Kasper Asgreen klopt Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen

zondag 4 april 2021 om 16:21
Kasper Asgreen klopt Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Kasper Asgreen heeft de 105e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Deen van Deceuninck-Quick-Step was na ruim 250 kilometer tussen Antwerpen en Oudenaarde als eerste aan de finish na een spannende finale. Hij klopte verrassend titelverdediger Mathieu van der Poel in een sprint-à-deux. Greg Van Avermaet werd derde.

Vroege vlucht
De kopgroep van de dag ontstond in twee instanties. Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces), Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise), Jelle Wallays (Cofidis) en Mathias Norsgaard (Movistar) reden na tien kilometer weg. Nico Denz (Team DSM) en Hugo Houle (Astana-Premier Tech) maakten daarna nog de oversteek. Het zevental reed in de fase die volgde een voorsprong van twaalf minuten bij elkaar.

De vroege kopgroep – foto: Cor Vos

Twee opvallende uitvallers: Otto Vergaerde en Yevgeniy Fedorov werden door de wedstrijdjury uit koers gehaald na een openlijke ruzie, waarbij geprobeerd werd elkaar van de fiets te rijden. In het peloton bepaalden Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step het tempo, al duurde het lang voor zij echt grote happen van de voorsprong af wisten te halen. Op de eerste passage van de Oude Kwaremont, ongeveer 130 kilometer voor de finish, zakte het verschil onder de tien minuten.

Deceuninck-Quick-Step laat zich zien
Slecht nieuws was er ook voor Michael Schär. De Zwitser keerde na pech terug in het peloton, maar gooide een bidon naar fans waar dat niet mocht: diskwalificatie. In de heuvelzone toonden de ploegen van de favorieten zich op de voorposten. Deceuninck-Quick-Step, voor een keer Elegant-Quick-Step genoemd, trok op de Molenberg eens flink door. Het was een eerste signaal van The Wolfpack. Op de Berendries volgde een versnelling van Kevin Geniets, die gevolgd werd door een aantal helpers van de grote namen. Lang hield die vluchtpoging niet stand.

Het peloton met Van der Poel op de voorgrond – foto: Cor Vos

Een kleine 80 kilometer van de meet zakte de voorsprong van de koplopers tot drie minuten door werk van Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix. Søren Kragh Andersen plaatste vervolgens op de Kanarieberg een aanval, maar ook die werd snel onschadelijk gemaakt. Door de nervositeit was er een massale valpartij, waarbij onder meer Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Alexander Kristoff, Michael Matthews en Oliver Naesen bij betrokken waren. Mathieu van der Poel kon er net aan ontsnappen, al werd in het peloton wel even ingehouden. De Oude Kwaremont stond immers te wachten op 54 kilometer van de finish.

Zes favorieten blijven over na Taaienberg
Bissegger trok op de Kwaremont de kopgroep uit elkaar, terwijl bij de favorieten Yves Lampaert de uitloper gebruikte om te versnellen. Het zorgde voor een reactie van Van der Poel en Asgreen, die door Van Aert teruggehaald werden. Op de Paterberg toonden MVDP en Asgreen zich opnieuw de sterksten, waarna andermaal Van Aert de situatie moest rechtzetten. Een gevaarlijke move volgde: Tom Pidcock, Marco Haller, Alaphilippe, Tim Wellens, Florian Sénéchal en Christophe Laporte sprongen weg in aanloop naar de Koppenberg.

De eenzame Bissegger begon met een voorgift van 25 seconden op de groep-Alaphilippe aan de Koppenberg, waaruit de wereldkampioen demarreerde. Op de top kwam hij bij Bissegger, maar een groepje met Van der Poel, Van Aert, Turgis, Pidcock, Laporte, Wellens en Haller wist ook het gat te dichten. De sterke Oostenrijker koos vervolgens voor de solo op de Steenbeekdries, waarna hij op de Taaienberg werd ingerekend door Van der Poel, Van Aert, Asgreen, Alaphilippe en Dylan Teuns, die elkaar vonden aan de kop.

De drie sterkste renners in een beeld – foto: Cor Vos

Asgreen met Van Aert en Van der Poel
De zes reden vijftien seconden weg van de achtervolgende groep, waar wel goed samengewerkt werd. De Kruisberg leek even het einde te zijn van Haller, maar hij vocht zich knap terug. Uit de achtergrond wist een vinnige Turgis in zijn eentje de oversteek te maken na de klim. Een demarrage van Asgreen kon op 25 kilometer van de finish alleen gevolgd worden door Van Aert en Van der Poel; daarachter verdedigde Alaphilippe de aanval van zijn Deense ploeggenoot.

De groep met geslagen favorieten, waaronder Van Avermaet, Van Baarle, Stuyven, Laporte, Benoot en Vanmarcke, wist een achterstand van 40 seconden terug te brengen tot 25 seconden. Zij sloten vlak voor de laatste keer Oude Kwaremont (19 kilometer van de meet) aan bij Alaphilippe en co. Vooraan bleef een aanval uit op de Kwaremont, waarna Van der Poel op de uitloper een ferme demarrage plaatste. Hij poefte Asgreen en Van Aert uit zijn wiel, al kon de Deense kampioen richting de Paterberg – wel op het tandvlees – nog aansluiten. Van Aert leek geslagen, maar gaf niet op.

Van der Poel vs. Asgreen – foto: Cor Vos

Finale met twee
Van der Poel en Asgreen gingen met zijn tweeën op de laatste klim van de dag af, de Paterberg op 13 kilometer van de meet. Zij aan zij reden de koplopers omhoog en naast elkaar kwamen ze ook boven op de top. Van Aert volgde daar al op 19 seconden en liet zich in de vlakke finale richting Oudenaarde uitzakken in de groep achtervolgers. Op 10 kilometer voor de finish was het verschil nog een halve minuut, maar de samenwerking was niet top.

Het verschil tussen Van der Poel en Asgreen en de achtervolgende groep (Van Avermaet, Van Baarle, Turgis, Van Aert, Laporte, Vanmarcke, Benoot, Stuyven, Vermeersch, Sénéchal) bleef schommelen tussen de 20 en 25 seconden. In de laatste vijf kilometer vielen de achtervolgers mede door stoorwerk van Vermeersch wat stil, wat voor Van Avermaet en Stuyven reden was om in de tegenaanval te gaan.

Titelverdediger Van der Poel ging vervolgens op kop de laatste kilometer in. Asgreen koos het wiel en speelde op de sprint. Van der Poel ging op ruim 200 meter aan en leek af te stevenen op de winst en titelprolongatie, maar werd in extremis geklopt door een ijzersterke Asgreen. Daarachter werd Van Avermaet derde, hij bleef Stuyven voor.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

126 Reacties

Dolfy 4 april 2021 om 16:32

Leuke finale, waar veel gebeurde. Sterk van Asgreen om hier Van der Poel te kloppen. GPS de valse noot van dit seizoen… :-)

Peter Lippens 4 april 2021 om 17:34

Sporza gaat er terecht prat op dat ze erg sterk zijn in de verslaggeving van wielerwedstrijden maar ze moeten echt iets aan doen aan die GPS tijdsverschillen, die trekt namelijk op geen kl…. ook met tijdritten is het dikwijls huilen met de pet op.

David Janssens 4 april 2021 om 16:33

13 minuten en TJV komt ook binnen….

arviidd 4 april 2021 om 16:35

Top reactie! Doet er echt toe.

Gebruikersnaam 4 april 2021 om 16:45

Prima ploegje. Niemand in de 2e, 3e en 4e peloton, zelfs Wanty had daar nog 3/4 man

Frank V 4 april 2021 om 16:50

S.Morgenstern, grijp in!

Drossard Kudus 4 april 2021 om 16:33

Leuke race, mooie winnaar. Opvallers in positieve zin: Bissegger, Haller en Laporte

FW07 4 april 2021 om 16:33

Moeten we ons zorgen maken over de ontwikkeling Van Aert voor deze koersen? Lijkt steeds vaker de slag te missen als de versnelling bergop eraan komt.

Balen voor Van der Poel, maar met Asgreen als winnaar kunnen we niet klagen.

S'mon 4 april 2021 om 18:25

3de beste op de hellinkjes is niet slecht hoor.

Franco Ballerini 4 april 2021 om 16:35

Nog niet eens zo heel lang geleden zou ik denken: verkocht. Lijkt me nu minder reëel maar normaal wint van der Poel deze sprint 99 van de 100 keer.

Bettinwel 4 april 2021 om 16:36

Van der Poel brak op het allerlaatste moment, hoeft zich bepaald niet te schamen. Van Aert ook niet maar zijn ploeg wel. Met een beetje ondersteuning zag de finale er heel anders uit.

Jooop 4 april 2021 om 17:21

Had niet verwacht dat na deze koers deze plaat weer opgezet zou worden. Deze keer had de ploeg er werkelijk niks mee te maken.

goldfinger 4 april 2021 om 17:49

Van Aert had allicht niet gewonnen, maar reken eens twee extra mannetjes voor hem die in die groep kunnen trekken. Dan komen ze terug en wint… Sep Van Marcke. :)

Maar alle gekheid op een stokje: de ploeg TJV was teleurstellend. Dat mag je toch wel zeggen.

Jooop 4 april 2021 om 19:49

Mag het best zeggen, maar waarom zou je dat doen als het weinig met het verloop van de koers te maken heeft. Wat heeft VDP aan zijn ploeg gehad vandaag? Waarom wordt dit bij Van Aert steeds aangehaald en bij VDP niet?

Jacco van Stierop 4 april 2021 om 16:37

Sterk maar vooral heel uitgekookt gereden door Asgreen, heeft haast onmerkbaar Van der Poel gesloopt. Ik Had deze uitkomst ook niet verwacht want Van der Poel leek vol vertrouwen richting de meet. Mooi dat nog eens benadrukt wordt dat niets zeker is in het leven.
Tempowisselingen op het hoogste niveau blijft lastig voor Van Aert.

arviidd 4 april 2021 om 16:37

Wat een sterke man! Zo zie je maar dat inhoud belangrijker is dan een snelle sprint hebben na zo’n wedstrijd.

Geweldige koers gezien.!

Romano1800 4 april 2021 om 16:39

Ben er zuur van pfff . Dacht eigenlijk dat is 2 op een rij . Daarin tegen is het wel verdient voor asgreen. Maar wel pijnlijk voor onze supporters

Nillus 4 april 2021 om 16:39

Fantastisch!
Asgreen is de verdiende winnaar de ronde liegt niet !
De sterkste man in koers wint…
Top wedstrijd gezien ik heb genoten.
By the way ik ben altijd voor de under dog .

klootje kriekeljon 4 april 2021 om 16:57

Daarom is dit soort overwinningen ook mooi, zelfs als wint je eigen favoriet niet.
Hele knappe overwinning, benieuwd wat de toekomst brengt voor de Deen. Beresterke renner.

IlPirata 4 april 2021 om 16:40

Mooie koers gezien. MvdP sterk op de klimmetjes en helaas in de sprint net niet.
Sagan viel mij erg tegen vandaag.

Marcus Aurelius 4 april 2021 om 16:40

Wat een triestig groepje daarachter. Als iedereen één keer overneemt zijn ze erbij. En allemaal maar kijken naar Van Aert, zelfs als hij van voor moet lossen acteren ze nog alsof hij het moet doen. Dit terwijl ze allemaal kans hadden om te winnen nog.

Anketieletje 4 april 2021 om 16:47

Heb je enig idee hoe een wielrenner zich kan voelen na 260 km???

Peter Lippens 4 april 2021 om 17:32

idd, wat een triestige reactie, ze konden gewoon niet beter en de twee sterksten zaten gewoon vooraan

Romāns Vainšteins 4 april 2021 om 17:43

Joystick klidderklik, rechts, links, power upgrade onsterfelijk mode, bliep bliep poef.

Scott Sunderland 4 april 2021 om 16:41

Eerlijke sprint. Asgreen had het meeste over. Dat hij onderweg al het kopmanschap overnam van Alaphilippe kon je zien op het moment dat Alaphilippe het gat op Turgis en Haller dichtreed, waarna Asgreen zelf demarreerde.

Gitan 4 april 2021 om 16:46

Sterkste man in koers wint. Op de Pater zag je al dat Matje op zijn tandvlees zat.

Verder wel een erg sterke vdP gezien op de bergjes, terwijl WvA weer vrij dom gereden heeft. Was al vrij snel duidelijk dat hij vandaag wat minder was en toch bleef hij maar al dat werk op zijn schouders nemen. Zou sowieso wel heel moeilijk geweest zijn, maar slim gereden is het niet.

Van Avermaet tot slot zoals verwacht kort geëindigd en Flipje stelde toch teleur.

Op naar het Ardennenwerk.

DuMoullemAert 4 april 2021 om 16:49

Asgreen en Vanderpoel(M) waren de sterkste in koers. Wie dan wint doet er niet toe. Hangt af van wie je favoriet is.
Mooie en spannende koers gezien en gelukkig dus op tijd wakker geworden.

Luc La 4 april 2021 om 17:01

De bekketrekkerij in dwars door Vlaanderen kost matje het % om te winnen.

Knappe zege van de Deen. Term G3 mag even in de diepvriezer

yo-eddy 4 april 2021 om 18:57

Ja, alleen VdP bij de eerste 3 ….. ;)

Frank V 4 april 2021 om 17:03

Ik heb Asgreen behoorlijk onderschat. Zag hem als een top tijdrijder met een goeie minuutinspanning voor de hellingen. Nu goed bekeken zijn het nog zo geen stekkebeentjes wat hij heeft ook al is hij echt lang. Had het eigenlijk moeten weten na 2 keer imponeren op de Pater dat er ook de vereiste dosis explosiviteit in zit.

Limal 4 april 2021 om 17:04

Jongens, jongens, wat een koers! Er is natuurlijk deceptie in de Lage Landen, maar objectief gezien was dit een Grand Cru editie met een finale van 100 km met voortdurend wisselende kansen en een machtige eindstrijd.

Peter Lippens 4 april 2021 om 17:30

helemaal mee eens

Romāns Vainšteins 4 april 2021 om 17:49

Het was een hele fraaie editie ja, inclusief verrassingsslot, perfect!

yo-eddy 4 april 2021 om 18:59

helmaal mee eens, inderdaad beetje zuur einde maar Asgreen heeft ‘m 100% verdient, koers gemaakt en vol doorgereden.

Mooiste reactie was VdP die op Sporza zei wel te balen maar blij was volgende week lekker op de MTB te springen.

Dzjof 4 april 2021 om 17:10

DQS Toy Soldiers

cubie 4 april 2021 om 17:14

De sterkste heeft gewonnen. Jammer voor Mathieu maar het is niet anders. In de finale was de rest van jumbo nergens te bekennen.

Jooop 4 april 2021 om 17:23

Niet dat dat ook maar iets met het verloop van de koers te maken had.

Maarten Kamsteeg 4 april 2021 om 17:21

Mooie koers! Sterkste heeft gewonnen! Mvdp en WvA op de afspraak! En dat al het hele voorjaar!

antilek 4 april 2021 om 17:25

Mathieu e

antilek 4 april 2021 om 17:26

Mathieu in mindere vorm, maar nog altijd beter dan v.Aert

DJ63 4 april 2021 om 17:30

Mindere vorm als je iedereen behalve Asgreen er af rijdt bergop lijkt me stug.

Mischa 4 april 2021 om 17:25

Geen witte broek, wit kruis erover.

DJ63 4 april 2021 om 17:28

Ik kijk graag naar Sporza maar het gejuich van de commentator op het verlies van VDP vond ik gênant.

Asgreen prachtig winnaar en mooie koers gezien!

Mischa 4 april 2021 om 17:33

Ik denk niet dat ze juichen om het verlies van Mathieu, maar de winst voor de Belgische ploeg en een prachtige ontknoping.

WernerFranke 4 april 2021 om 18:16

Er wordt gewoon commentaar gegeven die matcht bij het niveau van opwinding, maar het blijf in mij ogen en oren wel gewoon neutraal. De Wuyts-haat is soms terecht, maar er wordt ook vaak overdreven.

Peter Lippens 4 april 2021 om 17:30

Toch weer een mooie wedstrijd met een ietwat verrassend slot maar toch een verdiende winnaar al kwam Matje een stuk sterker voor de dag dan velen hier dachten. Wout was vnandaag duidelijk iets minder dan die twee en WK Flupke reed een perfecte koers in dienst van de latere winnaar.

antilek 4 april 2021 om 17:34

v Aert iets minder??? Veel minder. Hij moest gewoon flink lossen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair