NTFU adviseert: “Fiets met maximaal vier personen”
Foto: Joris Knapen
maandag 11 mei 2020 om 20:30

NTFU adviseert: “Fiets met maximaal vier personen”

Nu vandaag de regels voor buiten sporten versoepeld zijn, is de NTFU met nieuwe richtlijnen gekomen die fietsers moeten helpen om verantwoord met de nieuwe coronamaatregelen om te gaan. Op de site van de NTFU is een bericht gepubliceerd, waarin men adviseert om met niet meer dan vier personen op pad te gaan.

Wielrenners en mountainbikers wordt geadviseerd om met maximaal 4 personen in een groep te rijden. Dit geldt ook voor verenigingen. Hierbij dient de gebruikelijke anderhalve meter afstand in acht te worden genomen voor zowel elkaar als andere verkeersdeelnemers. Voor personen uit hetzelfde huishouden geldt dit niet.

Naast elkaar fietsen wordt afgeraden indien daar niet voldoende ruimte voor is. Daarnaast wordt geadviseerd om drukte te vermijden. “Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om 1,5 meter afstand te bewaren”, klinkt het.

Toertochten zullen voorlopig niet plaats kunnen vinden omdat alle vergunningsplichtige evenementen tot 1 september zijn verboden. Organisaties zijn daarom druk bezig met alternatieve acties.

De KNWU kwam eerder eind maart al met tips om op een verantwoorde manier in de buitenlucht te fietsen. Toen gold #RideSolo nog als belangrijkste advies.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2020 20:38
Als je samen een eind op pad bent fiets je gewoon regelamtig naast elkaar op een afstand minder dan 1,5 meter. Klaar. Een wielerbond zou dat ook moeten snappen lijkt me.
  11 mei 2020 21:46
  Precies wat ik dacht.
11 mei 2020 20:46
Hou dan gewoon vast aan de #RideSolo. Met maximaal vier personen wielrennen maar wel 1,5 meter afstand moeten houden slaat nergens op.
  11 mei 2020 20:49
  Je wordt verzocht in elkaars wiel te rijden. Max groepje van 4, beetje rekening met elkaar houden (eigen verantwoordelijkheid). Natuurlijk zullen er malloten zijn die weer de (on)nodige inhaal capriolen uit gaan halen maar die heb je ook zonder Corona. Toch weer leuk om weer samen te rijden.
  11 mei 2020 21:13
  Maar dat zou dan wel gestaafd moeten zijn op een wetenschap dat je in het wiel minder besmettingskans loopt dan ernaast. Wellicht was een advies inclusief windwijzer net te veel werk?
11 mei 2020 20:56
Ach, alle parken en binnensteden staan weer vol + het OV gaat weer draaien 1 juni. Die verspreiding komt weer sneller op gang, dan maken dit soort regels ook niet meer veel uit.
  12 mei 2020 01:00
  Precies dat.
  12 mei 2020 17:12
  OV met mondkapjes. Van Dissel gelooft er niet in, maar alle buurlanden wel. Ik zag een afbeelding voorbijkomen dat wanneer iedereen een mondkapje heeft er echt beduidend minder besmettingsrisico is.

  Daarnaast is het OV nog altijd niet bedoeld voor dagjesmensen.
  12 mei 2020 17:58
  Je zag een afbeelding dat het werkt?
11 mei 2020 21:20
Volgens mij is ride solo nog steeds het beste advies. Het virus is nog niet weg. En een dreiging van een tweede is reeel.
11 mei 2020 21:24
hahahah je moest maar eens proberen overal anderhalve te houden
tuuuuuuuut tuuuuut tuuuuterrretuuuutttt
12 mei 2020 01:07
Ja, ride solo is nog steeds het beste advies. Net zoals: 'Blijf de komende maanden binnen, sluit alle ramen en deuren en leef op scheepsbeschuit'. Nul procent kans dat je het virus dan krijgt of verspreidt.
Punt is: dit virus gaat niet meer weg. Miljoenen mensen gaan het nog krijgen. Alleen: dat moeten ze niet allemaal TEGELIJKERTIJD doen, want dat kunnen de ziekenhuizen niet aan. Inmiddels zijn de ziekenhuizen een heeeeel stuk leger dan een paar weken geleden, dus is er ruimte voor versoepeling. Hoe groot zou de bijdrage aan het aantal ziekenhuisopnames zijn, van meestal fitte en gezonde wielrenners, doorgaans zeventigminners, ín de buitenlucht, die inmiddels vast wel weten dat ze elkaar niet moeten aanraken en niet in elkaars gezicht moeten hoesten, niezen en praten? Dat lijkt toch heeeeel minimaal te zijn. Als je IC's bómvol liggen wil je zelfs die minimale rol beperken, nu dat niet meer zo is maakt dat echt niet uit.
  12 mei 2020 10:01
  precies!! Als we dan ook nog rekening houden met andere weggebruikers, wat de meeste wielrenners sowieso al doen (je hebt altijd uitzonderingen) dan kunnen we prima weer in groepjes rijden.
  12 mei 2020 11:08
  Wat de rol van wielrenners zijn bij de verspreiding is en gaat niet duidelijk worden. Maar zelfs al zou de verspreiding minimaal zijn. Het zou alleen al fatsoenlijk richting de zorg zijn om alleen of virtueel te rijden. Om maar de viroloog te citeren: als mensen weten hoe het er op de IC aan toe gaat, dan denk je wel eerder na om gezellig met zijn alleen activiteiten te verrichten.
12 mei 2020 07:28
Houd het s.v.p. nog even bij #ridesolo maar ook #walksolo. Voor ons allemaal. 1.5 meter naast elkaar fietsen of wandelen gaat gewoon niet, of je hebt de situaties dat je de 'stelletjes' (of het nu echte stelletjes zijn, of fietsmaten, of "mensen met levenservaring") niet kan inhalen of als je van de tegengestelde richting komt, zelf de berm in moet om de gewenste afstand te bewaren. Daarnaast is de afstand bij 'in het wiel rijden' al bijna 1.50 meter (uitgaande van 28" wielen), maar heb je er meer kans op besmetting dan van naast elkaar rijden (zie onderzoek TUe).

Het #walksolo zou veel meer gepromoot moeten worden. Ik kom te vaak als solorijder wandelaars tegen die of je bel niet horen, gewoon naast elkaar blijven lopen, aan beide zijden van het fietspad lopen, of waarvan er opeens één gaat oversteken naar de andere kant van de weg/fietspad. Erger zijn de Nordic Walkers die hun stokken overal heen en weer bewegen (daar moest je ook voor Corona al rekening mee houden), en het allerergst zijn de mensen die hun hond ongeleid of geleid met een zeer lang tuig uitlaten, zodat de hond gewoon de weg op kan rennen.

Helaas hoor of lees ik vrijwel niets over #walksolo.

En inderdaad, het virus gaat niet weg, we krijgen er allemaal mee te maken, en hopelijk in een lichte vorm dat we geen capaciteit innemen van de gezondheidszorg. Een 2e golf kan zeer grote gevolgen hebben. Laten we niet vergeten dat alle reguliere operaties 2 tot 3 maanden zijn uitgesteld, dat er mensen op een nieuwe nier liggen te wachten die nu niet geholpen kunnen worden.

#ridesolo, #walksolo, groet de medemens en geniet van de zon, de natuur, de lammetjes, de kalfjes, de bloemetjes en de bijtjes. #staysafe.
  12 mei 2020 07:51
  Eerder #neemberedeneerderisicosinplaatsvantotaalparanoiateworden

  Dat houdt in > vermijd binnensteden, ga niet om elke tros tomaten de supermarkt in, ga niet naar illegale goatrancefeesten etc. Met de daar verkregen extra ruimte kun je normaal gaan recreeren in plaats van schizofreen buiten rond te bewegen.

  En alle snelwandelaars-met-hond en earpods in - achtige topics staan hier totaal buiten.
12 mei 2020 08:50
Elke rit kom ik ze weer tegen, de mensen voor wie de regels niet gelden. Vooral op de relatief smalle fietspaden met tweerichtingsverkeer (je kunt ze niet allemaal mijden). De racefietsers die op zo'n fietspad met z'n met tweeën naast elkaar blijven rijden als ze je passeren. En als je om aub 1,5 meter afstand vraagt, reageren ze pislink. En wat me vooral opvalt, de grote groep fietsende 70-plussers die geen afstand neemt.
  12 mei 2020 13:00
  Klopt. Waar het kan probeer ik dit soort fietspaden te mijden en op de weg te fietsen. Moet zeggen dat het met de wielrenners wel meevalt. Bijna iedereen gaat netjes achter elkaar fietsen, uitzonderingen daargelaten.
  Het zijn vooral de oudere fietsers die dit weigeren te doen. En je schaapachtig aankijken als je er iets van zegt. Een kleine moeite om een paar seconden achter elkaar te fietsen toch?
12 mei 2020 09:26
Je zou haast denken dat sommige dit als regels zien.
Het zijn maar richtlijnen, ze geven een manier aan waarop je volgens hun je aan de coronamaatregelen kan houden. Het is een geheel vrijblijvend advies van de knwu en ntfu die geen enkele waarde heeft.
Je kan ze voor jezelf hanteren prima maar niet een ander opleggen of iemand erop aanspreken mocht diegene zich niet aan dit advies houden.
  12 mei 2020 09:38
  Deze spreuk is heel toepasselijk:
  “Versoepeling van de Corona-maatregelen betekent niet dat de pandemie voorbij is…
  maar dat er weer genoeg plek is voor jou op de intensive care
  #blijfthuis
  #houdafstand ”
12 mei 2020 09:33
Ik heb de afgelopen maanden o.a. door het mooie weer heel veel gefietst. Altijd alleen en af en toe eens met mijn huisgenote.
Ik blijf dat nu ook gewoon op dezelfde manier doen. Ik snap nauwelijks wat de behoefte is om dat met meerderen te doen. Het (krommesturen-)fietsen is nu bij uitstek een sport die je perfect alleen kan doen. Los van de Corona crisis heeft het in groepsverband fietsen nog het negatieve neveneffect dat het slechte imago van de "wielrenners" er door toeneemt omdat de verkeersregels aan de laars lappen het meest in groepsverband voorkomt.
12 mei 2020 16:54
Ik blijf gewoon mijn eigen regime aanhouden: 's morgens vroeg alleen gaan wandelen in het bos, als het warmer wordt ook alleen gaan fietsen op datzelfde tijdstip. Lekker rustig, bevalt prima.
12 mei 2020 18:02
Zolang je niet in een zog zit is de kans op besmetting buiten volgens mij erg klein. Mensen in een verzorgingshuis zouden juist veel meer naar buiten moeten en niet thuis bij de airco moeten blijven. Zo’n ophokplicht is pas gevaarlijk.

Reacties zijn gesloten.