliniek heeft ondubbelzinnig vastgesteld dat de veranderde waarden in mijn bloedpaspoort veroorzaakt kunnen zijn door bijvoorbeeld extreme fysieke inspanning. Het kan nooit dienen als bewijs voor de stelling dat ik doping heb gebruikt”, meldt de renner van Tinkoff-Saxo op de site die speciaal voor de zaak in het leven is geroepen.

“Ook is bevestigd dat ik lijd aan Hypothyreoïdie  (een tekort aan schildklierhormonen, red) en daarom hoge doses van het vervangingshormoon L-Thyroxine moet nemen. Als ik toestemming van het WADA en de UCI krijg om de resultaten op mijn website te publiceren dan zal ik dat doen. Ik heb daar geen problemen mee.”

Kreuziger werd voor de Tour de France van 2014 op non-actief gesteld wegens verdachte waarden in zijn bloedpaspoort. Het Tsjechisch Olympisch Comité sprak hem vrij, maar de UCI besloot daarop naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen. De beroepszaak vindt volgende week woensdag plaats. Kreuziger hangt mogelijk een schorsing van twee tot vier jaar boven het hoofd.

“Ik hoop en geloof dat het gezond verstand zal zegevieren”, zegt de voormalig winnaar van de Amstel Gold Race. “Ik heb er vertrouwen in dat mijn naam in Lausanne gezuiverd zal worden. Het CAS heeft uiterlijk tot 10 juli de tijd om met een uitspraak te komen, maar hopelijk hoeft het niet zo lang te duren.”

Dit artikel delen:

42 Reacties

Thoin 3 juni 2015 om 17:08

Haha hoe hard lijkt hij hier op Tinkov

0
Bertvd 3 juni 2015 om 17:18

De inzet is hoog. De toekomst van het bloedpaspoort kan er wel eens vanaf hangen. De zaak Pechstein is in dezen ook een interessante

0
Keshi 3 juni 2015 om 17:20

Een combinatie van Hypothyreoïdie en de medicijnen daarvoor lijkt tot medailles te leiden, volgens sommigen in ieder geval 15 gouden Olympische. Ik weet het niet, binnen de grenzen of niet, maar ik vind het toch steeds gekker worden dat lichamelijk gebrek en disfunctioneren in combinatie met daarvoor geeigende medicijnen tot winnende topsporters leidt. Ik denk dat het toch langzaam tijd wordt ook meer vanuit deze invalshoek de dopingproblematiek te benaderen.

0
Turtlehead 3 juni 2015 om 17:20

'Ik kan om lichamelijke redenen niet goed meekomen en slik tonnen doping, zodat ik van de rest kan winnen.' Waar ligt de grens vraag ik me dan af.
@Keshi: jij zegt het mooier +1

0
jan jansen 3 juni 2015 om 17:29

“Ook is bevestigd dat ik lijd aan liegenoide (een tekort aan overwinningen, red) en daarom hoge doses van het vervangingshormoon L-Thyroxine moet nemen”

0
tendam 3 juni 2015 om 17:38

@keshi
Dat is een slippery slope, waar leg je de grens? Een astmapatient kan per definitie een topsportcarriere op z’n buik schrijven?

0
klootje kriekeljon 3 juni 2015 om 17:39

Volgens mij lijden een hoop mensen aan zaken waar ze nooit wat van zullen merken. Vroeger dacht ik altijd dat je als top-sporter met een bijzonder medisch dossier een achterstand hebt op de rest van de atleten. Maar als ik de laatste tijd al die berichten lees dan is het juist een voordeel, want maakt het de weg naar legitieme medicatie vrij. ;)

Edit: lees nu pas de reacties en volgens mij herhaal ik ongeveer wat Keshi zegt.

0
schipperaar 3 juni 2015 om 17:49

Herinner me dat artsen kinderen met astma aanraadden om te gaan fietsen om eraf te geraken, volgens mij jantje van dalen, tegenwoordig lijkt het omgekeerd.

0
Max01 3 juni 2015 om 17:52

Zo waren er ook renners die een ’te laag’ hematocrietgehalte hadden..

0
Wheely 3 juni 2015 om 17:52

Wat te denken van het medicijn bij Froome zijn Bilharzia-parasiet die rode bloedlichamen infecteert…. of de bionische ingreep bij de liesslagader van Kruijswijk waar door hij met de besten de bergen op rijdt. ;)

0
123poetertjes 3 juni 2015 om 17:59

Een medische organisatie die zich Mayo noemt hoef je niet meteen te vertrouwen.

0
Keshi 3 juni 2015 om 18:00

@tendam
Ik ben het met je eens, dit is een glijdende helling, alleen ik weet de richting niet. Ik denk dat niemand wil dat je met enige beperking geen sport meer kan bedrijven. Maar het wordt natuurlijk wel sneu voor de gezonde mens als je hypothyreoïdie moet hebben om kans te maken op een medaille.
De grens wordt dan iets van: het kan niet zo zijn dat fysieke beperking met medicijnen tot een grotere fysiek leidt dan een gezonde fysiek. Dat wordt een moeizame discussie, dat begrijp ik ook wel. Maar in de tussentijd zouden we misschien kunnen beginnen een meer neutraal orgaan de aard van de klacht te onderzoeken. Dat in plaats van al die eigen doktoren is misschien al een hele stap in de goede richting. Niet alleen hier bij Kreuziger, maar ook bij Van Avermaet enige tijd geleden, Froome met zijn pufjes vorig jaar, het kan op meer plaatsen helpen.

0
schipperaar 3 juni 2015 om 18:01

Waar zijn ze gebleven die dokters die zeiden, niks doen, gewoon weekje uitzieken.

0
raleigh 3 juni 2015 om 18:31

@keshi: ik ben het helemaal met jou eens. Topsporters die aan allerlei ziektes leiden en dan ’toevallig’. Een medicijn krijgen voorgeschreven dat toevallig ook nog van invloed is op de prestatie. Volgens mij begint het al bij het astma-medicijn dat het hele peloton gebruikt, waaronder ook onze vriend Bennett van TLJ! In mijn opinie kunnen zieke sporters geen topsport bedrijven……, tenzij het medicijn het broodje aap verhaal is om doping goed te praten danwel oogluikend toe te staan.

Ik zou in het kader van openheid wel eens de medische paspoorten willen zien qua medicijn gebruik; ik denk dat we ons kapot schrikken!

0
Roberto 3 juni 2015 om 18:36

Ik neem aan dat hij deze verklaring ook heeft afgegeven bij de UCI. Hij zal uit hebben moeten leggen waarom hij juist in die 2 periodes afwijkende bloedwaarden had, ook met die hormoonmedicatie. En waarom was dit toen niet bekend dat hij lijdt aan “Hypothyreoïdie”?
Mij lijkt het dat als je een hormonale afwijking hebt, je dit juist ivm bloedpaspoort hebt doorgegeven.

0
xistnc 3 juni 2015 om 18:49

Moet Kreuziger bewijzen dat zijn afwijkende bloedwaarden ergens door ‘kunnen’ komen – of moet hij bewijzen dat die afwijkingen daar ook ‘daadwerkelijk’ het gevolg van zijn? Interessante juridische kwestie, die de betrokkenen inmiddels een hoop geld heeft gekocht.

0
nickdt 3 juni 2015 om 19:10

Sinds ze tot 10 juli de tijd hebben, zal Kreuziger de Tour wel niet rijden. Want stel je voor dat ie geschorst wordt, dan moet ie uitstappen.

0
rahimns 3 juni 2015 om 19:16

Een astmapatiënt die gewoon zijn voorgeschreven medicijnen neemt die gaat daar niet harder van fietsen, zijn lichaam krijgt gewoon een eerlijke kans om (top)sport te bedrijven. Daarom zit er ook een max aan de hoeveelheid mg die in je lichaam mogen zitten en ben je positief (zie Ulissi) als je daar boven zit. Bennett is ook niet betrapt op doping. Natuurlijk zijn er aandoeningen waarvan je kan zeggen is het nu nog verantwoord om aan topsport te doen en geven de medicatie die behoort bij de behandeling de sporter (onbedoeld) een voordeel. Daar zou de verantwoordelijke bonden en doping instanties maar eens een uitspraak over doen.

0
raleigh 3 juni 2015 om 19:50

@rahimns: ben ik niet met je eens; onder een bepaalde dosis is het (formeel) geen doping en daarboven wel. Lijkt mij heel erg arbitrair; net zoals in het verleden de hematocriet waarde van 50. Daaronder geen doping en daarboven wel. Daar lijkt dit zg. astmaverhaal wel erg op!

Nogmaals; schijnbaar heeft iedereen een medisch attest om 'gezond' aan de start te verschijnen! Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het hele peloton behoorlijk chronisch ziek aan de start staat. Ik zie een attest als formalisering van een drogreden om medicatie te mogen gebruiken.

Waarschijnlijk heb je Bloedbroeders al gelezen; verplichte literatuur in deze! Hierin lees je duidelijk de rol van de farmacie in het peloton in relatie tot presteren.

Toch blijft het een mooie sport!

0
iLLan 3 juni 2015 om 19:52

@raleigh, dat riep ik laatst dus ook al. Het wordt tijd dat het aantal medische attesten per ploeg bekend wordt gemaakt.

0
raleigh 3 juni 2015 om 20:03

@iLLan: wist ik niet, maar het is tijd voor openheid en echte transparantie in de wielersport. Ben bijvoorbeeld erg benieuwd nog de uitslag van de Giro nog wijzigingen zal ondergaan?

0
raleigh 3 juni 2015 om 20:14

Om mijn nieuwsgierigheid over deze ziekte de ruimte te geven, heb ik zonet op Wikipedia gekeken. Hoewel dit een ietwat dubieuze bron is lijkt het mij beter dat Kreuzinger onmiddellijk met topsport stopt! Zowel de ernst van zijn kwaal als de bijwerkingen/risico’s van de medicatie zijn niet misselijk. Misschien kan ook het MCPP hier een rol in spelen of is dit wel een gevalletje ‘slager keurt eigen vlees’?

0
Keshi 3 juni 2015 om 20:30

@raleigh
Ik had die nieuwsgierigheid niet: mijn hond heeft die ziekte, met de medicijnen heeft hij weer een pijnvrij en fijn leven. Een stuk wandelen ok, maar topsport? Nee, daarvoor ben ik te veel aan hem gehecht. Kreuziger maakt zijn eigen keuzes natuurlijk, daar heeft hij mij niet voor nodig. Maar ik waag het toch wel vraagtekens te plaatsen bij de afhankelijke dokters in deze. Wie van ons ging niet naar zijn vader als hij van zijn moeder iets niet mocht? Vandaar dat ik pleit voor een meer onafhankelijke dokter ter beoordeling van chronische klachten en attesten.

0
Coldeportes 3 juni 2015 om 22:42

Eindelijk duidelijkheid:
Ik was te gezond om de top te halen ;)

Je moet tegenwoordig een patient zijn om topprestaties in het wielrennen te behalen. Het zijn gewoon rijdende apotheken, nog steeds. Logisch, want ze zijn zwaar ziek en vol gebreken… Man man man, de leugoide en hypochonders zijn nog steeds wijd verbreid in het peloton (de goeien daargelaten)

0
Coldeportes 3 juni 2015 om 22:48

@keshi
Vooral in Murica, waar je gewoon krijgt waar je voor betaalt. Er is altijd wel een plastich chrirurg die die 20e nosejob toch wel wil doen, en aan medicijnen (peperduur in Murica) verdient men goud geld. Zag gisteren toevallig dokter Phil met een vrouw die officieel 70 (!) diagnosis had; allemaal door echte dokters gesteld… yeah right. Ze had allang dood moeten zijn dan. Ze werd door hem en deskundigen als hypochonder en 'aandachtsjunkie' gekwalificeerd. Ook vertelde ze elke dokter een ander verhaal, verzweeg medicijnen en scoorde telkens nieuwe diagnoses.

De Mayo-clinic, mwhoehahahaaaa van dokter Iban dan toch ;) !

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone