Kaden Groves maakt profdebuut bij Mitchelton-Scott

Kaden Groves maakt profdebuut bij Mitchelton-Scott

Kaden Groves - foto: Petros Gkotsis

vrijdag 28 juni 2019 om 06:30

In navolging van Barnabás Peák rijdt komend seizoen nog een talent van SEG Racing Academy bij Mitchelton-Scott. Ook derdejaars belofte Kaden Groves maakt de overstap naar het team uit zijn vaderland. De 20-jarige Australiër tekent een contract voor in ieder geval twee jaar, laten verschillende bronnen aan WielerFlits weten. Afgelopen jaar bewandelde de Italiaan Edoardo Affini dezelfde weg; ook Nick Schultz kwam in het verleden uit voor SEG.

Groves reed in 2018 al een half seizoen voor de opleidingsformatie Mitchelton-BikeExchange. In het truitje van de Chinese Continental-formatie boekte hij met etappeoverwinningen in de Tour of Qinghai Lake (2.HC) en Tour of Fuzhou (2.1) meteen twee profzeges. Daarnaast werd hij derde in de Tour of China II, waar hij wel het puntenklassement veiligstelde. De jongeling verruilde afgelopen winter de opleidingsploeg van Mitchelton-Scott voor het Nederlandse SEG Racing Academy.

“Ik heb de ervaring nodig hoe het is om op de Europese manier te koersen”, vertelde Groves eerder in WielerFlits Nationaal. “Maar nog belangrijker: ik wilde meer in het U23-circuit fietsen. Bovendien waren binnen de opleidingsploeg van Mitchelton-Scott veranderingen (daar rijden enkel Chinezen bij de ploeg, met Brayan Chaves en sinds maart James Oram als uitzondering, red.). De Australiërs werd geadviseerd om van ploeg te wisselen, omdat hun kansen kleiner werden in 2019.”

Groves kon niet bij Mitchelton-BikeExchange blijven – foto: Tour of Qinghai Lake

In 2019 ontpopte Groves zich tot de nieuwe Michael Matthews. De Aussie won massasprints (onder meer in Le Triptyque en het Circuit des Ardennes), maar hij werd ook achtste in Luik-Bastenaken-Luik U23 en ging in de Ronde de l’Isard met de besten mee in een bergrit met drie cols van de eerste categorie. In de Giro d’Italia voor beloften was hij voorbestemd om een rit te winnen, maar na een tweede plek in de proloog en een derde stek in etappe drie, moest hij tijdens rit vier opgeven.

Een harde val in de Strade Bianche-rit lag daaraan ten grondslag, waarbij ook zijn ploeggenoten Ide Schelling en Thymen Arensman betrokken waren. Het deerde Groves niet, want nog in Italië maakte hij zijn deal met het Australische WorldTour-team rond. Daarmee komt voor hem een droom uit. “Voor mij als jonge Australiër zou het een grote eer zijn om voor Mitchelton-Scott te rijden”, liet hij in april al aan WielerFlits weten.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Verweggistan 28 juni 2019 om 08:33

Op zich een logische stap, al had ik eigenlijk niet verwacht dat hij toch naar Mitchelton zou gaan na dat gedoe bij de opleidingsploeg.

0
jvh93 28 juni 2019 om 09:48

Mitchelton weet SEG wel te vinden afgelopen jaren. Affini, Schultz, Peak en nu ook Groves. Wederom mooie stap van een renner van SEG

0
Joachim 28 juni 2019 om 11:13

Ik volg het beloftenwielrennen niet op de voet, maar deze naam is me wel opgevallen de voorbije maanden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone