Kreuziger krijgt steun uit VS in aanloop naar beroepszaak
woensdag 3 juni 2015 om 17:02

Kreuziger krijgt steun uit VS in aanloop naar beroepszaak

Roman Kreuziger stelt alles in het werk om de beroepszaak die de internationale wielerunie UCI tegen hem heeft aangespannen bij het CAS te winnen. De 29-jarige Tsjechische renner heeft zich laten onderzoeken bij de Mayo Clinic – de grootste medische non-profitorganisatie in de Verenigde Staten – en claimt dat de resultaten hem vrijpleiten.

“De kliniek heeft ondubbelzinnig vastgesteld dat de veranderde waarden in mijn bloedpaspoort veroorzaakt kunnen zijn door bijvoorbeeld extreme fysieke inspanning. Het kan nooit dienen als bewijs voor de stelling dat ik doping heb gebruikt”, meldt de renner van Tinkoff-Saxo op de site die speciaal voor de zaak in het leven is geroepen.

“Ook is bevestigd dat ik lijd aan Hypothyreoïdie  (een tekort aan schildklierhormonen, red) en daarom hoge doses van het vervangingshormoon L-Thyroxine moet nemen. Als ik toestemming van het WADA en de UCI krijg om de resultaten op mijn website te publiceren dan zal ik dat doen. Ik heb daar geen problemen mee.”

Kreuziger werd voor de Tour de France van 2014 op non-actief gesteld wegens verdachte waarden in zijn bloedpaspoort. Het Tsjechisch Olympisch Comité sprak hem vrij, maar de UCI besloot daarop naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen. De beroepszaak vindt volgende week woensdag plaats. Kreuziger hangt mogelijk een schorsing van twee tot vier jaar boven het hoofd.

“Ik hoop en geloof dat het gezond verstand zal zegevieren”, zegt de voormalig winnaar van de Amstel Gold Race. “Ik heb er vertrouwen in dat mijn naam in Lausanne gezuiverd zal worden. Het CAS heeft uiterlijk tot 10 juli de tijd om met een uitspraak te komen, maar hopelijk hoeft het niet zo lang te duren.”

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
3 juni 2015 23:13
De kliniek heeft ondubbelzinnig vastgesteld dat de veranderde waarden in mijn bloedpaspoort veroorzaakt kunnen zijn door bijvoorbeeld extreme fysieke inspanning.


Mooie zin man. Lees hem maar eens goed.
3 juni 2015 23:21
Interessante casus. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.
3 juni 2015 23:58
@klootje, inderdaad. Als de opdracht van het ziekenhuis was om te onderzoeken of fysieke inspanningen kunnen leiden tot schommelingen in bloedwaarde. dan bestaat die mogelijkheid vaak altijd. Zou je vragen of doping tot schommelingen kunnen leiden, dan zal het antwoord waarschijnlijk exact hetzelfde zijn. Aan die zin alleen heb je niets. We moeten weten wat de onderzoeksvraag is geweest. Helaas is dat niet terug te vinden.
4 juni 2015 01:08
@klootje
Ondubbelzinnig vastgesteld <-> veroorzaakt KUNNEN zijn: LOL (als het niet zo oldskool en triest was)

Heerlijk weer, in de categorie: ik heb een dokter gevonden die zegt dat sommige mensen weekmakers in hun bloed kunnen hebben vanaf de geboorte, of door iemand anders ingebracht (vergiftigd) of door veel te likken aan tupperwarebakjes, dus dit bewijst dat ik geen doping gebruik....... ;)
4 juni 2015 04:04
Schitterend toch.

...ondubbelzinnig vastgesteld dat waarden veroorzaakt kunnen zijn door bijvoorbeeld...

Jaja. Hij heeft wel een dikke zaak hoor. Free Kreuziger!
4 juni 2015 04:36
Kreuziger gaat tot het gaatje en op afstand is niet objectief waar te nemen om welk spel of welke knikkers het hier gaat. Kort door de bocht is topcompetitie iets voor mensen die lichamelijk top zijn. Die daar niet toe kan behoren zal zijn heil op een ander platform moeten zoeken. Dat geldt voor ons allemaal: willen is niet altijd kunnen.
4 juni 2015 07:13
@goeseboer
de discussie gaat er juist om dat in het peloton kennelijk mensen met allerlei ziekten en medische attesten rijden, omdat ze zogenaamd lichamelijk NIET top zijn...! Daarom is doping ook zo dodelijk voor de topsport gedachte: de minder fysiek bedeelde kan daarmee toch tot topprestaties komen. Staat haaks op de hele gedachte achter topsport: dat de meest getalenteerde met het beste/sterkste/gezondste lijf zal winnen.

EPO was het mooiste voorbeeld. Zoals Lucho Herrera, die al in 1992 op nauwelijks 31-jarige leeftijd een punt achter zijn loopaan zette, het zei: "When I saw riders with fat asses climbing cols like airplanes, I understood what was happening." Hiermee refereerde hij naar het beginnend toenemend gebruik van epo in het peloton.

Als de ezel gaat winnen van het renpaard, is de essentie van topsport verkracht.
4 juni 2015 07:29
Coldeportes schreef: "Staat haaks op de hele gedachte achter topsport: dat de meest getalenteerde met het beste/sterkste/gezondste lijf zal winnen."

Zou ik graag aanvullen met het mentale aspect dat eigenlijk nog het mooiste van alles is. Fysiek iets mindere renners kunnen met sterkere geest winnen van de fysiek sterkeren wanneer die geestelijk minder zijn, althans mindere dagen hebben.
4 juni 2015 08:16
Hoe mooi komt dat uit! Tekort aan schildklierhormoon....en dan een medicijn nemen dat niet op de dopinglijst staat. Wat een brave jongen is het toch. Waarom ie dat meldt is dan ook een raadsel, maar het zal ook de renner duidelijk zijn dat het toch enigszins 'fishy' is.
Gebruik van Thyroid hormonen in de topsport rijst de pan uit. Alle voordelen van steroiden, minder schadelijk en niet verboden. Dat 'moederhormoon' zorgt voor sneller herstel, omdat het de aanmaak van andere, essentiele, hormonen na zware inspanning versnelt. In die zin kan het schommelingen in het bloedpaspoort veroorzaken, maar die zijn dus niet te wijten aan toedienen van die essentiele hormonen en als zodanig dus ook niet te bestraffen.
Iedereen weet nog wat voor sterk staaltje een bepaalde renner vorig jaar 2 dagen na elkaar in de Tour uithaalde? Grappige daarin is dat de sponsor van dat bepaalde team fabrikant is van dit fijne stofje. Verboden? Nope. Ethisch verantwoord? Wat mij betreft niet, maar de WADA lijst is leading. Momenteel in de US ook weer een rel(letje) over enkele topatleten op de lange afstand, waarbij een boegbeeld van die groep 2 jaar geleden in een verspreking al toegaf Thyroid hormone te gebruiken. Dan praten we niet over een superknecht in het peleton, maar een Olympisch gouden medaillewinnaar die het Afrikaanse machtsblok er in zn eentje oplegde op 2 afstanden.
4 juni 2015 08:34
Héél misschien gaat Kreuziger tot het gaatje omdat hem onrecht wordt aangedaan...of ben ik nu aan het trollen?

@Har77: interessante info, maar de anti-dopingorganisaties weten dan toch ook allang van dit 'nieuwe' wondermiddel?
4 juni 2015 08:36
@ikbenprocycling
Vanzelfsprekend. Het voorbeeld van Herrera onderstreept juist dat feit. Zelfs met bakken vol talent en wilskracht/mentaliteit vlogen de ezels de raspaardjes voorbij. En dan wordt de topsport verkracht
4 juni 2015 08:37
@har77:+1
Goed betoog!
4 juni 2015 08:41
@alban
Natuurlijk maar die maken ook soms verkeerde keuzes of vertraagd de goede. Voirbeld is tramadol dat pas volgend jaar op de WADA-lijst komt na een jarenlange discussie. Ook bij de dopinginstanties draaien de ambtelijke molens traag, zie ook de trage resultaten van dopingtesten soms pas na 8 maanden...
4 juni 2015 09:00
@Coldeportes
Dank, dan wordt het natuurlijk wel heel lastig om dit soort praktijken voor te zijn. Maar ja, what's new, zoals bekend lopen de doktoren van de renners (of zouden ze dit op eigen houtje uitzoeken, via profrennersflits.nl?) voor op de doktoren (of beter gezegd: de testen) van de anti-dopinginstanties.

Als er nu geen gevallen uit de Giro worden betrapt, denken wij op Wielerflits dan aan een schonere sport of een teruggang naar het oude wielrennen? Poultje?
4 juni 2015 09:02
@Har77: L-Thyroxine is dus hetzelfde als Thyroid hormone?
4 juni 2015 09:25
Een hele mooie discussie over dit 'probleem', terwijl het voor mij zonneklaar is wat het probleem is. Kreuzinger heeft buiten het potje gepiest en past nu de taktiek toe van verwarring en twijfel scheppen. Heeft een goed voorbeeld on die andere bekende Oostblokker; Poetin!

De Mayo-kliniek; heb de site eens bekeken, maar waar het feitelijk op neerkomt is dat diegene die betaald ook bepaald.

Trouwens nog een wonder dat Kreuzinger voordat zijn 'kwaal' bekend was toch zulke prestaties heeft weten te leveren.......!?!?

Wat zouden de Astana en Katoesja renners bijvoorbeeld allemaal aan chronische lichamelijke afwijkingen hebben; die gaan ook als de spreekwoordelijke brandweer?
4 juni 2015 11:36
Wanneer Kreuziger vrijgesproken wordt voor de start van de tour, zal hij deze dan ook rijden?
Wat denken jullie verder dat het team van Tinkoff wordt, want het team viel in de Giro tegen

Reacties zijn gesloten.