Michael Schär moet Ronde van Vlaanderen verlaten na weggooien bidon

zondag 4 april 2021 om 13:54
Michael Schär moet Ronde van Vlaanderen verlaten na weggooien bidon

foto: Cor Vos

De Ronde van Vlaanderen is voor Michael Schär wel op zeer opmerkelijke wijze ten einde gekomen. Nadat de Zwitser van AG2R Citroën een drinkbus het publiek in gooide werd hij door de jury onverbiddelijk uit koers gehaald.

De ervaren Zwitser is uit de wedstrijd gehaald omdat hij zijn bidon buiten een afvalzone weggooide. Sinds 1 april is dat verboden door de UCI. De straf die staat op het weggooien van afval buiten deze ‘litter zones’ is zwaar. De geldboete kan variëren tussen de 200 en 1.000 Zwitserse Frank, afhankelijk van het incident. Ook kan de renner of ploeg 15 UCI-punten ontnomen worden en kan de renner in eendagswedstrijden gediskwalificeerd worden.

In meerdaagse etappekoersen zit het net even anders. Daar krijgt een renner bij de eerste overtreding een tijdstraf van dertig seconden, bij de tweede overtreding een tijdstraf van twee minuten en bij een derde overtreding kan uiteindelijk diskwalificatie of uitsluiting volgen.

Eerder tijdens de Ronde van Vlaanderen werden Yevgeniy Fedorov en Otto Vergaerde uit koers gehaald na een schermutseling. De Amerikaan Kyle Murphy was in de GP Miguel Indurain de eerste renner die werd gediskwalificeerd voor het afval weggooien buiten een zogeheten ‘litter zone’.


Dit artikel delen:

16 Reacties

Ward 4 april 2021 om 14:11

Was de sanctie niet geldboete of diskwalificatie als de veiligheid van anderen in gevaar werd gebracht? Dan was een geldboete hier eerder op zijn plaats. Dat er iets moest veranderen ok, maar dit willen we toch ook niet? Plus in meerdaagse wedstrijden werken ze met tijdsstraffen. De sanctie is hier toch echt wel overdreven zwaar.

0
frits_pas 4 april 2021 om 14:22

Ik wist niet dat er regels waren tegen het uitdelen van souvenirs.

0
Maenhout 4 april 2021 om 14:31

Het was tot voor kort juist de bedoeling om bidons richting publiek te gooien, die willen ze graag hebben.

Voor de verpakkingen van gelletjes en zo, is het een heel ander verhaal.

0
ProfrondeZevenbergen 4 april 2021 om 14:32

De Tourkaravaan is nu ook verleden tijd, vermoed ik …

Man, wat vond ik dat vroeger leuk. Met de hele familie/club spulletjes verzamelen, terwijl je op de renners stond te wachten. De goede oude tijd.
Maar ja, die enorme vervuiling moet natuurlijk stoppen, want al die fietsers gooien zoveel weg. Dat is bij elkaar toch minstens de uitstoot van één hele fabriek.

(Is er trouwens onderzoek bekend hoeveel renners er ten val zijn gekomen door weggegooide bidons? Want dat lijkt me de reden, toch?)

0
De Speedies 4 april 2021 om 14:35

Degene die verantwoordelijk is voor deze beslissing mag zich per direct terugtrekken uit de wielersport. Elke idioot kan regels 1 op 1 interpreteren, het is de kunst om ze conform de omstandigheden goed toe te passen, kan je dat niet, hoor je niet op die positie thuis.

0
David Janssens 4 april 2021 om 15:00

Helemaal mee eens!

0
jefgodfather 4 april 2021 om 14:39

als het klopt dat je bidons naar het publiek mag werpen tijdens de race is Schär onterecht uit de koers gezet. ik zag gewoon al iemand zich reppen om die bidon op te rapen.

0
ProfrondeZevenbergen 4 april 2021 om 14:39

Wat zou er gebeuren als er naderhand filmpjes circuleren van de winnaar die iets weggooit/ verliest in koers?

Dit wordt nog wat. Hoe verziek ik een sport.

0
Lalsacien 4 april 2021 om 14:48

Nadat de uitslag officieel is worden er bijvoorbeeld de volgende dag op basis van filmpjes renners uitgesloten meen ik gelezen te hebben.

0
fvb 4 april 2021 om 14:47

Waarom Wallays niet?

0
jefgodfather 4 april 2021 om 14:53

dat was in zo’n zone waar je afval mocht wegwerpen

0
fvb 4 april 2021 om 15:00

Echt niet was open weg waar niemand stond.

0
David Janssens 4 april 2021 om 15:03

De UCI is goed bezig de sport totaal te verzieken! Hoeveel mensen verzamelen er geen bidons? En het was notabene in de vergadering nog expliciet gevraagd! Het jurylid dat dit op zijn geweten heeft dient per direct uit zijn functie ontheven te worden en zich nooit meer bij een koers te vertonen. Wat een trieste vertoning…..

0
Poeksel 4 april 2021 om 15:25

“En weet dan, beseft dan, ik ga in de fout.”

Foutje kan gebeuren, maar hij leek zich er wel van bewust dat hij iets deed wat niet meer mag.

0
Wildebert 4 april 2021 om 17:33

Nieuwe betekenis van de finale bidon.

0
Aerosolo 4 april 2021 om 19:10

Maar er mocht toch ook geen publiek langs de kant van de weg staan? Daar hielden veel mensen zich aan, maar ook redelijk wat mensen niet. En als die geen straf krijgen, staan er volgende keer veel meer mensen langs de kant en de keer erna wordt de koers afgelast.

Schar wordt deels genaaid door die ene supporter die om een bidon lijkt te vragen. Maar als het waar is wat Stijn Steels zegt, dan is dit meer dan zuur. Eens te meer reden om het niet op 1 april in te voeren.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone