Kasper Asgreen klopt Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen

zondag 4 april 2021 om 16:21
Kasper Asgreen klopt Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Kasper Asgreen heeft de 105e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Deen van Deceuninck-Quick-Step was na ruim 250 kilometer tussen Antwerpen en Oudenaarde als eerste aan de finish na een spannende finale. Hij klopte verrassend titelverdediger Mathieu van der Poel in een sprint-à-deux. Greg Van Avermaet werd derde.

Vroege vlucht
De kopgroep van de dag ontstond in twee instanties. Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces), Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise), Jelle Wallays (Cofidis) en Mathias Norsgaard (Movistar) reden na tien kilometer weg. Nico Denz (Team DSM) en Hugo Houle (Astana-Premier Tech) maakten daarna nog de oversteek. Het zevental reed in de fase die volgde een voorsprong van twaalf minuten bij elkaar.

De vroege kopgroep – foto: Cor Vos

Twee opvallende uitvallers: Otto Vergaerde en Yevgeniy Fedorov werden door de wedstrijdjury uit koers gehaald na een openlijke ruzie, waarbij geprobeerd werd elkaar van de fiets te rijden. In het peloton bepaalden Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step het tempo, al duurde het lang voor zij echt grote happen van de voorsprong af wisten te halen. Op de eerste passage van de Oude Kwaremont, ongeveer 130 kilometer voor de finish, zakte het verschil onder de tien minuten.

Deceuninck-Quick-Step laat zich zien
Slecht nieuws was er ook voor Michael Schär. De Zwitser keerde na pech terug in het peloton, maar gooide een bidon naar fans waar dat niet mocht: diskwalificatie. In de heuvelzone toonden de ploegen van de favorieten zich op de voorposten. Deceuninck-Quick-Step, voor een keer Elegant-Quick-Step genoemd, trok op de Molenberg eens flink door. Het was een eerste signaal van The Wolfpack. Op de Berendries volgde een versnelling van Kevin Geniets, die gevolgd werd door een aantal helpers van de grote namen. Lang hield die vluchtpoging niet stand.

Het peloton met Van der Poel op de voorgrond – foto: Cor Vos

Een kleine 80 kilometer van de meet zakte de voorsprong van de koplopers tot drie minuten door werk van Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix. Søren Kragh Andersen plaatste vervolgens op de Kanarieberg een aanval, maar ook die werd snel onschadelijk gemaakt. Door de nervositeit was er een massale valpartij, waarbij onder meer Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Alexander Kristoff, Michael Matthews en Oliver Naesen bij betrokken waren. Mathieu van der Poel kon er net aan ontsnappen, al werd in het peloton wel even ingehouden. De Oude Kwaremont stond immers te wachten op 54 kilometer van de finish.

Zes favorieten blijven over na Taaienberg
Bissegger trok op de Kwaremont de kopgroep uit elkaar, terwijl bij de favorieten Yves Lampaert de uitloper gebruikte om te versnellen. Het zorgde voor een reactie van Van der Poel en Asgreen, die door Van Aert teruggehaald werden. Op de Paterberg toonden MVDP en Asgreen zich opnieuw de sterksten, waarna andermaal Van Aert de situatie moest rechtzetten. Een gevaarlijke move volgde: Tom Pidcock, Marco Haller, Alaphilippe, Tim Wellens, Florian Sénéchal en Christophe Laporte sprongen weg in aanloop naar de Koppenberg.

De eenzame Bissegger begon met een voorgift van 25 seconden op de groep-Alaphilippe aan de Koppenberg, waaruit de wereldkampioen demarreerde. Op de top kwam hij bij Bissegger, maar een groepje met Van der Poel, Van Aert, Turgis, Pidcock, Laporte, Wellens en Haller wist ook het gat te dichten. De sterke Oostenrijker koos vervolgens voor de solo op de Steenbeekdries, waarna hij op de Taaienberg werd ingerekend door Van der Poel, Van Aert, Asgreen, Alaphilippe en Dylan Teuns, die elkaar vonden aan de kop.

De drie sterkste renners in een beeld – foto: Cor Vos

Asgreen met Van Aert en Van der Poel
De zes reden vijftien seconden weg van de achtervolgende groep, waar wel goed samengewerkt werd. De Kruisberg leek even het einde te zijn van Haller, maar hij vocht zich knap terug. Uit de achtergrond wist een vinnige Turgis in zijn eentje de oversteek te maken na de klim. Een demarrage van Asgreen kon op 25 kilometer van de finish alleen gevolgd worden door Van Aert en Van der Poel; daarachter verdedigde Alaphilippe de aanval van zijn Deense ploeggenoot.

De groep met geslagen favorieten, waaronder Van Avermaet, Van Baarle, Stuyven, Laporte, Benoot en Vanmarcke, wist een achterstand van 40 seconden terug te brengen tot 25 seconden. Zij sloten vlak voor de laatste keer Oude Kwaremont (19 kilometer van de meet) aan bij Alaphilippe en co. Vooraan bleef een aanval uit op de Kwaremont, waarna Van der Poel op de uitloper een ferme demarrage plaatste. Hij poefte Asgreen en Van Aert uit zijn wiel, al kon de Deense kampioen richting de Paterberg – wel op het tandvlees – nog aansluiten. Van Aert leek geslagen, maar gaf niet op.

Van der Poel vs. Asgreen – foto: Cor Vos

Finale met twee
Van der Poel en Asgreen gingen met zijn tweeën op de laatste klim van de dag af, de Paterberg op 13 kilometer van de meet. Zij aan zij reden de koplopers omhoog en naast elkaar kwamen ze ook boven op de top. Van Aert volgde daar al op 19 seconden en liet zich in de vlakke finale richting Oudenaarde uitzakken in de groep achtervolgers. Op 10 kilometer voor de finish was het verschil nog een halve minuut, maar de samenwerking was niet top.

Het verschil tussen Van der Poel en Asgreen en de achtervolgende groep (Van Avermaet, Van Baarle, Turgis, Van Aert, Laporte, Vanmarcke, Benoot, Stuyven, Vermeersch, Sénéchal) bleef schommelen tussen de 20 en 25 seconden. In de laatste vijf kilometer vielen de achtervolgers mede door stoorwerk van Vermeersch wat stil, wat voor Van Avermaet en Stuyven reden was om in de tegenaanval te gaan.

Titelverdediger Van der Poel ging vervolgens op kop de laatste kilometer in. Asgreen koos het wiel en speelde op de sprint. Van der Poel ging op ruim 200 meter aan en leek af te stevenen op de winst en titelprolongatie, maar werd in extremis geklopt door een ijzersterke Asgreen. Daarachter werd Van Avermaet derde, hij bleef Stuyven voor.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

126 Reacties

krypton 4 april 2021 om 16:22

Ai ai, daar zal Van der Poel een tijdje niet zo lekker van slapen.

Lance4eva 4 april 2021 om 16:22

Oké dan. Maar wat gebeurde daar?

zwiggelbig 4 april 2021 om 16:23

ik snap er niks van.. VDP is zo goed in sprinten, en dan dit.. wtf, echt wat een verschrikkelijke deceptie en kan hier echt niet blij van worden

Wheely 4 april 2021 om 16:24

Koek beetje op, mist net de punch.

damianweber_ 4 april 2021 om 16:25

Of je nou goed kan sprinten of niet, het heeft geen zin dan het is gewoon wie het meeste nog over heeft na zo’n koers

Tuubke 4 april 2021 om 16:27

Misschien toch net één tandje te klein geschakeld.

S'mon 4 april 2021 om 17:03

@tuubke, ik denk van niet, vanaf het moment dat hij in de spint groter schakelt valt hij eigenlijk wat stil heb ik de indruk.

Wheely 4 april 2021 om 16:23

Hele mooie wedstrijd

johnie 4 april 2021 om 17:38

inderdaad, dit was echt koers

F4L 4 april 2021 om 16:24

Mooie wedstrijd gezien en leuke winnaar. Jammer dat VDP niet wint, maar je kan niet alles winnen.

Posterix 4 april 2021 om 18:31

Helemaal eens!

yo-eddy 4 april 2021 om 16:24

wat een race, VdP stond wat te zwaar qua verzet leek het. Sterkste man gewonnen. Mathieu toch verrassend sterk, mede de koers gemaakt.

Anketieletje 4 april 2021 om 16:27

Te zwaar?? Te klein!!!

yo-eddy 4 april 2021 om 16:28

kijk de sprint nog eens terug

yo-eddy 4 april 2021 om 16:48

… lijkt inderdaad tandje kleiner dan Agreen … maar hij krijgt dit al amper rond

Merlinappa 4 april 2021 om 17:37

Een lichter verzetje betekent niet meteen dat je langzamer gaat. Hangt er maar net vanaf wat je fijn vindt. Mathieu heeft altijd een hoog rpm in de sprint.

fvb 4 april 2021 om 16:24

Mooie winnaar

de nieuweMerckx 4 april 2021 om 16:25

Sprint afgebot door al die onnodige nummertjes op weg naar Kuurne en in de Tirreno.

Nils96 4 april 2021 om 16:31

Ja tuurlijk

Rem Vertelman 4 april 2021 om 17:15

Pfffffffff

Lalsacien 4 april 2021 om 17:17

Wat een inzicht!

vanSpringel 4 april 2021 om 16:25

Juiste winnaar. Heeft MvdP aan het kruis (op z’n nationaal kampioenstrui) genageld.

klassementsrenner 4 april 2021 om 16:25

Verbazend dit! maar echt gegund Asgreen

WernerFranke 4 april 2021 om 16:25

Deense krachtexplosie, van Aert zal toch eens moeten nadenken over welk type renner hij nu wil worden.

Wim Kruithof 4 april 2021 om 16:27

Omdat hij net dat laatste procentje miste om erbij te zijn? Want als hij voor het klassieke werk kiest, is winnen een zekerheidje?

Zure conclusie, zo net na de race.

arviidd 4 april 2021 om 16:29

Want? Leg uit?

Als hij wist dat hij een klassieke renner was had hij hier gewonnen of wat bedoel je?

WernerFranke 4 april 2021 om 16:32

@wim
Inderdaad, met dat laatste extra procentje maakt hij wel kans om te winnen.

TheBigShow 4 april 2021 om 16:49

Tot vorig jaar heeft van Aert toch eigenlijk altijd ietwat teleurgesteld in dit soort koersen?

S'mon 4 april 2021 om 17:05

Roubaix ligt hem volgens mij nog beter. Minder die steile stroken, en meer op de kracht.

Romāns Vainšteins 4 april 2021 om 17:37

Ik vind het wel een terechte opmerking, het fenomenaal ak rijden heeft natuurlijk een weerslag op je klassieke explosies.. Maar ja, de mooiste Vlaemsche koers zit wel lekker in de tas.

jkjustin 4 april 2021 om 16:26

Wat een krachtpatser die Asgreen! Na 250km is zo’n sprint toch heel anders dan je denkt.

DuMoullemAert 4 april 2021 om 16:27

Van Avermaet wint dus. Verrassing hoor. Nrs één en twee gooiden bidons weg, dus disq.

yo-eddy 4 april 2021 om 16:29

in de zone waar het mocht ……

DuMoullemAert 4 april 2021 om 16:35

Op Eurosport werd dit gezegd, dat het niet mocht daar.
Ik ben benieuwd hoe dit gaat komen met de willekeur in UCI beslissingen.

WernerFranke 4 april 2021 om 16:38

Maar het mocht wel, stond aangegeven in de berm.

S'mon 4 april 2021 om 17:06

Klopt, het mocht.

Merlinappa 4 april 2021 om 17:38

Mathieu gooide ‘m volgens mij wel iets te vroeg weg.. maar ach

Kosmonaut 4 april 2021 om 16:27

De sterkste wint vandaag.

krypton 4 april 2021 om 16:30

Lekker makkelijk om achteraf te zeggen. Hij was uiteraard sterk, maar in de koers gaf hij er nergens blijk van de allersterkste in koers te zijn.

arviidd 4 april 2021 om 16:32

@Krypton. Zo'n reactie kan je toch ook alleen maar achter af geven? Duidelijk de Sterkste!

Wildebert 4 april 2021 om 17:09

Vond Asgreen ook erg sterk. Hield Poel ook zeer goed in de smiezen.

007 4 april 2021 om 16:28

Tsja wat moet je hier van zeggen. Asgreen valt, moet dat gat dicht rijden. Vervolgens paar keer lossen, maar toch winnen. Bijzondere koers

Murcia 4 april 2021 om 16:28

“That was hard.” Heerlijk onderkoeld commentaar van deze geweldenaar!
Echt mooi als je als volger nog verrast kunt worden want ik had deze al geteld voor Matthieu die echter in de sprint plotseling volledig blokkeerde leek het wel.
Na een saaie aanloop met de gebruikelijke kopgroep en een valpartij die uiteindelijk zonder consequenties voor de favorieten bleek een schitterende finale gezien waar Matthieu excelleerde en Wout al eerder op de klimmetjes wat minder uiteindelijk moest passen op de Oude Kwaremont. Asgreen op een gaatje toch terug gereden en daarna ijskoud afgemaakt.
Driedubbele felicitaties naar hem en het nieuwe wielerwalhalla Denemarken.

S. Morgenstern 4 april 2021 om 16:28

Leuke editie! Geen onverwachte winnaar, maar wel een hele onverwachte sprint. Zat me eigenlijk af te vragen waarom Asgreen nog zo stevig overnam steeds. Hoewel hij erachter ook niet echt veel had om mee te spelen.

Van der Poel leek op de hellingen de beste, samen met Asgreen die enkel op de Koppenberg minder was. Merkwaardig dat de sprint zo desastreus verloopt voor hem.

den OPQS 4 april 2021 om 16:28

Ik denk dat de beste wint vandaag. Maakte overal koers. Asgreen was 1 keer niet mee en voor de rest was hij altijd bij de eerste op de bergjes.

bartp25 4 april 2021 om 16:28

Lijkt erop dat zowel WvA, MvdP en alaphilippe de verkeerde voorbereiding hebben gehad. De TA heeft daar echt ingehakt. Asgreen zeer sterk verdiende winnaar.

yo-eddy 4 april 2021 om 16:30

VdP was op de afspraak

TheBigShow 4 april 2021 om 16:32

Volgens mij van VDP vrij sterk vandaag…

bartp25 4 april 2021 om 17:54

Was zeker op de afspraak, maar je gaat me toch niet zeggen dat mvdp asgreen normaal 99 van de 100 keer klopt in de sprint en vandaag niet dus toch niet helemaal goed voorbereid

yo-eddy 4 april 2021 om 18:52

… want …. goed voorbereid hadden ze alledrie gewonnen???

yo-eddy 4 april 2021 om 18:54

van Avermaet klopt Stuyven in de sprint en VanMarcke klopt van Aert …… VdP was gewoon leeg en Asgreen had nog beetje sap in de benen.

serzzio 4 april 2021 om 16:29

Mooie winnaar. Hoop alleen dat Patrick nu niet van de toren gaat blazen met zijn oraatjes want dat is altijd een domper op de feestvreugde als er eentje van quick step wint.

Ward 4 april 2021 om 16:43

Hij mag niet juichen als zijn ploeg wint?

martini151 4 april 2021 om 16:30

Simpelweg de sterkte wint. Mathieu was goed, maar net net goed genoeg om Asgreen te lossen.

Jooop 4 april 2021 om 16:30

VDP mooie koers gereden. Asgreen gewoon ijzersterk. Van Aert valt tegen.

Panache 4 april 2021 om 16:31

Van der Poel kon amper zijn snelheid verhogen bij de start van de sprint. Te lange sprint op te hoge snelheid ingezet?
Asgreen heeft de zege uiteraard verdiend.

Asgreen werd twee jaar terug (Deutschland Tour) al eens 6e in een massasprint. Later dat jaar 4e in sprint voor tweede plaats Zwitserland (voor Matthews, Greg, Swift). Zoals vrijwel alle DQS renners zijn het explosieve tijdrijders en mag je ze nooit onderschatten.

Gelei 4 april 2021 om 16:48

Idd, iets verder en met hogere startsnelheid dan vorig jaar.

Zjoske 4 april 2021 om 16:31

Deze sprint vergelijken met een massasprint is echt zinloos.
Sterkste renner wint een sprint als dit doorgaans. En dat Scandinavië sterke beren zijn in een wedstrijd als deze, mag inmiddels wel bekend zijn.

josemanuelfuente 4 april 2021 om 16:31

Prachtige koers, jammer voor MvdP

Anketieletje 4 april 2021 om 16:35

Ik denk dat Wout en Beer het nog veel ‘jammerder’ zullen vinden…

Beer 5 april 2021 om 07:49

Ik kan niet spreken voor Wout, maar met beer valt het mee. Er waren er 2 duidelijk sterker, dus dan is het verlies makkelijker te aanvaarden. Vorig jaar was erger.

Headlines

Materiaalzone

Populair