Kreuziger (35) stopt met wielrennen en wordt ploegleider bij Bahrain Victorious

vrijdag 15 oktober 2021 om 12:38
Kreuziger (35) stopt met wielrennen en wordt ploegleider bij Bahrain Victorious

foto: Cor Vos

Roman Kreuziger hangt zijn fiets aan de wilgen. De 35-jarige Tsjech is komend jaar echter ook weer te zien in het peloton, maar dan als ploegleider van Bahrain Victorious. “Het idee kwam van Sonny Colbrelli, met wie ik vaak trainde. Na verschillende gesprekken waren we het eens”, laat Kreuziger weten in de Tsjechische media.

Kreuziger kan terugkijken op een mooie carrière. De klimmer maakte zijn profdebuut in 2006 in het tenue van Liquigas en reed vervolgens jarenlang voor de Italiaanse formatie. In de winter van 2010 maakte hij de overstap naar Astana en verder reed Kreuziger ook nog voor Tinkoff-Saxo, Mitchelton-Scott en Dimension Data. Dit jaar koerste hij voor het Russische Gazprom-RusVelo, maar zonder veel succes.

Kreuziger was de laatste jaren van zijn carrière vergeefs op zoek naar de topvorm van weleer. De Tsjech stapte vijftien jaar geleden met mooie adelbrieven over naar de profs. Zo werd hij in 2004 wereldkampioen op de weg bij de junioren, was hij goed voor zilver op het WK tijdrijden en won hij dat jaar ook gerenommeerde rittenkoersen als de Vredeskoers voor junioren en de Giro della Toscana. Een grote ronde-winnaar leek geboren.

Bij de profs wist Kreuziger echter nooit de Giro d’Italia, Tour de France of Vuelta a España te winnen, maar op zijn palmares prijken wel enkele fraaie overwinningen. In 2008 won hij de Ronde van Zwitserland en een jaar later was Kreuziger de beste in de Ronde van Romandië. Ook de Amstel Gold Race, Clásica San Sebastián (na diskwalificatie van winnaar Carlos Barredo) en de Giro di Sicilia staan op zijn erelijst, net als een etappe in de Giro d’Italia.

Als klassementsrenner werd Kreuziger achtste, achtste, vijfde en tiende in de Tour. Verder werd hij in 2011 vijfde in Ronde van Italië. Op een gegeven moment besloot de allrounder echter de switch te maken naar een meesterknecht voor kopmannen als Alberto Contador en Simon Yates. Kreuziger mag volgend jaar opnieuw de kopmannen (van Bahrain Victorious) bijstaan, maar dan vanuit de ploegleiderswagen.

“Ik kan terugkijken op mooie momenten en overwinningen, maar ook op moeilijke periodes. In de laatste twee jaar deed ik inspanningen om mijn oude niveau te halen, maar dat was niet te zien aan mijn resultaten. Dan is het tijd om na te denken. Ik ben niet de man van sentimentele woorden, maar het was een geweldige reis. Wielrennen is een zware sport, maar ik hou ervan. Ik wil mijn energie nu in een nieuw hoofdstuk steken”, aldus Kreuziger.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Turtlehead 15 oktober 2021 om 12:47

Aahh, de eerste van de Grote Drie die stopt. Gelukkig gaan Antonio z'n broer en Robert nog even door #dromen-van-wat-had-kunnen-zijn. #wie-is-de-beste?

Mooie carrière gehad. In het (veelbelovende) begin kapotgemaakt door teveel koersen, later hele goede meesterknecht. Hopelijk maakt hij als ploegleider betere keuzes voor jonge gasten.

0
Vinyakke 15 oktober 2021 om 14:03

Wie is antonio?

0
Turtlehead 15 oktober 2021 om 21:11

Excuus. Ik probeerde grappig te zijn ‘Antonio zijn broer’ was weggevallen, nu staat het er wel.

0
Ronellenfitsch 15 oktober 2021 om 12:56

Meesterknecht? Eerder een ereplaatsenrijder in kleine rondes en AGR, die in een grote ronde weleens logisch op kop moest voor een ander. Maar altijd meer kopman dan knecht gebleven.

0
Ronellenfitsch 15 oktober 2021 om 13:01

Gazprom trouwens wel samen met B&B Hotels kandidaat voor ‘anoniem afscheid nemen voor wielrenners’ award.

0
Panache 15 oktober 2021 om 13:12

Kreuziger was zo jong zo goed. Kijk 2008 eens terug op zijn 22e (o.a. Zwitserland gewonnen). Het is er nooit helemaal uit gekomen, maar toch een carrière om trots op te zijn.

0
Wim Kruithof 15 oktober 2021 om 14:41

Absoluut. Zeker in het felle Liquigas tenue kon ik zeer van zijn stijl genieten. Mooi dat hij binnen het wielrennen actief blijft.

0
Verweggistan 15 oktober 2021 om 13:38

Oja, die reed dit jaar ook nog rond

0
jooprioolpijp 15 oktober 2021 om 15:16

“Kreuziger was de laatste jaren van zijn carrière vergeefs op zoek naar de topvorm van weleer.” Tja, waarom zou dat niet gelukt zijn… Dit soort mannen zie ik liever verdwijnen dan terugkeren als ploegleider. Dat dat dan ook nog bij Bahrain is, maakt het er niet beter op. #oudewielrennen en zo.

0
zacht 15 oktober 2021 om 15:43

Na het stoppen van Roche de tweede keer in korte tijd dat ik me oud voel. Is dat niet die zoon van Roman Kreuziger sr.?

0
Dayer Quintana 15 oktober 2021 om 16:23

Wuyts en De Cauwer hebben lange tijd aangegeven dat Kreuziger in het begin van zijn carrière compleet werd opgebrand. Nu ja, als ik het aantal wedstrijddagen van in zijn beginperiode bij Liquigas terug bekijk, viel dat ook wel mee. Telkens 1 grote ronde per seizoen. Groot talent, enkele sterke klassementen in de Tour gereden en best een mooie erelijst. De laatste 2, 3 seizoenen was het wel echt voorbij.

0
Piet van den Burg 15 oktober 2021 om 17:27

Als je naar de resultaten kijkt, de statistieken, haal je het er misschien niet meteen uit. Maar bij liquigas werd hij meteen op kop gezet en moest hij kilometers lang voor de kopman rijden. Daarop is dat gebaseerd.

0
Rondje 25 15 oktober 2021 om 17:12

Kreuziger stopt. Heeft eigenlijk nooit gepresteerd wat erin zat.
Veel te veel gevraagd van deze renner. Deed bijna (en zeker als neoprof) veel te veel koersen.
Is eigenlijk kapot gemaakt en niet in bescherming genomen.
Hoop niet dat hij zijn eigen praktijk toepast bij de renners van nu.

0
Piet van den Burg 15 oktober 2021 om 17:32

Het is wel vreemd dat hij stopt op aanraden van een ploeggenoot. Waarom kan je dat zelf niet beslissen?

0
Turtlehead 15 oktober 2021 om 21:13

Colbrelli had een ‘offer you can’t refuse’: ‘Stoppen, of ik beuk je van de weg’. Wat zou jij doen?

0
Ruwe Diamant 15 oktober 2021 om 21:07

Is wel iemand waar je wat van aanneemt met zijn staat van dienst.

0
Sjaak P 15 oktober 2021 om 23:27

Puike renner, bij de les, altijd goed. Vond ’t wel ’s zonde om te zien, als’ie weer op kop aan het sleuren was voor Contador. Was d’r niet een commentator die ‘m altijd “krozinger” noemde?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone