Wielertochten zoeken naar alternatieven in anderhalve-meter-samenleving

zondag 10 mei 2020 om 08:30
Wielertochten zoeken naar alternatieven in anderhalve-meter-samenleving

foto: NK voor Bedrijven (Léon van Bon)

De wielersport is niet alleen op profniveau tot stilstand gekomen. Ook recreatieve tochten voor toerfietsers kunnen momenteel niet gehouden worden. Omdat de komende maanden grote evenementen in Nederland nog steeds onmogelijk zijn, moet er gezocht worden naar alternatieven waarbij er solo gefietst kan worden. Diverse organisaties gaan daarbij creatief te werk.

Corona RideAanvankelijk stond het NK Wielrennen voor bedrijven dit jaar op 17 mei op het programma. Nadat dit evenement geen doorgang kom vinden, kwam de organisatie met de Corona Ride als alternatief.

Hierbij wordt deelnemers aangemoedigd om een tocht toch te rijden, maar dan solo. Iedere deelnemer ontvangt een rugnummer én kan vervolgens op zijn eigen fiets een eigen route rijden.

Behalve de beperkte kosten voor productie en versturen van de nummers en oorkondes, gaat de volledige opbrengst van het inschrijfgeld naar het Rode Kruis, waardoor iedere fietser in Nederland bij kan dragen aan de bestrijding van Corona.

Het virtuele evenement loopt door tot 1 juni.

Inschrijven kan via deze link


Helden RideDe coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de organisatoren van NL Tour Rides de kalender van 2020 hebben door moesten schuiven naar 2021. In de tussentijd heeft men de Helden Ride opgezet om het Steunfonds voor Zorgverleners met Corona te ondersteunen. De eerste Helden Ride had 1.000 deelnemers, die een bedrag van € 40.000,- opgehaald hebben.

In de Virtual Helden Ride is er geen sprake van een vaste route, maar tellen jouw fietskilometers op Strava tussen 1 juni en 31 juli 2020 mee voor een virtuele Ronde van Nederland. Er zijn twee opties. Voor de EPIC Challenge van 1000 kilometer moet je gemiddeld 110 kilometer per week rijden. Voor de INTENSE Challenge van 500 kilometer heb je aan 55 kilometer per week voldoende.

De organisatie biedt de mogelijkheid om je door familie of vrienden te laten sponsoren, waarbij de donaties voor 100% naar de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWIC) gaan.

Inschrijven kan via deze link

Dit artikel delen:

9 Reacties

Charlie33 10 mei 2020 om 09:47

Positief, maar wel gerommel in de marge. Kans op besmetting in wielerpeloton is zeer laag. Het leven zit vol risico’s, we moeten gewoon weer gaan koersen.

0
KennyKlimmen 10 mei 2020 om 12:10

It’s like that and that’s the way it is..

0
Maglia Rosa 10 mei 2020 om 13:27

Hoe kom je erbij dat de kans op besmetting in een peloton erg laag is? Door het gesnuit en gezweet lijkt me de kans juist vrij groot dat als 1 renner besmet is 2 dagen later het hele peloton besmet is.

0
ChefSpijker 10 mei 2020 om 14:53

Waarom gebeurde dat niet in de UAE Tour dan Maglia Rosa?

0
Maglia Rosa 11 mei 2020 om 12:33

Met de beperkte kennis die we hebben kunnen daar diverse verklaringen voor zijn. In er 2 te noemen: 1. Er heeft zich in het peloton geen renner bevonden die op dat moment besmettelijk was. 2. Het klimaat in de UAE is ongunstig voor de verspreiding van virussen.

0
Romāns Vainšteins 10 mei 2020 om 11:55

Op toertochten van klassiekers na heb ik het idee toertocht nooit echt begrepen, pak een kaart en maak een route zou ik zeggen.

0
kleomantre 10 mei 2020 om 13:28

Paar dingen zijn er wel okee aan.

Als je alleen een route uitzet (mijn standaard modus operandi) moet je jezelf er doorheen sleuren. Bij zo'n toertocht heb je vaak iets om op te focussen of om je aan op te trekken, en soms kun je ff geniepig uit de wind rijden. Verder heb je gewoon vaste rustpunten waardoor je zeker je rust pakt en je minder over proviand onderweg hoeft na te denken.

Ben wel van mening dat zo'n toertocht dan wel een beetje interessante passages moet hebben. Zoals de Chambralles daar bij de Redoute in de buurt. Alleen van die dingen als je tijd wordt hier of daar geklokt zoals op de Oude Holleweg bij de Ronde van Nijmegen heeft voor mij dan weer geen meerwaarde.

0
KnightBiker 10 mei 2020 om 17:07

Een beetje competitief element, een leuk groepje vinden om mee te rijden en parcoursen voorgeschoteld krijgen waar je anders niet komt. Sommige Tour tochten zijn redelijk competitief, zo kom ik met de GerrieKnetemann Classic meestal met +- 36 p/u thuis.. maar als als er niemand mee rijdt die het gas erop zet dan hoeft het voor mij ook niet.
Aan de andere kant vind ik koersen op een club-parcours van 2km doodsaai en redelijk frustrerend: een leuk parcours met wind, kasseien of wat klimmetjes is voor mij veel uitdagender.
(En daarbij: een sprintje a 60 km per uur win ik toch nooit)

0
Jacco van Stierop 10 mei 2020 om 17:25

@ KnightBiker
Dus jij hebt die belachelijke prijsverhogingen van de laatste jaren bij de Knetemann-toertocht geslikt? Ik heb ‘m vele malen met plezier gereden maar ben er 2 jaar geleden mee gekapt; het is geen liefhebberij meer, dit is pure commercie geworden zonder kwalitatieve toevoegingen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone